Calliope Tsoupaki
Odysseus
- Ensembles
In opdracht van ensemble Asko|Schönberg schreef Calliope Tsoupaki een zinderend concertant werk over het noodlotsdrama Odysseus
Tegenwind in het leven ondervindt iedereen wel eens. Bij de Griekse held Odysseus liggen de kaarten weer eventjes anders. Deze mythische mannetjesputter denkt de goden te slim af te zijn. Met desastreuze gevolgen. De Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki baseerde haar allernieuwste muzikale drama Odysseus op een cruciaal moment tijdens Odysseus’ vermaarde wereldtrip. De vermetele Odysseus krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg zelf nooit last van tegenwind heeft. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm.
In opdracht van ensemble Asko|Schönberg schreef Componiste des Vaderlands Tsoupaki een zinderend concertant werk over dit noodlotsdrama. Tsoupaki heeft een eigen, sterk lyrische muziektaal ontwikkeld waar haar Griekse achtergrond en liefde voor oude muziek in doorklinkt. Muziek vol sacrale lading en tastbare sferen. Tijdens November Music 2019 was zij nog centrale festivalcomponist met de première van haar Bosch Requiem Liknon. Deze avond van November Music staat geheel in het teken van Calliope haar werk. Na de uitvoering van Odysseus is er in de Jheronimus Bosch Art Center de première van haar Byzantijns requiem Memento Nostri waar ook de uitvoering van Thin Air door violiste Claire Adams zal klinken.
Voor Odysseus gaat Tsoupaki de samenwerking aan met fotografe en beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen. Met haar aangrijpende natuurfoto’s oogst ze wereldwijd aandacht, onder meer met haar rondreizende tentoonstelling Hope. Op Griekse grond heeft Van der Molen een serie krachtige natuurfoto’s gemaakt, waarmee ze de onontkoombare dramatiek van Odysseus’ verhaal onderstreept. Projectie van fotografische beelden versterken tijdens de voorstelling de muzikale emoties. Odysseus groeit zo uit tot een enerverende dialoog tussen beweging, muziek en beeld, waarmee Tsoupaki en Van der Molen ons confronteren met de consequenties van het menselijk handelen in het hier en nu.