Bart Van Dongen
foto: Ben Nienhuis

Den Bosch

Stadscomponist Bart van Dongen

De Dag van de Componist 2023

Op zaterdag 17 juni, tijdens de Dag van de Componist heeft onder leiding van Stadscomponist Bart van Dongen de jeugdafdeling van de harmonie zijn eigen muziek gecomponeerd, die voor het eerst klonk.

Videoverslag

Jacq Palinckx, Bart van Dongen, Martin

Den Bosch

Stadscomponist Bart van Dongen voerde samen met de Orthense Harmonie zijn nieuwe compositie uit

Vijf vragen aan Stadscomponist Bart van Dongen

Voorafgaand aan de Dag van de Componist belden wij hem over zijn rol als stadscomponist.

Hoe is het om voor één dag stadscomponist te zijn?

Volgens mij ben ik de enige van de zes die zichzelf voor een heel jaar stadscomponist mag noemen. Echt een luxe! Van september 2022 tot september 2023 schud ik de stad op met mijn werken en kan ik laten zien dat iedereen kan leren componeren.

Wat is jouw band met de stad?

Ik woon al 40 jaar in Den Bosch. De stad is goed voor mij en ik ben goed voor de stad. Ik heb veel initiatieven kunnen starten en dat heeft mij persoonlijk ook veel gebracht.

Wat is jouw beeld van de stad?

De stad is naar mijn mening iets te veel naar binnen gekeerd. Dat heeft te maken met de vergrijzing. Het is geen studentenstad. Vroeger had de kunstacademie een rol in de stad, maar die reuring is verdwenen. De stad gaat daar veel te nonchalant mee om. Ik probeer als stadcomponist voortdurend mensen, muziekliefhebbers, amateurs, musici, te stimuleren om mee te doen.

Hoe verwerk je dat in je compositie?

Door voor de Dag van de Componist een vrolijk stadslied te schrijven. Dat lied hoort bij een reeks werken die ik voor Den Bosch maak in samenwerking met amateurkoren, fanfares en de stadsbeiaardier.

Wat vind je van de Dag van de Componist?

Ik vind het heel goed dat er aandacht is voor de componist. Want zo kun je laten zien hoe leuk het is om samen muziek te spelen en hoe bijzonder het is om zelf dingen te schrijven die je door anderen kunt laten uitvoeren.


Lees meer 3

Over de muziektrein en de Dag van de Componist


Meer stadscomponisten 5

Die voor één dag stadscomponist zijn

    • Bart van Dongen