Gaudeamus 23
wo
6
sep

jonge componisten

Gaudeamus 2023

Asko|Schönberg, Silbersee e.v.a.

Van 6 t/m 10 september 2023 is Utrecht weer het epicentrum van de nieuwe muziek. Niet minder dan ruim 50 concerten en voorstelling vinden plaats in het Gaudeamus Festival. Net als ieder jaar dingen jonge componisten uit alle windstreken mee voor de Gaudeamus Award. Maar op het programma staat ook volop Nederlandse muziek.

De klarinettist Jelmer de Moed brengt met sopraan Elizabeth Hetherington Schaduwspel in première. Ze onderzoeken de schaduwen van muziek tussen de noten en in film en tekst aan de hand van gloednieuw werk van Amarante Nat en Nuno Lobo. De violist Joe Puglia bespeelt sinds kort een nieuwe Italiaan, waarvoor hij nieuwe noten liet schrijven door Martijn Padding, Jan van de Putte, en Robin de Raaff.

Kate Moore
gaat een jaar lang wandelen van Oss naar het Ierse eiland Skellig Michael. Met in de openlucht gecomponeerde muziek brengt zij verslag uit. Zij slaat het eerste piketpaaltje voor haar Beautiful Path tijdens Gaudeamus.

Je kunt je opnieuw onderdompelen in Umva!, een 'performatieve geluidsinstallatie' die Aurélie Lierman maakte voor Silbersee. Een portret van Liermans 113(!) jaar oude grootvader Kanyoni Ladislas. Een levende legende, die als traditionele dokter en jager Rwanda zag transformeren door tijden van kolonisatie, onafhankelijkheidsstrijd, genocides en naoorlogse conflicten tot de fragiele stabiliteit die er vandaag is.


Tips van Charlie 7

Vanwege de nieuwe klanken die je horizon doen verbreden en wakker doen schudden. Ook de visuals zijn voor mij van toegevoegde waarde.


Uitgelicht 3

Slagwerker Konstantyn Napolov

Concert van Silbersee op 10 september

Interview

Huib Ramaer ging met Aurélie Lierman in gesprek.

Aurélie Lierman

Aurélie Lierman vertaalt familiegeschiedenis uit Rwanda

Een interview door Huib Ramaer

De 112-jarige Kanyoni Ladislas, grootvader van componiste Aurélie Nyirabikali Lierman, is een legende. Tijdens zijn lange leven als traditionele dokter en jager zag hij Rwanda […]

Lees meer
10 sep 2023 — 24 okt 2023

Aurélie Nyirabikali Lierman

Umva!

Silbersee, Gaudeamus

In Umva! word je ondergedompeld in een hybride geluidswereld met instrumentale en vocale muziek, geluidseffecten, Afrique concrète en abstracte elektronica.

Lees meer

Gaudeamus op video 11

Duik in de nieuwe muziek van jonge componisten

  • Jan van de Putte
  • Amarante Nat
  • Nuno Lobo
  • Robin de Raaff
  • Kate Moore
  • Aurelie Nyirabikali Lierman
  • Gaudeamus Muziekweek