Maarten Ornstein & Mike Fentros

Vier keer nieuw!

New Music Now organiseert in samenwerking met VPRO Vrije Geluiden en Splendor een bijzondere concertserie onder de titel Vier keer nieuw. Nederlandse componisten/ uitvoerders brengen nieuwe composities voor een live publiek. Deze aflevering met Maarten Ornstein en Mike Fentross

Maarten Ornstein & Mike Fentross speelden voor het eerst samen in 2013 tijdens een concert in Paradiso Amsterdam, waarbij ze Purcells 'Music for a while' uitvoerden.
Het onorthodoxe maar voortreffelijke geluid van hun instrumenten samen ging niet verloren voor het publiek of de musici zelf, en al snel werd besloten om nog eens te spelen. Voor het volgende concert bracht Mike Fentross niet alleen een stapel muziek mee om te proberen, maar ook zijn vihuela, omdat hij het gevoel had dat deze bijna vergeten Spaanse luit net zo mooi zou contrasteren met de basklarinet. Meer concerten volgden en het repertoire groeide gestaag tot een grote verscheidenheid aan muziek. Composities van de 17e eeuwse Nederlandse dichter, diplomaat en musicus Constantijn Huygens, de beroemde Egyptische componist Sayed Darwish, de Zweedse volksmuzikant Mikae Marin -om er maar een paar te noemen- werden allemaal toegevoegd aan de steeds groter wordende collectie composities die prachtig werken in dit duo. Het magische werk Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt illustreert de bereidheid van het duo om alle soorten muziek te verkennen, zonder rekening te houden met stijl- of instrumentatie grenzen.

Zoals de grote Duke Ellington ooit zei "if it sounds good, it is good" wat betekent dat er geen goed of fout is in muziek. Er is alleen de schoonheid ervan om van te genieten, en ieders persoonlijke ervaring bij het luisteren ernaar, wat een bron van inspiratie is. In het geval van dit duo is de schoonheid ervan een ervaring op zich.