Componisten Nieuw Geneco willen nieuwe muziek in Nederland diverser en inclusiever maken
Zeven componisten van Nieuw Geneco, de beroepsverenging van Nederlandse componisten, zijn een werkgroep gestart om de nieuwe muziek in ons land diverser en inclusiever te gaan maken. Hun eerste project is het in kaart brengen van de muzikale inspiratiebronnen van de in Nederland werkzame componisten. De resultaten van het onderzoek, waar al honderd componisten aan hebben meegewerkt, gaan zij presenteren in ‘De Boom van Muzikale invloeden’: een grafisch kunstwerk van Mees Joachim en een website, waarop ruimte komt voor een levendig debat.
Het project is uniek. In geen enkel land is aan zo’n grote groep componisten gevraagd naar hun belangrijkste muzikale invloeden. Naar verwachting zal het onderzoeksresultaat verhelderend, maar ook confronterend zijn. Componisten staan steeds meer open voor invloeden van buiten hun eigen métier. De eerste resultaten wijzen al op een brede waaier aan invloeden. Maar ook zal zichtbaar worden welke muziekgenres en -tradities bij de Nederlandse componisten buiten beeld zijn gebleven. De componisten van de werkgroep willen die blinde vlekken gaan verkennen om hun horizon te verbreden
De componistenwerkgroep bestaat uit Brechtje van Dijk, David Dramm, Lucas Wiegerink, Anne La Berge, Max Knigge, Christina Viola Oorebeek en Saskia Venegas. Zij zijn via crowdfundingsplatform Voordekunst een actie gestart om donateurs uit te nodigen de boom te helpen planten.
De werkgroepcomponisten vroegen aan hun collega’s: “Wat zijn jouw 10 belangrijkste muzikale invloeden?” De lijst met ongeveer 1000 invloeden van bijna honderd componisten toont hun muzikale DNA en legt hun wortels bloot. In de ogen van de werkgroep is dit meer dan “leuk, leerzaam en interessant”. “Door te ontdekken door wie wij ons hebben laten inspireren, kunnen wij leren hoe we inclusiever kunnen zijn in de toekomst. Het helpt om een bredere blik te ontwikkelen op een inclusieve Nederlandse muziekwereld, denk aan muziekeducatie, concertpraktijk, wat er op radio en TV klinkt en het artistieke debat.”
Anne La Berge: “De Boom van Muzikale Invloeden is onze eerste stap om dieper te graven in de brandende kwesties van diversiteit en inclusie. Geïnspireerd door de vele collectieve acties voor verandering over de hele wereld, hebben we ervoor gekozen om te beginnen met een proces van zelfreflectie. We vertrouwen erop dat het zal leiden tot creatieve en praktische oplossingen voor de vele uitdagingen die deze onderwerpen met zich meebrengen.”