Bord Den Haag
za
17
jun

Dag van de Componist 2023 Den Haag

De Dag van de Componist 2023

In coproductie brengen Dag in de Branding en Festival Classique op de Dag van de Componist op 17 juni, nieuw werk van Kate Moore en het New European Ensemble op het strand van Scheveningen, terwijl Dag in de Branding een vol programma in de binnenstad organiseert. Om 17.20 uur rolt de New Music NOW Express binnen op Den Haag Centraal Station, gevolgd door een grandioos stationsconcert door de Neo-Fanfare 9x13 met het gloednieuwe Stadslied Den Haag van de stadcomponist Jan-Peter de Graaff. De trein vertrekt om 18.28 stipt naar Utrecht. Voor degenen die in Den Haag blijven is er een game-experiment van Livia Malossi Bottignole, een concert van TEMKO en de uitreiking van de Kees van Baaren Prijs aan Seung-Won Oh.

Muzikale route

Vrijdag 16 juni | Podium 21, Den Haag | 20:30 | €15,00 - 22,00
Canto Ostinato, Simeon ten Holt
Info & tickets

In het jaar waarin componist Simeon ten Holt (1923 – 2012) 100 jaar zou zijn geworden, brengt Podium21 een bijzondere uitvoering van zijn meest bekende stuk: Canto Ostinato. Op vrijdag 16 juni 2023 zal dit werk klinken in de Kloosterkerk in Den Haag in een nog niet eerder vertoonde bezetting met orgel, panfluit en harp. Een gouden combinatie, waarin ieder instrument iets eigens toevoegt aan de uitvoering. Uitvoerenden zijn organist Geerten van de Wetering, panfluitist Matthijs Koene en harpiste Beate Loonstra.

  • Podium 21, Den Haag
  • vrijdag 16 juni 2023 om 20:30

Presentatie deelnemers van de Compositie Cursus

Zaterdag 17 juni | Centrale Bibliotheek Den Haag | 10:30 en 11:30u | toegang gratis
Presentatie deelnemers van de Compositie Cursus
Graag hier aanmelden

De deelnemers van de Compositie Cursus voor Haagse amateurs, studenten en semi-professionals presenteren hun muzikale ideeën aan het nieuwsgierige publiek van de Dag van de Componist 2023 bij Podium B, 5e verdieping van de Centrale Bibliotheek Den Haag. Een gevarieerde selectie van composities van elektronische muziek, akoestische instrumenten & work-in-progress; met inleiding van de docent Sara Zamboni.

  • Podium B - 5e verdieping van de Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 10:30

Dag in de Branding

Festival Dag in de Branding luidt op de Dag van de Componist de zomer in met een extra lange en feestelijke editie. De dag begint in het warme zand van Scheveningen met een optreden van Neofanfare 9x13 en eindigt in de Nieuwe Kerk met de uitreiking van de Kees van Baaren Prijs aan de Nederlands-Koreaanse componist Seung-Won Oh. Aan het New European Ensemble en Cappella Pratensis de eer om haar betoverende werk YeonDo te presenteren. De nieuwe composer-in-residence Guzmán Calzada Llorente presenteert zijn eerste project, in samenwerking met Festival Classique en het New European Ensemble gaat een gloednieuw werk van Kate Moore in première.

NeoFanfare

Neo-fanfare 9x13 - Onder NAP

Zaterdag 17 juni | Scheveningen Strandpodium, Den Haag | 12:00 | toegang gratis
Onder NAP, Neo-fanfare 9x13
Info & tickets

Meer dan de helft van Nederland ligt onder zeeniveau en dat vinden we heel normaal. Maar is dat wel zo, in deze tijd van smeltende ijskappen en stijgende zeespiegels? In Onder NAP nemen de tien musici van 9×13 de luisteraar mee in een klimatologische tweestrijd. In een slapstickachtige en swingende voorstelling vol koper en slagwerk wordt het geestige vernuft van Jacques Tati gemixt met de absurdistische humor van Monty Python. Maar niets is zo serieus als komedie, zeker als het over het klimaat gaat.

Onder NAP bestaat uit muziek van o.a. Genevieve Murphy, Huba de Graaff, Pete Harden, Marc Kaptein, Ned McGowan, Wolfgang Rihm en Moondog.

concept: Anton van Houten
regie: David Geysen

Neo-fanfare 9×13 is een tienkoppig ensemble dat “muziektheatervoorstellingen zonder woorden” maakt samen met regisseurs en een choreograaf, met kostuums en mobiele decors. 9×13 brengt nieuwe muziek buiten de concertzaal: het ensemble speelt pop-up, meestal in de buitenlucht. Het woord fanfare roept herkenbaarheid, feest en toegankelijkheid op, en dat is precies wat 9×13 wil brengen.

i.s.m. Festival Classique

  • Scheveningen Strandpodium, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 12:00
Kate Moore Geertenvdwetering 700x470

Kate Moore - De stijgende zeespiegel

Zaterdag 17 juni | Scheveningen Lightpavillion, Den Haag | 13:00 | €20,00
Mens en Natuur
Info & tickets

John Luther Adams – There is No One Not Even the Wind
Kate Moore – De stijgende zeespiegel New European Ensemble / Emlyn Stam, altviool

Componist Kate Moore maakt zich zorgen over klimaatverandering. Dat maakt ze hoorbaar in een ‘stijgende zeespiegel–duet’ voor altviool en ensemble. Golfpatronen, die ontstaan uit de relatie tussen ritme en metrum, verbeelden het waterlandschap met zijn getijdenbeweging. Moore: ‘Dit creëert een vloedgolf vanuit het centrum van de muziek die aan de oppervlakte onzichtbaar is, maar blijft groeien als een onstuitbare kracht die steeds intenser en machtiger wordt.’

De Amerikaanse componist John Luther Adams is van mening dat we moeten leren leven in symbiose met de grote natuurkrachten. In There is No One Not Even the Wind geeft hij uitdrukking aan de nietigheid van de mens in de onmetelijkheid van de (Mexicaanse) woestijn, waarnaartoe hij verhuisde na eerder jarenlang in het poolklimaat van Alaska te hebben gewoond.

i.s.m. Festival Classique

  • Scheveningen Lightpavillion, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 13:00
Maya Fridman

Maya Fridman / LudoWic – XILIIN

Zaterdag 17 juni | Scheveningen Lightpavillion, Den Haag | 14:15 | €15,00
XILIIN, Maya Fridman / LudoWic
Info & tickets

Celliste Maya Fridman en elektronische muzikant LudoWic ontmoeten elkaar in het programma XILIIN: een confrontatie tussen hedendaagse klassieke muziek en duistere elektronische noise. Cello, stem en synthesizer mengen soms tot een ambient music, soms neemt het ritme het over. Op een subtiele manier is hun zorg over het milieu in de muziek verwerkt: de data die aan de basis liggen van duurzame toepassingen, hebben zij omgezet in muzikale parameters.

i.s.m. Festival Classique

  • Scheveningen Lightpavillion, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 14:15
Yannis Kyriakides By Peter Gannushkin 01 1920x1440

Yannis Kyriakides - Now we send you this message

Zaterdag 17 juni | Nieuwe Kerk, Den Haag | 15:30 | €10 - 17,50
Beat Furrer is in love with Hildegard

Info & tickets

Zoals de titel van het programma al doet vermoeden, is de Cypriotisch-Nederlandse zangeres Kristia Michael even goed thuis in de oude muziek als in het hedendaagse repertoire. Tijdens dit recital zingt ze niet alleen muziek van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen maar ook stukken die speciaal voor haar zijn geschreven, onder anderen door Yannis Kyriakides, die eveneens zijn wortels in Cyprus heeft. Voor Now we send you this message dook hij in de geschiedenis van het eiland: een brief uit 1426 aan Cyprus’ toenmalige vorst Janus van Lusignan, geschreven namens het sultanaat van Mamluk, dat spoedig de macht zou overnemen. Het hof van Lusignan liet een goudmijn na aan muziek in de traditie van de ‘ars subtilior’, waaruit Kyriakides fragmenten in zijn compositie heeft verwerkt.

Hildegard von Bingen – O rubor Saguinis
Kristia Michael – ÆR I
Samir Timaj Chi – Unknown
Yannis Kyriakides – Now we send you this message
Andys Skordis – SHE…NEN
Beat Furrer – Lotófagos I

Kristia Michael, zang / Nieuw Amsterdams Peil

  • Nieuwe Kerk (foyer), Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 15:30
Guzman Calzada Bart Grietens 31

Guzmán Calzada - Strands of Polyphony #2

Zaterdag 17 juni | Waalse Kerk | 17:00 | €16,00
Strands of Polyphony #2
Info & tickets

Guzmán Calzada Llorente (27) is sinds september 2022 voor twee jaar als composer-in-residence verbonden aan Festival Dag in de Branding. Guzmán is een componist, gitarist en geluidsontwerper van Uruguayaans-Spaanse afkomst. Tijdens zijn residency bij Festival Dag in de Branding maakt hij nieuwe muziek op basis van oude muziek uit de middeleeuwen en vroege Renaissance, voor verschillende bezettingen. Strands of Polyphony #2 voor blokfluitkwartet is het eerste werk dat Guzmán in het festival presenteert.

In een kerk in het Spaanse dorp Pastrana zag Guzmán Calzada Llorente ooit een beeld dat hem niet meer losliet: de balgen van het kerkorgel waren afgeplakt met stroken zestiende-eeuws notenschrift, collages van eeuwenoude manuscripten. Deze fascinerende aanblik is het uitgangspunt voor zijn concert-installatie in de Waalse Kerk: op vijf plekken in de kerk staan partituren opgesteld waarin Calzada Llorente oude authentieke bronnen, nieuw gecomponeerde muziek, de akoestiek van de specifieke plek en elektronische klanken met elkaar verweeft. Blokfluitensemble Delle Donne Consort legt een uitgestippelde route door de kerk af, waardoor het publiek de ruimte op verschillende manieren kan ervaren.

  • Waalse Kerk, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 17:00
Pn Vk Jan Peter De Graaff 15 September 2021 212 Bewerkt.jpg

Stationsconcert - Nieuw werk van Stadscomponist Jan-Peter de Graaff

Zaterdag 17 juni | station Den Haag CS | Anna van Bueren plein |17:20 | toegang gratis
Stadslied van Jan-Peter de Graaff

Stadscomponist Jan-Peter de Graaff componeert een kersvers Stadslied voor Den Haag. Bas van Putten schreef de tekst. Het nieuwe stadslied 'De stalagmieten van het landsbestuur (Leve ADO)' wordt dat eind van de middag wordt uitgevoerd door de Neo-Fanfare 9x13 op het Anna van Buerenplein, naast Den Haag Centraal Station. 

Componist des Vaderlands Martin Fondse presenteert zijn Dag van de Componist-compositie "Your Favorite Music Station". Trombone Ensemble van het Koninklijk Conservatorium, o.l.v. Sebastiaan Kemner spelen Morning wood van Franki Dodwell.

Het Trombone Ensemble bestaat uit:
Mārtiņš Knets
Paul Rocamora
Gonçalo dos Reis Sousa
Steinn Halldórsson
Laura Guillén Alcaraz
Juan Cancer Navarro
Floris van Daalen
Andrew Macleod
Aaron Small
Martí Soler I Garcia
Helgi Hauksson
Bruno Neves Dias

Het stationsconcert is gratis toegankelijk. Locatie: Den Haag CS, Anna van Buerenplein. Aanvang 17.20 uur, duur ca. 50 minuten. Vertrek New Music NOW Express 18.28 uur, spoor 4.

  • Station Den Haag CS, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 17:20 tot 18:28
Mister White

Mr. White - A musical and gaming experience

Zaterdag 17 juni | Studio Loos |18:30 | €7,50
Mr. White - A musical and gaming experience
info & tickets

Mr. White by Livia Malossi Bottignole is a game piece, a genre of experimental music that can be considered as controlled improvisation. Mr. White is inspired by the game ‘Undercover’, a social deduction game that models a conflict between two groups: a minority (the Undercover), and a majority (the Civilians). At the start of the game, each musician is secretly assigned a role affiliated with one of these teams and a secret musical material, which is the only clue for them to discover their identities and oust their enemies. The game has two alternating phases: first, a day role, during which they must carefully give away information about their fragment to try to find out who is on their team and who isn’t, and second, a night role, in which players debate the identities of players and vote to eliminate a suspect. Through multiple rounds of elimination, they will discover their own identities and oust their enemies. Rounds are shown also to the audience via projections and images, who are the only ones aware of all the identities of the players.

This piece can be played by any number of musicians and instrument types, and the length of the piece is not pre-determined and can be set by the ensemble. While working on the piece, the creative team realised that there was a demand from musicians to explore and build new skills in game pieces and controlled improvisation works. Therefore the project team has developed a workshop series to explore effective improvisation and 'playfulness' as a directive for performers, and hopes to explore social dynamics and communication through music and non-verbal means.

  • Studio Loos, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 18:30 tot 19:30
Temko

Aart Strootman / TEMKO – Entropy

Zaterdag 17 juni | Korzo, Den Haag | 19:00 | € 18,00
Entropy, Aart Strootman
Info & tickets

‘Wie zijn wij?’ Deze simpele vraag was tien jaar geleden het vertrekpunt van het trio TEMKO. In TEMKO komen verschillende muzikale werelden samen: hedendaagse compositie, elektronisch geluidsontwerp, improvisatie, progrock, ambient en microtonaliteit. Het trio is het schoolvoorbeeld van de composer-performer: de gecomponeerde schetsen van gitarist Aart Strootman nodigen percussionist Ramon Lormans en bassist en elektronicaspecialist Fred Jacobsson uit hun eigen ideeën toe te voegen. In Entropy kan de luisteraar zich relaxed laten meedrijven op de hypnotiserende sound van het trio, waarin van alles te ontdekken valt.

  • Korzo, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 19:00
Seung
Alex Schröder Photography

Seung-Won Oh – YeonDo

Zaterdag 17 juni | Nieuwe Kerk, Den Haag | 20:30 | €25,00
YeonDo, Seung-Won Oh
Info & tickets

Seung-Won Oh ontvangt de Kees van Baaren Prijs van de Gemeente Den Haag voor haar compositie YeonDo, die ze in 2020 schreef in opdracht van festival November Music in Den Bosch. De van oorsprong Zuid-Koreaanse Oh zegt over dit requiem: ‘In Korea is yeondo een gebed voor de zielen in het vagevuur. Het is een uniek ritueel, waarin elementen uit de traditionele Koreaanse begrafeniscultuur zich vermengen met katholieke geloofsovertuigingen.’ In haar eigen compositie treden solist, koor, slagwerkkwartet en orkest aanvankelijk onafhankelijk van elkaar op. In deel III komen de gebeden, processies en klokken samen in het indrukwekkende Lux Aeterna. De jury prijst YeonDo als ‘een zeer vakkundige compositie, die tegelijkertijd de luisteraar sterk beweegt’.

Aan het New European Ensemble en Cappella Pratensis de eer om dit betoverende werk in de Nieuwe Kerk te presenteren.

De Kees van Baaren Prijs is een compositieprijs van de gemeente Den Haag, die eens per zes jaar wordt toegekend voor een orkestwerk of muziektheaterwerk. Eerdere winnaars waren onder anderen Rob Zuidam en Mayke Nas.

Elisa de Toffol, alt
New European Ensemble
Cappella Pratensis
Manoj Kamps, dirigent

  • Nieuwe Kerk, Den Haag
  • zaterdag 17 juni 2023 om 20:30

Landelijk 12

Programma's van de steden die aangesloten zijn aan de Dag van de Componist

Nieuwe muziek die loopt als een trein

17 jun 2023

fotoverslag

Optredens in de trein

New Music NOW Express

Tijdens de Dag van de Componist op de New Music NOW Expresstrein reisden we van Amsterdam naar Amersfoort, Arnhem, Den Bosch, Den Haag en Utrecht. […]

Lees meer

Playlist

Nieuwe muziek die loopt als een

Muziek over treinen en stations

Zaterdag 17 juni 2023 – tijdens de 2e Dag van de Componist – rijdt de New Music NOW Express door het land. Meer dan 347 […]

Lees meer
  • Kate Moore
  • Maxim Shalygin
  • Guzmán Calzada Llorente
  • Seung-Won Oh
  • Sara Zamboni
  • Aart Strootman
  • Jan-Peter de Graaff
  • Dag in de Branding
  • Residentie Orkest