Simantron
za
27
mei

Aspasia Nasopoulou

De Roep van de Semantron

Oranjewoudfestival 2023

In opdracht van Oranjewoud Festival schreef de Griekse componist Aspasia Nasopoulou Simantron, een locatiespecifiek werk voor saxofoonkwartet en twee slagwerkers.

Onder Museum Belvédère door stroomt het Grand Canal. Het rechte water en de flankerende bosschages vormen een merkwaardig contrast met de weelderige natuur elders in het parklandschap. Over het water is een drijvende brug gebouwd met in het midden een stellage met grote horizontale houten panelen: de simantron. Terwijl het publiek plaatsneemt op een lange rij banken aan weerszijden van het kanaal, hoort men de oproep van de simantron waarop ritmisch wordt geslagen. Opeens klinken er antwoorden van alle kanten en het stuk begint.

Het publiek luistert naar het slaan op de panelen zoals dat in traditionele kloosters in de Balkan en verder oostelijk wordt gehanteerd als alarm of als oproep tot gebed. De vier saxofoons imiteren de natuur maar willen haar ook vervolmaken, net zoals de mens. Het samenspel van hout- en metaalklanken creëert zowel een contrast als verbinding alsof het de luisteraar wil uitnodigen een ander pad te kiezen dat afwijkt van de rechte lijn.

Uitvoerenden
Maat Saxophone Quartet
Agostinho Sequeira, slagwerk
Natalia Alvarez-Arenas, slagwerk
Aspasia Nasopoulou, componist

Ernst Dullemond, ontwerp

Spelers Maat Saxophone Quartet
Daniel Ferreira, sopraansaxofoon
Catarina Gomes, altsaxofoon
Pedro Silva, tenorsaxofoon
Mafalda Oliveira, baritonsaxofoon

  • Museum Belvédère, Oranjewoud
  • zaterdag 27 mei 2023 om 17:15 tot 17:45
  • zaterdag 27 mei 2023 om 20:15 tot 20:45
  • zondag 28 mei 2023 om 17:15 tot 17:45
  • zondag 28 mei 2023 om 20:15 tot 20:45

Meer tips 8

op het Oranjewoudfestival

  • Aspasia Nasopoulou
  • Oranjewoudfestival