.jpg?fm=jpg&q=80&fit=max&crop=768%2C432%2C0%2C0&w=640)
Ramin Amin Tafreshi
Iranian composer based in the Netherlands.
Ramin Amin Tafreshi (1992) is een Iraanse componist en pianist, gevestigd in Nederland.
Hij combineert literatuur, drama, dans en theater met zijn muziek om verhalen te vertellen, emoties uit te drukken en te reflecteren op de samenleving en zijn omgeving. Hij is een scherpe observator en een expressieve componist die zijn observaties in zijn muziek weerspiegelt. Bovendien streeft hij er voortdurend naar om culturen uit het Oosten en Westen met elkaar te verbinden in zijn muziek.
Ramins werken hebben aanzienlijke erkenningen gekregen, waaronder recentelijk de Young Art Support Amsterdam (YAA) Award 2023/2024. Daarnaast won zijn compositie “It’s the Voice that shall Remain” in december 2018 de prestigieuze Tweede Prijs en de Publieksprijs van de Alba Rosa Compositiewedstrijd. Het werd uitgevoerd door Lilian Farahani en het Amatis Piano Trio in Het Concertgebouw tijdens het Alba Rosa Viva Music Festival. In de afgelopen jaren werd Ramin twee keer genomineerd voor de Ahk Eindwerkprijs: in 2022 voor zijn korte opera Saoshyant en in 2024 voor zijn masterthesis Interweaving Cultures en zijn muziekcompositie Soorbâng. Verder was zijn compositie Event Horizon: The Point of No Return voor harp en elektronica, in samenwerking met de elektronische muzikant Soheil Shayesteh en harpist Joost Willemze, finalist in de 8e editie van de USAIHC Ruth Inglefield Composition Contest 2024. Het stuk werd gecommissioneerd voor en opgenomen in beide winnende programma's van Dutch Classical Talent 2023 en het Grachten Festival 2023 door Joost Willemze.
In februari 2025 beleeft Ramin's orkestwerk Confessions of the Mulberry Tree, gecommissioneerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest en gefinancierd door Het Fonds Podiumkunsten, zijn première in Het Concertgebouw onder leiding van Gemma New.
Eerder, in 2022 componeerde Ramin voor de concerttour ‘Staat Sterk’ van het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko), gefinancierd door Het Fonds Podiumkunsten. Zijn werk, “Through Windows of Desire”, ging in première met soliste Elizaveta Agrafenina onder leiding van Stijn Berkouwer.
In hetzelfde jaar componeerde hij voor het Toonzetters-project; hij schreef het werk “Soorbâng” voor quatre-mains piano en twee percussies. Het project is ten gehore gebracht tijdens een concerttour door Nederland en Italië en is opgenomen op een album bij het label 7 Mountain Records.
Ramin heeft twee keer samengewerkt met het Opera Forward Festival. In 2020 werd zijn korte opera IDIOSYNCRATIC (take a deep dive down) geprogrammeerd als een van de talentopera's bij de Dutch National Opera & Ballet. Zijn tweede samenwerking vond plaats in 2021, toen hij werkte met opera-regisseur Sjaron Minailo aan zijn tweede korte opera Saoshyant, die zijn eerste bedrijf tijdens het Opera Forward Festival Online in première bracht.
Ramin’s werken zijn uitgevoerd op vele internationale podia en uitgezonden op de radio in landen zoals Nederland, Portugal, Brazilië, Italië, Spanje en de VS. In Nederland zijn zijn werken uitgevoerd op toonaangevende muziekfestivals zoals Dutch Classical Talent, Grachten Festival, Opera Forward Festival, Oranjwoud Festival, Schiermonnikoog Festival en WonderFeel Festival door inspirerende musici zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko), Maat Saxophone Quartet, Dokwerk Saxophone Quartet, Dianto Reed Quintet, Amatis Piano Trio, Brackman Trio, Dudok String Quartet, Elizaveta Agrafenina, Joost Willemze, Lilian Farahani, en vele anderen.
Onder de begeleiding van Willem Jeths, Wim Henderickx en Richard Ayres behaalde hij in 2021 zijn Bachelor of Music aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2024 behaalde hij daar onder dezelfde begeleiding ook zijn masterdiploma.