Douwe Eisenga

New Music NOW op kabel-tv-kanaal ONS

Article

Op kabel-tv-kanaal ONS presenteren we elke zondag om 15:30 New Music NOW met de nieuwste Nederlandse muziek. Ons programma bereikt gemiddeld 40.000 kijkers per week.

New Music NOW op zondag 16 januari: een portret van Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

Douwe Eisenga kwam met zijn pianostuk ‘For Mattia’ hoog in de klassieke top 400 van NPO Radio 4. Zijn muziek is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en minimalisme, vinden hun weg in zijn werk. We tonen een reeks videoregistraties van zijn werk. De meeste opnames zijn gemaakt tijdens het Zeeuwse Nazomer Festival 2018. Je ziet optredens van o.a. Slagwerk Den Haag en de saxofonisten Andy Scott, Erik-Jan de With, Leo van Oostrum en Michiel van Dijk.

New Music NOW op zondag 9 januari: ‘al-Bahr Mare Nostrum’ met Cappella Amsterdam

Cappalla Amsterdam

In een uitverkocht kerkgebouw van het Jeroen Bosch Artcentre presenteerde Cappella Amsterdam ’al-Bahr Mare nostrum’ met werken van Aftab Darvishi, Gerard Beljon en anderen.

Het Middellandse zeegebied is een broedplaats voor kleurrijke uitwisselingen op muziekgebied. De hele wereld komt er samen: van Arabische muziek tot balkanklanken, van invloeden uit het Midden-Oosten tot Europese jazz. De zangers van Cappella Amsterdam richten hun kompas in hun programma al-Bahr Mare Nostrum op de verschillende vocale tradities rond de Middellandse Zee. 

Het koor nodigde twee specialisten uit. De Libanese zangeres Rima Khcheich overbrugt als geen ander de klankwerelden van het Midden-Oosten en jazzmuziek. Zij excelleert in de klassieke Arabische muwashahat en oude Byzantijnse liederen. De zangeres Amira Medunjanin laat horen hoe je de sevdalinka vertolkt: de met emoties overladen volksmuziek uit Bosnië-Herzegovina.

De Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi schreef voor het programma nieuw werk. De veelgevraagd componiste ging eerder al in zee met het Kronos Quartet, Hermesensemble, Oerknal en De Ereprijs. Haar opera Turan Dokht was te zien in het Holland Festival. Van de Nederlandse componist Gerard Beljon klinkt de reprise van zijn succesvolle Planctus Cygni, waarin hij klanken uit het oosten en westen de sacrale intensiteit van oude muziek geeft. 

Voor het programma kwam een een keur aan instrumentalisten over, die Cappella Amsterdam wegwijs maken door dit exotische repertoire. Leonard Evers dirigeert.

Een eigen opname van New Music NOW op 6 november tijdens festival November Music.

New Music NOW op zondag 2 januari: ‘Severade’ van Maxim Shalygin

Severade

Maxim Shalygin maakt indruk met grote ensemblestukken voor gelijksoortige instrumenten. Die maken deel uit van zijn cyclus Similar. Na Lacrimosa voor 7 violen en Todos los fuegos el fuego voor 8 saxofoons, schreef hij Severade voor 9 cellisten (Maya Fridman en Cello8tet Amsterdam) in een grote installatie met 25 door Rob van den Broek ontworpen instrumenten. De muziektradities van Oekraïne en West-Europa ontmoeten elkaar in Severade: ‘noordelijke serenades’. In deze liefdesliederen raak je als luisteraar 75 minuten lang ondergedompeld in extase.

Een eigen opname van New Music NOW op 14 november 2021 tijdens Festival November Music.

New Music NOW op zondag 26 december: ‘YeonDo’ van Seung-Won Oh

Yeondo

De Koreaans-Nederlandse componist Seung-Won Oh schreef in 2020 het Bosch Requiem voor festival November Music. Het resultaat was YeonDo, dat zij baseerde op het gelijknamige Koreaanse dodenritueel: de nabestaanden zingen en bidden uitbundig tijdens een ceremoniële maaltijd om de overledene te begeleiden naar de andere wereld. Pas in 2021 vond de door corona verlate première plaats, met het New European Ensemble, Cappella Pratensis, de alt Helena Rasker en dirigent Manoj Kamps. “Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum … Oh’s muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.”

Een eigen opname van New Music NOW op 14 november 2021 tijdens festival November Music.

New Music NOW op zondag 12 december: ‘A songbook of rare feelings’ van ensemble VONK

Ensemble Vonk

A songbook of rare feelings is een programma met nieuwe poëzie en composities, speciaal geschreven voor ensemble VONK. Componiste Nicoline Soeter heeft voor dit project dichters Kayo Chingonyi (UK, Zambia), Nancy Campbell (UK), songwriter Lucky Fonz III en componisten Kate Moore, Morris Kliphuis en Remy Alexander uitgenodigd om samen met haar het programma te schrijven. A songbook of rare feelings is een wonderlijke collectie van gemoedstoestanden, ontrafelde nuances en muzikale verfijning.

Een eigen opname van New Music NOW op 10 november 2021 in festival November Music.

New Music NOW op zondag 5 december: ‘Odysseus’ van Calliope Tsoupaki

Odysseus

Calliope Tsoupaki schreef voor ASKO|Schönberg haar instrumentale muziekdrama Odysseus. Zij werkte samen met Awoiska van der Molen. Deze kunstenares maakte in Griekenland een serie krachtige natuurfoto’s, waarmee ze de onontkoombare dramatiek van Odysseus’ verhaal onderstreept. In de voorstelling staat een cruciaal moment tijdens Odysseus’ vermaarde wereldtrip centraal. Hij krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg nooit last van tegenwind zal krijgen. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm.

Een eigen opname New Music NOW van 10 november 2021 tijdens de afgelopen editie van festival November Music.

New Music NOW op zondag 28 november 2021

Cellooctet Kate Moore
Cellooctet

Cello8tet Amsterdam wijdt een volledig programma aan de muziek van Kate Moore. Zij heeft een speciale band met dit ensemble en de celloklank. Ze is zelf ook een uiterst bedreven celliste. Eerder schreef Moore al werken voor cellosolisten als Ashley Bathgate. Lidy Blijdorp en Harriet Krijgh. Het octet speelt een ruime selectie uit Kate Moore’s aanzienlijke cello-octet repertoire, waaronder recent werk als Phoenix. Ook klinkt muziek uit de nieuwe voorstelling Instant Loneliness met toneelgroep Via Berlin.

Een eigen opname van 10 november 2021 tijdens de afgelopen editie van festival November Music.