Kate Moore

Stimmung III

  • Vocaal

Kate Moore is door Silbersee uitgenodigd om te reageren op drie koorwerken van de Engelse componist Benjamin Britten

De serie Stimmung, door Silbersee in 2018 gelanceerd, is een jaarlijkse ode aan de menselijke stem. In de derde editie van Stimmung is de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore uitgenodigd om te reageren op drie koorwerken van de Engelse componist Benjamin Britten. Van een spirituele schoonheid is zijn Hymn to St. Cecilia, op tekst van W.H. Auden, gecomponeerd tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast klinken Brittens jeugdwerk Hymn to the Virgin (1930) en Five Flower Songs (1950). 

In haar nieuwe, meerdelige compositie verweeft Kate Moore thema’s van alle drie de stukken van Britten. ‘Het zijn zeer evocatieve werken over onderwerpen die me na aan het hart liggen’, benadrukt Moore. Zo raakt ze geïnspireerd door de schilderkunst van de Italiaanse renaissance, een periode waarin zowel de Heilige Caecilia als de Maagd Maria veelvuldig werden afgebeeld. Een residentie van twee maanden in Umbrië bracht Moore in nauwer contact met de Italiaanse cultuur en de inspiratie die ze daar opdeed verwerkt ze in de nieuwe composities. Silbersee voert de koorwerken uit in een speciale, rituele ambiance, met een eigen lichtdramaturgie die de luisteraar meevoert naar de essentie van de muziek.  

Uitvoerenden:

Silbersee o.l.v. Romain Bischoff
Fanny Alofs, Stefanie Bruggeling, Jennifer Van Der Hart, Elisabeth Hetherington, Georgi Sztojanov, Lukasz Wilda, Arjan Lienaerts, Maciej Straburzynski - zang
Kate Moore - lyra