Celia Swart Foto Door Karmit Fadael
Foto: Karmit Fadael

Celia Swart

New Music NOW op kabel-tv-kanaal ONS

Aanstaande zondag om 15:30

Op kabel-tv-kanaal ONS presenteren we elke zondag om 15:30 New Music NOW met de nieuwste Nederlandse muziek.

Teaser 3 maart

Ensemble RESONANCES XXI speelt werken van Celia Swart

New Music NOW op zondag 3 maart 2024

Celia Swart

Vier werken van Celia Swart

In deze uitzending van New Music NOW vier werken van de Nederlandse componist Celia Swart: ‘Our patio’, ‘Oneness’, ‘Who’s there?’ en ‘Reflections’ uitgevoerd door Ensemble RESONANCES XXI.

Our Patio is gewijd aan de patio van het Collège Néerlandais-gebouw in Parijs, ontworpen door de Nederlandse architect Willem Marinus Dudok. Het werk, geschreven voor fluitensemble Resonances XXI, vertelt het verhaal van twee mensen die verliefd worden. Ze zijn gemagnetiseerd naar de pulserende, geladen ruimte die ertussen bestaat. De patio vormt een metafoor voor dit kloppend hart. De geliefden draaien er omheen, tegenover elkaar vanaf weerszijden van de patio. Tijdens het stuk convergeren ze geleidelijk naar het centrum en uiteindelijk betreden ze het hart van het gebouw voor een diepe omhelzing. In de patio worden ze één.

De muziek bevat twee elementen die deze metafoor vertalen: het stuk heeft twee vrijwel gelijksoortige melodielijnen die symbolisch zijn voor de twee personen. Ze spelen altijd dezelfde toonhoogtes, maar verschillen qua textuur. De melodielijn lost in het stuk verder op in de vlakkere texturen van de fluiten, die vanaf het begin te horen zijn. De aanzwellende flatterzunge klusters geven uitdrukking aan het kloppend hart in de patio. Tijdens het stuk worden deze golven rijker, naarmate je iemand langer leert kennen, hoe rijker, gedetailleerder en dieper de relatie wordt. Het kloppende hart zal soms anders klinken: soms flatterzunge, soms zwaar vibrato in verschillende ritmes. Dit laat de rijkdom van het hart zien, door vanuit verschillende perspectieven naar de patio te kijken, kunnen we steeds meer gaan liefhebben." Celia Swart

Ensemble RESONANCES XXI: Elise Battais, Patrice Bocquillon, Catherine Debever-Perrier, Océane Dhôtel, Delphine Goldstein, Florence Huet, Pierre Martinet, Patricia Nagle, Olivier Pédan, Marine Planchot, Karine Roynard, Laurent Tallon

Muzikale leiding Olivier Guion
Compositie en artistieke leiding Celia Swart
Regie: Guillaume Ruscon

New Music NOW op zondag 25 februari 2024

Sara Zamboni Music Artist Profile (Yt).Png

Sara Zamboni

De uitzending van New Music NOW staat deze zondag volledig in het teken van componist Sara Zamboni en bestaat uit twee delen.

Deel 1
Een fragment uit het Académie Voix Nouvelles-concert, opgenomen door Radio France Musique op 10 september als onderdeel van het Royaumont Festival 2023, Asnières-sur-Oise, Frankrijk.

Cosmic Magnet
(2023) van Sara Zamboni voor sopraan, fluit/piccolo, klarinet, viool, cello en piano.

Cosmic Magnet is een soort ritueel waarbij een zangeres/heks drie nachtelijke spreuken probeert uit te spreken, maar elke keer wordt ze onderbroken door de roep van de Cosmic Magnet (instrumentaal), die kan worden geïnterpreteerd als ‘het lot’, ‘de krachten van de natuur”, “God”…

1. Eerste nachtspreuk: lijnen / schaduwen
2. Eerste oproep
3. Tweede nachtspreuk: voor degenen die mij te schande hebben gemaakt
4. Tweede oproep
5. Derde nachtspreuk: genereer enkele dromen (slaapliedje)
6. Derde oproep: Processie

Uitvoerenden:

Johanna Vargas (Colombia), sopraan, artist in residence in Royaumont (2021-2024)
Ensemble Court-circuit (Frankrijk)
Jean Deroyer, dirigent
Anne Cartel, fluit/piccolo
Youjin Jung, klarinet
Jean-Marie Cottet, piano
Alexandra Greffin-Klein, viool
Frédéric Baldassare, cello 

Deel 2

Trio for violin, cello and piano een driedelig stuk van Sara Zamboni met in elk deel de spotlights op een van de drie instrumenten.  

Uitvoerenden

Loes Dooren, viool
Berber Heerema, cello
Rutger Jansen, piano

Een co-productie van VPRO Vrije Geluiden en New Music NOW

New Music NOW op zondag 18 februari 2024

Philine Coops

Philline Coops speelt werken van Annette Kruisbrink

In deze uitzending van New Music NOW een pianoconcert van Philline Coops met werken van Annette Kruisbrink en Toon Hagen. Opgenomen in de Doopsgezinde Kerk Zwolle op 26-11-2022. 

1. Le Fou du Roi (1986) van Annette Kruisbrink is opgedragen aan haar tante Cecile van Pampus-Roolaart.
2. 60+ (1988/2022) van Annette Kruisbrink is opgedragen aan Philine Coops. Een minimalistische compositie, oorspronkelijk gecomponeerd voor sologitaar in 1988. Het arrangement voor piano ontstond in 2022. De compositie bestaat uit 60 motieven en een coda. Elk motief kan ad libitum worden herhaald en gaat zonder onderbreking door naar het volgende.
3. 11 Ostinatonic Studies (2014) van Annette Kruisbrink is opgedragen aan haar broer Arno Kruisbrink. De titel is een samentrekking van twee woorden: ostinato en atonic, de belangrijkste elementen van het stuk. Alle studies hebben vrije dynamiek en vrij pedaalgebruik. 
4. Rolandslied (1992) van Annette Kruisbrink is gecomponeerd op een Roland KR-55 digitaal toetsenbord en ging op 12 augustus 1993 in première door de Nederlandse componist Tera de Marez Oyens in de Fairbanks Concert Hall van de Universiteit van Alaska.
5. Going On III is gecomponeerd door Toon Hagen

Annette Kruisbrink
De Nederlandse gitarist en componist Annette Kruisbrink heeft ruim 400 werken gecomponeerd. Haar composities zijn wereldwijd gepubliceerd. Ze ontving talloze prijzen op prestigieuze compositiewedstrijden. Kruisbrink geeft gitaar- en compositieseminars over de hele wereld en is vaak jurylid bij internationale gitaar- en compositieconcoursen. Ze treedt op als solist en speelt in diverse ensembles.

Pianowerken
Van haar achtste tot twaalfde jaar nam Annette pianolessen en begon korte stukken voor piano te componeren. Naast composities voor piano solo en voor piano vierhandig schreef zij ook diverse kamermuziekwerken met een belangrijke rol voor piano.

Philine Coops
Philine Coops treedt regelmatig op tijdens kamermuziekrecitals en draagt ze bij aan de wereld van de hedendaagse klassieke muziek door werken van Nederlandse componisten als Simeon ten Holt, Toon Hagen en Annette Kruisbrink uit te voeren. Daarnaast is Philine een ervaren begeleider van koren, solisten en muziekstudenten.

New Music NOW op zondag 11 februari 2024

Jo Goes Hunting Orchestra

Jo Goes Hunting Orchestra

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz, in deze aflevering een opname die gemaakt is van het Jo Goes Hunting Orchestra tijdens RAUW 2021.  

Puristen zullen genieten van de overvloed aan muzikale ideeën die Hueting met elkaar weet te verweven. Om nog maar te zwijgen van die synths, de analoge opnametechnieken of de hoorbare invloeden van acts als Animal Collective, Balthazar en Thundercat. Met Hueting neem je niet de eerste afslag rechts, maar de eerste drie afslagen links. Met zakken vol bravoure en emotie komt hij tot een opmerkelijk eigenzinnig en uniek geluid. In samenwerking met Jazz International Rotterdam en speciaal voor RAUW transformeert Jo Goes Hunting tot een XL jazz ensemble met maar liefst elf musici. Klinkt veelbelovend. Spektakel en verrassing gegarandeerd, ook voor Hueting!

Jimmi Hueting - drums
Daniel Eskens - bas
Thierry Castel - synths
Jelle Roozenburg - gitaar
Sjoerd Krul - gitaar
Louk Boudesteijn - trombone
Romain Bly - trompet, hoorn
Nicolo Ricci - tenorsaxofoon
Jesse Schilderink - baritonsaxofoon
Carmen van Mulier - zang, percussie
Sophia de Geus - zang, percussie

New Music NOW op zondag 4 februari 2024

Teissemeyquintet

Vier inJazz-sessies uit 2021

Teis Semey Kwintet

Het Teis Semey Quintet herinterpreteert hedendaagse jazz als een geaarde, lijfelijke en levende ervaring. Teis omschrijft zijn muziek als 'het vertegenwoordigen van de New Nordic in synergie met gitaar gevoede hedendaagse indie-jazz'. 

Teis Semey – guitar
Alistair Payne – trumpet
José Soares – alto saxophone
Jort Terwijn – double bass
Sun-Mi Hong – drums

Doppler Trio
Op hun website omschrijft Doppler Trio hun muziek als 'atmosferische, verhalende improvisaties, gecombineerd met moderne ritmische songs'. Verwacht het onverwachte met Doppler Trio!

Daniël van der Duim – piano
Floris-Jan van den Berg – double bass
Hendrik Eichler – drums

 NAUSYQA
Deze band bestaat uit zes muzikanten uit Portugal, Spanje, Italië en Nederland die de wens delen om een muzikale ruimte te hebben waar ze op hun eigen manier kunnen verkennen en creëren.

Antonio Moreno – trumpet, synths
Antonio Todisco – electric guitar
Jelle Willems – piano
Miguel Valente – sax
Pedro Nobre – drums
Richard Nacinelli – electric bass

Prashant Samlal Kwartet
Het Prashant Samlal Quartet, door hun leider omschreven als een avant-garde jazz kwartet, weerspiegelt een mix van muzikale stijlen, die niet alleen de moderne jazz grootheden, maar ook rock en klassieke muziek omvat.

Prashant Samlal – guitar
Roel Hazendonk – piano
Freek Mulder – bass
Mees Siderius – drums

New Music NOW op zondag 28 januari 2024

Mehmet Polat Injazz 2021

Sanem Kalfa, George Dumitriu, Joachim Badenhorst, Mehmet Polat Quintet en Sjoerd van Eijck’s OAK

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz i.s.m. inJazz. In deze aflevering drie concerten uit 2021 zijn opgenomen in TivoliVredenburg. 

Sanem Kalfa, George Dumitriu, Joachim Badenhorst
De muziek van dit trio is een intense verkenning van traditionele liederen uit de geografische regio van de Zwarte Zee, met oude Ottomaanse melodieën in een originele hedendaagse taal, met frisse nuances van elektronica.

Mehmet Polat Kwintet
Mehmet Polat heeft zichzelf gevestigd als een meester van de oud, een snaarinstrument met korte hals uit het Midden-Oosten. Het lijkt op de luit, maar Mehmet heeft het bereik van het instrument uitgebreid met twee extra bassnaren.

Sjoerd van Eijck’s OAK
Met zijn ensemble OAK treedt Sjoerd op de voorgrond als componist en bandleider. Hun geluid bevat invloeden van vrije improvisatie, klassieke muziek (Bach tot Ravel), minimalisme en Scandinavische melodieuze jazz.

New Music NOW op zondag 21 januari 2024

Lucassantana5tet

inJazz sessie opgenomen in 2021

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz i.s.m. inJazz.

Tijn Wybenga & AM.OK
Componist en regisseur Tijn Wybenga is geen onbekende van inJazz. De muziek van AM.OK ontstaat door het samplen van vrije improvisaties door de AM.OK leden en de Nederlandse jazz grootheden Joris Roelofs, Reinier Baas en Ben van Gelder. Razende solo's van de blazers, een monsterlijke ritmesectie die geen genade kent en een strijkkwartet dat klinkt als vier banjo's, vier harpen of vier spechten. Tijn: "Door de pandemie had ik meer mogelijkheden om samen te werken met de AM.OK-leden, door ze nieuwe geluiden over hun eigen gesamplede beats te laten leggen."

Sam Newbould Kwintet
Een gemeenschappelijke interesse in cutting edge muziek bracht dit kwintet samen, en Sam zelf noemt invloeden als Radiohead, Charles Mingus, Wayne Shorter, Engelse folk, en 20e eeuwse klassieke muziek.

Lucas Santana 5tet
De muziek van Lucas Santana heeft die energieke hardbop vibe, maar zijn Braziliaanse roots schijnen op vele vlakken door. Zijn 5tet is meer dan klaar om de podia van zalen en festivals in Nederland en daarbuiten in vuur en vlam te zetten.

Aviv Noam Kwartet
Spreek met de winnaar van de Dutch Jazz Competition 2020, Aviv Noam Quartet over hun composities en de kans is groot dat ze termen als humor, intimiteit en georganiseerde chaos naar voren brengen.

New Music NOW op zondag 14 januari 2024

Kruidkoek Op Injazz 2021

Alexander, Juanfer Marrero Groep, Idema/Serierse Kwartet, Kruidkoek op inJazz

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz i.s.m. inJazz. In deze aflevering drie concerten die in 2021 zijn opgenomen in LantarenVenster in Rotterdam.

Alexander
Pianist, componist en producer Alexander van Popta debuteerde in 2020 onder zijn eigen naam. Op zijn album ‘Methods To Madness’ is duidelijk de invloed van jazz en het improvisatorische karakter te horen.

Juanfer Marrero Groep
Van Zuid-Spanje tot de straten van Rotterdam, Juanfer Marrero Group mengt postrock met impro en eigenlijk alles wat op hun pad komt.

Idema/Serierse Kwartet
In dit kwartet zoeken gitarist Gijs Idema en zangeres Anna Serierse naar nieuwe manieren om gitaar en stem samen te gebruiken. Vanuit een meer klankmatige invalshoek streven ze naar een unieke mix tussen de twee instrumenten.

Kruidkoek
Het klinkt als... Ploctones? Zappa? Tarantino? Een of andere duistere jaren 70 fusion band? Nirvana als ze naar de jazzschool waren geweest? Dat is wat je krijgt als je de vier jongens van Kruidkoek vraagt naar hun muziek.

New Music NOW op zondag 7 januari 2024

Bosch Requiem 2023 Liggend 1024x754

Afscheid van het leven en de laatste woorden die je nog wil fluisteren naar je geliefden en naasten. In april 2022 overleed componist, tekstdichter en zanger Jan Rot op 64-jarige leeftijd. Een zeer begenadigd allround kunstenaar met een groot hart voor muziek. Naast zijn talloze albums onder eigen naam, geniet Jan Rot ook grote bekendheid door zijn rake hertalingen. Zo wierp hij zijn licht onder meer op Schubert-en Mahler-liederen, Bachs Matthäus Passion en Ein deutsches Requiem van Brahms.

Zoals ieder jaar klinkt rond Allerheiligen een nieuw Bosch Requiem tijdens November Music gecomponeerd door een Nederlandse componist. Dit jaar schrijft Aart Strootman een intens requiem op tekst van Jan Rot. Vlak voor zijn dood richtte Rot zich nog eenmaal tot de wereld in een aangrijpend libretto. Zijn poëtische, hoopvolle tekst kreeg de titel Laatste Woorden mee. Toen Jan Rot het libretto aan Aart Strootman toezond, schreef hij over zijn tekst als ‘de stem van iemand als nagelaten boodschap’.

Strootman componeert een troostrijk requiem voor acht cello’s, vier slagwerkers, twee zangers en twee (bas)gitaren, waarbij hij zich laat inspireren door de ongrijpbare ritmiek van kerkklokken en de opzet van Brahms Ein deutsches Requiem. Gitarist/componist Aart Strootman (1987) waagt zich voortdurend op het kruispunt van vele muziekgenres. Van popmuziek en minimal, tot eigentijds gecomponeerd en avant-garde jazz. Strootman won eerder de Gaudeamus Muziekprijs en de Matthijs Vermeulenprijs en is al jaren vaste gast op November Music.