Konrad Koselleck, Bastiaan Woltjer

Bruckner 6 Konrad Koselleck BC

  • Concert

Jazzpianist, arrangeur en componist Konrad Koselleck lijkt met zijn big band een vreemde eend in de bijt. Bruckner in een jazzy jasje? Ongetwijfeld. Al zegt Koselleck dat hij het niet beter wil weten dan de componist en respect toont voor de ideeën en noten in Bruckners Zesde symfonie. Een verrassende blik op Bruckner met een big band die zijn sporen meer dan verdiend heeft.
Het simpele antwoord is: waarom niet? Bruckner was zelf immers een groot improvisator op het orgel. Hij was zelfs eerder een beroemd organist dan een beroemd componist. Al gold hij in 1881, het jaar dat Bruckner de Zesde symfonie voltooide inmiddels als een belangwekkend symfonicus. Hij had in die tijd ook het vertrouwen om de Zesde symfonie in één keer neer te zetten en niet meer te reviseren. Ondanks dat beleefden slechts het uitermate lyrische tweede deel en het intrigerende Scherzo een publieke première tijdens zijn leven. De première van de complete symfonie vond pas in februari 1899 in Wenen plaats onder leiding van Gustav Mahler, die overigens wel de vrijheid had genomen de instrumentatie aan te passen en de symfonie in te korten.Konrad vindt het belangrijk bij het benaderen of bewerken van een compositie niet beter te willen zijn dan de componist, maar respect te tonen voor het oorspronkelijke materiaal. Zo heeft hij voor de tijdelijk aan zijn rechterarm gehandicapte saxofonist Ties Miedema, Ravels linkerhand concert opnieuw gecomponeerd voor saxofoon. Ook Duke Ellingtons benadering van Tchaikovky’s Notenkraker is voor Konrad een voorbeeld. Bruckner is nieuw voor Konrad; hij gaat zich verdiepen in ‘Bruckners Keckste’ (bijnaam van de Zesde) en heeft voor zijn compositie zijn wervelende Big Band voor ogen die het stuk gaat uitvoeren. Toptrombonist Bastiaan Woltjer zal Konrad assisteren bij dit voor iedereen zeer ongebruikelijke proces.

Bastiaan Woltjer schrijft samen met Konrad aan de compositie die Bruckner 6 als inspiratie heeft.  Bastiaan studeerde trombone in Amsterdam en speelt al sinds de oprichting van de Konrad Koselleck Big Band in 2004 in de band. Hij componeert het meest voor muziektheater, voor zowel een jong als oud publiek, waarbij hij ook graag met samples en electronica werkt. Sinds 2016 werkt Bastiaan als componist en muzikaal leider bij Muziektheatergroep De Veenfabriek uit Leiden. Voor hen schreef hij onder andere het werk ‘Maria, Maria Maria’ waarvoor hij middeleeuwse pelgrimsliederen bewerkte. Ook schreef hij al veel composities voor andere groepen waaronder een opera voor kleuters genaamd ‘Het Boompje’. Voor de opening van de jaarlijkse Kindermuziekweek schreef hij ‘Het Sterrenorkest’, een werk wat al meermaals is uitgevoerd door 100 kinderen samen met muzikanten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

Natuurlijk speelt hij bij Six Steps to Jazz mee op trombone. Daarnaast laat hij er ook (bewerkte) samples doorheen klinken van Bruckners originele symfonie.

Uitvoerenden
Konrad Koselleck Big Band