Dag V D Componist 23 Foppe Schut Lowres S233941
za
15
jun

programma

Spoor van nieuwe muziek

New Music NOW Express

Stap aan boord van de New Music NOW Express op de Dag van de Componist op 15 juni 2024 een spoor van nieuwe muziek van ruim 10 uur. Ervaar feestelijke concerten op stations en in de trein van Amsterdam tot Utrecht. In alle coupés klinkt nieuwe muziek van topcomponisten en musici. Wees er snel bij. Treintickets zijn per traject beschikbaar. Of neem een dagkaart voor een concertmarathon die je nooit meer vergeet.

Anne-Maartje Lemereis Sr Simonvanboxtel
Anna-Maartje Lemereis, foto: Simon van Boxtel

Stationsconcert & Opening Dag van de Componist

Zaterdag 15 juni | Amsterdam Centraal Station IJ-Boulevard | 08:30 - 09:30 uur
gratis toegankelijk


NB bij slecht weer wijken we naar binnen uit, ook aan de oostkant naast Hema en Bruna. Houd de Dag van de Componist vlaggen in de gaten
.

Dag van de Componist opent 's ochtends vroeg met een gloednieuwe compositie van Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands én het kersverse stadslied van Yannis Kyriakides, die voor de gelegenheid benoemd is tot Stadscomponist van Amsterdam. Het werk van Kyriakides wordt uitgevoerd door trombonist Sebastiaan Kemner van Asko|Schönberg en de componist-performers Aurélie Nyirabikali Lierman en Claudio Jacomucci. Daarnaast voeren zij miniaturen uit die zij in opdracht van Holland Festival maakten en die de basis vormen voor Mutablity. Verder voert het duo Rob Dirksen (contrabas) en Frank Brakkee (altviool) twee werken uit: Locomotive van Rob Dirksen en Less is more van Sylvia Maessen (beide stukken zijn speciaal geschreven voor de gelegenheid). En ook het Orkaan Ensemble draagt bij met werken van Anne-Maartje Lemereis, Ayuo Takahashi, en Steven Kamperman.

Op het station creëert verder deladanse een site specific dans. deladanse is hedendaagse dans in de publieke ruimte, drempelloos. Zij werken met improvisatie technieken en choreografische composities. De choreografie wordt telkens opnieuw ter plaatse gecreëerd, in, met en voor het publieke landschap en alles wat er zich op dat moment in bevindt en beweegt. Dat maakt elke voorstelling uniek. Hun filosofie: alles is dansbaar.

Het stationsconcert sluit af met Gamelan Optochtmuziek van de componisten Sinta Wullur, Maarten Bauer, Hinse Mutter en Krishna Sutedja.

Daarna vertrekt de New Music NOW Express van Amsterdam CS voor de daglange concertmarathon. Je kunt met een kaart aan boord stappen of met Splendor meegaan naar een koffieconcert en componistengesprek.

Het stationsconcert is een coproductie van New Music NOW, Holland Festival en Asko|Schönberg

Yannis Sr Simonvanboxtel
Yannis Kyriakides, foto: Simon van Boxtel

Treinconcert Amsterdam - Almere

Zaterdag 15 juni | In de trein | 09:53 - 10:15 uur | ticket €24,00
Claudio Jacomucci, Aurélie Nyirabikali Lierman, BOI AKIH, Tony Roe & Vernon Chatlein
Tickets

In de trein van Amsterdam naar Almere kun je genieten van enkele miniaturen uit Mutability die drie componisten/performers hebben geschreven voor Asko|Schönberg en het Holland Festival: een miniatuur van Claudio Jacomucci (microtonale accordeon) en een miniatuur van Aurélie Nyirabikali Lierman (zang).

Componist/percussionist Vernon Chatlein speelt samen met componist/pianist Tony Roe (Tin Men & The Telephone). Op de Solo Stage klinkt Boi Akih.

Stationsconcert Almere

Zaterdag 15 juni | Almere Centrum in de Stationshal | 10:15 - 11:20 uur | gratis toegankelijk

Almere presenteert voor het eerst een programma in het kader van De Dag van de Componist. Het evenement wordt geopend door Wethouder cultuur Kees Ahles. Componist Renske Vrolijk is de Stadscomponist Almere voor één dag. Zij schrijft het Stadslied Droomstad en heeft de supervisie over het stationsconcert in de inmiddels bijna 50 jaar oude nieuwe stad. Het stadslied wordt uitgevoerd door het koor van OperaFlevoland. Verder speelt Black Pencil werk dat voor hen gecomponeerd is door de Oekraïens-Nederlandse componist Alfred Momotenko, presenteert het Oorkaan Ensemble stukken van Steven Kamperman en Anne-Maartje Lemereis, en wordt werk van Niels Brouwer uitgevoerd door BOI AKIH, een duo van hem en Monica Akihary.

Tijdens het concert creëert deladanse een site specific dans. deladanse is hedendaagse dans in de publieke ruimte, drempelloos. Zij werken met improvisatie technieken en choreografische composities. De choreografie wordt telkens opnieuw ter plaatse gecreëerd, in, met en voor het publieke landschap en alles wat er zich op dat moment in bevindt en beweegt. Dat maakt elke voorstelling uniek. Hun filosofie: alles is dansbaar.

Renske Vrolijk Sr Simonvanboxtel
Renske Vrolijk, foto: Simon van Boxtel

Treinconcert Almere - Zwolle

Zaterdag 15 juni | In de trein | 11:21 - 12:04 | ticket €24,00
Black Pencil, Boi Akih, Arturo den Hartog & Mattias Spee
Tickets

Black Pencil speelt Workers Union van Louis Andriessen. Boi Akih, het duo van Monica Akihary en Niels Brouwer, speelt eigen stukken waarin improvisatie een grote rol speelt. Countertenor Arturo den Hartog brengt een a cappella programma met eigentijdse Surinaamse muziek.

Stationsconcert Zwolle

Zaterdag 15 juni | Zwolle | 12:00 - 13:00 uur | gratis toegankelijk

NB bij slecht weer wijken we naar binnen uit bij de stationspiano. Houd de Dag van de Componist vlaggen in de gaten
.

Stadscomponist Zwolle is componist en organist Toon Hagen en de Zwolse ceremoniemeester van het stationsconcert is componist en musicus Rik Elings. Zwolle presenteert een programma van ongeveer een uur op het stationsplein, met de volgende onderdelen:

 • Commissaris van de Koning van Overijssel, Dhr. Heidema opent het programma
 • Rik Elings presenteert de up-tempo ouverture die hij baseerde op zijn recent gecomponeerde Hanze tune. Dit wordt uitgevoerd door de Meander Bigband o.l.v. Albert Dam, die onder andere ook het Stadslied (Zwolle voor jou en mij) gecomponeerd door Toon Hagen spelen.
 • Oorkaan Ensemble speelt de compositie die Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis speciaal voor de Dag van de Componist heeft gemaakt.
 • De Zwolse componist Ivo van Emmerik schrijft voor Oorkaan en countertenor Arturo Den Hartog een muzikale uitnodiging om door de stad te dwalen op basis van het gedicht 'Doolhof - U bent hier' van Michèle Métail.
 • deladanse creëert een site specific dans. deladanse is hedendaagse dans in de publieke ruimte, drempelloos. Zij werken met improvisatie technieken en choreografische composities. De choreografie wordt telkens opnieuw ter plaatse gecreëerd, in, met en voor het publieke landschap en alles wat er zich op dat moment in bevindt en beweegt. Dat maakt elke voorstelling uniek. Hun filosofie: alles is dansbaar.
Toon Hagen Sr Simonvanboxtel
Toon Hagen, foto: Simon van Boxtel

Treinconcert Zwolle - Arnhem

Zaterdag 15 juni | In de trein | 13:04 - 14:10 | ticket €24,00
Arturo den Hartog & Mattias Spee, Oorkaan Ensemble
Tickets

In de trein van Zwolle naar Arnhem geeft pianist Mattias Spee samen met countertenor Arturo den Hartog een optreden. Het Oorkaan Ensemble voert een aantal werken uit. Op het Talent Stage spelen Rada Ovcharova (viool) en Emlyn Stam (altviool) van het New European Ensemble de volgende stukken:
Seung-Won Oh - Spiccato
Willem Breuker - Fidget
Leo Samama - Mirage
Oene van Geel - Slonimsky’s Scherzo

Stationsconcert Arnhem

Zaterdag 15 juni | Arnhem - eventlocatie in de stationshal | 14:10 - 15:20 uur | gratis toegankelijk

Ook op het station in Arnhem wordt de Dag van de Componist groots gevierd! Op het programma staat het Stadslied Arnhem van stadscomponist Lucas Wiegerink, uitgevoerd door muziektheaterkoor De Plaats en trompettist Sjoerd Pauw (van De Ereprijs). Pauw voert later werk van Aftab Darvishi uit samen met Heleen Vegter (piano). Anne Veinberg speelt, naast improvisaties, werk van Vanessa Lann, Arnold Marinissen, en Anthony Fiumara op toy piano en melodica.

Ook zal Arnhems bekende pianist/zangeres LAVALU optreden met Hope, Longest Dream, en Midair.

Het Orkaan Ensemble sluit af met de compositie die Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis speciaal voor de Dag heeft gemaakt, en twee stukken van Steven Kamperman.

Tijdens het concert creëert deladanse een site specific dans. deladanse is hedendaagse dans in de publieke ruimte, drempelloos. Zij werken met improvisatie technieken en choreografische composities. De choreografie wordt telkens opnieuw ter plaatse gecreëerd, in, met en voor het publieke landschap en alles wat er zich op dat moment in bevindt en beweegt. Dat maakt elke voorstelling uniek. Hun filosofie: alles is dansbaar.

Lucas Wiegerink Sr Simonvanboxtel
Lucas Wiegerink, foto: Simon van Boxtel

Treinconcert Arnhem - Den Bosch

Zaterdag 15 juni | In de trein | 15:19 - 16:13 uur | ticket €24,00
Rembrandt Frerichs, Oorkaan Ensemble, talentenstage
Tickets

In de trein van Arnhem naar Den Bosch speelt componist/pianist Rembrandt Frerichs met het New European Ensemble. Moongarden treedt op en op het Solo Stage klinkt Emlyn Stam (altviool en verteller) van het New European Ensemble, ze gaat De Duivel met de Drie Gouden Haren spelen van Karin Dolman.

Stationsconcert Den Bosch

Zaterdag 15 juni | Station Den Bosch - perron 1 | 16:15 - 17:00 uur | gratis toegankelijk

Op het station van 's-Hertogenbosch organiseert November Music de Brabantse viering van de Dag van de Componist. Esther Gottschalk, directeur van New Music NOW, opent de festiviteiten. Hierna voert Oorkaan de speciale compositie van Anne-Maartje Lemereis, en een compositie van de Kindercomponist, die tijdens deze viering bekend wordt gemaakt, uit.

Bart van Dongen, stadscomponist van ‘s-Hertogenbosch, komt met zijn Aanhaakfanfare naar het stationsplein om zijn speciaal voor deze dag gecomponeerde stadslied ('Het klimaat in mij') ten gehore te brengen. Ensemble C-Klein van CoMA Eindhoven haakt aan bij de fanfare en speelt daarnaast eigen repertoire. 

Tilburgse partner De Link reist naar Den Bosch en maakt dit muzikale festijn compleet met een speciaal voor deze dag gemaakt programma met Brabantse componisten en musici.

Op het station creëert verder deladanse een site specific dans. deladanse is hedendaagse dans in de publieke ruimte, drempelloos. Zij werken met improvisatie technieken en choreografische composities. De choreografie wordt telkens opnieuw ter plaatse gecreëerd, in, met en voor het publieke landschap en alles wat er zich op dat moment in bevindt en beweegt. Dat maakt elke voorstelling uniek. Hun filosofie: alles is dansbaar.

Bart Sr Simonvanboxtel
Bart van Dongen, foto: Simon van Boxtel

Treinconcert Den Bosch - Utrecht

Zaterdag 15 juni | In de trein | 17:04 - 17:41 uur | ticket €24,00
Oorkaan Ensemble, Rembrandt Frerichs, talentenstage
Tickets

In de trein van Den Bosch naar Utrecht zijn er optredens van het Oorkaan Ensemble, Willem Stam van het New European Ensemble speelt op de cello:
Oene van Geel
- Three Dances for Cello Solo
Seung-Won Oh - Persistent Memory

Op de Solo Stage speelt Emlyn Stam op altviool de volgende stukken:
Svitlana Azarova - I Fell into the Sky
Martijn Padding - 26 Low Seconds
Kate Moore - Tarantella

Stationsconcert Utrecht

Zaterdag 15 juni | Utrecht | 17:40 - 18:40 uur | gratis toegankelijk

Speciaal voor de Dag van de Componist wordt Annabel Schouten (1999) door ons benoemd tot Stadscomponist Utrecht. Zij gaat als interdisciplinaire maker aan de slag als 'music landscape artist, sound inventor, instrument composer' in opdracht van New Music NOW / Dag van de Componist in co-productie met Gaudeamus. 

Annabel Schouten ontwerpt een zwerm van Utrechtse stemmen, als een gecomponeerde beweging door de stad. Het is een ontwerp van beweging, stembanden, afstanden en routes, een architectuur van samenkomsten. Daartoe werkt ze samen met Utrechtse koren, die vanuit hun huizen en verschillende plekken in de stad, fietsend zingend in beweging zijn naar het centraal station. Bij aankomst vindt er een muzikale ontmoeting plaats tussen de musici van de New Music NOW Express en de Utrechtse koorzangers, onder het bollendak bij Utrecht Centraal Station.

Op het station creëert verder deladanse een site specific dans. deladanse is hedendaagse dans in de publieke ruimte, drempelloos. Zij werken met improvisatie technieken en choreografische composities. De choreografie wordt telkens opnieuw ter plaatse gecreëerd, in, met en voor het publieke landschap en alles wat er zich op dat moment in bevindt en beweegt. Dat maakt elke voorstelling uniek. Hun filosofie: alles is dansbaar.

Annabel Schouten Sr Simonvanboxtel
Annabel Schouten, foto: Simon van Boxtel
Deladanse Tongeren

Dansvoorstellingen deladanse

Zaterdag 15 juni | Diverse steden | gratis toegankelijk

Op elk station creëert deladanse een site specific dans.
deladanse 
is hedendaagse dans in de publieke ruimte, drempelloos. Zij werken met improvisatie technieken en choreografische composities. De choreografie wordt telkens opnieuw ter plaatse gecreëerd, in, met en voor het publieke landschap en alles wat er zich op dat moment in bevindt en beweegt. Dat maakt elke voorstelling uniek. Hun filosofie: alles is dansbaar.

  • Stations, Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Utrecht
  • zaterdag 15 juni 2024 om 08:30 tot 18:30

In het land 14

In deze 14 steden is er van alles te beleven op de Dag van de Componist


Stadscomponisten 5

Dit zijn de stadscomponisten van 2024


Optredens in de trein 7

In de New Music NOW Express in 2023


Kom in de stemming 4

Luister naar de favoriete muziek van de componisten

meer informatie over de trein

De Karel

Trein 'De Karel' voor een goed

De muziektrein waar we op de Dag van de Componist mee door het land gaan toeren heet ‘de Karel’ en is gecharterd via de stichting […]

Lees meer

Playlist

Nieuwe muziek die loopt als een

Muziek over treinen en stations

Zaterdag 15 juni 2023 – tijdens de 3e Dag van de Componist – rijdt de New Music NOW Express opnieuw door het land. Meer dan […]

Lees meer
  • New Music NOW
  • Oorkaan