Corrie Van Binsbergen Cpetra Beckers2 Scaled
Corrie van Binsbergen, foto: Petra Beckers

Playlist

De keuze van Corrie van Binsbergen

Winnaar van de Buma Classical Award 2024

Corrie van Binsbergen (1957) heeft de Buma Classical Award 2024 gewonnen. Daarmee bevestigt zij haar prominente positie in het Nederlandse muziekleven. Na een indrukwekkende carrière als bandleider en gitarist, waarin ze onder meer de Boy Edgarprijs won, besloot ze drie jaar geleden zich volledig te richten op het componeren. Ze schrijft voor orkesten en ensembles zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Metropole Orkest en Asko|Schönberg. Van Binsbergen verweeft in haar werk moeiteloos verschillende muzikale werelden. Bekend werd ze met haar unieke combinatie van muziek en literatuur in de serie 'Schrijvers in Concert', waar ze samenwerkte met schrijvers als Remco Campert en Toon Tellegen. Haar nieuwste werk, 'Requiem voor de onwerkelijkheid', geschreven voor Silbersee en gebaseerd op teksten van Tellegen, gaat in maart 2025 in première. Voor New Music Now stelde Corrie van Binsbergen een playlist samen met favoriete stukken en inspiratiebronnen. Van gevestigde namen tot opkomend talent, van klassiek tot jazz - haar selectie weerspiegelt de diversiteit van de nieuwe Nederlandse muziek.

Mathilde Wantenaar - La Noche Oscura del Alma

Verser van de pers kan je een compositie voor deze speellijst niet krijgen! Ik hoorde de première van La Noche Oscura del Alma op de radio in de week dat ik hiermee bezig was. Wat een prachtige orkestratie en wat een enorme klankenrijkdom. Mathilde Wantenaar kwam onder m’n aandacht door haar opera Een lied voor de maan naar een verhaal van Toon Tellegen. Ik was natuurlijk nieuwsgierig naar wat zíj gedaan had met een tekst van Toon. Nou, zij kan componeren! Groot vakmanschap. In 2023 was ik bij de première van Rhapsody for Piano and Strings en ook daarvan was ik zeer onder de indruk. Mocht de link naar Radio 4 verlopen zijn ga dan naar deze pagina van haar website, daar is genoeg te horen!

Tijn Wybenga - Brainteaser Orchestra

Tijn is een behoorlijk geniale gast. Ik gebruik expres het woord ‘gast’ want dat past helemaal. Kijk hoe cool, calm en collected hij staat te dirigeren voor zijn eigen orkest Brainteaser. Een ensemble met zonder uitzondering geweldige spelers, die vaak ook zelf componeren. Tijn heeft alle musici laten improviseren in hun eigen stijl, heeft dat opgenomen, daar excerpts die hem bevielen uit geplukt en die samples samen weer tot een nieuwe composities verweven. Met een fantastisch resultaat! En ook nog alles uit het hoofd, wat maakt dat dat hele orkest erg goed samenspeelt, volledig in control is, en evengoed lekker vrij uitpakt op z’n tijd.

Joey Roukens - Night Flight

Elke keer als ik iets hoor van Joey Roukens vind ik dat hartstikke goed. Dus wat te kiezen wist ik eigenlijk niet. Zwervend op internet stuitte ik op deze opname. Leuke video door het enthousiasme van de jonge dirigent, het RPhO dat helemaal op elkaar gepakt zit en flink aan de bak moet. De ritmes, invloeden van Stravinsky, beetje Bernstein, de klankkleuren die hij uit het orkest tovert. Prachtig! Ik werd er zeer enthousiast van! En ik kreeg heel veel zin in om zelf zo’n soort stuk te schrijven. Een symfonisch stuk bedoel ik, en nu weer eens zonder tekst. Dankjewel Joey!

Vanessa Lann - Moonshadow Sunshadow

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik Vanessa Lann pas leerde kennen door de Museumtour van Orkest De Ereprijs waar we in 2023 beiden een compositie voor schreven. Ik vond haar werk zeer intrigerend, geweldig hoe lang zij een bepaald muzikaal gegeven weet en dúrft uit te spinnen. Dat geldt zeker ook voor deze compositie, die een meerwaarde krijgt door de opstelling van de twee violisten, bijna als een choreografie. Erg mooi.

Albert van Veenendaal - The Spy & the Vampire

Albert is een meesterlijk improvisator die aantoont dat een goede improvisatie tevens een compositie is, al wordt de muziek ter plekke en op dat moment gemaakt. Albert heeft de geprepareerde piano geïntegreerd in zijn beeldende spel en tot een herkenbaar uniek idioom ontwikkeld. Ieder ensemble krijgt door zijn bijdrage een extra dimensie en speciale kleur. Ik prijs me dan ook gelukkig met onze jarenlange samenwerking. Deze opname is al ouder, maar luister zeker ook eens naar zijn nieuwste album Songs of the Secret House, hier te vinden op Bandcamp. Albert is als bevlogen leraar op de afdeling Musician 3.0 aan de HKU voor veel jonge muzikanten van grote betekenis geweest en heeft hen gestimuleerd in het vinden van hun eigen stem. Zoals voorbeeld Roosmarijn Tuenter.

Roosmarijn Tuenter - Heaven Heaven

Roosmarijn lijkt me soms iemand uit een andere tijd, de tijd van Wuthering Heights van Emily Brontë of nog langer geleden Jane Austen. Romantisch, sensitief, heel zuiver. Maar kijk, daar staat ze super vernuftig achteloos tijdens haar optreden al die pedalen en loopstations te bedienen, zo helemaal in deze tijd. Hoe dan ook, Roosmarijn is een eigenzinnige singer-songwriter, die ook nog eens goed altviool speelt en daarbij loepzuiver zingt. Ik wilde het graag met jullie delen.

Morris Kliphuis - Rat in my Room

Morris mocht in deze lijst niet ontbreken! Maar voor de lijst wellicht zou doorslaan naar een wat esoterische kant heb ik gekozen voor dit powervolle staaltje crossover met onder meer zangeres Nora Fischer en het Ragazze kwartet. Ik ken Morris van mijn band Vanbinsbergen Playstation, hij speelt namelijk ook fantastisch Franse hoorn én cornet, en het is een genot met hem samen te spelen. Ik weet niet precies waar hij nu mee bezig is, hij woont in Berlijn, maar we gaan ongetwijfeld nog van hem horen.

Kika Sprangers - No Man’s Land

Kika is net als Tijn Wybenga en Morris Kliphuis een representant van de nieuwe generatie jazzmusici die vrijelijk genres overschrijden. Heerlijk! Een kolfje naar mijn (brokken)hand. Voor deze lijst heb ik een stuk gekozen met een ’klassiek’ intro door de strijkers van Pynarello. Kika is nog steeds hartstikke jong maar haar stukken zijn al zo rijp en ze speelt ook prachtig, wendbaar, lyrisch en vrij. Zó fijn zo’n vrouw in de Nederlandse jazzscene!

Steven Kamperman - Uykusuz Kedi

Steven speelt en componeert in zeer uiteenlopende werelden en diverse circuits. Hij bedenkt originele thema’s voor zijn eigen producties en speelt samen met ongebruikelijke formaties, zoals een trio met kerkorgel of een duo met een draailier-speler. Ik heb voor dit stuk gekozen omdat ik hier drie vliegen in één klap mee heb. Je hoort hier namelijk naast Steven de bijzondere zangeres/cellist Sanem Kalfa en altviolist/gitarist George Dumitriu. Check hen zeker ook eens uit. Steven schrijft ingenieus én melodieus. En dan speelt hij die melodieën ook nog eens zelf geweldig op klarinet.

Theo Loevendie - The Nightingale

Een klarinettist van een andere generatie maar nog steeds werkzaam als componist! Ik hoorde De Nachtegaal decennia geleden en vond het toen prachtig! Misschien heeft dit me onbewust op het spoor gezet van mijn literaire concerten. Daarom wilde ik juist dit stuk graag delen. Ik heb op internet gezocht naar een online uitvoering en vond deze fantastische Engelse versie, fijn voor de Engelstaligen onder ons. Er bestaat kennelijk ook een orkestversie met Kees van Kooten ‘De dag- en nachtegaal’ die ik gek genoeg indertijd totaal gemist heb. Helaas mist het eind, maar er blijft genoeg te genieten over. Luister naar deze prachtige, soms Stravinskiaanse muziek en hoe Loevendie omgaat met tekst. Ik hoorde het nu dus pas terug en vind het nog steeds geweldig!

Corrie van Binsbergen - Sidenote: Howard Report, page 30

Toen Barbara Hannigan me vroeg voor haar te schrijven was ik natuurlijk zeer vereerd. En wat een feest was het om te werken met deze fenomenale vrouw! We besloten abstracte tekst gebruiken. Het toeval wilde dat ik in deze tijd bizarre spammail in mijn mailbox ontving. Daaruit heb ik een dadaïstische tekst gedestilleerd. Ik stelde me iemand voor die met toenemende belangstelling de betekenis van de spammail interpreteert en daarbij het contact met de werkelijkheid verliest. Ik heb de virtuositeit van de Asko/Schönberg-muzikanten en de kameleoneske kleur- en intentiewisselingen van Hannigans stem zo veel mogelijk ingezet. De muziek is heel associatief en schiet alle kanten op. Zonder aanwijsbare reden val je van de ene sfeer in de andere: lyrische passages, gesproken zinnen, hysterie. 

Corrie van Binsbergen - You Don’t Know

Een zangtrio met Claron McFadden en de uit de popmuziek afkomstige zussen Vera en Beatrice van der Poel uit ‘Over de bergen’ een opera van Josse De Pauw en mij uit 2010. Het is een voorbeeld van een stuk dat door het zien van de tekst zo maar uit m’n pen vloeide. Het blijft een wonderlijk iets, componeren. Waar komt die eerste sprank vandaan? En wat gebeurt er dan vervolgens allemaal in het hoofd? Ik vind het een zalige combinatie van denken, ratio, concentratie en intuïtie en hoop het nog lang te mogen doen.

PS het was lastig kiezen uit eigen werk omdat het zo uiteenlopend is.

Meer informatie op deze webpagina.

Meer playlists

Playlist

De keuze van Theo Loevendie

Buma Classical Lifetime Achievement Award 2024

De eerste Buma Classical Lifetime Achievement Award is uitgereikt aan componist Theo Loevendie, die onuitwisbare bijdrages heeft geleverd en nog altijd levert aan het Nederlandse […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Jan-Peter de Graaff

Een hommage aan zijn grote liefde: de saxofoon

Jan-Peter de Graaff is gastcurator voor Festival Dag in de Branding in Den Haag. Voor de editie van 19 oktober 2024 stelde hij een programma […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Kris Oelbrandt

Verstilling

Kris Oelbrandt geboren in Sint-Gillis-Waas (België), is een componist die gefascineerd is door de theorie en achtergrond van muziek. Na een periode als monnik in […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Richard Rijnvos

Een hommage aan de einzelgänger

Als een muzikale stadsarchitect bouwt Richard Rijnvos sinds midden jaren negentig aan een consistent œuvre met meerdelige cycli en dwarsverbanden. Zijn magnum opus is Grand […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Yannis Kyriakides

Rewire-tips

Naar aanleiding van het internationale festival Rewire in Den Haag hebben we Yannis Kyriakides gevraagd om een aantal tips te geven. De programmering is steevast […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Setareh Nafisi

multidisciplinair

Setareh Nafisi is een interdisciplinaire componist en maker. In haar werk, dat gaat over menselijke verhoudingen, combineert zij vaak psychologie met gemengde media. Zij verweeft […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Monica Akihary

vernieuwing vanuit traditie

Vernieuwen vanuit de traditie. Dat is de rode draad in de playlist die Monica Akihary ons stuurde met tracks van Nederlandse componisten en improvisatoren die […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Brendan Faegre

Mostly Dutch & Punk

Hij trekt miljoenen kijkers. Componist en slagwerker Brendan Faegre is een TikTok-fenomeen. Met zijn domestic beats maakt hij van zijn keukenkastjes en badkamer imposante slagwerkinstallaties. […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Emma Roijackers

contrasten

De violiste Emma Roijackers is vorig jaar in Amsterdam gestart met haar eigen HearAndNow Chamber Music Festival. Zij wil oudere muziek koppelen aan gloednieuwe stukken […]

Lees meer

Playlist

De keuze van David Dramm

Muziek voor een etmaal

Wij vroegen componist David Dramm om een playlist met circa tien favoriete stukken. Hij kwam op het idee om voor elk uur van een etmaal […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Oene van Geel

Een kijkje in Van Geels luisterkeuken

Op 23 december gaat bij Holland Opera ‘Reynaert de V’ in première. Het startsein voor een grote landelijke tournee met deze nieuwe muziektheaterproductie, waar Oene […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Trevor Grahl

Eclectische keuze

Onlangs verscheen het cd-album ‘Of Ancient Days’ van de Canadees/Amsterdamse componist Trevor Grahl. Tussen de delen van Bachs partita ‘Sei Gegrüsset, Jesu Gütig’ strooit hij […]

Lees meer
    • Corrie van Binsbergen