Kate Moore, Rozalie Hirs, e.v.a.
Muze van Zuid
Muze van Zuid, het muziekfestival laat het publiek kennismaken met nieuwe componisten van renaissance tot nu. Zij vormen het muzikale hart van Nederland en toch is hun muziek relatief weinig te horen. Er klinkt tijdens Muze van Zuid 2023 muziek van Nederlandse componisten in 30 concerten, muziekwandelingen en events door meer dan 60 musici op pleinen en straten, in huiskamers, parken, kerken en monumenten van Amsterdam Zuid, en deze editie voor het eerst ook in De Pijp en Zuid-Oost.
Muze van Zuid staat bekend om de super bijzondere muziekwandelingen en concerten in o.a. huiskamers in Amsterdam Zuid. Artistiek directeur Huib Ramaer: "We merken dat steeds meer Amsterdammers zich aanmelden of er ook een huisconcert bij hen thuis plaats kan vinden. Op deze manier brengen we de muziek van componisten naar wie hun straat genoemd is, dichtbij met topmusici". Nieuwe topmusici in deze editie zijn o.a. het Herz Ensemble dat muziek brengt van Kate Moore en de violiste Julia Philippens met jazzpianist Xavi Torres, bassist Tobias Nijboer en Daniel van Dalen op drums. Nieuw is ook het vocale topensemble Utopia dat polyfonie uit de renaissance zingt. In the spotlight staat componist en dichter Rozalie Hirs, waarvan Ensemble Klang een groot werk met videokunst presenteert en van wie bee sage in première wordt gebracht door Katharina Gross en Fie Schouten.
De menselijke maat is de norm
Het publiek kan genieten van topmusici in een intiem festival waarin de menselijke maat en persoonlijke aandacht de norm zijn. Muze van Zuid presenteert muziek, herontdekt uit de archieven, zoals de stukken van Majoie Hajary of de ballades van Aleidus Coenen. Het is muziek die het verdient gehoord te worden en in de briljante uitvoeringen van een nieuwe generatie topmusici telkens weer mooier blijkt dan je zou durven dromen. Muze van Zuid viert ook onze levende componisten: Rozalie Hirs, Kate Moore (Gieskes Strijbis Podiumprijs 2022), Aspasia Nasopoulou, Saskia Venegas, Huba de Graaff, Pete Harden (Matthijs Vermeulen Prijs 2023), Marc Kaptein, Ned McGowan, Genevieve Murphy, Alison Isadora, Jan-Bas Bollen, Wander van Nieuwkerk, Rob Zuidam, Toek Numan, Maarten Altena, Peter Vigh, Frieda Gustavs, Camiel Jansen, Ana Roque, Camila Menino, Bram Kortekaas, Lowell Dykstra, Jesse Passenier, Tatiana Koleva, Goska Isphording, Arnold Marinissen, Boysen en Jo Sporck en diens zonen Antal en Misha.
Programma en thema Muze van Zuid 2023
Muze van Zuid laat de festivalbezoekers deze editie kennismaken met vocale topensembles uit België: Utopia en Psallentes. Hiermee viert het festival de 'Belgische Orpheus' Orlandus Lassus, die in Zuid zijn eigen straat heeft. Polyfonie uit de renaissance staat met haar horizontale zanglijnen in complexe structuren in deze editie model voor niet-hiërarchische structuren. De 6e editie legt verbanden tussen wijken en diverse publieksgroepen, tussen generaties musici en verschillende muziekgenres. Het festival viert de geschiedenis van de stad Amsterdam, voor de komst van de ringweg organisch verbonden met de natuur eromheen. Deze editie vindt inspiratie in de ruime blik op samenwerken die filosofen als Deleuze en Guattari 'rizoom' noemden en die paddenstoelen en wortels van bomen al miljoenen jaren toepassen. Het festival ziet Amsterdam Zuid als humuslaag voor het muziekleven: muzikale topinstituten als het Koninklijk Concertgebouworkest groeien en bloeien erop. Deze editie viert Muze van Zuid bovendien het erfgoed van Hetta en Peter Rester, als organisatoren van ruim achthonderd concerten kampioenen van het huisconcert in Zuid. Het festival viert het zeventigjarig bestaan van hun stichting 'De Suite' (1953-2023). *Ter info, een blik in het huis waar De Suite begin jaren vijftig begon: https://www.at5.nl/artikelen/160184/huiskamerconcert_ter_ere_van_oud-bewoner_nico_richter
Verbreding van canon en perspectief
Muze van Zuid biedt een nieuwe generatie musici het honorarium en de kans zeer waardevolle, veronachtzaamde muziek op het repertoire te nemen. Het festival ontdekt hun enthousiasme daarvoor en zorgt ervoor dat deze muziek van deze musici gevraagd wordt, een podium krijgt en een betrokken publiek. Alleen zo kan deze muziek tot bloei komen en kan dit Nederlandse muzikale erfgoed zijn plaats in ons muziekleven verkrijgen, behouden en uitbreiden. Deze editie verrijkt het publiek met nieuwe blikrichtingen op klassiek vanuit Perzisch, Surinaams en Caribisch perspectief. Het festival laat met Moravische, Caribische en Turks-Syrische volksmuziek horen hoe uitgeschreven muziek wortelt in improvisatie. Het festival viert met Julia Philippens de vergeten traditie van de jazzviool van Paul Godwin en Nap de Klijn die licht als klassiek volkomen vanzelfsprekend wisten te combineren.
Zesde editie Muze van Zuid: vier dagen muziek in oude en nieuwe wijken
Muze van Zuid viert de zesde editie op vier dagen en verkent verschillende nieuwe wijken: Olympiabuurt, Sarphatipark en huizen daaromheen. Muze van Zuid trekt verder zuidwaarts dan ooit: Amstelpark en Zuidoost. Het festival viert het muzikale erfgoed van ons muziekleven met tientallen topmusici. Ze spelen als vanouds klassiek, jazz en bijzondere volksmuziek in de Concertgebouwbuurt, rond het Vondelpark, rond het Roelof Hartplein, in De Pijp en de Diamantbuurt. Ze gaan deze editie nog dieper de wijk in. Ze brengen muziek naar mensen met een beperking (i.s.m. zorginstellingen). Ze bereiken mensen die zich een bezoek aan de reguliere zalen niet meer kunnen permitteren. Het festival brengt livemuziek in buurtcentra, op straten en pleinen.
-
-
Kate Moore
-
Saskia Venegas Aernouts
-
Huba de Graaff
-
Jesse Passenier
-
Jan-Bas Bollen
-
Rozalie Hirs
-
Ned McGowan
-
Bram Kortekaas
-
Lowell Dykstra
-
Peter Vigh
-
Pete Harden
-
Genevieve Murphy
-
Aspasia Nasopoulou
-
Alison Isadora
-
Willem Wander van Nieuwkerk
-
Rob Zuidam
-
Toek Numan
-
Maarten Altena
-
Frieda Gustavs
-
Camiel Jansen
-
Jo Sporck
-
Kate Moore
-