Joël Bons, Jan-Peter de Graaff

Calefax

Voor November Music 2022 schreven Joël Bons en Jan-Peter de Graaff nieuw werk voor het Nederlandse rietkwintet Calefax

Het in 1985 opgerichte Calefax, bestaande uit hobo, klarinet, basklarinet, saxofoon en fagot, heeft altijd een voorliefde voor eigentijdse muziek gehad en in de loop van hun bestaan verschillende componisten opdrachten verleend.

De jonge Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff schrijft voor het eerst een werk voor de kleurrijke bezetting van Calefax genaamd Enivrez-vous. Zijn collega Joël Bons laat de veelzijdigheid van het kwintet aan het woord in zijn Six Scenes dat voor het eerst als volledige cyclus klinkt. Op pijl – een korte introductie – volgt domino, waarin fagot en basklarinet tikkertje spelen; little screw is een verknipte blues die evolueert van zwoel naar uitgelaten; na de koddige kermisvan carousel brengt flow diepte en rust; aangevuurd door de fagot jutten de musici elkaar met snelle riffs op in het slotdeel paykan.

Daarnaast speelt Calefax Red van de jonge Californische componiste Nina Shekhar. Zij won twee jaar geleden de jaarlijkse Calefax Composers Competition. Calefax speelt ook een klassieker uit hun repertoire, het luisterrijke werk Zugvögel van de Duitse componiste Carola Bauckholt. Een ware toondichter die een geheel eigen klanktaal bezigt.

Programma
Joël Bons - Six Scenes
Jan-Peter de Graaff - Enivrez-vous!
Carola Bauckholt - Zügvogel
Nina Shekhar - Red

Calefax
Oliver Boekhoorn - hobo
Bart de Kater - klarinet
Raaf Hekkema - saxofoon
Jelte Althuis - basklarinet
Alban Wesly - fagot