Corrie van Binsbergen

Een Huid van Klank

  • Concert

Van Binsbergen zocht naar de magische link tussen muziek en taal

In opdracht van November Music en Asko|Schönberg schreef de componist Corrie van Binsbergen een nieuw werk gebaseerd op de poëzie van Antjie Krog.

‘Wanneer de betekenis van een woord zwicht, begint te verschuiven en zich ten slotte overlevert aan geluid vanaf dat moment smacht het bloed naar de betovering van taal – de enige waarheid krijgt een huid van klank.’ Antjie Krog

Poëzie maakt veel los bij de Nederlandse componist/gitarist Corrie van Binsbergen. Sinds 2003 werkt ze al samen met schrijvers en dichters. Literatuur en poëzie vormen vaak de basis van de mooiste muziek. Toen Corrie van Binsbergen de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog een paar jaar geleden een gedicht hoorde declameren op de radio, stond zij aan de grond genageld. Zij werd overrompeld door het geluid, die dictie, die klank van het Zuid-Afrikaans. 

Van Binsbergen zocht naar de magische link tussen muziek en taal. Ze heeft daarvoor een hybride ensemble samengesteld, bestaande uit musici van Asko|Schönberg, de improviserende popzangeres Beatrice van der Poel en het Zuid-Afrikaanse jazztrio rondom gitarist Vuma Levin. Samen verkennen ze alle uithoeken van taal en klank, die zich manifesteert in spoken-word, songs en aria’s. 

Asko|Schönberg
Vuma Levin - gitaar
Benjamin Jephta - bas
Jeroen Batterink - drums
Beatrice van der Poel - zang
David Kweksilber - klarinet
Marieke Schut - hobo
Joey Marijs - slagwerk
Koen Kaptijn - trombone
Joseph Puglia - viool
Lisa Eggen - altviool
Sebastiaan van Halsema - cello