Noemi Schermann
foto: Foppe Schut

Amersfoort

Stadscomponist Amersfoort Noëmi Schermann

De Dag van de Componist 2023

Noëmi Schermann is componist, pianist en dirigent. Zij was voor één dag de stadscomponist van Amersfoort, op zaterdag 17 juni, tijdens de Dag van de Componist. Voor de festivaldag schreef zij een gloednieuw stadslied van Amersfoort, dat op het stationsplein in première is gegaan.

Noëmi Schermann, Martin Fondse

Amersfoort

Op het station klonk voor het eerst het nieuwe Stadslied dat Stadscomponist Noëmi Schermann speciaal voor de Dag schreef

Vijf vragen aan Stadscomponist Noëmi Schermann

Voorafgaand aan de Dag van de Componist interviewden wij haar per e-mail over haar 'historische en levendige stad'.

Hoe is het om voor één dag stadscomponist te zijn?

Dat is een geweldige eer.

Wat is jouw band met de stad?

Ik ben geboren en getogen in Amersfoort.

Wat is jouw beeld van de stad?

Amersfoort is een gezellige en levendige stad met een prachtig historisch centrum. Het is bovendien een vooruitstrevende en groene stad, waar veel aandacht is voor het behoud van de historie. Op cultureel gebied is er veel te doen en daar word ik natuurlijk vrolijk van. Zo zijn er musea te bezoeken en jaarlijks terugkerende muziekfestivals. Ik heb er altijd met veel plezier gewoond!

Hoe verwerk je dat in je compositie?

Ik kreeg de opdracht om een stadslied te schrijven. Een leuke uitdaging, want het is totaal iets anders dan wat ik tot nu toe heb geschreven. Mijn idee is om een lied te maken dat Amersfoort beschrijft en vangt en daarnaast ook reflecteert op wat ik mis in de samenleving en waar ik een stad in kan helpen.

Wat vind je van de Dag van de Componist?

Ontzettend leuk dat deze dag georganiseerd wordt. Een componist kan met muziek op een andere manier reflecteren op wat er in de samenleving speelt en daarmee verlichting brengen!


Meer over de Dag van de Componist 4

Met o.m. de New Music NOW Express


Meer stadscomponisten 5

Lees de antwoorden van de andere stadscomponisten voor één dag

    • Noëmi Schermann