Miranda Driessen 1024x683
vr
26
mei

Miranda Driessen

Sanctuary of Sound

Oranjewoudfestival, Jan Heinke

Op een weiland ten noordoosten van Museum Belvédère creëert componist Miranda Driessen een compositie voor acht windharpen en passanten. De passanten zijn musici die elders op het festival optreden en zich op enkele momenten vijf tot tien minuten overgeven aan het akkoordenspectrum dat door de wind aan de installatie wordt ontlokt.

Drie etmalen

Het werk heeft een totale tijdsduur van 72 uur. Het begint op vrijdag 26 mei 2022 om 16.30 uur en eindigt op maandag 29 mei op exact hetzelfde tijdstip. Gedurende de compositie worden de windharpen een ruim vijftig maal anders gestemd waardoor ze steeds andere akkoorden vormen. Samen met de wind vormt dat de compositie.

Nachtelijke stemmingen
Om de tijdstippen te bepalen waarop gestemd wordt, laat Driessen zich leiden door het plastische getal van de 20e-eeuwse architect en Benedictijner monnik Dom van der Laan. Hij hanteerde het plastische getal als een ontwerpprincipe, zoals de reeks van Fibonacci, de gulden snede en de leer van de Symmetrie. Het is bepalend voor de manier waarop wij ruimte ervaren.

Sanctuary of Sound gaat over leegte, eeuwigheid, hemel en aarde terwijl de verhalen die afkomstig lijken van de omringende horizonten herinneren aan andere, vroegere of toekomstige levens. Sanctuary of Sound is ook een In Memoriam voor Jan Heinke, de maker van de windharpen.

Uitvoerenden

Miranda Driessen, componist
Jan Heinke, maker windharpen

    • Museum Belvédère, Oranjewoud
    • vrijdag 26 mei 2023 om 16:30 tot 16:30

Meer tips 8

op het Oranjewoudfestival

    • Miranda Driessen
    • Oranjewoudfestival