Bram Kortekaas
Cosmic Cliffs
In 2015 schreef Bram Kortekaas de compositie 'The Pillars of Creation', een werk dat geïnspireerd was op de gelijknamige afbeelding van de Hubble Space Telescope. In 2022 publiceerde NASA de eerste beelden van de recent gelanceerde James Webb Space Telescope. Daarbij zat ook een afbeelding van de Cosmic Cliffs: een kosmisch landschap met ‘bergen’ en ‘valleien’ aan de rand van de Carina Nevel, de geboorteplek van nieuwe sterren.
De nieuwe afbeelding inspireerde hem tot het maken van deze nieuwe compositie. Tijdens het schrijven stelde hij zich een bezoek van de Voyager 1 ruimtesonde voor aan de Cosmic Cliffs. In zijn verbeelding speelt de sonde de ‘Voyager Golden Record’ af, een LP met daarop muziek en geluiden van de planeet Aarde die zich aan boord bevindt. Op de LP staat het Georgische koorwerk ‘Chakrulo’. Het idee van een kosmisch concert met de oneindige ruimte als concertzaal, maar mogelijk de afwezigheid van publiek in het heelal, vindt hij niet alleen een prikkelende gedachte, maar ook een mooie brug naar het programma van NKO met daarin verschillende werken die op een symfonische manier koormuziek behandelen.
De compositie verweeft verschillende emoties en impressies met elkaar, zoals het ontzag voor de schoonheid van de ruimte, de niet te bevatten grootte van de Cosmic Cliffs met zijn pieken van zeven lichtjaar hoog, de leegheid van de ruimte en de eenzame reis van de Voyager 1 en zijn muziek.
Programma
Stravinsky - Pulcinella Suite
Chausson - Poème (soloist to be announced)
Bram Kortekaas - Cosmic Cliffs
Ravel - Shéhérazade (featuring Elisa Maayeshi, soprano)
Tchaikovsky - Romeo and Juliet
Concert in Utrecht
Kamerorkest Trajectum; Drummado Wijnhamer, dirigent