Monica Akihary

Playlist

De keuze van Monica Akihary

vernieuwing vanuit traditie

Vernieuwen vanuit de traditie. Dat is de rode draad in de playlist die Monica Akihary ons stuurde met tracks van Nederlandse componisten en improvisatoren die haar inspireren. Het is ook haar motto bij het musiceren. Met gitarist en componist Niels Brouwer vormt zij de kern van Boi Akih, de formatie musici met diverse culturele achtergronden. Vorig jaar kreeg Monica de Boy Edgarprijs. Tijdens de Dag van de Componist op 15 juni 2024 treedt zij op in de New Music NOW Express en in de New Music NOW Live-show in TivoliVredenburg.

Pameue Yalelol (Sharpen The Not Physical Being) - Niels Brouwer

Niels Brouwer componeerde Pameue Yalelol (Sharpen The Not Physical Being) in 2007 voor ons duo Boi Akih. Als vocalist speel ik een bescheiden ondersteunende rol. Het thema is geïnspireerd op de Europese muziektraditie. Op een vernieuwende manier willen we verschillende muzikale tradities laten samenkomen. Dat we wonen in Amsterdam helpt ons. In stad wonen zoveel artiesten met uiteenlopende achtergronden. Een verrijking. We beïnvloeden elkaar.

Zamanakitoki - Eric Calmes

Eric Calmes heeft vernieuwing gebracht in de Antilliaanse muziekscene. Hij heeft gezocht naar muzikanten die hun roots kennen en tegelijkertijd iets nieuws kunnen creëren. In zijn werk, zoals in Kaya Grandi, introduceert hij nieuwe ritmes, terwijl de traditionele melodie sterk en herkenbaar blijft. Ik beschouw hem als een inspirerend voorbeeld hoe je vanuit een traditionele muzikale achtergrond moderne composities kunt schrijven.

Reflex: a forgotten Story - Yoràn Vroom

Yoràn Vroom herinner ik me nog als een kind in de Rivierenbuurt. Al heel jong bleek hij gedisciplineerd en buitengewoon getalenteerd. Van zijn vader kreeg hij composities van Boi Akih om te oefenen. Die stukken kon hij probleemloos spelen, zelfs met 11 beats in één maat. Yoran componeert en speelt vanuit de traditie, maar beweegt zich ook vrij in de moderne Europese jazzscene. Het album is live opgenomen in het Bimhuis.

Cecil's Dance - Ab Baars

Ab Baars is een grandioze componist en improvisator. Dit stuk wordt uitgevoerd door Ab Baars (klarinet, shakuhachi), Joost Buis (trombone) en Berlinda Deman (tuba, serpent). Ab componeert vanuit de Europese tradities, maar als vrije improvisator is hij steeds op zoek naar nieuwe benaderingen; al spelend komt hij tot iets unieks. Als componist maakt Ab gebruik van sterke contrasten. Dit nummer is een eerbetoon aan de Amerikaanse componist, jazzpianist en improvisator Cecil Taylor, die ik ontmoette toen ik een tiener was in het George Jazz Café in Arnhem, en waarvan ik dacht: 'Huh, bestaat zo’n legende echt?’

Outside the rain has stopped - Ig Henneman

Ig Henneman heeft dit album bij ons thuis samen met Niels opgenomen. Het viel me op hoe minutieus ze te werk gaat. Het is prachtig om te zien hoe ze het thema in dit stuk interpreteert en hoe ze schrijft voor de musici met wie ze opneemt. Omdat het album bij ons thuis door Niels is gemixt, heb ik er constant naar geluisterd. Ik ben steeds meer gaan waarderen hoe Ig in de muziek een fascinerende gelaagdheid weet aan te brengen.

Lightweight - Trevor Grahl

Als jurylid moest ik voor de Cello Biënnale het ene cellostuk na het andere beoordelen. Lightweight van Trevor Grahl sprong er echt uit. De manier waarop Lidy Blijdorp en Sebastiaan van Halsema samenspelen, elkaar uitdagen, en hoe ze voor elke noot strijden, was opmerkelijk. Het neerleggen van elke noot was een bewuste keuze, geen willekeurige handeling. Ik zie hier duidelijk vernieuwing, een gevecht tussen verschillende elementen. Ook de hele setting met de begeleiding van Asko|Schönberg was indrukwekkend. De cello heeft hier een nieuwe rol gekregen. Ik was verrast door de compositiestijl van Trevor, echt anders.

Fie - Theo Loevendie

Theo Loevendie heeft Fie geschreven voor basklarineost Fie Schouten. In deze opname speelt zij samen met Louis Sclavis, Vincent Coutois en Guus Janssen. Ze spelen fantastisch als kwartet, er gebeurt veel in hun uitvoering. Loevendie behoort duidelijk tot de oude generatie, maar zijn werk blijft inspirerend. Hij is een componist die je moet leren kennen, ook omdat hij een belangrijke rol speelt in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Zijn muziek nodigt uit om op verschillende manieren te luisteren en te kijken.

Picatrix - Bijma , Oliver / Mulder

Op 8 maart traden Greetje Bijma (vocals), Nora Mulder (piano) en Mary Oliver (viool) op in TivoliVredenburg tijdens het evenement Transition to Equality – NL Women in Jazz. Deze drie vrouwen zijn echt goed en bovendien erg geestig. Ze bewegen zich enerzijds in de hedendaagse muziek en anderzijds in de improvisatie-scene. In dit geïmproviseerde nummer maken ze duidelijk dat een improvisator ook een uitvoerend componist is. Ze vullen elkaar aan en hebben een eigen vocabulaire. Mary Oliver is lid van ICP (Instant Composer Pool), waar waarschijnlijk die humor vandaan komt.

Whistler's Daughter - Mary Oliver

Van datzelfde album (Picatrix) wilde ik graag Whistler's Daughter, gecomponeerd door Mary Oliver, laten horen. Het is een prachtig stuk dat een brede kijk biedt op vrouwen. De muzikanten bewegen zich tussen hedendaagse muziek, improvisatie en verschillende Europese tradities.

check het programma

New Music Now Express

15 jun 2024

programma

Spoor van nieuwe muziek

New Music NOW Express

Stap aan boord van de New Music NOW Express op de Dag van de Componist op 15 juni 2024 een spoor van nieuwe muziek van […]

Lees meer
15 jun 2024

Fotoverslag

Slotfeest / Live Show / TV

Dag van de Componist 2024

In de Pandora zaal klonken meesterlijke noten en ontroerende klanken. VPRO Vrije Geluiden en New Music NOW maakten TV opnames van het avondprogramma voor latere […]

Lees meer
    • Niels Brouwer
    • Trevor Grahl
    • Ig Henneman
    • Theo Loevendie