Anne Maartje Lemereis (C) Mark Brants Vierkant.jpg

Playlist

De keuze van Anne-Maartje Lemereis

van blues tot klassiek

“Ik ben Anne-Maartje, componist en muziekdocent. In deze playlist deel ik heel graag een aantal composities die een belangrijke rol in mijn muzikale ontwikkeling hebben gespeeld. Van de muziek die ik als peuter luisterde tot mijn eerste kennismaking met Nederlandse componisten en van blues tot klassiek. Veel luisterplezier!”

Willem Pijper - Sonatine Nr. 3

Mijn eerste echte kennismaking met Nederlandse klassieke muziek was via Willem Pijper. Ik was 16, speelde fanatiek piano en kreeg van mijn docent Pijpers Derde sonatine op mijn lessenaar. Er ging een wereld voor me open: dit was een taal die ik begreep! Deze componist had rondgelopen op de wereld in een tijd die ik me goed voor kon stellen, een tijd waarin mijn grootouders al leefden en in een land dat ik kende! Sterker nog, ik ben inmiddels verhuisd naar zijn geboorteplaats – Zeist – en wandel regelmatig langs zijn geboortehuis. Daar zwaai ik altijd even naar hem. Bedankt Willem!  

Purcell / Groothof - Koning Arthur

Ik groeide op met de Nederlandse operabewerkingen van Frank Groothof. Zijn vertalingen gaan veel verder dan een vertaling; Frank Groothof maakt deze prachtige, oude verhalen begrijpelijk voor een jong publiek en schuwt daarbij een grote doses eigen inbreng en creativiteit niet.

Bovendien wordt er niet altijd door even geschoolde stemmen gezongen op zijn opnames en dat nodigde mij en mijn broertjes en zusje juist uit om zelf deze opera’s na te spelen en zingen. Met carnaval in groep 3 ging ik verkleed als Koningin van de Nacht en laten we eerlijk zijn ‘Ik ben de mooiste man, die je bedenken kan’ is toch een uiterst treffende reactie op ‘La donna e mobile, qual piuma al vento’?

NO Blues / TAMTAM - Lumen

Als tiener ontdekte ik de band NO Blues, die zichzelf omschrijft als een combinatie van oriental roots en American folk blues. Mijn broertje en ik reisden ooit ruim 2,5 uur met het openbaar vervoer naar een piepklein verregend festivalletje in een uithoek van het land om hen live te horen spelen en dat was het volkomen waard! Op de terugweg zat ud-speler Haytham Safia een zitje verderop in de trein, maar we durfden hem niet aan te spreken. Starstruck, zoals het hoort.

De clip bij het lied Lumen is gemaakt door TAMTAM objektentheater, waar ik sindsdien ook groot fan van ben. Zij zijn mijn grootste inspiratie geweest voor de stop motion filmpjes die ik op mijn eigen muziek maak.

Rob Zuidam - Noche Oscura

Toen ik compositie studeerde was Rob Zuidam een week te gast als composer in residence op het conservatorium en leerde ik zijn muziek kennen. Ik was direct onder de indruk van zijn ijzersterke vocale aanpak en zijn fascinatie voor het vertellen van bijzondere verhalen.

Frans Ehlhart - Hier die reis

Frans Ehlhart en zijn muziek leerde ik kennen dankzij zangeres Charlotte Margiono die zang doceerde aan het conservatorium waar ik studeerde. Hoewel ik compositie studeerde voegde ik me ook regelmatig als pianist bij de zangklas en Charlotte organiseerde een project rondom de muziek van Frans Ehlhart. Ik begeleidde dit lied aan de piano en herinner me nog zo goed dat Charlotte het ‘even’ voorzong en ik bijna niet meer kon spelen, zó verschrikkelijk mooi was dat. Ik schrijf zelf graag lied op Nederlandse teksten en ik vond het heel inspirerend om te zien hoe Frans Ehlhart de tekst volgt in zijn muzikale taal; zonder enige concessie aan de tekst, maar met behoud van aangename, goed verstaanbare klanken.

George Crumb - Three Early Songs

George Crumb is noch Nederlands, noch levend, maar tot voor kort was hij mijn favoriete levende componist; afgelopen winter overleed hij. Mijn eerste kennismaking met zijn muziek was via zijn befaamde Makrokosmos. Een vriendin van mij, die beeldend kunstenares is en piano speelt, voerde dit prachtig en ruimtelijk uit. Ik speelde zelf zijn Five pieces for Piano en vond in de manier waarop ik de piano moest prepareren een geheel nieuwe manier van studeren en met muziek bezig zijn. En toen ontdekte ik de Three Early Songs die hij op 17-jarige leeftijd schreef voor het meisje waar hij later mee trouwde. Die ontwikkeling, van deze prachtige liederen naar zijn veel experimentelere, latere taal ervaar ik altijd als zeer geruststellend: alles kan nog!

Mayke Nas - Digit#2

Mayke Nas schrijft een veelheid aan fantastische muziek, maar dit stuk is voor mij de perfecte belichaming van het plezier van muziek maken, van samenspelen en tegelijk een vriendelijke uitnodiging om als musicus eens verder te denken dan je eigen instrument lang is. Digit#2 is een garantie voor speel- en luisterplezier.

Komende juni, tijdens Oranjewoud Festival in Friesland, is Mayke te bewonderen met een nieuw werk, waarin insectengeluiden en een kas de hoofdrol spelen. Ik kan niet wachten.

Kliphuis - The secret diary of Nora Plain

Lied, en dan specifiek de liedcyclus, vind ik een van de mooiste compositorische vormen en in deze liedcyclus vermengen componist Morris Kliphuis, tekstschrijver Lucky Fonz III, zangeres Nora Fisher, slagwerker Remco Menting en het Ragazze Quartet moeiteloos klassiek lied met songwriting, poëzie en muziektheater.

Michel van der Aa - Up Close

In dit werk komen beeld en muziek, live en elektronisch, realiteit en fictie zo organisch samen; alles klopt. Michel van der Aa probeert telkens weer iets nieuws en werk en schrijft op het scherpst van de snede der mogelijkheden, maar nooit ten koste van de kwaliteit van de muziek. Afgelopen najaar dwaalde ik in mijn eentje door zijn Virtual Reality Installation Eight en was totaal overweldigd door de surreële schoonheid van die ervaring.

Jacob TV - View from a Dutch Train

Jacob TV is ook zo’n veelzijdige en multimediale componist. Een paar jaar geleden zag ik zijn opera The News en ook dat was een overweldigende ervaring. Jacob TV maakt vaak gebruik van tape en beeld in zijn werk, maar dit stuk - view from a Dutch train - spreekt voor zichzelf. Ik ontdekte dit stuk in een tijd dat ik veel bezig was met het begeleiden van stomme films en altijd als ik in die films een treinscene onder mijn ogen krijg denk ik aan dit stuk.

Remy Alexander - Drifting

Last but not least: mijn absolute favoriete, levende, Nederlandse componist, tevens lievelingsmens: Remy Alexander. Ik leerde Remy ruim 12 jaar geleden kennen toen we allebei compositie studeerden, we werden verliefd en dat zijn we nog steeds. Dat kleurt mijn blik ongetwijfeld, maar ik prijs mezelf toch wel echt gelukkig dat ik met iemand in huis woon die zulke prachtige muziek componeert. Er zijn periodes waarin er dagelijks een kleine, muzikale ode voor me geschreven en uitgevoerd wordt. Remy schrijft heel andere muziek dan ik en onze manieren van werken zijn haast onvergelijkbaar. Daardoor zitten we nooit in elkaars vaarwater, maar delen we wel eenzelfde liefde en expertise en dat maakt dat we graag samen concerten en festivals bezoeken én veel compositieles geven samen!

Naamloos

De Jongste Componisten - De Jongste Componistendag

En dan echt tot slot laat ik een plekje over de voor de allerjongste componisten, de componisten die onze toekomst van nieuwe muziek gaan voorzien. Jaarlijks krijg ik een voorproefje te horen van het mooist dat ons te wachten staat. Tijdens De Jongste Componistendag krijgen componisten tussen de 4 en 18 jaar een podium en wordt hun muziek uitgevoerd door professionele musici. Ik wéét wat deze jonge componisten kunnen en toch word ik elke keer weer totaal omvergeblazen!

Meer playlists

Playlist

De keuze van Sarah Neutkens

eigenzinnige keuze

Sarah Neutkens is jaloersmakend veelzijdig. Zij werkt als model, exposeert als beeldend kunstenaar en publiceerde begin 2022 haar debuutroman ‘Een blote man beminnen’. Ook met […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Aad van Nieuwkerk

eclectisch

Alweer 23 jaar is Aad van Nieuwkerk redacteur en presentator bij de VPRO. Voor Vrije Geluiden – elke zaterdag en zondag op Radio 4 – […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Akim Moiseenkov

alternatief en experimenteel

Akim Moiseenkov bewijst dat je nieuwe muziek onmogelijk in een hokje kunt plaatsen. Hij is enorm veelzijdig en componeert experimentele elektronische muziek, maar ook alternatieve […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Fie Schouten

symbiose componist uitvoerder

Fie Schouten is klarinettist met een voorliefde voor de basklarinet. Met Aspasia Nasopoulou is zij bovendien initiator en curator van de serie Nieuwe Noten in […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Diamanda Dramm

grenzenloos en eigentijds

Violist en componist Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam tussen de leidende figuren van de Nederlandse klassieke, avant-garde- en improvisatiescene. Haar ouders […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Ralph van Raat

De pianist Ralph van Raat is een van de prominentste vertolkers van nieuwe muziek in binnen- en buitenland. Hij won meerdere prijzen, treedt op met […]

Lees meer
  • Anne-Maartje Lemereis
  • Mayke Nas
  • Remy Alexander
  • Morris Kliphuis
  • Rob Zuidam
  • Michel van der Aa
  • Jacob Ter Veldhuis