Jan-Peter de Graaff

Curieuze muziek vol kleur en emotie en een immer groeiende interesse voor mechanieken, menselijke verhoudingen, natuur en rollend materieel.

Jan-Peter de Graaff (*1992) studeerde compositie aan het Kon. Conservatorium te Den Haag bij Guus Janssen, Calliope Tsoupaki en Diderik Wagenaar en aan het Royal College of Music in Londen bij Kenneth Hesketh. Hij studeerde af in 2016 (MMus) met de met Nicolaï-fonds prijs bekroonde opera “All Rise!”. Daarnaast studeerde hij orkestdirectie bij Alex Schillings en Lukas Groen. In 2018 won hij het International Rostrum of Composers met de compositie “Le café de nuit”, in de categorie onder 30 jaar.

Zijn muziek kenmerkt zich door de grote bandbreedte van muzikale invloeden in combinatie met strakke vormen en heldere dramaturgische lijnen. Van groots en meeslepend tot zacht tinkelend en gevoelig, geen enkel middel wordt geschuwd om een muzikaal landschap te scheppen waar Jazz-harmonie hand in hand gaat met Frans-geïnspireerde orkestraties, Zuid-Europees getinte melodieën en Balkanritmiek in expressionistische gestes. Melodieus, bont gekleurd, recht uit het hart. Een greep uit de recensies: “Stilstand die zindert van spanning” (Volkskrant), “Verschroeiende climaxen” (Limburger), “Verbluffend oor voor detail” (NRC), “Een tovenaar met orkestkleuren” (DvhN).

Zijn werk wordt met regelmaat uitgevoerd in binnen -en buitenland. Recente opdrachtgevers zijn onder andere de NTR Zaterdagmatinee / Radio Filharmonisch Orkest (seizoen 2023-2024), Het Residentie Orkest (seizoen 2024-2025) en de Nationale Reisopera (seizoen 2025-2026).

De Graaff’s muziek wordt uitgegeven door Donemus Publishing B.V. en is op CD en diverse digitale formats uitgebracht onder het label TRPTK en 7 Mountain Records.