Cecilia Arditto Credit Daniel Nicolas Cropkopie

Cecilia Arditto wint Rychenberg Competition

Article

De Argentijns-Nederlandse componisten Cecilia Arditto heeft het Rychenberg Compositieconcours in Zwitserland gewonnen. Zij kreeg de prijs voor haar orkestwerk Tissue, dat is geïnspireerd door Adél Koleszárs fotoserie ‘Wounds of Violence’

Cecilia Arditto Credit Daniel Nicolas

Cecilia Arditto wint Rychenberg Competition in Zwitserland

De Argentijns-Nederlandse componist Cecilia Arditto heeft de Rychenberg Competition in Zwitserland gewonnen. Zij kreeg de prijs voor haar orkestwerk Tissue, dat is geïnspireerd door Adél Koleszárs fotoserie Wounds of Violence.

De jury over Tissue: “Cecilia Arditto heeft de fotoserie Wounds of Violence van Adél Koleszár op een persoonlijke manier verklankt: in Tissue wordt het orkest – gegroepeerd rond het slagwerk in het centrum, de "huid" - een zintuiglijk orgaan, zowel akoestisch als visueel. Deze "huid" reageert gevoelig op de wonden van de menselijke geest en vertaalt deze in geluid. Het werk valt op en overtuigt door de klankvernieuwingen. Het is een subtiele dramatische compositie die je kunt omschrijven als gekastijde helderheid, die alle betrokkenen laat kennismaken met een nieuwe, andere manier van luisteren.”

Over de Rychenberg Competition

In juni 2018 lanceerde het Musikkollegium Winterthur in samenwerking met het Fotomuseum Winterthur een internationale compositiewedstrijd. In totaal meldden zich 191 componisten uit meer dan 30 landen aan voor de wedstrijd, waarvan 85 hun composities inleverden. De jury, voorgezeten door de Zwitserse componist Alfred Zimmerlin, nomineerde 10 werken die in augustus 2019 door het Musikkollegium Winterthur op video werden opgenomen en de website staan gepubliceerd. Het publiek kon online stemmen voor de publieksprijs.

    • Cecilia Arditto