Matthijs Geerts

Matthijs Geerts Group

  • InJazz session

Hedendaagse jazz in zijn meest hybride vorm

Toetsenist Matthijs Geerts is al een aantal jaren een van de Nederlandse sessiemuzikanten. Je hebt hem misschien gezien met GreyHeads, Marutyri en DESH, en met zijn eigen groep en de (oktober 2021) release van Lost In Reverse stapt hij trots in de spotlights. In zijn bio beschrijft hij het idee achter zijn muziek als "een nieuwe sjabloon om de akoestische en elektronische werelden met elkaar te verbinden", wat hem helpt om "hedendaagse jazz in zijn meest hybride vorm" te creëren.

Het was de pandemie die de Matthijs Geerts Group bij elkaar bracht. “Er was ineens meer tijd om aan mijn eigen materiaal te werken”, zegt hij. “Originele muziek die ik al een tijdje op het oog had. Ik maakte wat schetsen en stuurde een paar demo's naar een aantal oude vrienden, vrienden die ik ken vanwege onze studie aan Codarts, Rotterdam. Tijdens onze eerste repetitie hebben we als band muzikaal echt een band opgebouwd en vanaf dat moment zijn we onze muziek blijven vormgeven.”

Matthijs heeft een brede interesse in muziek, wat zich zowel in zijn composities als in zijn spel vertaalt. Oogverblindende snelle runs, diepe harmonische structuur en genuanceerde geluidsstructuren komen allemaal aan bod. “Elke compositie heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Soms noemen we het energie, energie die we door middel van compositie en improvisatie vertalen in muziek.”

Lineup
Matthijs Geerts | piano
Jesse Schilderink | sax
Michiel Stekelenburg | guitar
Johannes Fend | double bass
Davy Henket | drums