Trevor Grahl

Cecilia Arditto Delsoglio, Trevor Grahl

Uitreiking Willem Pijper Prijs

Dag in de Branding

Op zaterdag 1 juni in de Amare Concertzaal krijgen componisten Cecilia Arditto Delsoglio en Trevor Grahl de Willem Pijper Prijs 2023 uitgereikt. Twéé laureaten dus – dat is uitzonderlijk. De jury vond de oogst zo rijk dat besloten is om ditmaal twee heel verschillende werken te bekronen. Een overeenkomst is er ook: zowel Arditto als Grahl schrijft voor een traditioneel medium (orkest en orgel, respectievelijk), maar zet dat in op een eigenzinnige en frisse manier.

Cecilia Arditto Delsoglio ontvangt de prijs voor haar orkestwerk Tissue (2019), waarmee ze de luisteraar volgens de jury ‘hypnotiseert’. Tissue wordt aansluitend aan de prijsuitreiking uitgevoerd in Amare, door het symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam.

Trevor Grahl wordt bekroond voor zijn werk Music for Malmö (2019) voor solo orgel en elektronica. Grahl heeft een diepe vertrouwdheid met het orgel en gebruikt het als ‘een bron van uitzonderlijk rijke kleuren, nuances en ongehoorde speelwijzen’, aldus de jury. Omdat Grahls werk vraagt om een specifiek soort midi-bestuurd orgel, waarvan er maar enkele in Europa zijn, kan het helaas niet in Den Haag worden uitgevoerd. Zondagmiddag 2 juni presenteert Dag in de Branding daarom een extra concert in het Orgelpark in Amsterdam, waar Grahl Of Ancient Days zal spelen, waarop hij Music for Malmö heeft gebaseerd.

De Willem Pijper Prijs is een van de compositieprijzen van de gemeente Den Haag die wordt gecureerd door de Johan Wagenaar Stichting. Eerdere winnaars waren onder andere Hugo Morales Murguía en Yannis Kyriakides. Wethouder Saskia Bruines zal de laureaten op 1 juni de prijs overhandigen.

Programma

Arjan Linker – Jhalla in Raga Darbari
Trevor Grahl – Music for Malmö (fragment)
Cecilia Arditto Delsoglio – Tissue


Meer 3

check ook deze

    • Trevor Grahl
    • Cecilia Arditto
    • Arjan Linker
    • Dag in de Branding