Jonas Bisquert
foto: Ben Nienhuis

Utrecht

Stadscomponist Utrecht Jonás Bisquert

De Dag van de Componist 2023

Jonás Bisquert verhuisde van Vlaanderen naar Utrecht. Op zaterdag 17 juni, tijdens de Dag van de Componist, was Jonás Bisquert voor één dag de stadscomponist van de Domstad. Toen de muziektrein New Music NOW Express om 19:23 Utrecht arriveerde, stond Jonas klaar met verschillende in Utrecht actieve muzikale cirkels voor zijn premièrestuk.

Videoverslag

Jonás Bisquert, Martin Fondse

Utrecht

Stadscomponist Jonás Bisquert presenteerde zijn stadscompositie Musicas@Utrecht

Vijf vragen aan Stadscomponist Jonás Bisquert

Voorafgaand aan de Dag van de Componist interviewden wij hem per e-mail over de stad, waar hij volop actief is, ook in studentenhuizen, cultuurhuizen en in de wijken. Hij vindt inspiratie in het veelkleurige klankpalet van zijn stad.

Hoe is het om voor één dag stadscomponist te zijn?

Ik voel me met mijn activiteiten geworteld in Utrecht en ben betrokken bij verschillende muzikale activiteiten van hedendaagse muziek tot pop, met basisscholen en koren, met musici op het AZC, met het conservatorium en in de wijk. Als componist wil ik mijn luistervermogen uitdagen, omdat ik zo creatiever ben. De stad inspireert mij daarbij.

Wat is jouw band met de stad?

De eerste woordjes van mijn eerste kind waren nog in melodieus Vlaams. Inmiddels heb ik drie Utrechts sprekende kinderen. Als ouder maak ik van hun stad mijn stad. De stad ligt mooi centraal. Vaak kan ik elders werken of les geven op de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, terwijl ik lokaal bezig blijf met muziek in Utrecht.

Wat is jouw beeld van de stad?

Mijn beeld van de stad wordt steeds rijker. Op muzikaal gebied gebeurt er ongelooflijk veel, ook in de informele circuits. Zo musiceert Muzicaz@Utrecht vijf dagen per week in verschillende asielzoekersopvanglocaties. Plekken zoals De Voorkamer en Averechts faciliteren interculturele muzikale ontmoetingen. Talloze koren en ensembles zijn actief in wijken, studentenhuizen en cultuurhuizen. Conservatorium & HKU letten steeds meer op wat gebeurt in de stad en hoe je al die activiteiten kunt betrekken in muziekonderwijs. Dat inspireert me.

Hoe verwerk je dat in je compositie?

Ik wil graag deze muzikale rijkdom van de stad laten zien en horen. Uit de eerste hand, met de mensen die hier wonen en graag muziek maken. Een veelkleurig klankpalet dat harmonieus kan klinken, maar ook kan schuren. Musici vanuit verschillende hoeken van Utrecht laat ik samenkomen bij Utrecht CS.

Wat vind je van de Dag van de Componist?

Het is een fantastisch idee! Een geweldig avontuur.


Lees meer 3

Over de muziektrein en de Dag van de Componist


Meer stadscomponisten 5

Lees de antwoorden van de andere stadscomponisten voor één dag

    • Jonás Bisquert
    • Gaudeamus Muziekweek