Foto Oorkaan Ensemble Stilstaand Michiel Spijkers 2
wo
11
sep

Henriëtte Bosmans, Kate Moore, Theo Loevendie

Muze van Zuid 2024

muzikale erfgoed van A’dam-Zuid

Van 11-15 september transformeert Muze van Zuid weer met steun van bewoners de straten, pleinen, parken, privéhuizen en monumenten van Amsterdam Zuid tot een levendig podium voor topmusici in tal van verrassende muziekstukken van de renaissance tot nu. De Stichting Muze van Zuid bestaat 10 jaar. Concertzender zendt 40 jaar uit, Camerata Trajectina presenteert 50 jaar het muzikale erfgoed van Nederland. Het festival neemt deel aan de viering van 750 jaar Amsterdam. Er valt deze editie veel te vieren!

Amsterdam Zuid heeft altijd ruimte geboden aan musici, muziek, componisten en muziekpedagogen zoals de vioolpedagoog Oskar Back. Generaties musici zijn er opgeleid en konden er experimenteren tijdens informele huisconcerten. Het festival viert die traditie met de musici en het publiek van nu en schept podia voor topmusici en nieuwe nog ongehoorde klassieke muziek, jazz en wereldmuziek die de toegenomen diversiteit en verscheidenheid van ons muziekleven weerspiegelt.

Maan en planeten Deze 7e editie verkent het thema "Ruimte" en vindt muzikale inspiratie in astronoom Galileo Galilei, maan en planeten. In Het Orgelpark klinkt The Planets van Gustav Holst, inspiratiebron van Star Wars, in een bewerking voor twee organisten met dansers. Stel: we verliezen de strijd om verbetering van het klimaat en moeten uitwijken naar een andere planeet? Hoe zetten we daar onze eerste aarzelende stappen? Dergelijke vragen brachten dansers Mayke van Veldhuizen en Sofia Garcia Miramon inspiratie voor hun futuristische choreografie. In de Vondelkerk speelt het Ives Ensemble Selène, waarin componist Richard Rijnvos vier strijkers om hun as laat draaien als de maan en Atlas Eclipticalis, een grafische partituur waarvoor John Cage inspiratie putte uit een sterrenkaart.

Ruim denken en meerstemmigheid Denker des Vaderlands Marjan Slob zal reflecteren op het festival en komen spreken over ruim denken en meerstemmigheid, wat zowel de polyfonie van Orlandus Lassus als de geboden jazz en wereldmuziek in een ruime context plaatst. Nisrine Mbarki, ‘een schrijfster die zelfs droomt in vreemde tongen’ (interview Onze Taal), treedt op met Camerata Trajectina in de kerk vernoemd naar ‘onze’ dichter en toneelschrijver Vondel.

Cris Toala Olivares biedt het publiek een helikopterview van Amsterdam en exposeert zijn bekroonde foto’s op speelplekken in het festival. Er komen Rooftop-concerten die behalve muziek ook vergezichten bieden.

Bijzondere highlights Tobias Borsboom lanceert in de Oranjekerk zijn nieuwe bewerking van het meeslepende Tweede Celloconcert van Henriëtte Bosmans, 100 jaar geleden in première gebracht door haar geliefde Frieda Belinfante met wie ze op vele plekken in Zuid samenwoonde. Herz Ensemble presenteert de Nederlandse première van Kate Moore’s Revolver Cycle in de Willem de Zwijgerkerk. De kick-start van het festival vindt plaats in de kleine zaal van het Concertgebouw met een nieuwe blik op Indonesië door Oorkaan Ensemble brengt een frisse gedekoloniseerde blik op Indonesië tijdens de kick-start van het festival in de kleine zaal van Het Concertgebouw.

Het hele spectrum van klassiek, jazz en improvisatie tot wereldmuziek De musici van Oorkaan Ensemble vieren hun derde jaar samen met drie verschillende concerten: lunchconcert, kindervoorstelling, slotconcert. Samen met Edison winnaars, Julija Hartig (viool) en Reineke Broekhans (piano), laten deze behendige performers en arrangeurs het hele spectrum van klassiek, jazz en improvisatie tot wereldmuziek de revue passeren tijdens de viering van 40 jaar Concertzender en de nieuwe zender World of Jazz zondagavond 15 september in de Vondelkerk, waar het festival ook het glas zal heffen op 10 jaar Stichting Muze van Zuid.

Ruimte voor jong en oud Nieuw zijn de voorstellingen en workshops voor kinderen. Penseel tekenaar Gerard de Bruyne laat de allerkleinsten tekeningen maken van Babar de kleine olifant en illustreert live de Babar voor verteller en pianist van Francis Poulenc. Kinderen van 7-12 jaar kunnen zich uitleven in workshops door Oorkaan Ensemble. Ze leren Zuid-Amerikaanse liedjes zingen met zangeres Juliana Martina en pittige ritmes trommelen met de Chileense drummer Luis Mora Matus. Deze editie maakt ruim baan voor alle generaties musici en componisten, van school ensembles tot strijkers van Amsterdam based Roctet in nieuwe muziek van 90+ componist en buurtbewoner Theo Loevendie.

    • Theo Loevendie
    • Kate Moore
    • Richard Rijnvos
    • Sylvia Maessen
    • Mathilde Wantenaar
    • Daan Manneke
    • Joey Roukens
    • Karmit Fadael
    • Ig Henneman
    • Steven Kamperman
    • Muze van Zuid