Arnhem
foto: Foppe Schut

Arnhem

Stadscomponist Arnhem Lucas Wiegerink

De Dag van de Componist 2023

Op zaterdag 17 juni, tijdens de Dag van de Componist, was Lucas Wiegerink voor één dag de stadscomponist van Arnhem. Hij componeerde het stadslied Arnhem op een tekst van stadsdichter Jibbe Willems. Het stadslied werd zaterdagmiddag 17 juni in de stationshal uitgevoerd, door het Arnhemse Muziektheaterkoor De Plaats.

Videoverslag

Lucas Wiegerink, Martin Fondse

Arnhem

Stationsconcert met het nieuwe Stadslied van Arnhem door Lucas Wiegerink

Vijf vragen aan Stadscomponist Lucas Wiegerink

Voorafgaand aan de Dag van de Componist interviewden wij hem per e-mail over zijn stad.

Hoe is het om voor één dag stadscomponist te zijn?

Bijzonder en ook eervol natuurlijk. En extra leuk omdat ik voor mijn eigen koor, het Arnhemse Muziektheaterkoor De Plaats, een lied over Arnhem zal componeren. Ik merk dat de zangers uit mijn koor het heel leuk vinden dat ik voor één dag stadscomponist zal zijn. Ze zijn écht trots. En daardoor word ik nog enthousiaster. Het is mooi om als componist een verbindende rol te spelen, en helemaal op deze dag, waarop we in een openbaar station met professionele musici én amateurs samen muziek gaan maken.

Wat is jouw band met de stad?

Ik heb 10 jaar in Arnhem gewoond en sinds twee jaar woon ik een deel van de week in het aangrenzende dorpje Velp. Arnhem heeft een levendige kunstscene dankzij het ArtEZ Conservatorium, Toneelgroep Oostpool, Kompagnie Kistemaker, PHION, Introdans en de vele creatieven die in de stad wonen. Ook is er Muziektheater De Plaats, waar ik huiscomponist ben. De Plaats maakt al ruim 20 jaar prachtige locatievoorstellingen, waarbij amateurs en professionals samenwerken. We hebben voorstellingen gemaakt in garages, op stations, in parken en zelfs op balkonnetjes van woningen. Als ik door de stad fiets langs al die verschillende plekken, komen er mooie en bijzondere herinneringen naar boven.

Wat is jouw beeld van de stad?

Het is lastig om dat kort te benoemen. De bewoners zijn, over het algemeen, vriendelijk, warm en betrokken. Het is een groene stad met prachtige parken en bossen en er zijn veel vrijwilligers die overal hard werken om de stad nog groener en mooier te maken.
Een minder leuke kant van de stad vind ik dat creatieve broedplaatsen en mooie initiatieven vaak de kop in worden gedrukt. Er bloeit ergens wat moois op in een oud pand, en zodra het een succes wordt moet het wijken voor, bijvoorbeeld, nieuwbouw. Er wordt dan besloten dat er in die nieuwbouw atelierwoningen zullen komen, want dat staat goed bij de aanbesteding aan een projectontwikkelaar en het lijkt de pijn te verzachten. Maar die woningen blijken uiteindelijk dusdanig duur dat ze alleen betaalbaar zijn voor de commercieel succesvolle creatieven: vaak architecten en grafisch ontwerpers. Heel jammer, want er is juist enorme behoefte aan betaalbare plekken voor musici, acteurs en kunstenaars. Ik zie dat zij steeds verder naar de randen van de stad moeten uitwijken. Het duurt niet lang meer totdat ze zo ver aan de rand zijn beland dat ze over het randje vallen en de stad zullen verlaten.

Hoe verwerk je dat in je compositie?

Het zal vooral afhangen van de liedtekst, die geschreven wordt door Jibbe Willems. Over een week krijg ik zijn tekst. Jibbe is een geboren Arnhemmer, en hij woont er nu nog. Hij kent de stad dus nog beter dan ik. Ik ben heel benieuwd naar zijn tekst over Arnhem! Maar de mooie en minder mooie kanten zullen zeker te horen zijn in mijn noten. Een welluidend lied, maar met rafelranden!

Wat vind je van de Dag van de Componist?

Eigenlijk vind ik het heel fijn dat de componist doorgaans niet in de spotlights staat. Buigen na afloop van een première vind ik al ongemakkelijk. Laat mij maar achter de schermen werken. Maar het is goed en mooi dat de componist een dag lang gevierd wordt. Er wordt in Nederland zo veel moois gemaakt! En daar mogen we blij mee zijn, want het is geen gemakkelijk beroep en de afgelopen coronajaren waren natuurlijk helemaal lastig. Hoe de Dag van de Componist dit jaar wordt vormgegeven vind ik extra leuk, omdat het door het hele land plaatsvindt en omdat er veel amateurmusici aan meewerken. Ik componeer altijd graag voor amateurs, want er is weinig dat mij gelukkiger maakt dan hun aanstekelijke enthousiasme!


Lees meer 5

Interview met Lucas en over de Dag van de Componist


Meer stadscomponisten 5

Lees de antwoorden van de andere stadscomponisten voor één dag

    • Lucas Wiegerink
  • Koor
  • Amateurmusici