Mete Erker, Bart Wirtz, Rolf Delfos,

Artvark

  • InJazz session

Vier saxofoon en vier totaal verschillende karakters

Artvark: een band met vier saxofoons zonder grenzen. Het was altspeler Rolf Delfos die in 2005 op het idee kwam: vier totaal verschillende karakters, in de muziek en in het leven. Tenorist Mete Erker zegt: “Rolf kende ons alle drie, maar wij drieën kenden elkaar niet. Het klikte meteen en na 17 jaar kunnen we nog steeds niet stoppen met praten en spelen. We zijn onszelf en onze muziek nog steeds opnieuw aan het uitvinden.”

Het nieuwste (van september 2021) album van Artvark heet Mother of Thousand, en kan worden gezien als het hoogtepunt van het leven tijdens de pandemie. Mete: “De pandemie gaf ons tijd en focus. We zijn begonnen met werken aan een nieuw album. Bart Wirtz, onze altist, bouwde een nieuwe, volledig uitgeruste studio. Dit gaf ons de mogelijkheid om een ​​manier van schrijven te gebruiken die totaal nieuw voor ons was: door kleine ideeën vast te leggen, in lagen op te nemen en ze te verwerken.” Mete noemt inspiratiebronnen als Arvo Pårt en Aphex Twin, en de muziek van Philip Glass, met wie Artvark in 2019 de eer had een concert te geven.

In 2022 trad Artvark op met singer-songwriter Pitou en met wereldkampioen breakdancer Menno van Gorp. Het was een hele reis, van de eerste kamermuzieksetting, het spelen van muziek van andere saxofoonkwartetten, tot het wegwerken van de lessenaars, het schrijven van eigen muziek, het aanboren van een origineel geluid, geïnspireerd door alle muziek en andere kunstvormen. “We houden ervan om als kwartet te spelen en we houden ervan om samen te werken. Kijk op onze website voor een impressie van het brede scala aan projecten waar we bij betrokken zijn.”

Mete Erker - tenorsaxofoon
Bart Wirtz – saxofoon
Rolf Delfos – saxofoon
Peter Broekhuizen – saxofoon