0B1548F9 2685 4Fc8 9F78 4635C18De195 (Medium).Jpg

Ramin Amin Tafreshi

Iranian composer based in the Netherlands.

Ramin Amin Tafreshi (1992) is een Iraanse componist en pianist, gevestigd in Nederland.

Hij combineert literatuur, drama, dans en theater met zijn muziek om verhalen te vertellen, emoties uit te drukken en te reflecteren op de samenleving en zijn omgeving. Hij is een scherpe observator en een expressieve componist die zijn observaties in zijn muziek weerspiegelt. Bovendien streeft hij er voortdurend naar om culturen uit het Oosten en Westen met elkaar te verbinden in zijn muziek.

Ramins werken hebben aanzienlijke erkenningen gekregen, waaronder recentelijk de Young Art Support Amsterdam (YAA) Award in 2023. Daarnaast won zijn compositie “It’s the Voice that shall Remain” in december 2018 de prestigieuze Tweede Prijs en de Publieksprijs van de Alba Rosa Compositiewedstrijd. Het werd uitgevoerd door Lilian Farahani en het Amatis Piano Trio in Het Concertgebouw tijdens het Alba Rosa Viva Music Festival.

Tijdens het Opera Forward Festival 2020 werd zijn korte opera “IDIOSYNCRATIC” (take a deep dive down) geprogrammeerd als een van de ‘talentopera's’ van De Nationale Opera & Ballet. Ook had hij, als zijn tweede samenwerking met het Opera Forward Festival, de geweldige kans om samen te werken met operaregisseur Sjaron Minailo aan zijn tweede korte opera, “Saoshyant”, waarvan de eerste akte in première ging tijdens het Opera Forward Festival Online 2021. “Saoshyant” werd genomineerd voor de Ahk Graduation Awards in 2022. 

In 2022 componeerde Ramin voor de concerttour ‘Staat Sterk’ van het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko), gefinancierd door Het Fonds Podiumkunsten. Zijn werk, “Through Windows of Desire”, ging in première met soliste Elizaveta Agrafenina onder leiding van Stijn Berkouwer. In hetzelfde jaar componeerde hij voor het Toonzetters-project; hij schreef het werk “Soorbâng” voor quatre-mains piano en twee percussies. Het project is ten gehore gebracht tijdens een concerttour door Nederland en Italië en is opgenomen op een album bij het label 7 Mountain Records.

Ramins werken zijn uitgevoerd op vele internationale podia en uitgezonden op de radio in landen zoals Nederland, Portugal, Brazilië, Italië en de Verenigde Staten. In Nederland zijn zijn werken uitgevoerd op top muziekfestivals zoals Dutch Classical Talent, Grachten Festival, Opera Forward Festival, Oranjewoud Festival, Schiermonnikoog Festival en WonderFeel Festival door inspirerende musici zoals het Nederlands Kamerorkest, Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko), Maat Saxophone Quartet, Amatis Piano Trio, Dudok Strijkkwartet, Joost Willemze, Lilian Farahani, Elizaveta Agrafenina, Dokwerk Saxophone Quartet, Nympheas Trombone Quartet en vele anderen.

Onder de begeleiding van Willem Jeths, Wim Henderickx en Richard Ayres behaalde hij in 2021 zijn Bachelor of Music aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2024 behaalde hij daar onder dezelfde begeleiding ook zijn masterdiploma.