Mo van der Does

Mo van der Does Motet

  • InJazz session

Een zoektocht naar de balans tussen compositie, orkestratie en improvisatie

Saxofonist en klarinettist Mo van der Does is uitgegroeid tot een van Nederlands meest gewilde jonge jazzmuzikanten en is geen onbekende in inJazz. In de editie van 2019 maakte zijn kwartet indruk op het podium in Rotterdam. Het Motet werd in hetzelfde jaar samengesteld voor Mo's eindexamen aan het Conservatorium van Amsterdam.

Mo omschrijft zijn Motet als “een zevenkoppige jazzformatie met de flexibiliteit van een kleine groep en de kracht van een orkest.” Mo’s composities putten inspiratie uit de jazzmuziek van nu (hij noemt de grotere ensembles van Kit Downes en Pablo Held) en het verleden (Mingus), maar ook uit klassieke muziek zoals die van Ravel en Brahms. “Ons doel is om het collectieve geluid voorop te stellen en toch ruimte te laten voor de individuele stemmen van de bandleden. Op het podium zoeken we daar constant naar door compositie, orkestratie en improvisatie in balans te brengen. Felle grooves, melancholische passages en orkestrale uitbarstingen.”

Een belangrijke opsteker voor het Motet kwam – onverwacht – tijdens de pandemie. Mo: “Ik kreeg een compositieopdracht van het BIMHUIS om musici tijdens de pandemie te ondersteunen. Dit gaf mij de kans om drie maanden voor de band te componeren en daarna op te nemen in het BIMHUIS. Een geweldige katalysator voor het creatieve proces en een prachtige kans.”

Mo van der Does – altsaxofoon, klarinet, composities
Jessie Breve - basklarinet
Alistair Payne – trompet
Matthias van den Brande – tenorsaxofoon
Floris Kappeyne – piano
Tijs Klaassen – contrabas
Wouter Kühne – drums