Rieteke Hölscher

Temptations

Keystones is een vertelling in vogelvlucht over onze duurzame schepping geïnspireerd op bijbelverhalen. Deze bevatten vaak een oeroude, universele wijsheid die zich op persoonlijke wijze kenbaar wil maken.

In dit werk geeft de componist hierop een persoonlijke visie en belicht ze thema's uit het menselijk leven waarin oude en moderne werelden samenkomen. Complexe emoties van de mensheid door de eeuwen heen worden muzikaal tot leven gebracht, zoals daar zijn: geloof, verleiding, verbanning, liefde, angst en hoop.

Het vierde deel - Temptations - is een muzikale dans die gaat over over verleiden en verleid worden en over de dualiteit daarvan.
De onschuld ontwaakt en verandert in een verleidelijk wezen, maar gaat tenslotte zelf aan verleidingen ten onder en valt neer, waarna ze verbannen wordt uit het paradijs. 
Dit als metafoor voor de Boom des Levens (uit het scheppingsverhaal) waarbij een boze macht (Lilith) verandert in een slang en de Booms des Levens vergiftigt. Deze verandert daardoor in de Booms des Doods.
Hier wordt een stap verder gegaan: uiteindelijk wordt het kwaad zelf ook weer verleid en 'verbannen' naar een andere dimensie.

Rieteke Hölscher, music
Itzel Medecigo, dance & choreography
Ensemble Cross Meeting 
Joel Vega Salgado, oboe - Kirsti Apajalahti, violin - Pau Marquès i Oleo, cello - Rieteke Hölscher, piano

*As performed during the Gaudeamus Music Sessions #25, Utrecht - The Netherlands 20 November 2021