Dagvandecomponist Annavankooij 5439
Douwe Eisenga

Douwe Eisinga, Trio Napolov, Fridman & Sandee

New Music NOW op kabel-tv-kanaal ONS

2 oktober om 15:30

Op kabel-tv-kanaal ONS presenteren we elke zondag om 15:30 New Music NOW met de nieuwste Nederlandse muziek.

New Music NOW op zondag 2 oktober 2022

Dagvandecomponist Annavankooij 5439
Douwe Eisenga

Vandaag gaan we terug naar de Dag van de Dag van de Componist van 18 juni j.l.

In het hele land werden meer dan 100 concerten gespeeld, radio4 was de hele dag live met een aangepaste programmering en in Tivoli Vredenburg was een live marathon van concerten en talkshows.

In deze aflevering bijzondere opnames van componist/pianist Douwe Eisenga en het ensemble Trio Napolov, Fridman & Sandee

Douwe Eisenga speelt de eigen werk en schuift ook bij ons aan tafel.
Van hem ziet u de stukken:

- For Mattia
- Theme 1
- Carried Away                     

Trio Napolov, Fridman & Sandee spelen het werk van drie vooraanstaande Nederlandse componisten:

- Thin Air  – in een uitvoering voor cello van Calliope Tsoupaki
- Aeons     – voor cello, piano en slagwerk van Robin de Raaff
- Droplets  – voor solo slagwerk van Christiaan Richter

New Music NOW op zondag 25 september

7511 6 0138 Cello Octet Amsterdam Nieuwkerk Aad Van Lemereis Anne Maartje Loevendie Theo

In deze nieuwe aflevering van New Music NOW gaan we terug naar de Dag van de Dag van de Componist van 18 juni j.l. 

In het hele land werden meer dan 100 concerten gespeeld, NPO Radio4 was de hele dag live met een aangepaste programmering en in Tivoli Vredenburg was een live marathon van concerten en talkshows.

In deze aflevering concerten van twee vooraanstaande ensembles die Nederland rijk is: Rembrandt Frerichs en de Staalmeesters en het Cello Octet. Beide ensembles speelden live in de uitzending vanuit Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Van het Cello Octet o.a. de uitvoering van ‘Phoenix’ van Kate Moore. Zij heeft deze week de prestigieuze Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022 gewonnen, de grootste podiumprijs van Nederland!

Verder een uitvoering van ‘Two Mediterranean Dances’ van Theo Loevendie. Loevendie - die vorige week zijn 92ste verjaardag vierde - schuift ook aan tafel voor een gesprek over zijn werk.

 Van Rembrandt Frerichs en de Staalmeesters de uitvoering van:

- Sweelinck voor piano

- Stav

- Carrousel

– A wind invisible sweeps us through the world

New Music NOW op zondag 18 september 2022

Screenshot 2022 09 13 At 1948 29

In deze aflevering van New Music NOW een registratie van een bijzonder concert.

Rob de Graaf schreef in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia voor componist Boudewijn Tarenskeen een nieuw stuk geïnspireerd op de Bijbels figuur Saul. Deze tragische Koning gaat ten onder aan twijfel. Dat God hem uitverkoren heeft voor het koningschap ervaart hij als een vloek. Hij blijf eenzaam achter in een ultiem gevecht met zichzelf. 

De titelrol van Saul wordt gespeeld door de Vlaamse acteur Dirk Roofthooft.

Muzikaal is er bij Saul heel wat te beleven. Daarvoor staat de 26-koppige David Kweksilber Big Band garant. Deze huisband van het Amsterdamse Bimhuis is samengesteld uit virtuoze muzikanten met een sterke persoonlijkheid. Hun achtergrond is zeer divers, van klassiek tot jazz. Bovendien zet de internationaal bekende operazangeres Claron McFadden haar stem in als volwaardig instrument.

Componist Boudewijn Tarenskeen liet zich inspireren door de veelzijdige kwaliteit en het improvisatietalent van deze Big Band. Hij wil de impact van zijn compositie plaatsen tegenover de dramatische kracht van Saul, maar ook ruimte bieden aan het creatieve talent van dit ensemble. 

 tekst Rob de Graaf
compositie Boudewijn Tarenskeen
regie Dick Hauser
spel Dirk Roofthooft
vormgeving en licht Johan Vonk
ontwerp kostuums Sabina Kumeling
kostuums Carmen Schabracq
dramaturgie Alex Mallems
productie Theaterproductiehuis Zeelandia 

New Music NOW op zondag 11 september 2022

Amsterdam Klezmer Band

Meng een dosis klezmer, voeg een scheutje balkan en een portie hip-hop toe, afmaken met een eetlepel jazz en wat klodders oriëntaals. Haal het geheel door de mixer en voilà, de Amsterdam Klezmer Band (AKB). De concertregistratie, opgenomen op 9 oktober 2020 in Paradiso Amsterdam, wordt op TV ONS uitgezonden.

Op 15 september 2022 viert AKB in Paradiso de uitsmijter van hun 25 jarig-jubileum.

De Amsterdam Klezmer Band staat erom bekend dat ze zelfs het meest weerbarstige publiek aan het dansen krijgen (Volkskrant). 

AKB is een in 1996 door de altsaxofonist Job Chajes opgerichte band die klezmer (Oost-Europese joodse muziek) speelt die mede geïnspireerd is op muziek van de Balkan. De band stond onder andere op festivals als Oerol, het North Sea Jazz festival, Lowlands en op internationale podia, tot dusver in 29 landen wereldwijd. Het grootste deel van het repertoire is door de bandleden zelf geschreven. Invloeden van zigeunermuziek en jazz maken dat hun muziek niet eenvoudig in een hokje is te plaatsen.

New Music NOW op zondag 4 september 2022

Raga Style

Raga Style, Zeven composities voor klassieke gitaar, gebaseerd op Indiase klassieke muziek

In deze eerste aflevering van New Music NOW voor in het nieuwe seizoen, nemen we je mee naar de wereldmuziek.

Annette Kruisbrink, die klassieke Noord-Indiase muziek studeerde, baseerde verschillende van haar composities op Indiase raga's.

Het begrip raga is afkomstig uit de Indiase muziek. In tegenstelling tot westerse klassieke muziek waarin een muziekuitvoering voor een groot deel vastligt, is Indiase muziek gebaseerd op improvisatie.

In deze aflevering worden zeven stukken uitgevoerd.

Matanga (1996) (in memoriam Ton de Leeuw - Nederlands componist [1926-1996])

Raga Suite (2007) (opgedragen aan Arlette Ruelens)

Ahimsa (2001) (in memoriam Mohandas Karamchand 'Mahatma' Gandhi)

Karnatisch intermezzo (2008) (opgedragen aan Leonardo De Angelis)

Raganana (2016) (opgedragen aan Nandini Sudhir)

Elegie voor een olifant (2021) (opgedragen aan Niels Eikelboom)

Nritya (2016)

New Music NOW op zondag 26 juni 2022

Rembrandt De Staalmeesters

In deze laatste aflevering van New Music NOW voor dit seizoen, nemen we je terug naar de Dag van de Componist van 18 juni.

In het hele land werden meer dan 100 concerten gespeeld, radio4 was de hele dag live met een aangepaste programmering en in Tivoli Vredenburg was een live marathon van concerten en talkshows.

In deze aflevering lichten we er twee componist/muzikanten uit, te weten Douwe Eisenga en Rembrandt Frerichs. Beide musici componeren hun eigen werk en speelden live tijdens de Dag van de Componist.

Van Douwe Eisenga zie je de stukken:

 • For Mattia
 • Theme 1
 • Carried Away

 Van Rembrandt Frerichs en de staalmeesters zie je de uitvoering van:

 • Sweelinck voor piano
 • Stav
 • Carrousel
 • A wind invisible sweeps us through the world


New Music NOW op zondag 19 juni 2022

Cello Octet

Op 18 juni is het Cello Octet onderdeel van de festiviteiten van de Dag van de Componist in TivoliVredenburg.

In deze aflevering van New Music NOW kun je nog even genieten van een eerdere opname die we van dit geweldige octet maakten tijdens November Music.

Het Cello Octet speelt een ruime selectie uit het repertoire van Kate Moore, waaronder zeer recente werk als Phoenix.

Met haar bezwerende, zorgvuldig opgebouwde muziek heeft de Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore (1979) een groot publiek aan zich weten te binden. Ze ontketent met minimale middelen grootse emotionele klankpanorama’s van traag verschuivende patronen en hypnotiserende inkijkjes. In haar composities botsen pure muziektheorie en gracieuze organische vormen op elkaar. Muziek die verwijst naar de minimal music, maar ook naar de rockachtige spierballendynamiek van haar docent Louis Andriessen.

Het wereldvermaarde Cello Octet Amsterdam werkte al nauw samen met componisten als Arvo Pärt, Sofia Goebaidoelina en Terry Riley. Cello Octet Amsterdam staat voor bijzondere samenwerkingen en programmeert bijzonder veelzijdig. Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd waarvan de meeste speciaal voor het octet zijn geschreven. Zo werkte het octet met Xenakis, Gubaidulina, Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel (opdrachtwerk van November Music), Glass en vele anderen. Het octet speelde in de Amsterdamse metrotunnel, op het dakterras van de Stopera en op vele andere bijzondere locaties.

Het Cello Octet bestaat uit Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther Torrenga, Genevieve Verhage, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.

New Music NOW op zondag 12 juni 2022

Dark Vocalise

In deze aflevering van New Music NOW aandacht voor twee Nederlandse Componisten: Sara Zamboni en Miranda Driessen.

 Van Sara Zamboni:

"Trio for violin, cello and piano" (2020)

Dit stuk bestaat uit drie delen. Elke deel is en soort van spotlight moment op een van de instrumenten die de bezetting van een klassiek pianotrio maken. Virtuositeit, gevoeligheid, kracht, articulatie van het geluid: iedereen heeft een kans om zijn/haar best te laten zien en uiteindelijk is iedereen de winnaar.

I. Data Streaming (for the pianist)

II. Arco Infinito (for the cellist)

III. Step Dance (for the violinist)

Het werk wordt uitgevoerd door: Loes Dooren (viool), Berber Heerema (cello) en Rutger Jansen (piano). De opname hebben we gemaakt in de NPO Radio 4.

"Dark Vocalise" (2019) for live voice and 5-channel audio fixed media

Alle geluiden in dit stuk zijn opgenomen van de stem van de zangeres Elena Lorenzi, vervolgens gemanipuleerd door de componist Sara Zamboni en gepresenteerd in een multichannel-omgeving. Het live optreden van de zanger bestaat uit het uitvoeren van een ander aanvullend vocaal deel. Ze wordt een personage dat interactie heeft met haar eigen stem in haar eigen geluidswereld. Ze probeert zich te bevrijden, waarbij ze de controle over haar stem weer overneemt.

Artistic leader & composer: Sara Zamboni

Vocals & performer: Elena Lorenzi

Het werk is opgenomen en uitgevoerd in Korzo Theater in Den Haag tijdens het programma 'Playground'.

Van Miranda Driessen:
Die Entdeckung der Langsamkeit

Jan Heinke bouwt sinds de jaren ‘90 klankinstallaties uit staal. Daarnaast ontwikkelde hij zich als stemkunstenaar met als specialiteit boventoon-zang. Het werk dat Miranda Driessen voor hem componeerde combineert beide in traag in de tijd verglijdende klankconstellaties, die zich gaandeweg ontwikkelen tot karakters met een woordeloze, expressieve kwaliteit.

New Music NOW op zondag 5 juni: The Big Sing

Laurens Collegium

Op 18 juni organiseert New Music Now de Dag van de Componist en eind juni organiseert de Koor Biënnale het festival The Big Sing .

Reden genoeg om in deze aflevering van New Music NOW stil te staan bij een aantal Nederlandse componisten die fantastische koorwerken hebben geschreven. 

In deze aflveringen zie je werken van o.a. Wiecher Mandemaker, H. Andriessen, Sweelinck en Frieda Gustavs

De opnames zijn door New Music NOW gemaakt in de BAVO-kerk in Haarlem. De concerten worden uitgevoerd door het Laurens Collegium onder leiding van Wiecher Mandemaker; Hayo Boerema - orgel; Wiek Hijmans – gitaar, Laura Trompetter – percussie en Consensus Vocalis onder leiding van Béni Csillag 

In deze aflevering de volgende werken:

Protect yourself from infection’  van componist David Lang; 
‘Dictatuur!’ van componist Wiecher Mandemaker;
Psalm 100’ van componist Ives; ‘Magnificat’ van H. Andriessen,
‘Psalm 72’ van Sweelinck;
‘We Have A Body’ van Frieda Gustavs;
‘Earth teach me quiet’ van Ēriks Ešenvalds           

New Music NOW op zondag 29 mei 2022

Doris Hochscheid Frans Van Ruth

In deze aflevering van New Music NOW vier concerten van een aantal Nederlands componisten: Lucas Wiegerink, Diego Soifer, Wilma Pistorius, Aspasia Nasopoulou, Anthony Leigh Dunstan & Floris van de Vlugt.

 1. Triund van componist Wilma Pistorius uitgevoerd door Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano) 
 2. Movements van componist Lucas Wiegerink uitgevoerd door Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano). Een registratie van een concert in Het Concertgemaal Amsterdam. 
 3. Inside van componist Diego Soifer uitgevoerd door Doris Hochscheid (cello) 
 4. Salamander van de componisten Aspasia Nasopoulou, Anthony Leigh Dunstan & Floris van de Vlugt uitgevoerd door het Duo Bilitis bestaande uit Ekaterina Levental & Eva Tebbe. Dit concert is opgenomen in het Pleintheater in de serie Nieuwe Noten Amsterdam.


New Music NOW op zondag 22 mei 2021

Chris Hinze - Incredible India! 

In deze aflevering van New Music NOW opnieuw werk van fluitist en componist Chris Hinze, namelijk een registratie uit het Concertgebouw in Amsterdam van zijn Multimedia solo concert INCREDIBLE INDIA.

Op een groot scherm worden indrukwekkende videobeelden in combinatie met (op diverse fluiten gespeeld) fluitspel, backingtracks, collages en persoonlijke verhalen, samengesmeed tot een boeiend schouwspel. Met deze theatervoorstelling hoopt hij iedereen zijn liefde voor India een beetje mee te geven door middel van muziek, film, verhalen en anekdotes.

Een mix van indrukwekkende videobeelden in combinatie met spetterende muziek, fascinerend fluitspel op diverse fluiten, backingtracks, collages en persoonlijke verhalen. Een boeiend schouwspel, gemaakt aan de hand van zijn vele reizen door India.

Voor dit concert reisde de fluitist en reiziger maandenlang door India, waar hij sinds 1974 kind aan huis is. In dat jaar kreeg hij Bansuri fluitles in Bombay van de legendarische meesterfluitist Ragunath Seth. Met India was liefde op het eerste gezicht en sindsdien reist hij om de 2 à 3 jaar naar dit betoverende land vol tegenstellingen. Afgelopen jaar was hij 3 maanden onderweg om te filmen, muziek op te nemen en bevriende muzikanten te bezoeken voor deze schitterende productie.

“INCREDIBLE INDIA” neemt je mee naar de onbekende en fascinerende en kleurrijke wereld van 1.5 miljard Indiërs. Hun bizarre leven in overvolle grote steden, hun chaos, armoede en rijkdom, de overweldigende natuur, de talrijke Hindoeïstische tempels en paleizen en de prachtige stranden en eilanden.

New Music NOW op zondag 15 mei 2021

Chris Hinze

Chris Hinze - Light

In deze aflevering van New Music NOW onder meer muziek van fluitist en componist Chris Hinze.

In coronatijd maakte hij dit project met een aantal bekende artiesten, waaronder Claron Mcfadden, Mola Sylla, Sandhya Sanjana, Lucas van Merwijk, Coen Molenaar e.a. 

Hij besloot de inkomsten van de verkoop van deze CD te doneren aan een goed doel. Er werd gezocht naar een kleinschalig project, maar ook iets waar toekomst en visie in moest zitten en wat zich zou kunnen uitbreiden over heel Nederland. Na enig zoeken werd het: 'De Muziekbox/Stichting de Muziekspeelplaats' in het Laakkwartier in Den Haag. 

De zes stukken van Chris Hinze & Friends van de CD Light zijn opgenomen in zijn eigen studio. De studiobeelden worden afgewisseld met prachtige opnames van zijn reizen over de wereld.

Als laatste in deze aflevering een concertregistratie van ‘ Music for Wiek’ van componist en pianist Douwe Eisenga.

Het concert werd opgenomen tijdens het Zeeland Nazomer Festival 2018 met o.a. met Slagwerk den Haag en de saxofonisten Andy Scott, Erik-Jan de With, Leo van Oostrum, Michiel van Dijk.

New Music NOW op 8 mei: Songbook of Future Memories

In deze aflevering van New Music NOW het werk van zes Nederlandse componisten.

Voor het project ‘Songbook of Future Memories’ schreven zes componisten nieuw werk voor de musici van Asko|Schönberg en masterstudenten van de Ensemble Academy (Koninklijk Conservatorium) en het project verbindt daarmee componisten met een jongere generatie musici.

Het zijn werken van de Nederlandse componisten Bec Plexus, Toek Numan, Seung-Won Oh, Arnold Marinissen, Aart Strootman en Bart Visman.
 
Ze vertegenwoordigen verschillende generaties en schrijven muziek die zeer divers is in stijl. Elk werk wordt door de componist zelf geïntroduceerd en toegelicht. De opnames zijn in de zomer van 2021 gemaakt in de werkstudio van Asko|Schönberg in Amsterdam Noord.

Songbook of Future Memories is een samenwerkingsproject van ensemble Asko|Schönberg, uitgever Deuss Music en New Music NOW. Het is een voorbeeld van een verfijnd netwerk dat tijdens de coronacrisis samenwerkt om ondanks alle beperkingen nieuw werk te realiseren.

New Music NOW op 1 mei

Doris Hochscheid

In deze aflevering van New Music NOW het werk van vier eigentijdse Nederlandse componisten Douwe Eisenga, Doris Hochscheid, Rieteke Hölscher en Vanessa Lann

De muziek van Douwe Eisenga ligt verankerd in de popmuziek. Hij maakt geen onderscheid tussen popsongs, twaalftoontechnieken, Barokmuziek of Oosters getinte cyclische muzikale patronen. Al deze elementen worden door elkaar gebruikt in composities die tegelijkertijd toegankelijk en verrijkend willen zijn. Van hem het stuk For Mattia 

De Nederlandse celliste Doris Hochscheid heeft samen met pianist Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht en in februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Inside van componist Diego Soifer is opgenomen in een prachtige video van Urbain Studio

De Nederlandse componiste en pianiste Rieteke Hölscher maakt in haar composities veelvuldig gebruik van lyrisch-melodische lijnen. Daarbij is haar muziek neo-tonaal, vertellend, vol kleur en met veel aandacht voor timbre en origineel gebruik van hedendaagse speltechnieken. Van haar het werk Keytones in samenwerking met het Ensemble Cross Meeting live opgenomen tijdens de Gaudeamus Muziekweek in 2021.

De Amerikaans/ Nederlandse componiste en pianiste Vanessa Lann schrijft voor allerlei soorten muziekensembles en werkt graag samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Haar werk, bijna geheel geschreven in opdracht, wordt uitgevoerd door 's werelds topmusici in de meest prestigieuze internationale zalen, festivals. Van haar het stuk One/Life Piano Quintet, uitgevoerd tijdens de prestigieuze New Gallery Concert Series in New York.

New Music NOW op 24 april

Rianne Wilbers
3bf8f6d6 E931 4f4d Ab8b 07f327a67dbf

In deze aflevering van New Music NOW het werk van twee Nederlandse componisten Gerard Beljon en Rieteke Hölscher

Gerard Beljon componeert nieuwe spirituele muziek waarin heden en verleden samenvloeien. Hij verweeft graag klanken uit het oosten en westen met de sacrale intensiteit van oude muziek. Hij schrijft gevoelsmuziek waarbij hij zoekt naar verrassende vertrekpunten. Een eigentijds componist die zijn luisteraar graag meevoert in zijn verhaal en niet terugschrikt voor een toegankelijk betoog.

In deze aflevering drie werken van hem:
Planctus Cyngni
Een werk in drie delen voor kamerkoor, zangsolisten, harp en dudukspeler. Met: Collegium Vocale Eindhoven, Rianne Wilbers (sopraan), Sabra El Bahri Khatri (sopraan), Raphaela Danksagmüller (duduk) en Beate Loonstra (harp) o.l.v. Ruud Huijbregts.
De profundis 
Uitgevoerd door Rianne Wilbers tijdens November Music
Evolutie
Een muzikaal werk gebaseerd op een tekst van Co Woudsma uitgevoerd door het duo Jacobien Rozemond (viool en zang) & Renée Bekkers (Accordion)

De Nederlandse componiste en pianiste Rieteke Hölscher maakt in haar composities veelvuldig gebruik van lyrisch-melodische lijnen. Daarbij is haar muziek neo-tonaal, vertellend, vol kleur en met veel aandacht voor timbre en origineel gebruik van hedendaagse speltechnieken.

Componiste Rieteke Hölscher en ontwerper Marij Janssen presenteren het multidisciplinaire Disturbing Light. Een dialoog tussen beeld en muziek, waarin figuren schaduwen op de muur werpen begeleid door viool, piano en bijna organisch klinkende elektronische geluiden. Dromerig, ongrijpbaar, multiverseel en af en toe besluiteloos: Disturbing Light neemt het publiek mee in een beleving in beeld en geluid waarin het verschijnsel tijd soms een geheel eigen wil lijkt te krijgen.

New Music NOW op 17 april

Gerrie Meijers

Psalm 151

In deze aflevering van New Music NOW een registratie van Psalm 151 in het Orgelpark in Amsterdam. Psalm 151 van componist Boudewijn Tarenskeen wordt uitgevoerd door Cappella Amsterdam en met Gerrie Meijers op orgel.

In zijn fascinatie voor godsteksten beperkt Boudewijn Tarenskeen zich niet langer tot de taal en context van lang vervlogen tijden. 

In het werk Psalm 151 van Boudewijn Tarenskeen vertolken zeven zangers van Cappella Amsterdam samen met Gerrie Meijers op orgel acht zeer verschillende interpretaties van psalmen. Dichters, romanciers en essayisten onder wie gelovigen, afvalligen en bekeerlingen, schreven acht hoogstpersoonlijke liedteksten, variërend van een woordloze haiku tot een vuistdik pamflet. De teksten van o.a. Freek de Jonge, Maria Barnas en Ramsey Nasr, vormen het uitgangspunt van Tarenskeens compositie.

Het leek Tarenskeen haast impertinent: schrijvers om een ‘appendix voor Davids oeuvre’ te vragen. De 150 psalmen uit de Bijbel, veelal toegeschreven aan koning David, bezingen het menselijk lijden en verlangen. Ze vinden hun oorsprong in het Oude Testament, richten zich uitsluitend tot God en zijn al 25 eeuwen in kerken te horen. Niettemin zeiden de schrijvers ja, tussen honger en huiver.

New Music NOW op 10 april

Remy Van Kesteren

Speel Nederlands met me

In deze aflevering van New Music NOW een registratie van een bijzonder project van het Koninklijk Concertgebouworkest zoals dat live werd uitgezonden in december 2020. Naast werk van Louis Andriessen en Tristan Keuris klinken er twee nieuwe opdrachtwerken van twee jonge Nederlandse componisten Bram Kortekaas en Celia Swart.

Andriessen was ooit een van de rebelse Notenkrakers, die in november 1969 een concert van het Concertgebouworkest verstoorden om meer vernieuwing en inspraak in het artistieke beleid te eisen. Tristan Keuris behoort tot de componisten die zich vanaf de jaren zeventig afzetten tegen ‘avant-gardisten’ als Andriessen en werd daar aanvankelijk fel om bekritiseerd. Hij ontwikkelde zich – evenals Andriessen - tot een vooraanstaand componist en docent. Het werk van Celia Swart en Bram Kortekaas laat zien hoe weinig er bij de jongere generatie Nederlandse componisten over is van de vroegere tegenstelling tussen traditionalisten en modernen.

Bram Kortekaas 1989
Notenkrakers’ notulen (2020)
voor sopraan en orkest

Louis Andriessen 1939
Tapdance (2013)
voor slagwerk en groot ensemble 

Celia Swart 1994
Reflections (2020)
voor elektrische harp en orkest

Tristan Keuris 1946-1996
Symfonie in D gr.t. (1994-95)

Uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Antony Hermus en met optredens van:
Dominique Vleeshouwers slagwerk
Remy van Kesteren harp
Katharine Dain sopraan 

New Music NOW op 3 april

The Arrival of Mr. Z van Meriç Artaç

Een beeldende opera over verandering en hoop met een prachtige cast. 

In november 2021 maakten we voor Festival Dag in de Branding een prachtige registratie van deze opera.

De afgelopen twee jaar creëerde de getalenteerde componiste Meriç Artaç tijdens haar traject als artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding vijf opvallende muzikale personages. Personages geïnspireerd door mensen die ze op straat tegenkomt en vervolgens met grote verbeeldingskracht tot leven brengt. In haar nieuwe opera The Arrival of Mr. Z brengt Artaç het vijftal bij elkaar in een zoektocht naar hun schepper: Mr. Z

Tussen individuele vrijheid en behoefte aan houvast

Meriç Artaç bevraagt in The Arrival of Mr. Z wat ze om zich heen ziet gebeuren. 
Ze gaat in op de rol van externe mechanismen in onze samenleving, zoals geloof, levensovertuiging, idealen en macht. In hoeverre hebben zij een verbindende functie en in hoeverre vormen ze een bedreiging? 
The Arrival of Mr. Z is een reflectie op het spanningsveld tussen individuele vrijheid en de behoefte houvast te vinden aan machten buiten jezelf. Een beeldende opera over verandering en hoop met een prachtige cast podiumpersoonlijkheden.

★★★★ NRC 

‘Naast de schitterende vormgeving, uitstekende uitvoering en bevredigende komst van Mr. Z, in de vorm van grommend audiovisueel spektakel, kwam dat door Artaç’ muziek: afwisselend lyrisch, krachtig, beeldend en sfeervol.’ – Joep Stapel 


New Music NOW op 27 maart

Coal Harbour 17 0284 Shoot R Dam Orig Kopie

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die Coal Harbour stelt in FEEDFORWARD. Met maar liefst elf muzikanten geeft de Rotterdamse groep rond pianist, componist en bandleider Robert Koemans een voorproefje van het geluid van 2100. Het vertaalt filosofische overpeinzingen over maatschappelijke ontwikkelingen, technologische innovaties en menselijk gedrag in een rijk klankbeeld. InJazz nam het optreden op tijdens RAUW, voorheen Festival Jazz International Rotterdam.

New Music NOW op 20 maart

Alba

Een opname van Alba Gil Aceytuno tijdens RAUW, voorheen Festival Jazz International Rotterdam. Voor deze gelegenheid stelde Alba een septet samengesteld met een volledig vrouwelijke blazerssectie en maar liefst twee drummers. Volgens het festival klinkt met deze bezetting nieuwe muziek die “barst en knalt, rolt en deint als een olietanker op de golven. Hoewel de wortels in de moderne jazz en improvisatie liggen, variëren de invloeden van punkrock tot klassiek, met ook een flinke portie Afrikaanse en Canarische folklore.”

New Music NOW op 13 maart

Jgh Drowned In Th Crowd Youtube 1920x1082

Een opname van het Jo Goes Hunting Orchestra tijdens RAUW, voorheen Festival Jazz International Rotterdam. Deze band van drummer Jimmi Hueting verweeft een overvloed aan muzikale ideeën. Met Hueting neem je niet de eerste afslag rechts, maar de eerste drie afslagen links. Met zakken vol bravoure en emotie komt hij tot een opmerkelijk eigenzinnig en uniek geluid.

New Music NOW op 6 maart

Shamlal Quartet

Vier concerten die zijn opgenomen in Paradox  in Tilburg, in samenwerking met Injazz. Het Teis Semey Quintet herinterpreteert hedendaagse jazz als een geaarde, lijfelijke en levende ervaring. Het Doppler Trio speelt “atmosferische, verhalende improvisaties, gecombineerd met moderne ritmische songs.” In de zeskoppige formatie Nausyqa spelen musici uit Portugal, Spanje, Italië en Nederland. Het Prashant Samlal Quartet valt op met een fantasievolle mix van muzikale stijlen, die niet alleen de moderne jazz grootheden, maar ook rock en klassieke muziek omvat.

New Music NOW op 20 februari

Ons Injazz 20 Februari

Vier optredens, opgenomen in Rotterdam in Lantaren Venster, in samenwerking met Injazz.

Pianist en componist Alexander van Popta speelt repertoire van zijn album Methods To Madness. De Juanfer Marrero Group mengt postrock met impro. In het Idema/Serierse Kwartet zoeken gitarist Gijs Idema en zangeres Anna Serierse naar nieuwe manieren om gitaar en stem samen te gebruiken. Kruidkoek speelt GarageJazz. “Het klinkt als... Ploctones? Zappa? Tarantino? Een of andere duistere jaren 70 fusion band? Nirvana als ze naar de jazzschool waren geweest? Dat is wat je krijgt als je de vier jongens van Kruidkoek vraagt naar hun muziek.”

Ontdek ook de nieuwste jazz bij New Music NOW, vanaf 13 februari

Schermafbeelding 2022 02 12 Om 1237 10

Ontdek de komende weken ook de nieuwste Nederlandse jazz in ons wekelijkse tv-programma New Music NOW.

In onze eerste jazz-special presenteren we samen met Injazz 3 concertopnames uit TivoliVredenburg.

Sanem Kalfa, George Dumitriu en Joachim Badenhorst maken traditionele Ottomaanse liederen van rond de Zwarte Zee eigentijds ‘met frisse nuances van elektronica’.

Mehmet Polat – meester van de ud (de luit uit het Midden-Oosten) – treedt op met zijn kwintet.

Sjoerd van Eijck en zijn band OAK verrassen met een eigen geluid, waarin je invloeden hoort uit vrije improvisatie, klassieke muziek (Bach tot Ravel), minimalisme en Scandinavische melodieuze jazz.


New Music NOW op zondag 6 februari: Babylon aan de IJssel van Hawar Tawfiq

De mystieke wereld van Gilgamesj botst met de harde werkelijkheid van een vluchteling in West-Europa. In het nieuwe muziektheaterwerk Babylon aan de IJssel verklankt de Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq een clash tussen culturen. In de door Marcel Roijaards geschreven tekst maken we kennis met een IND-medewerkster, vertolkt door actrice Judith Linssen. Ze moet beslissen of ze een jonge Irakees een verblijfsvergunning verleent. Zij vertelt over haar ondervraging van hem. Via haar leren we hem kennen en horen we zijn verhalen, angsten en dromen van een nieuwe toekomst. In zijn muziek verbindt Hawar Tawfiq de klankwerelden van westers klassiek en de Koerdische muziekcultuur.

New Music NOW op zondag 30 januari: concerten van Gaudeamus

Sabr Ensemble

We tonen op zondagmiddag 30 januari delen uit verschillende concerten van Gaudeamus 2021. Toetsenist Niels Broos improviseert met Tony Roe in het grijze gebied tussen hiphop, elektronica en jazz. De celliste Maya Fridman, de harpiste Doriene Marselje en de Iraanse zangers Mohsen Masoumi Bass treden op met het Sabr Ensemble van Farid Sheek. Klassieke traditie én eeuwenoude Perzische muziek vinden elkaar in een eclectisch, weemoedig maar toch hoopvol geluid. Het Weense The Black Page Orchestra speelt werk van Matthias Kranebitter en Itziar Viloria.

New Music NOW op zondag 23 januari: concerten van Gaudeamus

Gaudeamus Op Ons

Gaudeamus filmde tijdens de afgelopen editie van hun festival meerdere concerten. Die tonen we de komende weken in New Music NOW op kabel-tv-kanaal ONS. We starten onze Gaudeamus-serie met optredens van het New European Ensemble en Ensemble VONK. Vier componisten passeren de revue. Annika Socolofsky “zingt en gromt (NRC)” eigen werk, waar folk en Tori Amos als inspiratiebronnen in zijn terug te horen. Jenny Beck toont haar betrokkenheid met milieu en natuur in intieme en meditatieve composities. Augustin Braud verklankt de kleurtinten in de schilderkunst van de Amerikaanse expressionist Helen Frankenthaler. Gen Tanaka verrast met psychedelische, droomachtige klankwerelden.

New Music NOW op zondag 16 januari: een portret van Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

Douwe Eisenga kwam met zijn pianostuk ‘For Mattia’ hoog in de klassieke top 400 van NPO Radio 4. Zijn muziek is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en minimalisme, vinden hun weg in zijn werk. We tonen een reeks videoregistraties van zijn werk. De meeste opnames zijn gemaakt tijdens het Zeeuwse Nazomer Festival 2018. Je ziet optredens van o.a. Slagwerk Den Haag en de saxofonisten Andy Scott, Erik-Jan de With, Leo van Oostrum en Michiel van Dijk.

New Music NOW op zondag 9 januari: ‘al-Bahr Mare Nostrum’ met Cappella Amsterdam

Cappalla Amsterdam

In een uitverkocht kerkgebouw van het Jeroen Bosch Artcentre presenteerde Cappella Amsterdam ’al-Bahr Mare nostrum’ met werken van Aftab Darvishi, Gerard Beljon en anderen.

Het Middellandse zeegebied is een broedplaats voor kleurrijke uitwisselingen op muziekgebied. De hele wereld komt er samen: van Arabische muziek tot balkanklanken, van invloeden uit het Midden-Oosten tot Europese jazz. De zangers van Cappella Amsterdam richten hun kompas in hun programma al-Bahr Mare Nostrum op de verschillende vocale tradities rond de Middellandse Zee. 

Het koor nodigde twee specialisten uit. De Libanese zangeres Rima Khcheich overbrugt als geen ander de klankwerelden van het Midden-Oosten en jazzmuziek. Zij excelleert in de klassieke Arabische muwashahat en oude Byzantijnse liederen. De zangeres Amira Medunjanin laat horen hoe je de sevdalinka vertolkt: de met emoties overladen volksmuziek uit Bosnië-Herzegovina.

De Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi schreef voor het programma nieuw werk. De veelgevraagd componiste ging eerder al in zee met het Kronos Quartet, Hermesensemble, Oerknal en De Ereprijs. Haar opera Turan Dokht was te zien in het Holland Festival. Van de Nederlandse componist Gerard Beljon klinkt de reprise van zijn succesvolle Planctus Cygni, waarin hij klanken uit het oosten en westen de sacrale intensiteit van oude muziek geeft. 

Voor het programma kwam een een keur aan instrumentalisten over, die Cappella Amsterdam wegwijs maken door dit exotische repertoire. Leonard Evers dirigeert.

Een eigen opname van New Music NOW op 6 november tijdens festival November Music.

New Music NOW op zondag 2 januari: ‘Severade’ van Maxim Shalygin

Severade

Maxim Shalygin maakt indruk met grote ensemblestukken voor gelijksoortige instrumenten. Die maken deel uit van zijn cyclus Similar. Na Lacrimosa voor 7 violen en Todos los fuegos el fuego voor 8 saxofoons, schreef hij Severade voor 9 cellisten (Maya Fridman en Cello8tet Amsterdam) in een grote installatie met 25 door Rob van den Broek ontworpen instrumenten. De muziektradities van Oekraïne en West-Europa ontmoeten elkaar in Severade: ‘noordelijke serenades’. In deze liefdesliederen raak je als luisteraar 75 minuten lang ondergedompeld in extase.

Een eigen opname van New Music NOW op 14 november 2021 tijdens Festival November Music.

New Music NOW op zondag 26 december: ‘YeonDo’ van Seung-Won Oh

Yeondo

De Koreaans-Nederlandse componist Seung-Won Oh schreef in 2020 het Bosch Requiem voor festival November Music. Het resultaat was YeonDo, dat zij baseerde op het gelijknamige Koreaanse dodenritueel: de nabestaanden zingen en bidden uitbundig tijdens een ceremoniële maaltijd om de overledene te begeleiden naar de andere wereld. Pas in 2021 vond de door corona verlate première plaats, met het New European Ensemble, Cappella Pratensis, de alt Helena Rasker en dirigent Manoj Kamps. “Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum … Oh’s muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.”

Een eigen opname van New Music NOW op 14 november 2021 tijdens festival November Music.

New Music NOW op zondag 12 december: ‘A songbook of rare feelings’ van ensemble VONK

Ensemble Vonk

A songbook of rare feelings is een programma met nieuwe poëzie en composities, speciaal geschreven voor ensemble VONK. Componiste Nicoline Soeter heeft voor dit project dichters Kayo Chingonyi (UK, Zambia), Nancy Campbell (UK), songwriter Lucky Fonz III en componisten Kate Moore, Morris Kliphuis en Remy Alexander uitgenodigd om samen met haar het programma te schrijven. A songbook of rare feelings is een wonderlijke collectie van gemoedstoestanden, ontrafelde nuances en muzikale verfijning.

Een eigen opname van New Music NOW op 10 november 2021 in festival November Music.

New Music NOW op zondag 5 december: ‘Odysseus’ van Calliope Tsoupaki

Odysseus

Calliope Tsoupaki schreef voor ASKO|Schönberg haar instrumentale muziekdrama Odysseus. Zij werkte samen met Awoiska van der Molen. Deze kunstenares maakte in Griekenland een serie krachtige natuurfoto’s, waarmee ze de onontkoombare dramatiek van Odysseus’ verhaal onderstreept. In de voorstelling staat een cruciaal moment tijdens Odysseus’ vermaarde wereldtrip centraal. Hij krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg nooit last van tegenwind zal krijgen. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm.

Een eigen opname New Music NOW van 10 november 2021 tijdens de afgelopen editie van festival November Music.

New Music NOW op zondag 28 november 2021

Cello8tet Amsterdam wijdt een volledig programma aan de muziek van Kate Moore. Zij heeft een speciale band met dit ensemble en de celloklank. Ze is zelf ook een uiterst bedreven celliste. Eerder schreef Moore al werken voor cellosolisten als Ashley Bathgate. Lidy Blijdorp en Harriet Krijgh. Het octet speelt een ruime selectie uit Kate Moore’s aanzienlijke cello-octet repertoire, waaronder recent werk als Phoenix. Ook klinkt muziek uit de nieuwe voorstelling Instant Loneliness met toneelgroep Via Berlin.

Een eigen opname van 10 november 2021 tijdens de afgelopen editie van festival November Music.

Cellooctet Kate Moore
Cellooctet