Meric Artac
foto: Foppe Schut

Amsterdam

Stadscomponist Meriç Artaç

De Dag van de Componist 2023

Op zaterdag 17 juni, tijdens de Dag van de Componist, was Meriç Ataç voor één dag de stadscomponist van Amsterdam. In opdracht van het Holland Festival schreef zij het openingsstuk voor de Dag, die om 9.00 uur feestelijk begon op station Amsterdam CS. De klank van de stad bracht zij tot leven met hobo, hoorn en twee trombones.

Videoverslag

Meriç Artaç, Martin Fondse

Amsterdam

Op zaterdag 17 juni opende de Dag van de Componist Amsterdam om 9 uur 's ochtends met een spectaculair stationsconcert

Vijf vragen aan de Stadscomponist Meriç Ataç

Voorafgaand aan de Dag van de Componist interviewden wij haar per e-mail over haar 'lievelingsstad' vol 'logische chaos en onvoorspelbaarheid'.

Hoe is het om voor één dag stadscomponist te zijn?

Het voelt geweldig! Ik woon nu een tijdje in Amsterdam en ken de stad goed. Het is echt één van mijn lievelingssteden. Daarom is het een eer om de stadscomponist van Amsterdam te zijn en het geluid, de sfeer van de stad in mijn compositie te laten weerspiegelen.

Wat is jouw band met de stad?

Na mijn studietijd in Rotterdam ben ik in Amsterdam gaan wonen. In Rotterdam heb ik een goede basis gelegd voor mijn werk als componist, maar in Amsterdam ben ik echt tot bloei gekomen. Daarom heeft die stad een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Ik heb veel gecomponeerd in Amsterdam. Het is onvermijdelijk dat mijn composities beïnvloed zijn geraakt door de sfeer van de stad.

Wat is jouw beeld van de stad?

Ik hou van Amsterdam in al zijn facetten: van de logische chaos en onvoorspelbaarheid, terwijl je je tegelijkertijd veilig voelt. Die combinatie is behoorlijk uniek. Amsterdam is buitengewoon mooi en ik geniet enorm van het fietsen door het stadscentrum. Dan voel ik dat ik leef, ik voel de wind, de mensen en de muziek van de stad.

Hoe verwerk je dat in je compositie?

Als ik ga componeren probeer ik eerst een idee te vinden, dat meestal voortkomt uit iets waar ik in mijn dagelijks leven mee bezig ben: een boek dat me inspireert of een film, een schilderij, mensen uit de stad, en dan begin ik met het schetsen van mijn muzikale ideeën. Ik werk veel met schetsen.

In mijn nieuwe stuk is de inspiratie de stad Amsterdam zelf. Ik wil iets creëren wat past bij de sfeer van de stad, iets fris, hip, mooi en snel. Ik ben aan het componeren voor hobo, hoorn en twee trombones. Het schrijven voor deze instrumentatie is voor mij als componist erg leuk. Deze instrumenten bieden een groot contrast in klankkleuren en sfeercreatie. Ze kunnen zowel krachtig als intiem klinken, terwijl ze hun eigen stem behouden. Dat past goed bij Amsterdam.

Wat vind je van de Dag van de Componist?

Een mooi initiatief, een dag waarop de componisten worden gezien en gevierd. Ik kijk er ook naar uit om op 17 juni in de muziektrein New Music NOW Express te stappen en langs de steden te toeren waar de trein heengaat. Dan kan ik in Amersfoort, Arnhem, Den Bosch, Den Haag en Utrecht mijn collega-stadscomponisten bezoeken en naar hun composities luisteren.


Lees meer 4

Interview met Meriç en over de Dag van de Componist


Meer stadscomponisten 5

Lees de antwoorden van de andere stadscomponisten voor één dag

    • Meriç Artaç