Screenshot 2023 12 12 At 1256 43

Symphonic Junction XL: Supersister Projekt ft. Residentie Orkest

New Music NOW op kabel-tv-kanaal ONS 2021-2023

Aanstaande zondag om 15:30

Op kabel-tv-kanaal ONS presenteren we elke zondag om 15:30 New Music NOW met de nieuwste Nederlandse muziek.

trailer-31 december

New Music NOW op zondag 31 december 2023

Screenshot 2023 12 12 At 1256 43

Symphonic Junction XL: Supersister Projekt ft. Residentie Orkest

Zeg je Den Haag, dan zeg je underground. Vijftig jaar geleden besloot een aantal leerlingen van het Grotius Lyceum om zich onder te dompelen in de experimentele schwung die er in de lucht hing. De brede ontwikkeling van Supersister is daarmee onlosmakelijk verbonden aan de ontwikkeling van Den Haag als muziekstad. De groep speelde dan ook als een van de eersten in het in 1972 pas opgerichte Paard van Troje. Later werkte muzikaal leider Robert Jan Stips ook samen met o.a. Golden Earring, Sweet d’Buster, Gruppo Sportivo, Freek de Jonge en natuurlijk NITS.

Denk aan progressieve pop, jazzinvloeden, swingende loopjes en zo nu en dan een grappige Zappa-twist. Deze avond brengen we samen met de huidige line-up van deze legendarische band niet alleen Nederlandse Woodstock-sferen terug in Amare, maar volgen we ook de ontwikkeling van de Supersister-muziek via originele en nieuwe, speciaal voor deze gelegenheid geschreven orkestbewerkingen.

Residentie Orkest
Supersister
Robert Jan Stips keyboards/zang
Rinus Gerritsen bas
Leon Klaasse drums/zang
Hans Leenders dirigent

New Music NOW op zondag 24 december 2023

Screenshot 2023 12 20 At 1455 59

Mikrokosmos van Fuse

Fuse staat bekend als een veelzijdige en energieke live-act die zich voortvarend uit alle muzikale hokjes wringt. Het zestal brengt een levendige mix van klassieke composities, jazz, minimal music, volksmuziek en improvisaties die van elk optreden een unieke ervaring maakt. Nu overtreft Fuse zichzelf met het grootscheepse muziekproject Mikrokosmos.

Het ensemble nodigde twaalf componisten vanuit de hele wereld uit om de twaalf universele fases uit het leven te verklanken. Van de Big Bang tot de laatste zucht, het komt allemaal voorbij. De cyclus Mikrokosmos is opgebouwd uit gloednieuw werk van Bryce Dessner, Gabriel Kahane, Miho Hazama, Joey Roukens, Thomas Beijer, JacobTV, Morris Kliphuis, Nathalie Joachim, Kinan Azmeh, Julia Philippens, Xavi Torres en Gabriella Smith.

Fuse brengt een levensverkwikkende smeltkroes van muzikale stijlen, terwijl scenograaf en vj Frouke ten Velden de kosmische muziektrip vertaalt naar spectaculair beeld en licht.  

Fuse

Julia Philippens - viool
Emma van der Schalie - viool
Mascha van Nieuwkerk - cello
Adriaan Breunis - altviool
Tobias Nijboer - contrabas
Daniel van Dalen – percussie
Frouke ten Velden – VJ

New Music NOW op zondag 17 december 2023

Ensemble Ascolta Keren Motseri

SOLO/samen van Insomnio

Insomnio is een Nederlands ensemble met een groot hart voor eigentijdse muziek. Met hun programma SOLO/samen vieren ze de kunst van het samenspel en de magische rol van de solist. Voor het speciaal samengestelde concertprogramma worden de solisten uit het eigen ensemble gerekruteerd. De musici nemen beurtelings de rol van solist op zich, terwijl ze in de andere stukken deel uitmaken van het collectief. De luisteraar kan zich opmaken voor spannende tweegesprekken, prikkelende rolverdelingen, en nieuwe effecten en klankkleuren.

Insomnio brengt drie soloconcerten van Michel van der Aa, Dai Fujikura en Luca Francesconi. Van der Aa presenteert een nieuwe ensembleversie van zijn klassieker akin, een dubbelconcert voor viool en cello. Van de Japanse componist Dai Fujikura klinkt Abandoned Time, een concert voor elektrische gitaar. Italiaan Luca Francesconi verrast met zijn swingende Islands, een concert voor piano en ensemble. Hier tegenover staat het werk de telarum mechanicae (Latijn voor weefgetouw) van de Brit James Wood, waarbij alle ensemblespelers de uitdaging aangaan de even virtuoze ensemblepartijen tot een hecht tapijt van melodielijnen te weven. 

Michel van der Aa - akin
Dai Fujikura - Abandoned Time
Luca Francesconi - Islands
James Wood - de telarum mechanicae

 Ensemble Insomnio o.l.v. Ulrich Pöhl

New Music NOW op zondag 10 december 2023

Screenshot 2023 12 05 At 1254 55

Kika Sprangers op November Music

Stormenderhand verovert saxofonist Kika Sprangers de jazzwereld. Met haar filmische totaalgeluid schildert Sprangers op een weids klankcanvas. Haar satijnzachte, subtiele saxofoongeluid geeft de verbeelding vleugels. Sprangers wil haar luisteraars diep raken met haar caleidoscopische, technicolor composities. Haar eerste liefde is vanzelfsprekend de jazz, maar ze vindt ook inspiratie bij kleurrijke toondichters als Ravel en Pärt. Sfeerrijke cinema voor de oren die de saxofonist sinds kort weet te realiseren met een ongekend droomensemble.

Van November Music kreeg Sprangers een compositieopdracht. Omringd door de trouwe kernleden van haar eigen quintet – slagwerker Willem Romers, bassist William Barrett, toetsenist Koen Schalkwijk en zangeres Anna Serierse – stelt Sprangers een nieuw, dertienkoppige sterrengroep samen. Daarin treft de vooruitstrevende jazzliefhebber onder meer topmusici als hoornist Morris Kliphuis (Kapok), rietblazer Mete Erker (Estafest), trompettist Alistair Payne (AM.OK) en fluitist Ketija Ringa Karahona. Als speciale gast komt dit keer Nederlands avontuurlijkste harpist Remy van Kesteren mee.

Kika Sprangers - saxofoon
Remy van Kesteren - harp
Morris Kliphuis - hoorn
Mete Erker - saxofoon
tba - trompet
Ketija Ringa Karahona - fluit
Anna Serierse - vocalen
Nina Rompa - vocalen
Līva Dumpe - vocalen
Marit van der Lei - vocalen
Koen Schalkwijk - piano
William Barret - bas
Willem Romers - drums
Maya Fridman – cello, zang
Garth Knox – viola d'amore, altviool, fiddle
Soheil Shayesteh – kamancheh, live elektronica en visuals
Jacobus Thiele – percussie

New Music NOW op zondag 3 december 2023

Screenshot 2023 11 29 At 1242 03

Book of Angels

De komende afleveringen van New Music NOW nemen we u mee naar November Music 2023. Dit keer brengt cellist en artist-in-residence Maya Fridman samen met altviolist/componist Garth Knox een speciaal concert dat cirkelt rond de cyclus Book of Angels van de New Yorkse muziekmagiër John Zorn. 

In het verleden heeft Garth Knox al regelmatig werk van Zorn uitgevoerd en gearrangeerd. In zijn Book of Angels (2005-2017) blikt Zorn met veel liefde terug op de Joodse muziekhistorie. Fridman en Knox plaatsen werken uit deze cyclus in een nieuw licht. Naast de delen die Zorn speciaal schreef voor Garth Knox, speelt het kwartet nog andere composities en improvisaties.

Daarbij worden ze bijgestaan door een uitgelezen, internationaal gezelschap. Soheil Shayesteh is een virtuoos op de kamenche (Perzisch strijkinstrument) en een groot kenner van de Arabische traditie. De schitterende kamenche-klank verrijkt hij met live-elektronica en visuals. Daarnaast voegt de Duitse slagwerker Jacobus Thiele zich bij het trio. Een ruimdenkende percussionist die verzot is op Afro-Cubaanse, Braziliaanse en Arabische muziekstijlen. Tezamen werpt het kwartet zich op Zorns engelen maar werken ze ook aan gloednieuw materiaal. Een wervelend antwoord op het Book of Angels met een demonisch randje. Of ‘onze eigen muzikale anti-angels’ zoals Maya Fridman het nieuwe werk treffend omschrijft.

John Zorn - Book of Angels
Maya Fridman – cello, zang
Garth Knox – viola d'amore, altviool, fiddle
Soheil Shayesteh – kamancheh, live elektronica en visuals
Jacobus Thiele – percussie

New Music NOW op zondag 26 november 2023

Screenshot 2023 11 22 At 1115 25

Zwerm op November Music

Een November Music registratie van het concert van Zwerm met de liedcyclus ‘Noise Uprising’ van de Amerikaanse componist Christopher Trapani. 

In de caleidoscopische muziek van de Amerikaan Christopher Trapani bundelen zich talloze invloeden: van folk en Delta-blues tot shoegaze en Turkse maqam. Hij heeft ook een grote voorliefde voor microtonale, ongewone stemmingen en meanderende canons.

Voor de liedcyclus ‘Noise Uprising’ van Christopher Trapani gaat Zwerm in zee met de veelzijdige zangeressen Sofia Jernberg en Sophia Burgos. Ware vocale acrobaten die hun stembanden vlot kunnen oprekken.

Vertrekpunt voor de liedcyclus is het gelijknamige boek van Michael Denning. Daarin beschrijft Denning de explosie aan opnames van populaire muziek in havensteden over de hele wereld als gevolg van de komst van de elektrische opnametechniek in 1925. De historische 78 toeren platen uit deze tijd zijn de niet zo stille getuigen van het ontstaan van jazz, son, samba, rembetiko, fado en tango. Aan de hand van analyses en transcripties van bestaande historische opnames en 78-toeren platen reconstrueert Trapani deze verborgen geschiedenis en schrijft een collectie korte werken, gebundeld in een liedcyclus. 

Zwerm 
Toon Callier - gitaar
Johannes Westendorp - gitaar
Kobe van Cauwenberghe - gitaar
Christopher Trapani - gitaar

Sofia Jernberg - vocalen
Sophia Burgos – vocalen

New Music NOW op zondag 19 november 2023

Screenshot 2023 11 14 At 2010 47
Silbersee

Silbersee - Stimmung

Met dit keer een optreden van het Nederlandse gezelschap Silbersee in de Stimmung-serie op November Music met nieuw licht op vocale stemacrobatiek, onorthodox muziektheater en vooruitstrevend opera-avontuur.  

De serie Stimmung, door Silbersee in 2018 gelanceerd, is een jaarlijkse ode aan de menselijke stem. In de derde editie van Stimmung is de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore uitgenodigd om te reageren op drie koorwerken van de Engelse componist Benjamin Britten. Van een spirituele schoonheid is zijn Hymn to St. Cecilia, op tekst van W.H. Auden, gecomponeerd tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast klinken Brittens jeugdwerk Hymn to the Virgin (1930) en Five Flower Songs (1950).

In haar nieuwe, meerdelige compositie verweeft Kate Moore thema’s van alle drie de stukken van Britten. ‘Het zijn zeer evocatieve werken over onderwerpen die me na aan het hart liggen’, benadrukt Moore. Zo raakt ze geïnspireerd door de schilderkunst van de Italiaanse renaissance, een periode waarin zowel de Heilige Caecilia als de Maagd Maria veelvuldig werden afgebeeld. Een residentie van twee maanden in Umbrië bracht Moore in nauwer contact met de Italiaanse cultuur en de inspiratie die ze daar opdeed verwerkt ze in de nieuwe composities. Silbersee voert de koorwerken uit in een speciale, rituele ambiance, met een eigen lichtdramaturgie die de luisteraar meevoert naar de essentie van de muziek. 

Uitvoerenden:

Silbersee o.l.v. Romain Bischoff
Fanny Alofs, Stefanie Bruggeling, Jennifer Van Der Hart, Elisabeth Hetherington, Georgi Sztojanov, Lukasz Wilda, Arjan Lienaerts, Maciej Straburzynski - zang
Kate Moore - lyra

New Music NOW op zondag 12 november 2023

Screenshot 2023 11 08 At 1249 40
Antonii Baryshevskyi

Slotfeest Dag van de Componist 2023

In deze aflevering van New Music NOW nemen we u voor de laatste keer mee naar de Dag van de Componist in juni 2023. Het is een registratie van de avond ter afsluiting van een dag met talloze concerten en activiteiten in het hele land.

In een feestelijke, bomvolle foyer treedt een aantal muzikanten op die eerder in de New Music NOW Express hebben opgetreden. Achtereenvolgens ziet u:

- Emma Roijackers en Laurens de Man spelen ‘Riffs’ van Joey Roukens
- Het rietkwintet Calefax met het stuk ‘Envirez Vous’ van Jan-Peter de Graaff
- Cellist Maya Fridman & pianist Marion von Tilzer spelen ‘Songs of Change’ (Von Tilzer)
- Een optreden Genevieve Murphy & Andy Moor
- Pianist Antonii Baryshevskyi speelt: ‘Losing door’ van Celia Swart, ‘Walden pond with passing train’ van Guus Janssen, ‘Etude Sur la pointe des pieds’ van Maxim Shalygin.
- Slagwerker Konstantyn Napolov voert ‘Droplets’ uit van Christiaan Richter
- De avond werd afgesloten met een optreden van Sanne Rambags

 De volgende Dag van de Componist is op 15 juni 2024

New Music NOW op zondag 5 november 2023

Raising Waves Maxim

'Raising Waves'

In deze aflevering van New Music NOW de docufictie “Raising Waves” over de Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin. 

De Oekraïense filmmaker Anastasii Suprun-Zhyvodrova volgde Maxim Shalygin met haar team naar Dniprodzerzhynsk, waar hij opgroeide in een reusachtige flat. Om het deprimerende uitzicht te overwinnen creëerde hij voor zichzelf een eigen wereld die hij wilde vertalen naar muziek. Hij ging compositie studeren in Kyiv en raakte gegrepen door de muziek van Louis Andriessen. Dat spoorde hem aan tot een vervolgstudie in Den Haag. Hij is er blijven wonen en uitgegroeid tot een van de markantste componisten in ons land.

De filmploeg volgde Maxim Shalygin in Den Haag, bij festival Dag in de Branding, waar de camera’s meedraaiden bij de première van Severade voor 9 celli. Ook bezochten zij met hem het Kunstmuseum, waar hij graag inspiratie opdoet, en zijn huis, waar hij componeert. Een kleurrijk portret. Zijn opvattingen over muziek en componeren bespreekt hij volop met de musicoloog Stanislav Nevmerzytskyi.

New Music NOW op zondag 29 oktober 2023

Screenshot 2023 06 01 At 1829 27
Adam Quartet

Adam Quartet, Rembrandt en de Staalmeesters, Amstel Quartet

Het Adam Quartet
Het Adam Quartet trad op met werken van de NSKA/ Young Composers die ook aan tafel zaten. Het Adam Quartet bestaat uit: Margot Kolodziej, Hannelore De Vuyst, Minna Svedberg en Renée Timmer.
Werken:

- I listen to the ocean and all I hear is you - Amarante Nat 5'30
- "Adowa" Fantasy - David Azaglo 5'
- Flight UL505 - Vinthya Perinpanathan 5'10

Rembrandt Frerichs en de Staalmeesters
Rembrandt Frerichs - interview en optreden met de Staalmeesters eigen werk:
Werken:

- Sweelinck Variations voor piano en 3 strijkers
- Stav voor piano en 3 strijkers
- Carrousel voor piano en 3 strijkers)

Amstel Quartet
Remco Jak - sopraansaxofoon
Olivier Sliepen - altsaxofoon
Bas Apswoude - tenorsaxofoon
Harry Cherrin - baritonsaxofoon

Werken:
Drop after drop (Maxim Shalygin) versie voor 4 saxofoons"
De betoverde vaatwasser voor tenor en saxofoonkwartet (Reza Namavar)
Amstel quartet met Marcel Beekman (tenor) en een interview met Reza Namavar

New Music NOW op zondag 22 oktober 2023

Trio Napolov Fridman Sandee

Trio Napolov, Fridman, Sandee en het Cello Octet

In deze uitzending live-registraties opgenomen in TivoliVredenburg tijdens de eerste Dag van de Componist met het Cello Octet en het Trio Napolov, Fridman, Sandee.

Cello Octet
Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen. In de hedendaagse muziekwereld is het Octet een begrip geworden, onder andere door samenwerkingen met componisten als Philip Glass, Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Theo Loevendie, Mauricio Kagel, Michael Gordon en Kate Moore.

Programma:

- Two Mediterranean Dances voor cello-octet (Theo Loevendie)
- Phoenix (Kate Moore)
- Sort Sol (Geerten Feller)
- The Natural History of Destruction (Christiaan Verbeek) 


Trio Napolov, Fridman, Sandee

Passie voor muziek van nu en de oneindige zoektocht naar nieuwe klankwerelden zijn de uitgangspunten die pianiste Laura Sandee, celliste Maya Fridman en slagwerker Konstantyn Napolov verbinden tot een spannend en uniek ensemble. Door samen te werken met componisten en betrokken te zijn bij het scheppingsproces worden nieuwe composities geboren, nieuwe werelden geopend en verbreden ze de grenzen van het bestaande repertoire.

Programma:

- Thin Air (Calliope Tsoupaki) - Cello solo: Maya Fridman
- Droplets (Christiaan Richter) - Slagwerk solo: Konstatyn Napolov
- Aeons (Robin de Raaff) - Trio Napolov, Fridman, Sandee

New Music NOW op zondag 15 oktober 2023

Jip

Kamerkoor JIP 10 jaar - Maar de zon is nog op

Vandaag zenden we op TV ONS het concert in TivoliVredenburg uit van Kamerkoor JIP dat in juni zijn 10-jarige jubileum vierde.

Een tienjarig jubileum verdient een feest! Daarom vroeg Kamerkoor JIP vijf componisten een werk te schrijven, geïnspireerd op de zoektocht van de koorzangers naar perspectief, verbinding en een gevoel van thuis zijn in de turbulente wereld waarin we leven. Nieuwe werken die over de zangers zelf gaan, over wat hen beweegt, wat onze individuele krachten zijn als mens en waar we elkaar vinden. Dit resulteert in concerten met vijf solisten (Iraanse en Spaanse zang, trompet, elektronica, piano en slagwerk) onder de titel Maar de zon is nog op.

Multi-instrumentalist en componist Oene van Geel schreef een werk voor koor, piano, trompet en vocale solisten, waarin individuele perspectieven en Iraanse invloeden samenvloeien tot een compositie over verwondering en liefde voor de wereld en elkaar. Koorcomponist Gerard Beljon deed een uniek artistiek onderzoek, waarbij hij alle individuele koorleden vroeg hun mooiste melodieën in te zingen en deze vervolgens samensmolt tot een ontroerend geheel. Daarnaast schreven drie aanstormende talenten, Maripepa Contreras, Setareh Nafisi en Antonio Moreno Glazkov, ieder een koorwerk waarin verschillende perspectieven op de wereld van vandaag worden verklankt. Daarbij spelen de opstanden in Iran, eenzaamheid en verbondenheid van het individu en belonging een hoofdrol.

New Music NOW op zondag 8 oktober 2023

Sanne En Martin
Sanne Rambags en Martin Fondse, foto: Foppe Schut

Sanne Rambags, Marion von Tilzer, de blazers van blazers van ASKO|Schönberg & Jörgen van Rijen en Konstantyn Napolov

Op zaterdag 17 juni 2023 vond de tweede editie plaats van de Dag van de Componist en reed de muziektrein New Music NOW Express door het land. Aan boord van de trein speelden musici en ensembles nieuwe Nederlandse muziek.

In deze aflevering het optreden van Sanne Rambags, Marion von Tilzer, de blazers van blazers van ASKO|Schönberg & Jörgen van Rijen en Konstantyn Napolov.

Zangeres, componist en improvisator Sanne Rambags verlegt graag grenzen met haar stem om nieuwe soundscapes te verkennen. Zij speelt met eigen songs in op het voorbijtrekkende landschap en op het publiek in de trein.

De componerende pianiste Marion von Tilzer, die voor haar laatste cd Into Eternity jubelende recensies kreeg, speelt eigen pianowerken.

Stertrombonist van het Concertgebouworkest Jörgen van Rijen opent de langste treinreis met nieuwe muziek ooit met On the Road van Wim Henderickx: voor solotrombone en electronics. Een toepasselijk begin. Ook speelt hij een solostuk van Martijn Padding. Met de blazers van ASKO|Schönberg presenteert hij het nieuwe stuk waarmee Meriç Artaç een hommage brengt aan Amsterdam.

De percussionist Konstantyn Napolov speelt een deel uit de spraakmakende cyclus Droplets van Christiaan Richter.

New Music NOW op zondag 1 oktober 2023

Zang
Herz Ensemble, foto: Foppe Schut

Calefax, Vincent van Amsterdam & Tosca Opdam en Herz Ensemble

Op zaterdag 17 juni 2023 vond de tweede editie plaats van de Dag van de Componist en reed de muziektrein New Music NOW Express door het land. Aan boord van de trein speelden musici en ensembles nieuwe Nederlandse muziek.

Het rietsblazerskwintet Calefax speelt delen uit het gloednieuwe stuk Envirez Vous! van Jan-Peter de Graaff. Geïnspireerd door dichtregels van Charles Baudelaire laat hij de 5 broodnuchtere blazers vertolken hoe dronkenschap klinkt.

Voor componisten is de accordeonist Vincent van Amsterdam een gedroomde vertolker, die met toewijding de meest complexe stukken speelt. Hij neemt de violiste Tosca Opdam mee de trein in voor Lente Festina van Bram Kortekaas en Tao naar Dis, waarmee Jesse Passenier een hommage brengt aan Astor Piazzolla en Nadia Boulanger.

Twee lofzangen klinken in de trein tijdens het laatste traject naar Utrecht. Kate Moore speelt cello in gezelschap van saxofonist Tom Sanderman, pianist Laura Sandee, countertenor Kaspar Kröner en harpiste Beate Loonstra van het Herz Ensemble.

New Music NOW op zondag 24 september 2023

Morris Kliphuis Joanna Duda
foto: Eric van Nieuwland

The Zebra Street Band en Wake The Dead

The Zebra Street Band is een verzameling virtuoze muzikanten uit Litouwen, Italië, de Verenigde Staten en Nederland die samen zijn gekomen in de bruisende stad Amsterdam. Dit internationale collectief, wiens harmonieuze unie de grenzen overstijgt, noemt hun kunstenaarschap niets minder dan 'aanstekelijk dansbaar' en 'zeer energiek'. Binnen hun sonische tapijt vermengen prikkelende grooves zich met etherische texturen, en lossen de grenzen van de muziek op in de opwinding van collectieve improvisatie.

Salvoandrea Lucifora – trombone/tuba
Paolo Petrecca – trompet
Andrius Dereviancenko – tenorsaxofoon
John Dikeman – bariton/bassaxofoon
Onno Govaert – drums
Fabio Galeazzi – drums

Wake The Dead is een unieke combinatie van barokinstrumenten en moderne improvisatie en creëert een delicate muzikale wereld, vol hypnotiserende ambient texturen, glitchy elektronica en gefragmenteerde melodieën, vergezeld door de warme klank van de oude instrumenten als de traversofluit en de viola da gamba.

Bandleiders Morris Kliphuis (Nederland) en Joanna Duda (Polen) hebben improvisaties opgenomen en uitgewerkt tot composities. Het eerste optreden van Wake The Dead was in oktober 2022, met spelers Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Joanna Duda – piano, elektronica
Morris Kliphuis – hoorn, elektronica
Eduardo Gaspar Polo Baader – traverso
María García Sánchez – barokviool
Marino González García – viola da gamba

New Music NOW op zondag 17 september 2023

Altofortwo

Alto for Two en Brintex Collective

In Alto For Two ontmoeten twee vernieuwende vrouwelijke saxofonisten elkaar: de Nederlandse Kika Sprangers en Irene Reig uit Barcelona. Beide vrouwen brengen hun composities naar deze Nederlands-Catalaanse coproductie. Zo bieden hun verschillende artistieke visies een gevarieerd klankenpalet, gespeeld op InJazz 2023 door een kwintet met drums, contrabas en toetsen. 

Irene Reig – altsaxofoon
Kika Sprangers – altsaxofoon
Xavi Torres – piano
Thomas Pol – contrabas
Sun-Mi Hong – drums 

Brintex Collective uit Rotterdam, onder leiding van toetsenist Brenn Luiten, begon met drie leden. Geïnspireerd door Engelse jazz, hiphop en elektronische muziek begon Luiten schetsen te schrijven voor zijn eigen composities. Samen met de band werkte hij ze uit en werd het project groter. Tegenwoordig spelen vijf à zes muzikanten het werk van Luiten. Op InJazz 2023 dragen de fluit en trompet bij aan de toetsen, gitaar, drums en bas van het originele trio, wat resulteert in luxueuze rhodes-akkoorden en langzame melodieën voor de blazerssectie.

Brenn Luiten – toetsen
Christopher Rijckaert – drums
Joop de Graaf – bas
Tommy van Leuken – synth/gitaar
Antonio Moreno Glazkov – trompet
Diana Dzhabbar – fluit/sax

New Music NOW op zondag 10 september 2023

Raquel Kurpershoek

Raquel Kurpershoek en Felix Schlarmann’s Tree House

De muziek van Raquel Kurpershoek is een samensmelting van verschillende stijlen en invloeden. Kurpershoek, geboren in Amsterdam en deels opgegroeid in Spanje, brengt haar expertise in Latijns-Amerikaanse muziek mee, terwijl Alejandro Hurtado zijn flamencogitaarvaardigheden en klassieke invloeden toevoegt. Danny Rombout brengt als percussionist met Indiase roots latin- en afroritmes in de mix. Samen creëren ze een uniek geluid dat zowel divers als samenhangend is, waarbij ze de wortels van elk genre verkennen en tegelijkertijd hun eigen persoonlijkheid toevoegen. 

Raquel Kurpershoek – stem
Alejandro Hurtado – gitaar
Danny Rombout – percussie 

Met zijn Tree House-project presenteert Felix Schlarmann een groot ensemble, een groep muzikanten die de diverse en internationale jazzscene in Nederland reflecteren. Bij de ontwikkeling van het repertoire en het algemene bandgeluid staat het collectieve proces centraal. Na de try-out in Amsterdam in april zegt Felix: ‘Het verbaast mij hoe deze groep bijzondere artistieke persoonlijkheden elkaar binnen korte tijd in de nieuwe muziek hebben gevonden. De leden, allemaal creatieve individuen, brengen iets in de muziek waardoor Tree House meer is dan alleen de som der delen. In de ongebruikelijke bezetting van het ensemble vullen twee saxofoons en zang elkaar perfect aan, versmeltend in de kleurrijke lagen van gitaar en piano, terwijl de spelers ruimte voor elkaar creëren en voortdurend de balans bewaken van het unieke bandgeluid van de groep.’

Ben van Gelder – altsaxofoon
Mete Erker - tenorsaxofoon
Līva Dumpe – stem
Olivier van Niekerk – gitaar
Xavi Torres – piano
Pat Cleaver – bas
Felix Schlarmann – drums

New Music NOW op zondag 3 september 2023

Sanem Kalfa

InJazz: Loek van den Berg Quintet en Sanem Kalfa Miraculous Layers

Al vele jaren promoot InJazz de Nederlandse jazz en haar componisten op zowel nationaal als internationaal niveau. InJazz is een initiatief van Buma-Stemra en staat bekend als het belangrijkste showcase-festival in Nederland voor jazzmuziek en aanverwante genres.

In deze aflevering twee concerten die we afgelopen juni hebben opgenomen in Rotterdam. U ziet achtereenvolgens een concert van Loek van den Berg Quintet en Sanem Kalfa Miraculous Layers.

Saxofonist Loek van den Berg uit Rotterdam is een verhalenverteller. Zijn muzikale stijl kenmerkt zich door melodie en melancholie met ruimte voor de stemmen en improvisaties van ieder bandlid.

Loek van den Berg – saxofoons
Nathan Surquin – trombone
Aseo Friesacher – piano
Cas Jiskoot – bas
Willem Romers – drums

Sanem Kalfa is een zanger, improvisator, componist en cellospeler, gevestigd in Amsterdam, geboren in Trabzon, een stad aan de Zwarte Zeekust in het noordoosten van Turkije. De stijl van Sanem Kalfa’s band Miraculous Layers is een mix van jazz, pop, folklore en geïmproviseerde muziek met beklijvende melodieën en krachtige ritmes. De afwezigheid van een basinstrument creëert een bijzondere muziekomgeving.

Sanem Kalfa – zang/cello/elektronica
Tineke Postma – alt/sopraansaxofoon
Marta Warelis – piano
Sun-Mi Hong – drums

New Music NOW op zondag 25 juni 2023

Screenshot 2023 06 21 At 1019 56

REMY.

In deze uitzending een liveregistratie van Remy. in samenwerking met Marcel Veenendaal (DI-RECT), het ZO! Gospel Choir, componist Martin Fondse en lichtkunstenaar Jop Kuipers, opgenomen op November Music 2022.

Tijdens November Music is de Nederlandse harpist en componist Remy van Kesteren of kortweg Remy. artist-in-residence. Met lef en avontuurzin kiest Remy. zijn eigen pad, daarbij vergezeld door spannende, genre-overstijgende ideeën en ruimdenkende medemusici. Eigentijds, uitdagend en onbevreesd is de reis die Remy. voor zichzelf en zijn publiek uitstippelt. Invloeden uit de pop, rock, postminimal en jazz sijpelen door in zijn eigen werk en tijdens zijn enerverende samenwerkingen.

Remy., Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir werkten eerder al succesvol samen, onder meer tijdens verschillende tv-programma’s. Nu creëren ze samen voor het eerst een avondvullend concert, in samenwerking met de Componist des Vaderlands, Martin Fondse. Lichtkunstenaar Jop Kuipers zorgt voor een magische aankleding in de prachtige setting van het Jheronimus Bosch Art Center.

Bezetting
Remy van Kesteren - harp
Marcel Veenendaal - zang
ZO! Gospel Choir - zang 
Martin Fondse - toetsen
Stef van Es - gitaar

New Music NOW op zondag 18 juni 2023

Seung
Alex Schröder Photography

Yeon Do van Seung-Won Oh

Ter ere van de prijsuitreiking van de Kees van Baaren Prijs aan de Nederlands-Koreaanse componist Seung-Won Oh zenden we Yeon Do opgenomen op November Music 2022 uit. 

Nog nooit klonk het dodenmisritueel zo louterend als bij de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh. Het publiek maakt letterlijk deel uit van een intense concertervaring. Onbegrensde, tijdloze muziek die moeiteloos eeuwen doorkruist. Met haar weidse muziekritueel YeonDo werpt Seung-Won Oh nieuw licht op de aloude Koreaanse katholieke kerktraditie. Voordat iemand wordt begraven vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode.  

De componiste is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof in Korea. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode bijvoorbeeld in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld. Oh’s live muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.

New Music NOW op zondag 11 juni 2023

7511 6 0247 Rembrandt De Staalmeesters Stegeman Frerichs Lecoultre Glorieux

Rembrandt & de Staalmeesters en het Amstel Quartet

Rembrandt Frerichs

Pianist en componist Rembrandt Frerichs beweegt door de werelden van jazz, wereldmuziek en klassiek. Als geen ander weet hij de grenzen te slechten en verrassende combinaties bij elkaar te brengen. Hij werkt samen met supersterren uit het Midden-Oosten als Hossein Alizadeh en Kayhan Kalhor, maar switcht zonder blikken of blozen naar een bezetting met musici uit het Concertgebouworkest of zijn eigen trio of eigen ensemble De Staalmeesters.

Rembrandt Frerichs - interview en optreden met de Staalmeesters eigen werk:
- Sweelinck Variations voor piano en 3 strijkers
- Stav voor piano en 3 strijkers
- Carrousel voor piano en 3 strijkers)

Amstel Quartet
Remco Jak - sopraansaxofoon
Olivier Sliepen - altsaxofoon
Bas Apswoude - tenorsaxofoon
Harry Cherrin - baritonsaxofoon

Kameleontisch en gepassioneerd, zo zou je de vier saxofonisten van het Amstel Quartet het best kunnen omschrijven. Want of het nou om oude muziek gaat of de allernieuwste klanken, om popmuziek, jazz, klassiek of wereldmuziek — als je het Amstel Quartet hoort spelen, vervagen de scheidslijnen tussen al die genres. Technische beperkingen lijken niet te bestaan en muzikale grenzen zijn er vooral om te overschrijden. 

Programma
Drop after drop (Maxim Shalygin) versie voor 4 saxofoons"

Amstel quartet met Marcel Beekman (tenor) en een interview met Reza Namavar

De betoverde vaatwasser voor tenor en saxofoonkwartet (Reza Namavar)

New Music NOW op zondag 4 juni 2023

Screenshot 2023 06 01 At 1829 27
Adam Quartet

Douwe Eisenga en Adam Quartet

In deze aflevering: optreden Douwe Eisenga + interview en een optreden van het Adam Quartet en interviews met componisten Amarante Nat en David Azaglo.

Douwe Eisenga

Pianist en componist Douwe Eisenga schrijft sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth muziek. Vaak ingetogen en sober met een grote, stille kracht: de onderhuidse melodieën kerven zich in de ziel van de luisteraar. Zijn muziek is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en minimalisme, vinden hun weg in zijn werk.

Programma:
- For Mattia voor piano solo
- Theme 1 & Carried Away voor piano solo

Adam Quartet
Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre. Amarante Nat en David Azaglo hebben een compositie-opdracht van Gaudeamus gekregen. 

Programma:
- Amarante Nat: I listen to the ocean and all I hear is you - voor strijkkwartet
- David Azaglo: Adowa Fantasy voor strijkkwartet

New Music NOW op zondag 28 mei 2023

Trio Napolov Fridman Sandee

Trio Napolov, Fridman, Sandee en het Cello Octet

In de komende uitzendingen blikken we terug op de eerste editie van de Dag van de Componist 2022. We laten live-registraties zien die opgenomen zijn in TivoliVredenburg. In deze aflevering: Trio Napolov, Fridman, Sandee en het Cello Octet.

Trio Napolov, Fridman, Sandee
Passie voor muziek van nu en de oneindige zoektocht naar nieuwe klankwerelden zijn de uitgangspunten die pianiste Laura Sandee, celliste Maya Fridman en slagwerker Konstantyn Napolov verbinden tot een spannend en uniek ensemble. Door samen te werken met componisten en betrokken te zijn bij het scheppingsproces worden nieuwe composities geboren, nieuwe werelden geopend en verbreden ze de grenzen van het bestaande repertoire.

Programma:
Thin Air (Calliope Tsoupaki) - Cello solo: Maya Fridman
Droplets (Christiaan Richter) - Slagwerk solo: Konstatyn Napolov
Aeons (Robin de Raaff) - Trio Napolov, Fridman, Sandee

Cello Octet
Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen. In de hedendaagse muziekwereld is het Octet een begrip geworden, onder andere door samenwerkingen met componisten als Philip Glass, Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Theo Loevendie, Mauricio Kagel, Michael Gordon en Kate Moore. Arvo Pärt zei na de première van zijn eerste stuk voor het Octet: “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”

Programma:
Two Mediterranean Dances voor cello-octet (Theo Loevendie)
Phoenix (Kate Moore)
Sort Sol (Geerten Feller)
The Natural History of Destruction (Christiaan Verbeek)

New Music NOW op zondag 21 mei 2023

Amstel Quartet Op November Music 2022

Compose it met het Amstel Quartet

In deze uitzending een live registratie van het optreden van Amstel Quartet dat op November Music 2022 heeft plaatsgevonden.

Tijdens dit concert, Compose it! worden de allerjongste generatie componisten in het zonnetje gezet. In dit educatieve project van November Music krijgen jonge componisten de kans om hun componeerskills uit te breiden en samen te werken met professionele muzikanten. In 2022 werkte het festival daarvoor samen met het Amstel Quartet, een saxofoonkwartet met een indrukwekkende staat van dienst en een immer groeiende lijst aan composities die zij in première hebben gebracht. Door hun vele samenwerkingen met componisten voor het creëren van nieuw werk zijn zij het ideale ensemble voor dit project.

De deelnemers konden zich voor dit project aanmelden en kregen les van componisten Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander vanuit stichting In de Knop. In vijf lessen kregen de jonge componisten inzicht in wat een saxofoon kan, de verschillende saxofoons in het kwartet en hoe zij hun muzikale ideeën om kunnen zetten van een idee naar een volledige compositie. Dit jaar hebben zeven componisten in de leeftijd van 8 tot 18 jaar een compositie geschreven tijdens Compose-it. De resulterende composities waaieren uit van serieuze concertmuziek en moderne idiomen langs muzikale grappenmakerij op topniveau en ontroerende klankwerelden.

Programma
Manu — Ravelijn
Viktor — Dancing Cats
David — 1001 Trolls
Ellen — 74 seals
Lize — Ode aan de Maan
Tony — College van vier uur
Kerijn — tetrauQ

Amstel Quartet
Vitaly Vatulya - sopraansaxofoon
Olivier sliepen - altsaxofoon
Bas Apswoude - tenorsaxofoon
Harry Cherrin - baritonsaxofoon

Ter aanvulling zie je een live-optreden van het Amstel Quartet op de eerste editie van De Dag van de Componist 2022.

New Music NOW op zondag 14 mei 2023

Biancabongers3 E1535982948394 1

Trio Estatico en Bianca Bongers

In deze uitzending programma een bijzondere samenwerking tussen Trio Estatico en Nederlandse componiste Bianca Bongers, wiens werk Mitte voor altviooltrio op dit concert in première is gegaan. Trio Estatico en Bianca Bongers vormden samen het concept voor dit verrassende programma: een aaneengesloten luisterervaring, vol nieuwe werken van internationale getalenteerde componisten, die eerder door het ensemble geselecteerd werden in hun Composers Workshop 2021. Ook klinkt de première van Sloveense componiste Nina Šenk met de tweede versie van haar virtuoos verstilde werk ....da kehrte die Ruhe ein.... Een uniek en intiem concert, dat met uiteenlopende ruimtelijke opstellingen van de musici, de luisteraar centraal stelt!

Programma
Composers Talk
geleid door Remy Alexander met o.a. Jakob Böttcher en Bianca Bongers
Megumi Kasakawa, altviool (Ensemble Modern) - Paul Beckett, altviool (Klangforum Wien) - John Stulz, altviool (Ensemble Intercontemporain)

• Jakob Böttcher - Nieuw werk met live-electronics (2022)
• Zhenyan Li - Masks (2021)
• Bianca Bongers – Mitte voor altviooltrio* (2022)
• Nina Senk - ....da kehrte die Ruhe ein...version II (2020)
• Arshia Samasaminia - Micro-Moments VII (2021)
• Yang Song - Nomadic Sound (2021)

* Dit concert wordt mogelijk gemaakt door New Music NOW Files, een initiatief van Dutch Composers NOW met live videoregistratie door New Music Media.

Trio Estatico is een internationaal altviool collectief dat spelers van drie van de meest vooraanstaande nieuwe muziekensembles van Europa samenbrengt. Samen zijn ze op zoek naar nieuw repertoire en nieuwe manieren van muziek maken. De groep, opgericht in 2019, bestaat uit altviolisten Paul Beckett, Megumi Kasakawa en John Stulz. Ze treden op in solo-, duo- en trioformaties, waarbij ze een repertoire verkennen van vooruitstrevende componisten tot moderne hercomposities van middeleeuwse motetten en klassieke 20e-eeuwse meesterwerken voor 1-3 altviolen.

New Music NOW op zondag 7 mei 2023

Screenshot 2023 05 02 At 1821 37

Speel Nederlands met me

In deze aflevering van New Music NOW een registratie van vier concerten in het kader van ‘Speel Nederlands met me’ van het Koninklijk Concertgebouworkest zoals dat live werd uitgezonden in december 2020.

Naast werk van Louis Andriessen en Tristan Keuris klinken er twee opdrachtwerken van twee jonge Nederlandse componisten Bram Kortekaas en Celia Swart.

Andriessen was ooit een van de rebelse Notenkrakers, die in november 1969 een concert van het Concertgebouworkest verstoorden om meer vernieuwing en inspraak in het artistieke beleid te eisen. Tristan Keuris behoort tot de componisten die zich vanaf de jaren zeventig afzetten tegen ‘avant-gardisten’ als Andriessen en werd daar aanvankelijk fel om bekritiseerd. Hij ontwikkelde zich – evenals Andriessen - tot een vooraanstaand componist en docent. Het werk van Celia Swart en Bram Kortekaas laat zien hoe weinig er bij de jongere generatie Nederlandse componisten over is van de vroegere tegenstelling tussen traditionalisten en modernen.

BRAM KORTEKAAS 1989
Notenkrakers’ notulen (2020)
voor sopraan en orkest

LOUIS ANDRIESSEN 1939
Tapdance (2013)
voor slagwerk en groot ensemble

CELIA SWART 1994
Reflections (2020)
voor elektrische harp en orkest

TRISTAN KEURIS 1946-1996
Symfonie in D gr.t. (1994-95)

Uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Antony Hermus en met optredens van:
Dominique Vleeshouwers slagwerk
Remy van Kesteren harp
Katharine Dain sopraan

New Music NOW op zondag 30 april 2023

Planet Earth

‘Symfonie nr. 3 Planet Earth’ van Johan de Meij

De symfonie no. 3 Planet Earth van Johan de Meij werd visueel vertaald door Dyan Machan in de indrukwekkende film CineSymphony-Planet Earth, geregisseerd door Jed Parker. Het is een film die je niet mag missen. De boodschap van de film is, net als de muziek, zowel opbeurend als emotioneel geladen.

Symfonie nr. 3 Planet Earth bevat een ode aan Moeder Aarde (Gaia in het Grieks) die is ontleend aan een Griekse hymne van Homerus die 3000 jaar geleden is geschreven.

“De Meij’s Planet Earth Symphony is muziek voor onze tijd. De film geeft de schitterende orkestpartituur een geheel nieuwe dimensie. Het toont de schoonheid van onze planeet, het is een wake-up call en het eindigt in hoop. De wisselwerking tussen muziek en film maakt Planet Earth tot een intense en onvergetelijke ervaring.” — Anthony Fiumara - Componist, hoogleraar compositie.

New Music NOW op zondag 23 april 2023

Meric Artac

The Arrival of Mr. Z

Komende zondag 23 april tonen we in ons wekelijkse tv-programma New Music NOW op TV ONS de opera The Arrival of Mr. Z van Meriç Artaç. Een eigen opname tijdens festival Dag in de Branding in november 2011. Tijdens haar traject als artist-in-residence bij het Haagse festival creëerde Artaç vijf opvallende muzikale personages, geïnspireerd door mensen die ze tegenkwam op straat en met verbeeldingskracht tot leven bracht. In haar opera gaan deze personages op zoek naar hun schepper, Mr. Z. De opera onderzoekt het spanningsveld tussen individuele vrijheid en de behoefte aan houvast in onze samenleving, waar externe mechanismen zoals levensovertuiging, idealen en macht een verbindende of bedreigende rol kunnen spelen.

New Music NOW op zondag 16 april 2023

Severade

‘Severade’ van Maxim Shalygin

In deze aflevering van New Music Now: ‘Severade’ van Maxim Shalygin, uitgevoerd door het Cello Octet Amsterdam & Maya Fridman, opgenomen tijdens November Music 2021.

De stuwende, expressieve muziek van de Nederlands-Oekraïense componist Maxim Shalygin pakt je bij de lurven, of je wilt of niet. In korte tijd heeft Shalygin een ware reputatie voor intense spektakelwerken opgebouwd.

‘Severade’ is geschreven voor acht akoestische cello's en speciaal ontworpen instrumenten. Deze unieke, mechanisch aangedreven klankinstrumenten zijn gebouwd door kunstenaar Rob van den Broek en vormen tezamen een sculptuur. Van den Broek ziet deze nieuwe instrumenten als een klankmatig en historisch verlengstuk van de cello, waarmee hij een spannende blik in de toekomst werpt.

 Severade is een combinatie van de woorden Sever (Russisch voor 'noord', verwijzend naar de Noordzee) en Serenade. Liefdesliederen die klinken wanneer je blik over de woeste Noordzee waart. Liefde in de zin van Orpheus, maar ook liefde die met stomheid slaat, die angst en beven opwekt, die verwoest en opbouwt. In de cyclus Severade slaat de componist een wervelende brug tussen de emotionele folklore van het oosten en de rationele muziektraditie van het westen.

Het concert wordt uitgevoerd door Maya Fridman & Cello Octet Amsterdam, bestaande uit Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Genevieve Verhage, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.

New Music NOW op zondag 9 april 2023

Joey Roukens

Bosch Requiem van Joey Roukens

Het festival November Music in Den Bosch begint traditioneel met het Bosch Requiem. In 2022 is het requiem gecomponeerd door Joey Roukens. Het is de zesde componist die in opdracht van November Music en Muziekgebouw aan ’t IJ een requiem heeft geschreven.

Uitvoerenden zijn het gerenommeerde Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Sofi Jeannin en het concert is live opgenomen op 3 november 2022 in het Muziekgebouw.

De componist over zijn werk: “Toen ik de vraag kreeg of ik een requiem wilde schrijven, hoefde ik niet lang te twijfelen. Al sinds mijn tienerjaren voel ik mij aangetrokken tot ‘genre’ van het requiem – of het nu gaat om Morales (het eerste requiem dat ik ooit op CD had), Mozart, Cherubini, Fauré, Verdi of Britten, hun requiems behoren voor mij beslist tot het mooiste en diepzinnigste wat deze componisten geschreven hebben. Mijn requiem is dan ook een soort hommage aan die lange traditie van requiems waar ik zo van hou en ik heb om die reden de traditionele Latijnse requiem tekst als uitgangspunt genomen voor mijn werk. Daarbij heb ik grote delen van die tekst echter weggelaten omdat ik die te ‘beladen’ vond en te sterk verbonden met een achterhaald christelijk wereldbeeld. Mijn streven was om een requiem te schrijven dat ook betekenis zou kunnen hebben voor mensen die niet religieus of christelijk zijn."

New Music NOW op zondag 2 april 2023

Roel Van Oosten Componist Portret

Requiem in memoriam Johan de Witt van Roel van Oosten

Requiem in memoriam Johan de Witt is geschreven ter herdenking van het rampjaar 1672 (de Nederlandse republiek werd gelijktijdig aangevallen door Frankrijk, Engeland en Duitsland) en de daaruit volgende moord op raadpensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis.

In deze compositie voor koor, sopraan solo, piano, orgel en slagwerk worden delen uit de katholieke requiemmis gecombineerd met fragmenten uit een Latijnse ode aan Johan de Witt (deel II en VII) van de Nederlandse dichter Jan van Broekhuizen (1649-1707).

In deel II klinkt ook de uitroep ‘Ultimi Barbarorum’, waarmee de filosoof Spinoza het woedende volk ten tijde van de moordpartij op de gebroeders De Witt in 1672 in Den Haag tot bedaren wilde brengen.

Als enige niet-Latijnse tekst hoort men tevens in deel II de gevleugelde Nederlandse uitdrukking ‘redeloos (het volk), radeloos (de regering), reddeloos’ (het land).

De sacrale requiemteksten zijn veelal in een toegankelijke stijl gecomponeerd, terwijl de profane tekstfragmenten een meer dissonerend en robuust karakter hebben.

De eerste uitvoering vond plaats op 10 september 2022 in de Kloosterkerk, te Den Haag, Nederland.

Uitvoerenden: koor The Carol Company, Cait Frizzell sopraan, Sepp Grotenhuis piano, Andrew Wright orgel, Konstantyn Napolov slagwerk. Algehele leiding: Stef Collignon

New Music NOW op zondag 26 maart 2023

Dareyn

Dareyn en SonCe trio

Op 1 november 2022 vierde World Music Forum NL zijn 15-jarig jubileum met een expertmeeting en optredens van de Spotlight Artiesten 2022-2023. Op zondag 26 maart wordt de live-registratie in TivoliVredenburg van Dareyn en SonCeTrio uitgezonden op kabel-tv ONS.

Dareyn
Emine Bostanci is een bekroonde klassieke kemenche- en Kretenzische lyra-muzikant. Haar project ‘Dareyn’ combineert het mystieke geluid van de kemenche – afkomstig uit Istanbul en de Zijderoute – met het geluid van de cello op een hedendaagse manier. Met celliste Maya Fridman vermengen zij hun vocale talenten met elkaars instrumentale expertise aangevuld door Modar Salama op percussie. Dareyn creëert dialogen waarin onuitgesproken verhalen zich in de verbeelding van de luisteraar nestelen.

SonCe trio
In de Nederlandse delta transformeerden drie verschillende muziekstromen uit Oekraïne, Spanje en Turkije in SonCe. Hun onconventionele samenspel van cello, synthesizers en blaasinstrumenten ondersteunt het Oekraïense volksrepertoire van de eclectische zangeres Maryana Golovchenko. SonCe staat voor de zon. Hun betoverende optreden wordt overschaduwd maar ook versterkt door de huidige Oekraïense oorlog.


Live-registraties 3

Dareyn, SonCeTrio en FaKruTu Dakar Edition

New Music NOW op zondag 19 maart 2023

Fakrutu Dakar Edition

FakRuTu Daker Edition

Op 1 november 2022 vierde World Music Forum NL zijn 15-jarig jubileum met een expertmeeting en optredens van de Spotlight Artiesten 2022-2023. Op zondag 19 maart wordt de live-registratie in TivoliVredenburg van FaKruTu Dakar Edition uitgezonden op kabel-tv ONS.

FakRuTu Daker Edition
FaKruTu Dakar Edition is een muzikale ervaring die zich uitstrekt van Dakar tot Amsterdam. Een gepassioneerde krachtpatser van gevestigde muzikanten uit Senegal, Nederland en de Verenigde Staten. Senegalese percussie en liedjes gemixt met eclectische & elektrische grooves van het FaKruTu Trio. De band heeft een reputatie opgebouwd voor zeer energieke en soulvolle shows die het publiek op de been brengen.

Sean Fasciani (NL)- bass
Stefan Kruger (NL)- drums
Mark Tuinstra (NL)- guitar
Mola Sylla (SN/ NL) – vocals
Oké Sène (SN/ NL)- percussion
Bao Sissoko (SN/ NL)- kora

i.s.m. World Music Forum NL en Old Roots New Routes

New Music NOW op zondag 12 maart 2023

Basklarinet

Live registratie uit het Bimhuis van het Basklarinet Festijn. Voor dit concert kwamen 6 specialisten op de basklarinet samen en traden op in verschillende combinaties, sommige langdurige duo's, sommige eerste ontmoetingen.

Het Basklarinet Festijn is een tweejaarlijks evenement met de basklarinet in hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Het concert op 18 december 2022 in het Bimhuis was het slotconcert van de 4e editie die in 2020 van start ging. Voor dit concert kwamen 6 specialisten op de basklarinet samen en traden op in verschillende combinaties, sommige langdurige duo's, sommige eerste ontmoetingen. Wat zeker nieuw was: deze bezetting trad op als 6-tet!

Het Basklarinet Festijn organiseert concerten en geeft opdrachten voor nieuwe werken en brengen internationale specialisten samen.

De bezetting van dit concert was:
Louis Sclavis, Rudi Mahall, Fie Schouten, Tobias Klein, Lothar Ohlmeier, Oguz Büyükberber.

Idee & realisatie: Fie Schouten & Tobias Klein

Video: Eric de Clercq
Audio-opname: Ron Ruiten
Licht: Matthijs Ruijter

Met dank aan Fonds Podiumkunsten en het Bimhuis Amsterdam

New Music NOW op zondag 5 maart 2023

Boi Akih Orgelpark 3 Lr By Zohar Brouwer

In deze aflevering van New Music NOW een concert dat we hebben opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam.

'From and To Infinity' is een compositie van Niels Brouwer. Hij schreef deze compositie oorspronkelijk in 2019 voor het 70-koppige bamboefluit-orkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. Voor deze uitvoering in het Orgelpark heeft hij nieuwe arrangementen gemaakt voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, gitaar en stem.

In deze nieuwe arrangementen spelen Monica Akihary en Niels Brouwer, die samen Boi Akih vormen, samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, koraspeler Sekou Dioubate uit Guinee en pianist en improvisator Nora Mulder. 'From and To Infinity' bestaat uit vier delen; The Sea, Dryland, The City en Joy.

De stukken die oorspronkelijk voor het bamboe-orkest – van piccolo- tot contrabas-bamboefluit – zijn gecomponeerd, worden nu uitgevoerd door Nora Mulder op verschillende orgels, waaronder het Utopa Barok-orgel en het Sauer-orgel. Het brede palet aan orgels in het Orgelpark wordt benut voor de arrangementen. Samen onderzoeken de musici de klankmogelijkheden, met veel ruimte voor improvisatie.

Monica Akihary - teksten en stem
Niels Brouwer - compositie, gitaren
Sekou Dioubate - 35-snarige kora
Dodó Kis - sopraan-, alt- en tenorblokfluit en paetzold-basblokfluit
Nora Mulder - orgels

over de processen van 'From and To Infinity'

Lees verder

Boi Akih

Het orgel als fluitorkest

interview door Charlie Crooijmans

"From and to Infinity" is een uniek muziekproject dat componist en gitarist Niels Brouwer in 2019 creëerde voor het 70-koppige Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon […]

Lees meer

New Music NOW op zondag 26 februari 2023

Maarten Ornstein Mike Fentross

Maarten Ornstein & Mike Fentross

New Music Now organiseerde in samenwerking met VPRO Vrije Geluiden en Splendor een bijzondere concertserie onder de titel Vier keer nieuw. In deze uitzending: Maarten Ornstein & Mike Fentross.

Maarten Ornstein & Mike Fentross speelden voor het eerst samen in 2013 tijdens een concert in Paradiso Amsterdam, waarbij ze Purcells 'Music for a while' uitvoerden. Het onorthodoxe maar voortreffelijke geluid van hun instrumenten viel in de smaak, en al snel werd besloten om nog eens samen te spelen. Voor de volgende gelegenheid bracht Mike Fentross niet alleen een stapel muziek mee om te proberen, maar ook zijn vihuela, omdat hij het gevoel had dat deze bijna vergeten Spaanse luit net zo mooi zou contrasteren met de basklarinet. Meer concerten volgden en het repertoire groeide gestaag tot een grote verscheidenheid aan muziek. Composities van de 17e eeuwse Nederlandse dichter, diplomaat en musicus Constantijn Huygens, de beroemde Egyptische componist Sayed Darwish, de Zweedse volksmuzikant Mikae Marin -om er maar een paar te noemen- werden allemaal toegevoegd aan de steeds groter wordende collectie composities die prachtig werken in dit duo. Het magische werk Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt illustreert de bereidheid van het duo om alle soorten muziek te verkennen, zonder rekening te houden met stijl- of instrumentatiegrenzen.

De serie Vier keer nieuw is een samenwerking tussen New Music NOW, Vrije Geluiden en Splendor en is tot stand gekomen met steun van het Investeringsfonds Muziek, een initiatief van Buma/Stemra en het Ministerie van OCW; en van NPO Klassiek.


Vier keer nieuw 4

Bekijke alle video's van deze concertserie

New Music NOW op zondag 19 februari 2023

O Die Zee

In deze uitzending een rockopera met muziek van de beste Nederlandse popartiesten. ‘O die zee’ van Fabelhaft is een registratie van een spetterend muziekspektakel dat het afgelopen seizoen in de theaters stond.

De ‘Odyssee’ blijft door de eeuwen heen kunstenaars inspireren. Dat komt door de universele thematiek van de reis, de tocht, de queeste die ieder mens aflegt.

Het bijzondere van deze ‘Odyssee’ is dat het ook vooral een reis is door de Nederlandse popmuziek van afgelopen jaren. Een uniek experiment met songs van Frédérique Spigt, Daniël Lohues, Lavalu, Moss, Marike Jager, George Kooymans, Eefje de Visser, Torre Florim, The Black Atlantic, Tjeerd Bomhof, Nico Arzbach, Hans van der Lubbe, Beans and Fatback, Henk Hofstede, Bas Kennis, Rob Klerkx, Mario Goossens en Robert Jan Stips.

De band staat onder leiding van Robert Jan Stips en teksten van deze theaterbewerking zijn van Huub van der Lubbe en Tom de Ket.

‘Fabelhaft’ bestaat uit de acteurs en zangers: Myrthe Burger, Steyn de Leeuwe en Boy Ooteman. De band bestaat naast Robert Jan Stips uit Cok van Vuuren, Rob Wijtman en Bart Wijtman

New Music NOW op zondag 12 februari 2023

Dishwasher

Dishwasher_ en Suzan Veneman

Trompettist en bugelspeelster Suzan Veneman is een ervaren componist en arrangeur, met opvallende prestaties in zowel de VS (waar ze studeerde) als Europa. Nu maakt ze furore als bandleider, waarbij haar sextet sinds 2019 haar belangrijkste focus is.

Het debuutalbum van het Suzan Veneman Sextet Migrations of the Mind is uitgebracht in maart 2022. Suzan omschrijft haar composities als “verhalende muziek, expressief en vol ontroerende melodie en harmonie.”

Suzan Veneman – trompet, bugel
Joao Driessen – tenorsax
Vincent Veneman – trombone
Timothy Banchet – piano
Tijs Klaassen – bas
Wouter Kühne – drums

Dishwasher_ maakt jazz voor niet-jazzgelovigen. Hun doel? Om alle mogelijke muren tussen genres weg te schrobben om een fris ruikend geluid en stijl te creëren.

De drie Dishwashers_ komen uit Gent (België) maar bassist Louise en drummer Arno leerden elkaar kennen tijdens hun bachelorstudie aan het Conservatorium Maastricht, dat wordt beschouwd als het meest internationale conservatorium van Europa. Nadat ze in contact kwamen met saxofonist/synthesist Werend, begonnen ze te jammen en gratis toegankelijke improvisatieconcerten te geven, wat uiteindelijk leidde tot Dishwasher_.

“Dishwasher_ is een samensmelting van veel dingen. We bewonderen computermuziek als Aphex Twin, Squarepusher, maar we worden ook beïnvloed door de jazzgrootheden. We houden van muzikanten en bands die verschillende genres samensmelten: STUFF., Niels Broos x Jamie Peet, Frank Zappa, Smandem – om er maar een paar te noemen.”

Louise Van Den Heuvel – bas
Werend Van Den Bossche – saxofoon, synth
Arno Grootaers – drums

New Music NOW op zondag 5 Februari 2023

Marta Arpini

Marta Arpini pocket orchestra en Sanne Sanne

De komende afleveringen van New Music NOW nemen we u mee naar de top van de Nederlandse Jazz. In deze aflevering: Marta Arpini pocket orchestra en Sanne Sanne.

Het pocket orchestra van componist, zangeres en gitariste Marta Arpini ontstond in 2021 in de opnamestudio, als verlengstuk van haar al lang bestaande semi-akoestische kwintet.

Voor haar album, I Am a Gem, wilde Marta meer kleuren in het palet integreren, "mijn muziek een nieuw kledingstuk geven", zoals ze het zelf zegt. Marta Arpini komt oorspronkelijk uit Crema (Italië) en woont in Amsterdam. Ze specialiseerde zich in jazzzang met een masterprogramma aan het Conservatorium van Amsterdam (2017 – 2019).

Marta Arpini - zang, composities, arrangementen, elektrische gitaar
Massimo Imperatore - elektrische gitaar, akoestische gitaar
Adrian Moncada – piano, synth
Mauro Cottone – bas
Giacomo Camilletti - drums, percussie
Līva Dumpe - zang
Sanne Huijbregts – zang, kalimba's, xylofoon, percussie
Ketija Ringa-Karahona – fluit
Jessie Breve - basklarinet
Charalampos Chronis – trombone

Bekroonde zangeres, vibrafonist en componiste Sanne Huijbregts staat bekend om haar melodieuze, inventieve en soms ronduit eigenzinnige songstructuren. Op InJazz 2022 presenteerde ze haar nieuwe kwartet.

Gevraagd naar haar muziek, haalt Sanne haar manager aan: “Hij gebruikt de term ‘vocal folk jazz’. Ik verwoord het zo: 'Een samensmelting van mijn inspiratiebronnen Becca Stevens, Laura Mvula, Bon Iver, de Punch Brothers, Radiohead en nog veel, veel meer, met een mix van gezamenlijke zang, percussie, altviool, bas en drums, waarbij het verhaal van elke compositie voorop staat, en de asymmetrische gelaagdheid je wakker houdt.' Maar misschien is dat precies de definitie van 'vocale folkjazz'."

Sanne Huijbregts – zang, vibrafoon
Roosmarijn Tuenter – zang, altviool
Pat Cleaver - bas, zang
Jeroen Batterink – drums, zang


New Music NOW op zondag 29 Januari 2023

Martin Fondse

In deze uitzending laten we de première van Martin Fondse’s Daimonds zien, in het Bimhuis op 23 september 2022, samen met de Noorse saxofonist Trygve Seim en het Voice Orchestra. 

In navolging van Ben van Gelder (2019) en Tineke Postma (2021) werd de derde BIMHUIS compositieopdracht toegekend aan Martin Fondse, componist des vaderlands. 

Enkele jaren terug is Martin Fondse door een creatief toeval begonnen om speelkaarten op muziek te zetten. Door uitwisseling van hartenkaarten met andere musici ontstonden kamermuziekjes en inmiddels zijn er voor een soloproject reeds zes jokers op muziek gezet. Voor de compositieopdracht koos hij voor de dertien kaarten van ruiten. En aangezien je met het Engelstalige ‘diamonds’ een mooiere inspiratiebron aanboort dan met ‘ruiten’ werden diamanten de sleutel voor deze nieuwe suite.

VOICE ORCHESTRA

Martin Fondse – piano, Fender Rhodes, fluit
Eric van der Westen – contrabas
Romain Bly – hoorn, euphonium, drums
Miguel Boelens – altsaxofoon, basklarinet
Trygve Seim – tenor- en sopraansaxofoon

VOX STURNUS:

Margriet Sjoerdsma – zang
Sanne Huijbregts – zang, kalimba, marimba, klokkenspel, hotelbel
Anne Marie Roel Messerschmidt – zang
Thora Sveinsdottir – zang, altviool
Maaike van der Linde – zang, fluit, basfluit
Susanne Rosmolen – zang, cello
Chris Weeda – geluidstechniek

New Music NOW op zondag 22 januari 2023

Konstantyn Napolov

Orkest De Ereprijs en slagwerker Konstantyn Napolov

In dit November Music concert slaan Orkest De Ereprijs en slagwerker Konstantyn Napolov de handen ineen voor een spektakel met splinternieuwe muziek. 

Vijf Internationale componisten schreven werk voor de combinatie van slagwerker en de unieke bezetting van De Ereprijs met veel blazers en gitaren. Konstantyn Napolov is de energieke spil van de deze muzikale marathon waarin hij de grenzen van de slagwerker opzoekt. Volgens Napolov is deze marathon bijna onmogelijk te volbrengen…een uitputtingsslag van bijna anderhalf uur, nog nooit eerder vertoond in Nederland. 

In deze ambitieuze uitvoering speelt de slagwerker samen met Orkest De Ereprijs nieuw werk van vijf grote internationale componisten Moritz Eggert (D), Peter Adriaansz (NL), Tansy Davies (VK), Componist des Vaderlands Martin Fondse (NL) en jong talent Martín Francisco Mayo (VES/VS/NL). In hun muziekstukken gebruiken zij slagwerkinstrumenten en alles wat daarvoor door kan gaan, alsof ze deze als archeologische vondst hebben opgegraven. Konstantyn Napolov speelt hun muziek met veel theater in een niet te bevatten mix maar liefst 76 instrumenten, muziekstijlen, technieken en drama.

Programma:
Peter Adriaansz - Chaser
Moritz Eggert - Master and Servant
Tansy Davies - Stone Codes 
Martin Fondse - Kitchen Stories 
Martín Francisco Mayo - Boca Arriba

Orkest De Ereprijs o.l.v. Gregory Charette
Konstantyn Napolov - slagwerk

New Music NOW op zondag 15 januari 2023

Remy Van Kesteren
foto: Nick Helderman

REMY.& the Analogue Robot Orchestra & Marcel Veenendaal & Luwten & Kim Janssen presenteerde op November Music echte oorwurmmuziek die de luisteraar betovert met pakkende poplyriek, atmosferische elektronica en opzwepende, jazzy riffs.  

Tijdens November Music is de Nederlandse harpist en componist Remy van Kesteren of kortweg Remy. artist-in-residence. Met lef en avontuurzin kiest Remy. zijn eigen pad, daarbij vergezeld door spannende, genre-overstijgende ideeën en ruimdenkende medemusici. Eigentijds, uitdagend en onbevreesd is de reis die Remy. voor zichzelf en zijn publiek uitstippelt. Invloeden uit de pop, rock, postminimal en jazz sijpelen door in zijn eigen werk en tijdens zijn enerverende samenwerkingen. 

Tijdens zijn avondvullende optreden in de Verkadefabriek laat Remy. al zijn invloedssferen samenkomen. Hij brengt een explosieve mix van pop, minimal music, neoklassiek, liedkunst en elektronica. Hij wordt versterkt door zijn unieke Analogue Robot Orchestra. Een spectaculair robotorkest waardoor hij steeds zijn eigen, flexibele ritmesectie tot zijn beschikking heeft. Daarnaast krijgt hij gezelschap van drie geweldige gastzangers: Marcel Veenendaal van DI-RECT, de Nederlandse indiepop-ster Luwten en de gedreven singer-songwriter Kim Janssen.  

Programma en bezetting

REMY. & the Analogue Robot Orchestra & Marcel Veenendaal & Luwten & Kim Janssen
Remy van Kesteren - harp, composities
Marcel Veenendaal - zang
Luwten - zang
Kim Janssen - zang

New Music NOW op zondag 8 januari 2023

Pan Calefax

Voor November Music 2022 schreven Joël Bons en Jan-Peter de Graaff nieuw werk voor het Nederlandse rietkwintet Calefax.

Het in 1985 opgerichte Calefax, bestaande uit hobo, klarinet, basklarinet, saxofoon en fagot, heeft altijd een voorliefde voor eigentijdse muziek gehad en in de loop van hun bestaan verschillende componisten opdrachten verleend.

De jonge Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff schrijft voor het eerst een werk voor de kleurrijke bezetting van Calefax genaamd Enivrez-vous. Zijn collega Joël Bons laat de veelzijdigheid van het kwintet aan het woord in zijn Six Scenes dat voor het eerst als volledige cyclus klinkt. Op pijl – een korte introductie – volgt domino, waarin fagot en basklarinet tikkertje spelen; little screw is een verknipte blues die evolueert van zwoel naar uitgelaten; na de koddige kermisvan carousel brengt flow diepte en rust; aangevuurd door de fagot jutten de musici elkaar met snelle riffs op in het slotdeel paykan.

Daarnaast speelt Calefax Red van de jonge Californische componiste Nina Shekhar. Zij won twee jaar geleden de jaarlijkse Calefax Composers Competition. Calefax speelt ook een klassieker uit hun repertoire, het luisterrijke werk Zugvögel van de Duitse componiste Carola Bauckholt. Een ware toondichter die een geheel eigen klanktaal bezigt.

Programma
Joël Bons - Six Scenes
Jan-Peter de Graaff - Enivrez-vous!
Carola Bauckholt - Zügvogel
Nina Shekhar - Red

Calefax
Oliver Boekhoorn - hobo
Bart de Kater - klarinet
Raaf Hekkema - saxofoon
Jelte Althuis - basklarinet
Alban Wesly - fagot

New Music NOW op zondag 1 januari 2023

Remy Van Kesteren
foto: Nick Helderman

Remy., Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir

Op deze speciale concertavond bundelt Remy. de krachten van zanger Marcel Veenendaal (DI-RECT), het ZO! Gospel Choir, componist Martin Fondse en lichtkunstenaar Jop Kuipers.

Tijdens November Music is de Nederlandse harpist en componist Remy van Kesteren of kortweg Remy. artist-in-residence. Met lef en avontuurzin kiest Remy. zijn eigen pad, daarbij vergezeld door spannende, genre-overstijgende ideeën en ruimdenkende medemusici. Eigentijds, uitdagend en onbevreesd is de reis die Remy. voor zichzelf en zijn publiek uitstippelt. Invloeden uit de pop, rock, postminimal en jazz sijpelen door in zijn eigen werk en tijdens zijn enerverende samenwerkingen. 

Remy., Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir werkten eerder al succesvol samen, onder meer tijdens verschillende tv-programma’s. Nu creëren ze samen voor het eerst een avondvullend concert, in samenwerking met de Componist des Vaderlands, Martin Fondse. Lichtkunstenaar Jop Kuipers zorgt voor een magische aankleding in de prachtige setting van het Jheronimus Bosch Art Center. 

Bezetting

Remy van Kesteren - harp
Marcel Veenendaal - zang
ZO! Gospel Choir - zang 
Martin Fondse - toetsen
Stef van Es - gitaar

New Music NOW op zondag 25 december 2022

Hannes Minnaar Still

Vijf Nocturnes van Rob Zuidam

Speciaal voor de klassieke pianist Hannes Minnaar componeerde Rob Zuidam een reeks van vijf Nocturnes.

De liefde voor de allermooiste pianomuziek zit heel diep bij Hannes Minnaar. De Nederlandse klassieke pianist is in recordtijd doorgestoten naar de nationale en internationale top. In 2019 debuteerde Minnaar al in de prestigieuze concertserie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw. Minnaar reikt ver met zijn repertoirekeuze: van Bach tot Beethoven, en van Rachmaninov tot Ravel. In 2012 won Minnaar al een Edison met zijn debuutalbum en vier jaar later ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Vorig jaar bracht hij een bejubelde cd met Bachs Goldbergvariaties uit.

Minnaar maakt ook steeds meer welkome uitstapjes naar eigentijds repertoire. Speciaal voor Hannes Minnaar componeerde Rob Zuidam een reeks van vijf Nocturnes. Bezonken pianowerken waarin de nacht op intense wijze bezongen wordt. Muziek vol verbeeldingskracht en stille dramatiek. Pianist en componist leerden elkaar kennen toen Minnaar het Tanglewood Concerto van Zuidam vertolkte in 2016 tijdens de NTR Zaterdagmatinee in Amsterdam. Een vervolg bleef gelukkig niet lang uit. Naast Zuidams pianocyclus, vertolkt Minnaar ook een toepasselijk werk van favoriet Maurice Ravel, Gaspard de la Nuit. Eén van zijn lastigste pianopartituren überhaupt waarin Ravel op meesterlijke wijze speelt met grillige klankschilderingen en virtuoze, onstuimige vergezichten.

Programma

Rob Zuidam - Nocturnes*
Maurice Ravel - Gaspard de la Nuit

*Compositieopdracht November Music en Muziekgebouw aan ‘t IJ

New Music NOW op zondag 18 december 2022

Silbersee
Foto: Jan Van den Bossche

Stimmung

De komende afleveringen van New Music NOW nemen we je mee naar November Music.

Met dit keer een optreden van het Nederlandse gezelschap Silbersee in de Stimmung-serie met nieuw licht op vocale stemacrobatiek, onorthodox muziektheater en vooruitstrevend opera-avontuur.  

De serie Stimmung, door Silbersee in 2018 gelanceerd, is een jaarlijkse ode aan de menselijke stem. In de derde editie van Stimmung is de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore uitgenodigd om te reageren op drie koorwerken van de Engelse componist Benjamin Britten. Van een spirituele schoonheid is zijn Hymn to St. Cecilia, op tekst van W.H. Auden, gecomponeerd tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast klinken Brittens jeugdwerk Hymn to the Virgin (1930) en Five Flower Songs (1950). 

In haar nieuwe, meerdelige compositie verweeft Kate Moore thema’s van alle drie de stukken van Britten. ‘Het zijn zeer evocatieve werken over onderwerpen die me na aan het hart liggen’, benadrukt Moore. Zo raakt ze geïnspireerd door de schilderkunst van de Italiaanse renaissance, een periode waarin zowel de Heilige Caecilia als de Maagd Maria veelvuldig werden afgebeeld. Een residentie van twee maanden in Umbrië bracht Moore in nauwer contact met de Italiaanse cultuur en de inspiratie die ze daar opdeed verwerkt ze in de nieuwe composities. Silbersee voert de koorwerken uit in een speciale, rituele ambiance, met een eigen lichtdramaturgie die de luisteraar meevoert naar de essentie van de muziek.  

Uitvoerenden:

Silbersee o.l.v. Romain Bischoff
Fanny Alofs, Stefanie Bruggeling, Jennifer Van Der Hart, Elisabeth Hetherington, Georgi Sztojanov, Lukasz Wilda, Arjan Lienaerts, Maciej Straburzynski - zang
Kate Moore - lyra

New Music NOW op zondag 11 december 2022

Corrie Van Binsbergen
Foto: Hans de Bruijn

Een Huid van Klank

In opdracht van November Music en Asko|Schönberg schreef de componist Corrie van Binsbergen een nieuw werk gebaseerd op de poëzie van Antjie Krog.

‘Wanneer de betekenis van een woord zwicht, begint te verschuiven en zich ten slotte overlevert aan geluid vanaf dat moment smacht het bloed naar de betovering van taal – de enige waarheid krijgt een huid van klank.’ Antjie Krog

Poëzie maakt veel los bij de Nederlandse componist/gitarist Corrie van Binsbergen. Sinds 2003 werkt ze al samen met schrijvers en dichters. Literatuur en poëzie vormen vaak de basis van de mooiste muziek. Toen Corrie van Binsbergen de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog een paar jaar geleden een gedicht hoorde declameren op de radio, stond zij aan de grond genageld. Zij werd overrompeld door het geluid, die dictie, die klank van het Zuid-Afrikaans. 

Van Binsbergen zocht naar de magische link tussen muziek en taal. Ze heeft daarvoor een hybride ensemble samengesteld, bestaande uit musici van Asko|Schönberg, de improviserende popzangeres Beatrice van der Poel en het Zuid-Afrikaanse jazztrio rondom gitarist Vuma Levin. Samen verkennen ze alle uithoeken van taal en klank, die zich manifesteert in spoken-word, songs en aria’s.  

Asko|Schönberg
Vuma Levin - gitaar
Benjamin Jephta - bas
Jeroen Batterink - drums
Beatrice van der Poel - zang
David Kweksilber - klarinet
Marieke Schut - hobo
Joey Marijs - slagwerk
Koen Kaptijn - trombone
Joseph Puglia - viool
Lisa Eggen - altviool
Sebastiaan van Halsema - cello


Interview 1

Over ‘Een Huid van Klank’

New Music NOW op zondag 4 december 2022

Schermafbeelding 2022 09 11 Om 1909 56
Kyai Fatahillah

Black Pencil & Kyai Fatahillah

Op November Music is ‘Topeng Masquerade’ van Black Pencil & Kyai Fatahillah in première gegaan. Westerse muziekavonturiers ontmoeten het mysterieuze geluid van de Indonesische gamelan.

Black Pencil is een ensemble dat opvalt door de bijzondere bezetting van blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk. Samen met Kyai Fatahillah voeren ze de concertvoorstelling Topeng Masquerade uit waarbij alles draait om de zogenaamde topeng (‘masker’), een traditionele Indonesische dansvorm waarin mythen en legenden worden uitgebeeld.

Het ceremoniële karakter van de Indonesische cultuur en de topeng-maskers blijken een rijke inspiratiebron voor nieuwsgierige componisten die maar wat graag de grenzen opzoeken. Ze worden afgewisseld met Topeng traditionals, waarbij de musici met respect en fantasie nieuwe technieken inzetten.

Roderik de Man, geboren in Indonesië, is zeer vertrouwd met het klankidioom en schreef al eerder voor Black Pencil en componist /artistiek leider Iwan Gunawan zoekt steeds naar nieuwe speeltechnieken en compositiemethodes voor de gamelan, onder meer door gebruikmaking van elektronica.

Programma

Roderik de Man (1941): Buffoni (2013) | Black Pencil
Interlude I: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Iwan Gunawan (1974): Meeting in the Kitchen (2022) *| Kyai Fatahillah & Black Pencil
Interlude II: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Nursalim Yadi Anugerah (1991): Hogespanning (2022)* | Black Pencil
Iwan Gunawan (1974): Minutes (2022)* | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Interlude III: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah
Roderik de Man (1941): Topeng (2022)* | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Bok Bang: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah & Black Pencil

 Black Pencil

Jorge Isaac - blokfluit
Matthijs Koene - panfluit
Esra Pehlivanli - altviool
Marko Kassl - accordeon
Enric Montfort - percussie

New Music NOW op zondag 27 november 2022

Screenshot 2022 11 23 At 1526 04

Bosch Requiem van Joey Roukens

De komende afleveringen van New Music NOW op TV ONS nemen we je mee naar November Music.

November music begint traditioneel met het Bosch Requiem. Dit jaar is het requiem gecomponeerd door Joey Roukens. Het is de zesde componist die in opdracht van November Music en Muziekgebouw aan ’t IJ een requiem heeft geschreven.

Het wordt uitgevoerd door het gerenommeerde Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Sofi Jeannin. Het concert is live opgenomen op 3 november 2022 in het Muziekgebouw.

Voor Bosch Requiem 2022 keert Roukens terug naar zijn innerlijke creatieve bron. Roukens grasduint in zijn requiem vreugdevol en virtuoos door de muziekgeschiedenis. Zijn energieke, sensitieve muziek sleurt je als luisteraar onherroepelijk mee. Vele invloeden stromen samen in zijn aansprekende composities: impactvolle popmuziek, de hypnose van de minimal music, maar ook het klassieke raffinement van componisten als Igor Stravinsky, John Adams of Ennio Morricone.

De componist over zijn werk: “Toen ik de vraag kreeg of ik een requiem wilde schrijven, hoefde ik niet lang te twijfelen. Al sinds mijn tienerjaren voel ik mij aangetrokken tot ‘genre’ van het requiem – of het nu gaat om Morales (het eerste requiem dat ik ooit op CD had), Mozart, Cherubini, Fauré, Verdi of Britten, hun requiems behoren voor mij beslist tot het mooiste en diepzinnigste wat deze componisten geschreven hebben. Mijn requiem is dan ook een soort hommage aan die lange traditie van requiems waar ik zo van hou en ik heb om die reden de traditionele Latijnse requiem tekst als uitgangspunt genomen voor mijn werk. Daarbij heb ik grote delen van die tekst echter weggelaten omdat ik die te ‘beladen’ vond en te sterk verbonden met een achterhaald christelijk wereldbeeld. Mijn streven was om een requiem te schrijven dat ook betekenis zou kunnen hebben voor mensen die niet religieus of christelijk zijn."


over het componeren

Interview

Een interview met

“Goede componisten stelen!”

door Dimitri van der Werf

Joey Roukens (1982) staat in de schijnwerpers. Op 14 oktober speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest de première van zijn ‘Eerste symfonie’. Op 3 november komen […]

Lees meer

New Music NOW op zondag 20 november 2022

Vernon Chatlein Videostill

Chatlein i su Zumbi

Componist en percussionist Vernon Chatlein is afkomstig uit Curaçao en woonde twee jaar in Cuba, waar hij muziek studeerde. In 2009 verhuisde hij naar Nederland om te studeren bij de peetvader van de Curaçaose jazz, pianist Randal Corsen. Op zijn debuutalbum Peace, Love & Music (2017) verbond Vernon jazz en latin jazz met de ritmes van de Antillen. Sindsdien heeft hij met veel bands en projecten gespeeld, waaronder een aantal theaterproducties. Op InJazz treedt hij op met zijn band Chatlein i su Zumbi gevoed door de mysterieuze muziekstijl genaamd Muzik di Zumbi waar hij onderzoek naar heeft gedaan op Curaçao.

Vernon Chatlein - percussie
Lidrick Solognier – percussie
Sophie Anglionin – piano
Franklin Caesar Breeveld – fluit, basklarinet
Nathan Klumperbeek – bas

over het onderzoeksproject op Curaçao

Interview

Vernon Chatlein

“To sample or not to sample”

interview door Charlie Crooijmans

Percussionist, componist en theatermaker Vernon Chatlein trad dit jaar op tijdens InJazz met zijn groep Chatlein i su Zumbi. Hij groeide op in Curaçao en […]

Lees meer

North Sea String Quartet

Het North Sea String Quartet laten zich als improviserende strijkers beïnvloeden door klassieke, wereld- en volksmuziek. Vier creatieve geesten combineren hun volledige potentieel en diverse muzikale achtergronden, creëren een uniek geluid en hebben er veel plezier in. Voordat het kwartet werd gevormd, speelden alle leden van de NSSQ samen in verschillende bezettingen. Een wederzijdse liefde voor het strijkkwartet en een gedeeld verlangen naar een akoestische groep die groovet en swingt, zich vrij beweegt in collectieve improvisaties en de klassieke klank beheerst, bracht hen in 2016 tot de NSSQ in Rotterdam.

Pablo Rodríguez – viool
George Dumitriu - viool
Yanna Pelser – altviool
Thomas van Geelen – cello

New Music NOW op zondag 13 november 2022

Nefertiti Quartet

Matthijs Geerts Group en Nefertiti Quartet

Matthijs Geerts Group

Toetsenist Matthijs Geerts heeft naast zijn werk als sessiemuzikant zijn eigen groep. In oktober 2021 is het album Lost In Reverse uitgebracht. In zijn bio beschrijft hij het idee achter zijn muziek als “een nieuw sjabloon om de akoestische en elektronische wereld met elkaar te verbinden.” Matthijs heeft een brede interesse in muziek, wat zich zowel in zijn composities als in zijn spel vertaalt. Spetterende snelle runs, diepe harmonische structuur en genuanceerde geluidsstructuren komen allemaal aan bod. “Elke compositie heeft zijn eigen verhaal. Soms noemen we het energie, die we door middel van compositie en improvisatie vertalen in muziek.” 

Matthijs Geerts – piano
Jesse Schilderink – saxofoon
Michiel Stekelenburg – gitaar
Johannes Fend – contrabas
Davy Henket – drums

Het Nefertiti Quartet onderzoekt al bijna tien jaar improvisatie. Na een ontmoeting op het Conservatoire de Paris in 2012, hebben de vier leden uitgebreid gespeeld terwijl ze een repertoire van originele composities opbouwden. Met traditionele instrumentatie (sax, piano, contrabas, drums) streeft de groep ernaar om hun muziek naar nieuwe plaatsen te brengen, met een palet variërend van zoete zingbare melodieën tot hedendaagse texturen en volledig vrije improvisatie. "Wij geloven dat we nooit op deze manier stagneren, en we nemen de luisteraar mee op die reis", zegt Nefertiti Quartet's contrabassist Pedro Ivo Ferreira.

Pedro Ivo Ferreira – contrabas
Delphine Deau – piano
Camille Maussion – saxofoon
Pierre Demange – drums

New Music NOW op zondag 6 november 2022

Mo Van Der Does Motet

Artvark en Mo van der Does Motet

Al vele jaren promoot InJazz de Nederlandse jazz en haar componisten op zowel nationaal als internationaal niveau. InJazz is een initiatief van Buma-Stemra en staat bekend als het belangrijkste showcase-festival in Nederland voor jazzmuziek en aanverwante genres. In deze aflevering twee concerten die we afgelopen juni hebben opgenomen in Rotterdam: Artvark en Mo van der Does Motet.

Artvark is een band met vier saxofoons en zonder grenzen. Het was altist Rolf Delfos die in 2005 op het idee kwam: vier totaal verschillende karakters, in muziek en in het leven. Tenorist Mete Erker zegt: “Rolf kende ons alle drie, maar wij drieën kenden elkaar niet. Het klikte meteen en na 17 jaar kunnen we nog steeds niet stoppen met praten en spelen. We zijn onszelf en onze muziek nog steeds aan het heruitvinden.” Het nieuwste Artvark-album heet Mother of Thousand, en kan worden gezien als het hoogtepunt van het leven tijdens de pandemie.

Mete noemt inspiraties als Arvo Pårt en Aphex Twin, en de muziek van Philip Glass, met wie Artvark de eer had om in 2019 een concert te spelen. In 2022 trad Artvark op met singer-songwriter Pitou en met wereldkampioen breakdancer Menno van Gorp.

Mete Erker – tenorsaxofoon
Bart Wirtz – saxofoon
Rolf Delfos – saxofoon
Peter Broekhuizen – saxofoon

Saxofonist en klarinettist Mo van der Does is uitgegroeid tot een van de meest gezochte jonge jazzmusici van Nederland en is geen onbekende in inJazz. Mo omschrijft zijn Motet als "een zevenkoppige jazzformatie met de flexibiliteit van een kleine groep en de kracht van een orkest." Mo’s composities laten zich inspireren door jazzmuziek van nu (hij noemt de grotere ensembles van Kit Downes en Pablo Held) en het verleden (Mingus), evenals klassieke muziek zoals die van Ravel en Brahms.

Mo van der Does – altsaxofoon, klarinet, composities
Jessie Brevé – basklarinet
Alistair Payne – trompet
Matthias van den Brande – tenorsaxofoon
Floris Kappeyne – piano
Tijs Klaassen – contrabas
Wouter Kühne – drums

New Music NOW op zondag 30 oktober 2022

Screenshot 2022 10 25 At 1330 35
Ildo Nandja Trio

Ildo Nandja Trio & Celano, Badenhorst, Baggiani ft. Wolfert Brederode

Al vele jaren promoot InJazz de Nederlandse jazz en haar componisten op zowel nationaal als internationaal niveau. InJazz is een initiatief van Buma-Stemra en staat bekend als het belangrijkste showcase-festival in Nederland voor jazzmuziek en aanverwante genres.

In deze aflevering twee concerten die we afgelopen juni hebben opgenomen in Rotterdam. Achtereenvolgens een concert van Celano/Badenhorst/Baggiani ft. Wolfert Brederode en een concert van het Ildo Nandja Trio

Celano/Badenhorst/Baggiani ft. Wolfert Brederode

Guillermo Celano en Marcos Baggiani ontmoetten elkaar in 2001 in de eclectische jazz/impro scene  van Amsterdam. Joachim Badenhorst is er sinds 2013 bij. Ze vonden een diepe verbinding in hun liefde voor schoonheid, groove, noise, abstractie, virtuositeit en eenvoud. In 2018 bracht het trio hun eerste album Lili & Marleen uit via Clean Feed Records, met lovende kritieken in binnen- en buitenland. Toen was het trio al begonnen met het uitnodigen van speciale gasten.

In de Tilburgse jazzclub Paradox kwam Wolfert Brederode er in 2019 bij als special guest. Dit resulteerde in het magische album Carnet Imaginaire (Challenge Records, 2022), waarop de muziek een verlangen naar een diep menselijke communicatie weerspiegelt.

Joachim Badenhorst - zang, klarinet, basklarinet, tenorsaxofoon
Guillermo Celano - elektrische gitaar
Wolfert Brederode – piano
Marcos Baggiani - drums

Ildo Nandja Trio

De in Mozambique geboren Ildo Nandja studeerde in 2016 cum laude af aan het Conservatorium Maastricht, waar hij in 2019-2020 ook les gaf. Het Ildo Nandja Trio bestaat als piano- en gitaartrio. "Ik vind het geluid van beide trio’s mooi", zegt hij. "Door de verhuizing van Maastricht naar Rotterdam tijdens Covid bleek het moeilijk om met mijn vorige band verder te gaan. Ik werd gevraagd om op enkele festivals op te treden, dus belde ik een paar muzikanten die ik had leren kennen en waar ik een sterke band mee had."

Artiesten als Anders Jormin en Shai Maestro, en zijn vroegere leraar John Goldsby hebben Ildo's geluid geïnspireerd. Maar er is veel meer dat hem drijft. Pãz A Todos is de titel van zijn veelgeprezen debuutalbum uit 2016, dat behoorlijk succesvol was in de PanAfrikaanse jazzcharts. Als activist en vredesbouwer richt Ildo zich onder meer op zaken als eenheid, rechtvaardigheid, gelijkheid en sociale cohesie die kunnen bijdragen aan de verbetering van de wereld.

Ildo Nandja – bas
Andrew Moreno – gitaar
Martin Hafizi - drums


New Music NOW op zondag 23 oktober 2022

Schermafbeelding 2022 10 17 Om 1002 48
Raj Mohan

Raj Mohan & Ensemble | Live in TivoliVredenburg (2021)

In deze aflevering van New Music NOW opnieuw een concert uit TivoliVredenburg

Als Geet/Ghazal/Bhajan/Pop zanger, componist, singer songwriter en dichter is Raj Mohan sinds de laatste 30 jaar gevestigd als de beste Sarnámi artiest in Nederland en Suriname.

Raj Mohan introduceert een geheel nieuwe en eigen stijl van luisterliedjes en gezongen poëzie in de Sarnámi-Bhojpuri taal, de Sarnámi geet & pop, die niet alleen thematisch verschilt van de baithakgana folkmuziek van Suriname, maar ook muzikaal.

De Amerikaanse blues, ooit ontstaan uit gedwongen migratie, vindt een parallel verhaal in Raj Mohan. Als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders verhuisde hij van Suriname naar Nederland. Eenmaal volwassen ontwikkelde Raj Mohan zich tot een charismatische singer-songwriter die de blues vertolkt, gezongen in het Hindi, Urdi, Sarnámi of Srangani.

In zijn muziek combineert Mohan klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire. Muzikanten: Raj Mohan - Zang / Harmonium / Gitaar Mark Alban Lotz - Fluit Melanie Tangkau - Contrabas Suresh Sardjoe - Tabla Tammo Heikens - Gitaar

Live vanuit Cloud Nine in TivoliVredenburg - 2021

Deze uitzending kwam tot stand in samenwerking met Tivoli Vredenburg, Old Roots New Routes en World Music Forum NL

New Music NOW op zondag 16 oktober 2022

455f1b4596e1437bae43865a415cfb0b

Patricio Wang - vrijheidsconcert

In deze uitzending van New Music NOW een speciaal concert van componist en muzikant Patricio Wang.

Bevrijding is het motto van Patricio Wang (Santiago, 1952). In een turbulente periode van politieke bevrijdingsbewegingen in Latijns-Amerika studeerde hij vanaf 1968 compositie in Santiago aan het conservatorium van de Universiteit van Chili.

Eenmaal in contact met nieuwe ideeën die de heersende conservatieve opvattingen uitdaagden, versmolt Wang de Andes-traditie met klassieke Europese en populaire muziek, waaronder de nueva canción en bewerkingen van Beatles-nummers. 'Gevaarlijke muziek' waardoor hij na de militaire staatsgreep van 1973 van de universiteit werd gestuurd.

Als leerling van Louis Andriessen ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand musicus aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Vrijgekomen manifesteert Wang zich als productief componist/gitarist in avant-garde. Centraal in al Wangs werk staat de synthese van academische en populaire muziek, die tot uiting komt in stukken voor zijn groepen en composities voor film, dans en muziektheater. Evocatief versmelten Europees modernisme en Latijnse traditie tot een organisch geheel.

Het repertoire is een selectie uit Wangs oeuvre voor film en muziektheater, alsmede vocale en instrumentale stukken. Begeleid door schrijfster Marja Vuijsje, die haar familieverhaal beschreef in 'Ons Kamp', een 'Joods geschiedenisverhaal'. Samen brengen zij een ontroerend muzikaal verhaal over verzet en bevrijding.

Muzikanten:
Patricio Wang - Piano, gitaar, tiple, panfluit, zang, composities en arrangementen
Alejandro Arrate - Charango, keyboards, percussie en zang
Jasper le Clercq - Viool en zang
Tjakina Oosting - Cello en zang
Alvaro Pinto - Quena, panfluit, charango, gitaar en zang
Paul van Utrecht - Gitaar en zang
Winanda van Vliet - Zang en tiple
Marja Vuijsje - Teksten en zang

Deze uitzending kwam tot stand in samenwerking met Tivoli Vredenburg, Old Roots New Routes en World Music Forum NL.

New Music NOW op zondag 9 oktober 2022

Screenshot 2022 10 04 At 1409 46

In deze aflevering een concert van harpiste Michela Amici live opgenomen tijdens het Gaudeamus festival 2022 in Concertlab in Utrecht. Ieder jaar is er onder meer een compositie-opdracht van Gaudeamus in samenwerking met het Grachtenfestival en November Music.

Dit jaar mochten componisten nieuw werk schrijven voor harpist Michela Amici. Amici speelt zowel de triple harp als de pedaalharp, haar repertoire gaat van barokmuziek tot aan gloednieuwe hedendaagse muziek. Zij houdt van theatrale en ruimtelijke aspecten in de muziek en haar inspiratiebron ligt vaak in de architectuur en scenografie.

Ze voert het werk uit van vijf componisten:

1. Harp Piece (2022) for pedal harp – Boris Bezemer
2. Alienata (2022) for pedal harp - Alice Hoi-ching Yeung
3. Tableau Vivant (2022) for bray harp, electronics & pedal harp- Leslee Smucker
4. The Bow Says… (2022) for bray harp and electronics – Roché van Tiddens
5. Perspectives on “Plum-Blossom” (2022) for pedal harp - Eric So Ho-chi

In het tweede deel van de uitzending: twee concerten die zijn geregistreerd tijdens het festival Muze van Zuid i.s.m. Foundation IHOS Amsterdam ter gelegenheid van de Dag van de Componist op 18 juni 2022

1. Thin Air – Calliope Tsoupaki
Voor cello solo uitgevoerd door Brendan Conroy
2. Ambiversion – Tera de Marez oyens
voor tooonband en basklarinet uitgevoerd door Fie Schouten


New Music NOW op zondag 2 oktober 2022

Dagvandecomponist Annavankooij 5439
Douwe Eisenga

Vandaag gaan we terug naar de Dag van de Dag van de Componist van 18 juni j.l.

In het hele land werden meer dan 100 concerten gespeeld, radio4 was de hele dag live met een aangepaste programmering en in Tivoli Vredenburg was een live marathon van concerten en talkshows.

In deze aflevering bijzondere opnames van componist/pianist Douwe Eisenga en het ensemble Trio Napolov, Fridman & Sandee

Douwe Eisenga speelt de eigen werk en schuift ook bij ons aan tafel.
Van hem ziet u de stukken:

- For Mattia
- Theme 1
- Carried Away                     

Trio Napolov, Fridman & Sandee spelen het werk van drie vooraanstaande Nederlandse componisten:

- Thin Air  – in een uitvoering voor cello van Calliope Tsoupaki
- Aeons     – voor cello, piano en slagwerk van Robin de Raaff
- Droplets  – voor solo slagwerk van Christiaan Richter

New Music NOW op zondag 25 september

7511 6 0138 Cello Octet Amsterdam Nieuwkerk Aad Van Lemereis Anne Maartje Loevendie Theo

In deze nieuwe aflevering van New Music NOW gaan we terug naar de Dag van de Dag van de Componist van 18 juni j.l. 

In het hele land werden meer dan 100 concerten gespeeld, NPO Radio4 was de hele dag live met een aangepaste programmering en in Tivoli Vredenburg was een live marathon van concerten en talkshows.

In deze aflevering concerten van twee vooraanstaande ensembles die Nederland rijk is: Rembrandt Frerichs en de Staalmeesters en het Cello Octet. Beide ensembles speelden live in de uitzending vanuit Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Van het Cello Octet o.a. de uitvoering van ‘Phoenix’ van Kate Moore. Zij heeft deze week de prestigieuze Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022 gewonnen, de grootste podiumprijs van Nederland!

Verder een uitvoering van ‘Two Mediterranean Dances’ van Theo Loevendie. Loevendie - die vorige week zijn 92ste verjaardag vierde - schuift ook aan tafel voor een gesprek over zijn werk.

 Van Rembrandt Frerichs en de Staalmeesters de uitvoering van:

- Sweelinck voor piano

- Stav

- Carrousel

– A wind invisible sweeps us through the world

New Music NOW op zondag 18 september 2022

Screenshot 2022 09 13 At 1948 29

In deze aflevering van New Music NOW een registratie van een bijzonder concert.

Rob de Graaf schreef in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia voor componist Boudewijn Tarenskeen een nieuw stuk geïnspireerd op de Bijbels figuur Saul. Deze tragische Koning gaat ten onder aan twijfel. Dat God hem uitverkoren heeft voor het koningschap ervaart hij als een vloek. Hij blijf eenzaam achter in een ultiem gevecht met zichzelf. 

De titelrol van Saul wordt gespeeld door de Vlaamse acteur Dirk Roofthooft.

Muzikaal is er bij Saul heel wat te beleven. Daarvoor staat de 26-koppige David Kweksilber Big Band garant. Deze huisband van het Amsterdamse Bimhuis is samengesteld uit virtuoze muzikanten met een sterke persoonlijkheid. Hun achtergrond is zeer divers, van klassiek tot jazz. Bovendien zet de internationaal bekende operazangeres Claron McFadden haar stem in als volwaardig instrument.

Componist Boudewijn Tarenskeen liet zich inspireren door de veelzijdige kwaliteit en het improvisatietalent van deze Big Band. Hij wil de impact van zijn compositie plaatsen tegenover de dramatische kracht van Saul, maar ook ruimte bieden aan het creatieve talent van dit ensemble. 

 tekst Rob de Graaf
compositie Boudewijn Tarenskeen
regie Dick Hauser
spel Dirk Roofthooft
vormgeving en licht Johan Vonk
ontwerp kostuums Sabina Kumeling
kostuums Carmen Schabracq
dramaturgie Alex Mallems
productie Theaterproductiehuis Zeelandia 

New Music NOW op zondag 11 september 2022

Amsterdam Klezmer Band

Meng een dosis klezmer, voeg een scheutje balkan en een portie hip-hop toe, afmaken met een eetlepel jazz en wat klodders oriëntaals. Haal het geheel door de mixer en voilà, de Amsterdam Klezmer Band (AKB). De concertregistratie, opgenomen op 9 oktober 2020 in Paradiso Amsterdam, wordt op TV ONS uitgezonden.

Op 15 september 2022 viert AKB in Paradiso de uitsmijter van hun 25 jarig-jubileum.

De Amsterdam Klezmer Band staat erom bekend dat ze zelfs het meest weerbarstige publiek aan het dansen krijgen (Volkskrant). 

AKB is een in 1996 door de altsaxofonist Job Chajes opgerichte band die klezmer (Oost-Europese joodse muziek) speelt die mede geïnspireerd is op muziek van de Balkan. De band stond onder andere op festivals als Oerol, het North Sea Jazz festival, Lowlands en op internationale podia, tot dusver in 29 landen wereldwijd. Het grootste deel van het repertoire is door de bandleden zelf geschreven. Invloeden van zigeunermuziek en jazz maken dat hun muziek niet eenvoudig in een hokje is te plaatsen.

New Music NOW op zondag 4 september 2022

Raga Style

Raga Style, Zeven composities voor klassieke gitaar, gebaseerd op Indiase klassieke muziek

In deze eerste aflevering van New Music NOW voor in het nieuwe seizoen, nemen we je mee naar de wereldmuziek.

Annette Kruisbrink, die klassieke Noord-Indiase muziek studeerde, baseerde verschillende van haar composities op Indiase raga's.

Het begrip raga is afkomstig uit de Indiase muziek. In tegenstelling tot westerse klassieke muziek waarin een muziekuitvoering voor een groot deel vastligt, is Indiase muziek gebaseerd op improvisatie.

In deze aflevering worden zeven stukken uitgevoerd.

Matanga (1996) (in memoriam Ton de Leeuw - Nederlands componist [1926-1996])

Raga Suite (2007) (opgedragen aan Arlette Ruelens)

Ahimsa (2001) (in memoriam Mohandas Karamchand 'Mahatma' Gandhi)

Karnatisch intermezzo (2008) (opgedragen aan Leonardo De Angelis)

Raganana (2016) (opgedragen aan Nandini Sudhir)

Elegie voor een olifant (2021) (opgedragen aan Niels Eikelboom)

Nritya (2016)

New Music NOW op zondag 26 juni 2022

Rembrandt De Staalmeesters

In deze laatste aflevering van New Music NOW voor dit seizoen, nemen we je terug naar de Dag van de Componist van 18 juni.

In het hele land werden meer dan 100 concerten gespeeld, radio4 was de hele dag live met een aangepaste programmering en in Tivoli Vredenburg was een live marathon van concerten en talkshows.

In deze aflevering lichten we er twee componist/muzikanten uit, te weten Douwe Eisenga en Rembrandt Frerichs. Beide musici componeren hun eigen werk en speelden live tijdens de Dag van de Componist.

Van Douwe Eisenga zie je de stukken:

  • For Mattia
  • Theme 1
  • Carried Away

 Van Rembrandt Frerichs en de staalmeesters zie je de uitvoering van:

  • Sweelinck voor piano
  • Stav
  • Carrousel
  • A wind invisible sweeps us through the world


New Music NOW op zondag 19 juni 2022

Cello Octet

Op 18 juni is het Cello Octet onderdeel van de festiviteiten van de Dag van de Componist in TivoliVredenburg.

In deze aflevering van New Music NOW kun je nog even genieten van een eerdere opname die we van dit geweldige octet maakten tijdens November Music.

Het Cello Octet speelt een ruime selectie uit het repertoire van Kate Moore, waaronder zeer recente werk als Phoenix.

Met haar bezwerende, zorgvuldig opgebouwde muziek heeft de Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore (1979) een groot publiek aan zich weten te binden. Ze ontketent met minimale middelen grootse emotionele klankpanorama’s van traag verschuivende patronen en hypnotiserende inkijkjes. In haar composities botsen pure muziektheorie en gracieuze organische vormen op elkaar. Muziek die verwijst naar de minimal music, maar ook naar de rockachtige spierballendynamiek van haar docent Louis Andriessen.

Het wereldvermaarde Cello Octet Amsterdam werkte al nauw samen met componisten als Arvo Pärt, Sofia Goebaidoelina en Terry Riley. Cello Octet Amsterdam staat voor bijzondere samenwerkingen en programmeert bijzonder veelzijdig. Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd waarvan de meeste speciaal voor het octet zijn geschreven. Zo werkte het octet met Xenakis, Gubaidulina, Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel (opdrachtwerk van November Music), Glass en vele anderen. Het octet speelde in de Amsterdamse metrotunnel, op het dakterras van de Stopera en op vele andere bijzondere locaties.

Het Cello Octet bestaat uit Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Genevieve Verhage, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.

New Music NOW op zondag 12 juni 2022

Dark Vocalise

In deze aflevering van New Music NOW aandacht voor twee Nederlandse Componisten: Sara Zamboni en Miranda Driessen.

 Van Sara Zamboni:

"Trio for violin, cello and piano" (2020)

Dit stuk bestaat uit drie delen. Elke deel is en soort van spotlight moment op een van de instrumenten die de bezetting van een klassiek pianotrio maken. Virtuositeit, gevoeligheid, kracht, articulatie van het geluid: iedereen heeft een kans om zijn/haar best te laten zien en uiteindelijk is iedereen de winnaar.

I. Data Streaming (for the pianist)

II. Arco Infinito (for the cellist)

III. Step Dance (for the violinist)

Het werk wordt uitgevoerd door: Loes Dooren (viool), Berber Heerema (cello) en Rutger Jansen (piano). De opname hebben we gemaakt in de NPO Radio 4.

"Dark Vocalise" (2019) for live voice and 5-channel audio fixed media

Alle geluiden in dit stuk zijn opgenomen van de stem van de zangeres Elena Lorenzi, vervolgens gemanipuleerd door de componist Sara Zamboni en gepresenteerd in een multichannel-omgeving. Het live optreden van de zanger bestaat uit het uitvoeren van een ander aanvullend vocaal deel. Ze wordt een personage dat interactie heeft met haar eigen stem in haar eigen geluidswereld. Ze probeert zich te bevrijden, waarbij ze de controle over haar stem weer overneemt.

Artistic leader & composer: Sara Zamboni

Vocals & performer: Elena Lorenzi

Het werk is opgenomen en uitgevoerd in Korzo Theater in Den Haag tijdens het programma 'Playground'.

Van Miranda Driessen:
Die Entdeckung der Langsamkeit

Jan Heinke bouwt sinds de jaren ‘90 klankinstallaties uit staal. Daarnaast ontwikkelde hij zich als stemkunstenaar met als specialiteit boventoon-zang. Het werk dat Miranda Driessen voor hem componeerde combineert beide in traag in de tijd verglijdende klankconstellaties, die zich gaandeweg ontwikkelen tot karakters met een woordeloze, expressieve kwaliteit.

New Music NOW op zondag 5 juni: The Big Sing

Laurens Collegium

Op 18 juni organiseert New Music Now de Dag van de Componist en eind juni organiseert de Koor Biënnale het festival The Big Sing .

Reden genoeg om in deze aflevering van New Music NOW stil te staan bij een aantal Nederlandse componisten die fantastische koorwerken hebben geschreven. 

In deze aflveringen zie je werken van o.a. Wiecher Mandemaker, H. Andriessen, Sweelinck en Frieda Gustavs

De opnames zijn door New Music NOW gemaakt in de BAVO-kerk in Haarlem. De concerten worden uitgevoerd door het Laurens Collegium onder leiding van Wiecher Mandemaker; Hayo Boerema - orgel; Wiek Hijmans – gitaar, Laura Trompetter – percussie en Consensus Vocalis onder leiding van Béni Csillag 

In deze aflevering de volgende werken:

Protect yourself from infection’  van componist David Lang; 
‘Dictatuur!’ van componist Wiecher Mandemaker;
Psalm 100’ van componist Ives; ‘Magnificat’ van H. Andriessen,
‘Psalm 72’ van Sweelinck;
‘We Have A Body’ van Frieda Gustavs;
‘Earth teach me quiet’ van Ēriks Ešenvalds           

New Music NOW op zondag 29 mei 2022

Doris Hochscheid Frans Van Ruth

In deze aflevering van New Music NOW vier concerten van een aantal Nederlands componisten: Lucas Wiegerink, Diego Soifer, Wilma Pistorius, Aspasia Nasopoulou, Anthony Leigh Dunstan & Floris van de Vlugt.

  1. Triund van componist Wilma Pistorius uitgevoerd door Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano) 
  2. Movements van componist Lucas Wiegerink uitgevoerd door Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano). Een registratie van een concert in Het Concertgemaal Amsterdam. 
  3. Inside van componist Diego Soifer uitgevoerd door Doris Hochscheid (cello) 
  4. Salamander van de componisten Aspasia Nasopoulou, Anthony Leigh Dunstan & Floris van de Vlugt uitgevoerd door het Duo Bilitis bestaande uit Ekaterina Levental & Eva Tebbe. Dit concert is opgenomen in het Pleintheater in de serie Nieuwe Noten Amsterdam.


New Music NOW op zondag 22 mei 2021

Chris Hinze - Incredible India!

In deze aflevering van New Music NOW opnieuw werk van fluitist en componist Chris Hinze, namelijk een registratie uit het Concertgebouw in Amsterdam van zijn Multimedia solo concert INCREDIBLE INDIA.

Op een groot scherm worden indrukwekkende videobeelden in combinatie met (op diverse fluiten gespeeld) fluitspel, backingtracks, collages en persoonlijke verhalen, samengesmeed tot een boeiend schouwspel. Met deze theatervoorstelling hoopt hij iedereen zijn liefde voor India een beetje mee te geven door middel van muziek, film, verhalen en anekdotes.

Een mix van indrukwekkende videobeelden in combinatie met spetterende muziek, fascinerend fluitspel op diverse fluiten, backingtracks, collages en persoonlijke verhalen. Een boeiend schouwspel, gemaakt aan de hand van zijn vele reizen door India.

Voor dit concert reisde de fluitist en reiziger maandenlang door India, waar hij sinds 1974 kind aan huis is. In dat jaar kreeg hij Bansuri fluitles in Bombay van de legendarische meesterfluitist Ragunath Seth. Met India was liefde op het eerste gezicht en sindsdien reist hij om de 2 à 3 jaar naar dit betoverende land vol tegenstellingen. Afgelopen jaar was hij 3 maanden onderweg om te filmen, muziek op te nemen en bevriende muzikanten te bezoeken voor deze schitterende productie.

“INCREDIBLE INDIA” neemt je mee naar de onbekende en fascinerende en kleurrijke wereld van 1.5 miljard Indiërs. Hun bizarre leven in overvolle grote steden, hun chaos, armoede en rijkdom, de overweldigende natuur, de talrijke Hindoeïstische tempels en paleizen en de prachtige stranden en eilanden.

New Music NOW op zondag 15 mei 2021

Chris Hinze

Chris Hinze - Light

In deze aflevering van New Music NOW onder meer muziek van fluitist en componist Chris Hinze.

In coronatijd maakte hij dit project met een aantal bekende artiesten, waaronder Claron Mcfadden, Mola Sylla, Sandhya Sanjana, Lucas van Merwijk, Coen Molenaar e.a. 

Hij besloot de inkomsten van de verkoop van deze CD te doneren aan een goed doel. Er werd gezocht naar een kleinschalig project, maar ook iets waar toekomst en visie in moest zitten en wat zich zou kunnen uitbreiden over heel Nederland. Na enig zoeken werd het: 'De Muziekbox/Stichting de Muziekspeelplaats' in het Laakkwartier in Den Haag. 

De zes stukken van Chris Hinze & Friends van de CD Light zijn opgenomen in zijn eigen studio. De studiobeelden worden afgewisseld met prachtige opnames van zijn reizen over de wereld.

Als laatste in deze aflevering een concertregistratie van ‘ Music for Wiek’ van componist en pianist Douwe Eisenga.

Het concert werd opgenomen tijdens het Zeeland Nazomer Festival 2018 met o.a. met Slagwerk den Haag en de saxofonisten Andy Scott, Erik-Jan de With, Leo van Oostrum, Michiel van Dijk.

New Music NOW op 8 mei: Songbook of Future Memories

In deze aflevering van New Music NOW het werk van zes Nederlandse componisten.

Voor het project ‘Songbook of Future Memories’ schreven zes componisten nieuw werk voor de musici van Asko|Schönberg en masterstudenten van de Ensemble Academy (Koninklijk Conservatorium) en het project verbindt daarmee componisten met een jongere generatie musici.

Het zijn werken van de Nederlandse componisten Bec Plexus, Toek Numan, Seung-Won Oh, Arnold Marinissen, Aart Strootman en Bart Visman.
 
Ze vertegenwoordigen verschillende generaties en schrijven muziek die zeer divers is in stijl. Elk werk wordt door de componist zelf geïntroduceerd en toegelicht. De opnames zijn in de zomer van 2021 gemaakt in de werkstudio van Asko|Schönberg in Amsterdam Noord.

Songbook of Future Memories is een samenwerkingsproject van ensemble Asko|Schönberg, uitgever Deuss Music en New Music NOW. Het is een voorbeeld van een verfijnd netwerk dat tijdens de coronacrisis samenwerkt om ondanks alle beperkingen nieuw werk te realiseren.

New Music NOW op 1 mei

Doris Hochscheid

In deze aflevering van New Music NOW het werk van vier eigentijdse Nederlandse componisten Douwe Eisenga, Doris Hochscheid, Rieteke Hölscher en Vanessa Lann

De muziek van Douwe Eisenga ligt verankerd in de popmuziek. Hij maakt geen onderscheid tussen popsongs, twaalftoontechnieken, Barokmuziek of Oosters getinte cyclische muzikale patronen. Al deze elementen worden door elkaar gebruikt in composities die tegelijkertijd toegankelijk en verrijkend willen zijn. Van hem het stuk For Mattia 

De Nederlandse celliste Doris Hochscheid heeft samen met pianist Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht en in februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Inside van componist Diego Soifer is opgenomen in een prachtige video van Urbain Studio

De Nederlandse componiste en pianiste Rieteke Hölscher maakt in haar composities veelvuldig gebruik van lyrisch-melodische lijnen. Daarbij is haar muziek neo-tonaal, vertellend, vol kleur en met veel aandacht voor timbre en origineel gebruik van hedendaagse speltechnieken. Van haar het werk Keytones in samenwerking met het Ensemble Cross Meeting live opgenomen tijdens de Gaudeamus Muziekweek in 2021.

De Amerikaans/ Nederlandse componiste en pianiste Vanessa Lann schrijft voor allerlei soorten muziekensembles en werkt graag samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Haar werk, bijna geheel geschreven in opdracht, wordt uitgevoerd door 's werelds topmusici in de meest prestigieuze internationale zalen, festivals. Van haar het stuk One/Life Piano Quintet, uitgevoerd tijdens de prestigieuze New Gallery Concert Series in New York.

New Music NOW op 24 april

Rianne Wilbers
3bf8f6d6 E931 4f4d Ab8b 07f327a67dbf

In deze aflevering van New Music NOW het werk van twee Nederlandse componisten Gerard Beljon en Rieteke Hölscher

Gerard Beljon componeert nieuwe spirituele muziek waarin heden en verleden samenvloeien. Hij verweeft graag klanken uit het oosten en westen met de sacrale intensiteit van oude muziek. Hij schrijft gevoelsmuziek waarbij hij zoekt naar verrassende vertrekpunten. Een eigentijds componist die zijn luisteraar graag meevoert in zijn verhaal en niet terugschrikt voor een toegankelijk betoog.

In deze aflevering drie werken van hem:
Planctus Cyngni
Een werk in drie delen voor kamerkoor, zangsolisten, harp en dudukspeler. Met: Collegium Vocale Eindhoven, Rianne Wilbers (sopraan), Sabra El Bahri Khatri (sopraan), Raphaela Danksagmüller (duduk) en Beate Loonstra (harp) o.l.v. Ruud Huijbregts.
De profundis 
Uitgevoerd door Rianne Wilbers tijdens November Music
Evolutie
Een muzikaal werk gebaseerd op een tekst van Co Woudsma uitgevoerd door het duo Jacobien Rozemond (viool en zang) & Renée Bekkers (Accordion)

De Nederlandse componiste en pianiste Rieteke Hölscher maakt in haar composities veelvuldig gebruik van lyrisch-melodische lijnen. Daarbij is haar muziek neo-tonaal, vertellend, vol kleur en met veel aandacht voor timbre en origineel gebruik van hedendaagse speltechnieken.

Componiste Rieteke Hölscher en ontwerper Marij Janssen presenteren het multidisciplinaire Disturbing Light. Een dialoog tussen beeld en muziek, waarin figuren schaduwen op de muur werpen begeleid door viool, piano en bijna organisch klinkende elektronische geluiden. Dromerig, ongrijpbaar, multiverseel en af en toe besluiteloos: Disturbing Light neemt het publiek mee in een beleving in beeld en geluid waarin het verschijnsel tijd soms een geheel eigen wil lijkt te krijgen.

New Music NOW op 17 april

Gerrie Meijers

Psalm 151

In deze aflevering van New Music NOW een registratie van Psalm 151 in het Orgelpark in Amsterdam. Psalm 151 van componist Boudewijn Tarenskeen wordt uitgevoerd door Cappella Amsterdam en met Gerrie Meijers op orgel.

In zijn fascinatie voor godsteksten beperkt Boudewijn Tarenskeen zich niet langer tot de taal en context van lang vervlogen tijden. 

In het werk Psalm 151 van Boudewijn Tarenskeen vertolken zeven zangers van Cappella Amsterdam samen met Gerrie Meijers op orgel acht zeer verschillende interpretaties van psalmen. Dichters, romanciers en essayisten onder wie gelovigen, afvalligen en bekeerlingen, schreven acht hoogstpersoonlijke liedteksten, variërend van een woordloze haiku tot een vuistdik pamflet. De teksten van o.a. Freek de Jonge, Maria Barnas en Ramsey Nasr, vormen het uitgangspunt van Tarenskeens compositie.

Het leek Tarenskeen haast impertinent: schrijvers om een ‘appendix voor Davids oeuvre’ te vragen. De 150 psalmen uit de Bijbel, veelal toegeschreven aan koning David, bezingen het menselijk lijden en verlangen. Ze vinden hun oorsprong in het Oude Testament, richten zich uitsluitend tot God en zijn al 25 eeuwen in kerken te horen. Niettemin zeiden de schrijvers ja, tussen honger en huiver.

New Music NOW op 10 april

Remy Van Kesteren

Speel Nederlands met me

In deze aflevering van New Music NOW een registratie van een bijzonder project van het Koninklijk Concertgebouworkest zoals dat live werd uitgezonden in december 2020. Naast werk van Louis Andriessen en Tristan Keuris klinken er twee nieuwe opdrachtwerken van twee jonge Nederlandse componisten Bram Kortekaas en Celia Swart.

Andriessen was ooit een van de rebelse Notenkrakers, die in november 1969 een concert van het Concertgebouworkest verstoorden om meer vernieuwing en inspraak in het artistieke beleid te eisen. Tristan Keuris behoort tot de componisten die zich vanaf de jaren zeventig afzetten tegen ‘avant-gardisten’ als Andriessen en werd daar aanvankelijk fel om bekritiseerd. Hij ontwikkelde zich – evenals Andriessen - tot een vooraanstaand componist en docent. Het werk van Celia Swart en Bram Kortekaas laat zien hoe weinig er bij de jongere generatie Nederlandse componisten over is van de vroegere tegenstelling tussen traditionalisten en modernen.

Bram Kortekaas 1989
Notenkrakers’ notulen (2020)
voor sopraan en orkest

Louis Andriessen 1939
Tapdance (2013)
voor slagwerk en groot ensemble 

Celia Swart 1994
Reflections (2020)
voor elektrische harp en orkest

Tristan Keuris 1946-1996
Symfonie in D gr.t. (1994-95)

Uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Antony Hermus en met optredens van:
Dominique Vleeshouwers slagwerk
Remy van Kesteren harp
Katharine Dain sopraan 

New Music NOW op 3 april

The Arrival of Mr. Z van Meriç Artaç

Een beeldende opera over verandering en hoop met een prachtige cast. 

In november 2021 maakten we voor Festival Dag in de Branding een prachtige registratie van deze opera.

De afgelopen twee jaar creëerde de getalenteerde componiste Meriç Artaç tijdens haar traject als artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding vijf opvallende muzikale personages. Personages geïnspireerd door mensen die ze op straat tegenkomt en vervolgens met grote verbeeldingskracht tot leven brengt. In haar nieuwe opera The Arrival of Mr. Z brengt Artaç het vijftal bij elkaar in een zoektocht naar hun schepper: Mr. Z

Tussen individuele vrijheid en behoefte aan houvast

Meriç Artaç bevraagt in The Arrival of Mr. Z wat ze om zich heen ziet gebeuren. 
Ze gaat in op de rol van externe mechanismen in onze samenleving, zoals geloof, levensovertuiging, idealen en macht. In hoeverre hebben zij een verbindende functie en in hoeverre vormen ze een bedreiging? 
The Arrival of Mr. Z is een reflectie op het spanningsveld tussen individuele vrijheid en de behoefte houvast te vinden aan machten buiten jezelf. Een beeldende opera over verandering en hoop met een prachtige cast podiumpersoonlijkheden.

★★★★ NRC 

‘Naast de schitterende vormgeving, uitstekende uitvoering en bevredigende komst van Mr. Z, in de vorm van grommend audiovisueel spektakel, kwam dat door Artaç’ muziek: afwisselend lyrisch, krachtig, beeldend en sfeervol.’ – Joep Stapel 


New Music NOW op 27 maart

Coal Harbour 17 0284 Shoot R Dam Orig Kopie

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die Coal Harbour stelt in FEEDFORWARD. Met maar liefst elf muzikanten geeft de Rotterdamse groep rond pianist, componist en bandleider Robert Koemans een voorproefje van het geluid van 2100. Het vertaalt filosofische overpeinzingen over maatschappelijke ontwikkelingen, technologische innovaties en menselijk gedrag in een rijk klankbeeld. InJazz nam het optreden op tijdens RAUW, voorheen Festival Jazz International Rotterdam.

New Music NOW op 20 maart

Alba

Een opname van Alba Gil Aceytuno tijdens RAUW, voorheen Festival Jazz International Rotterdam. Voor deze gelegenheid stelde Alba een septet samengesteld met een volledig vrouwelijke blazerssectie en maar liefst twee drummers. Volgens het festival klinkt met deze bezetting nieuwe muziek die “barst en knalt, rolt en deint als een olietanker op de golven. Hoewel de wortels in de moderne jazz en improvisatie liggen, variëren de invloeden van punkrock tot klassiek, met ook een flinke portie Afrikaanse en Canarische folklore.”

New Music NOW op 13 maart

Jgh Drowned In Th Crowd Youtube 1920x1082

Een opname van het Jo Goes Hunting Orchestra tijdens RAUW, voorheen Festival Jazz International Rotterdam. Deze band van drummer Jimmi Hueting verweeft een overvloed aan muzikale ideeën. Met Hueting neem je niet de eerste afslag rechts, maar de eerste drie afslagen links. Met zakken vol bravoure en emotie komt hij tot een opmerkelijk eigenzinnig en uniek geluid.

New Music NOW op 6 maart

Shamlal Quartet

Vier concerten die zijn opgenomen in Paradox  in Tilburg, in samenwerking met Injazz. Het Teis Semey Quintet herinterpreteert hedendaagse jazz als een geaarde, lijfelijke en levende ervaring. Het Doppler Trio speelt “atmosferische, verhalende improvisaties, gecombineerd met moderne ritmische songs.” In de zeskoppige formatie Nausyqa spelen musici uit Portugal, Spanje, Italië en Nederland. Het Prashant Samlal Quartet valt op met een fantasievolle mix van muzikale stijlen, die niet alleen de moderne jazz grootheden, maar ook rock en klassieke muziek omvat.

New Music NOW op 20 februari

Ons Injazz 20 Februari

Vier optredens, opgenomen in Rotterdam in Lantaren Venster, in samenwerking met Injazz.

Pianist en componist Alexander van Popta speelt repertoire van zijn album Methods To Madness. De Juanfer Marrero Group mengt postrock met impro. In het Idema/Serierse Kwartet zoeken gitarist Gijs Idema en zangeres Anna Serierse naar nieuwe manieren om gitaar en stem samen te gebruiken. Kruidkoek speelt GarageJazz. “Het klinkt als... Ploctones? Zappa? Tarantino? Een of andere duistere jaren 70 fusion band? Nirvana als ze naar de jazzschool waren geweest? Dat is wat je krijgt als je de vier jongens van Kruidkoek vraagt naar hun muziek.”

Ontdek ook de nieuwste jazz bij New Music NOW, vanaf 13 februari

Schermafbeelding 2022 02 12 Om 1237 10

Ontdek de komende weken ook de nieuwste Nederlandse jazz in ons wekelijkse tv-programma New Music NOW.

In onze eerste jazz-special presenteren we samen met Injazz 3 concertopnames uit TivoliVredenburg.

Sanem Kalfa, George Dumitriu en Joachim Badenhorst maken traditionele Ottomaanse liederen van rond de Zwarte Zee eigentijds ‘met frisse nuances van elektronica’.

Mehmet Polat – meester van de ud (de luit uit het Midden-Oosten) – treedt op met zijn kwintet.

Sjoerd van Eijck en zijn band OAK verrassen met een eigen geluid, waarin je invloeden hoort uit vrije improvisatie, klassieke muziek (Bach tot Ravel), minimalisme en Scandinavische melodieuze jazz.


New Music NOW op zondag 6 februari: Babylon aan de IJssel van Hawar Tawfiq

De mystieke wereld van Gilgamesj botst met de harde werkelijkheid van een vluchteling in West-Europa. In het nieuwe muziektheaterwerk Babylon aan de IJssel verklankt de Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq een clash tussen culturen. In de door Marcel Roijaards geschreven tekst maken we kennis met een IND-medewerkster, vertolkt door actrice Judith Linssen. Ze moet beslissen of ze een jonge Irakees een verblijfsvergunning verleent. Zij vertelt over haar ondervraging van hem. Via haar leren we hem kennen en horen we zijn verhalen, angsten en dromen van een nieuwe toekomst. In zijn muziek verbindt Hawar Tawfiq de klankwerelden van westers klassiek en de Koerdische muziekcultuur.

New Music NOW op zondag 30 januari: concerten van Gaudeamus

Sabr Ensemble

We tonen op zondagmiddag 30 januari delen uit verschillende concerten van Gaudeamus 2021. Toetsenist Niels Broos improviseert met Tony Roe in het grijze gebied tussen hiphop, elektronica en jazz. De celliste Maya Fridman, de harpiste Doriene Marselje en de Iraanse zangers Mohsen Masoumi Bass treden op met het Sabr Ensemble van Farid Sheek. Klassieke traditie én eeuwenoude Perzische muziek vinden elkaar in een eclectisch, weemoedig maar toch hoopvol geluid. Het Weense The Black Page Orchestra speelt werk van Matthias Kranebitter en Itziar Viloria.

New Music NOW op zondag 23 januari: concerten van Gaudeamus

Gaudeamus Op Ons

Gaudeamus filmde tijdens de afgelopen editie van hun festival meerdere concerten. Die tonen we de komende weken in New Music NOW op kabel-tv-kanaal ONS. We starten onze Gaudeamus-serie met optredens van het New European Ensemble en Ensemble VONK. Vier componisten passeren de revue. Annika Socolofsky “zingt en gromt (NRC)” eigen werk, waar folk en Tori Amos als inspiratiebronnen in zijn terug te horen. Jenny Beck toont haar betrokkenheid met milieu en natuur in intieme en meditatieve composities. Augustin Braud verklankt de kleurtinten in de schilderkunst van de Amerikaanse expressionist Helen Frankenthaler. Gen Tanaka verrast met psychedelische, droomachtige klankwerelden.

New Music NOW op zondag 16 januari: een portret van Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

Douwe Eisenga kwam met zijn pianostuk ‘For Mattia’ hoog in de klassieke top 400 van NPO Radio 4. Zijn muziek is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en minimalisme, vinden hun weg in zijn werk. We tonen een reeks videoregistraties van zijn werk. De meeste opnames zijn gemaakt tijdens het Zeeuwse Nazomer Festival 2018. Je ziet optredens van o.a. Slagwerk Den Haag en de saxofonisten Andy Scott, Erik-Jan de With, Leo van Oostrum en Michiel van Dijk.

New Music NOW op zondag 9 januari: ‘al-Bahr Mare Nostrum’ met Cappella Amsterdam

Cappalla Amsterdam

In een uitverkocht kerkgebouw van het Jeroen Bosch Artcentre presenteerde Cappella Amsterdam ’al-Bahr Mare nostrum’ met werken van Aftab Darvishi, Gerard Beljon en anderen.

Het Middellandse zeegebied is een broedplaats voor kleurrijke uitwisselingen op muziekgebied. De hele wereld komt er samen: van Arabische muziek tot balkanklanken, van invloeden uit het Midden-Oosten tot Europese jazz. De zangers van Cappella Amsterdam richten hun kompas in hun programma al-Bahr Mare Nostrum op de verschillende vocale tradities rond de Middellandse Zee. 

Het koor nodigde twee specialisten uit. De Libanese zangeres Rima Khcheich overbrugt als geen ander de klankwerelden van het Midden-Oosten en jazzmuziek. Zij excelleert in de klassieke Arabische muwashahat en oude Byzantijnse liederen. De zangeres Amira Medunjanin laat horen hoe je de sevdalinka vertolkt: de met emoties overladen volksmuziek uit Bosnië-Herzegovina.

De Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi schreef voor het programma nieuw werk. De veelgevraagd componiste ging eerder al in zee met het Kronos Quartet, Hermesensemble, Oerknal en De Ereprijs. Haar opera Turan Dokht was te zien in het Holland Festival. Van de Nederlandse componist Gerard Beljon klinkt de reprise van zijn succesvolle Planctus Cygni, waarin hij klanken uit het oosten en westen de sacrale intensiteit van oude muziek geeft. 

Voor het programma kwam een een keur aan instrumentalisten over, die Cappella Amsterdam wegwijs maken door dit exotische repertoire. Leonard Evers dirigeert.

Een eigen opname van New Music NOW op 6 november tijdens festival November Music.

New Music NOW op zondag 2 januari: ‘Severade’ van Maxim Shalygin

Severade

Maxim Shalygin maakt indruk met grote ensemblestukken voor gelijksoortige instrumenten. Die maken deel uit van zijn cyclus Similar. Na Lacrimosa voor 7 violen en Todos los fuegos el fuego voor 8 saxofoons, schreef hij Severade voor 9 cellisten (Maya Fridman en Cello8tet Amsterdam) in een grote installatie met 25 door Rob van den Broek ontworpen instrumenten. De muziektradities van Oekraïne en West-Europa ontmoeten elkaar in Severade: ‘noordelijke serenades’. In deze liefdesliederen raak je als luisteraar 75 minuten lang ondergedompeld in extase.

Een eigen opname van New Music NOW op 14 november 2021 tijdens Festival November Music.

New Music NOW op zondag 26 december: ‘YeonDo’ van Seung-Won Oh

Yeondo

De Koreaans-Nederlandse componist Seung-Won Oh schreef in 2020 het Bosch Requiem voor festival November Music. Het resultaat was YeonDo, dat zij baseerde op het gelijknamige Koreaanse dodenritueel: de nabestaanden zingen en bidden uitbundig tijdens een ceremoniële maaltijd om de overledene te begeleiden naar de andere wereld. Pas in 2021 vond de door corona verlate première plaats, met het New European Ensemble, Cappella Pratensis, de alt Helena Rasker en dirigent Manoj Kamps. “Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum … Oh’s muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.”

Een eigen opname van New Music NOW op 14 november 2021 tijdens festival November Music.

New Music NOW op zondag 12 december: ‘A songbook of rare feelings’ van ensemble VONK

Ensemble Vonk

A songbook of rare feelings is een programma met nieuwe poëzie en composities, speciaal geschreven voor ensemble VONK. Componiste Nicoline Soeter heeft voor dit project dichters Kayo Chingonyi (UK, Zambia), Nancy Campbell (UK), songwriter Lucky Fonz III en componisten Kate Moore, Morris Kliphuis en Remy Alexander uitgenodigd om samen met haar het programma te schrijven. A songbook of rare feelings is een wonderlijke collectie van gemoedstoestanden, ontrafelde nuances en muzikale verfijning.

Een eigen opname van New Music NOW op 10 november 2021 in festival November Music.

New Music NOW op zondag 5 december: ‘Odysseus’ van Calliope Tsoupaki

Odysseus

Calliope Tsoupaki schreef voor ASKO|Schönberg haar instrumentale muziekdrama Odysseus. Zij werkte samen met Awoiska van der Molen. Deze kunstenares maakte in Griekenland een serie krachtige natuurfoto’s, waarmee ze de onontkoombare dramatiek van Odysseus’ verhaal onderstreept. In de voorstelling staat een cruciaal moment tijdens Odysseus’ vermaarde wereldtrip centraal. Hij krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg nooit last van tegenwind zal krijgen. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm.

Een eigen opname New Music NOW van 10 november 2021 tijdens de afgelopen editie van festival November Music.

New Music NOW op zondag 28 november 2021

Cello8tet Amsterdam wijdt een volledig programma aan de muziek van Kate Moore. Zij heeft een speciale band met dit ensemble en de celloklank. Ze is zelf ook een uiterst bedreven celliste. Eerder schreef Moore al werken voor cellosolisten als Ashley Bathgate. Lidy Blijdorp en Harriet Krijgh. Het octet speelt een ruime selectie uit Kate Moore’s aanzienlijke cello-octet repertoire, waaronder recent werk als Phoenix. Ook klinkt muziek uit de nieuwe voorstelling Instant Loneliness met toneelgroep Via Berlin.

Een eigen opname van 10 november 2021 tijdens de afgelopen editie van festival November Music.

Cellooctet Kate Moore
Cellooctet