Calefax Sarah Wijzenbeek

Calefax

New Music NOW op kabel-tv-kanaal ONS

Aanstaande zondag om 15:30

Op kabel-tv-kanaal ONS presenteren we elke zondag om 15:30 New Music NOW met de nieuwste Nederlandse muziek.

Teaser 5 mei

Joël Bons, Jan-Peter de Graaff en Carola Bauckholt schreven nieuw werk voor het Nederlandse rietkwintet Calefax

New Music NOW op zondag 5 mei 2024

Calefax Sarah Wijzenbeek

Calefax

Joël Bons, Jan-Peter de Graaff en Carola Bauckholt schreven werk voor het Nederlandse rietkwintet Calefax.

Het in 1985 opgerichte Calefax, bestaande uit hobo, klarinet, basklarinet, saxofoon en fagot, heeft altijd een voorliefde voor eigentijdse muziek gehad en in de loop van hun bestaan verschillende componisten opdrachten verleend.  

De jonge Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff schrijft voor het eerst een werk voor de kleurrijke bezetting van Calefax genaamd Enivrez-vous. Zijn collega Joël Bons laat de veelzijdigheid van het kwintet aan het woord in zijn Six Scenes dat voor het eerst als volledige cyclus klinkt. Op pijl – een korte introductie – volgt domino, waarin fagot en basklarinet tikkertje spelen; little screw is een verknipte blues die evolueert van zwoel naar uitgelaten; na de koddige kermis van carousel brengt flow diepte en rust; aangevuurd door de fagot jutten de musici elkaar met snelle riffs op in het slotdeel paykan.

Daarnaast speelt Calefax Red van de jonge Californische componiste Nina Shekhar. Zij won twee jaar geleden de jaarlijkse Calefax Composers Competition. Calefax speelt ook een klassieker uit hun repertoire, het luisterrijke werk Zugvögel van de Duitse componiste Carola Bauckholt. Een ware toondichter die een geheel eigen klanktaal bezigt. 

Programma
Joël Bons - Six Scenes
Jan-Peter de Graaff - Enivrez-vous!
Carola Bauckholt - Zügvogel
Nina Shekhar - Red

Calefax
Oliver Boekhoorn - hobo
Bart de Kater - klarinet
Raaf Hekkema - saxofoon
Jelte Althuis - basklarinet
Alban Wesly - fagot

New Music NOW op zondag 28 april 2024

Rob Zuidam Karoly Effenberger

Hannes Minnaar speelt 5 nocturnes van Rob Zuidam

De liefde voor de allermooiste pianomuziek zit heel diep bij Hannes Minnaar. De Nederlandse klassieke pianist is in recordtijd doorgestoten naar de nationale en internationale top. In 2019 debuteerde Minnaar al in de prestigieuze concertserie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw. Minnaar reikt ver met zijn repertoirekeuze: van Bach tot Beethoven, en van Rachmaninov tot Ravel. In 2012 won Minnaar al een Edison met zijn debuutalbum en vier jaar later ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Vorig jaar bracht hij een bejubelde cd met Bachs Goldbergvariaties uit.

Minnaar maakt ook steeds meer welkome uitstapjes naar eigentijds repertoire. Speciaal voor Hannes Minnaar componeerde Rob Zuidam een reeks van vijf Nocturnes. Bezonken pianowerken waarin de nacht op intense wijze bezongen wordt. Muziek vol verbeeldingskracht en stille dramatiek. Pianist en componist leerden elkaar kennen toen Minnaar het Tanglewood Concerto van Zuidam vertolkte in 2016 tijdens de NTR Zaterdagmatinee in Amsterdam. Een vervolg bleef gelukkig niet lang uit. Naast Zuidams pianocyclus, vertolkt Minnaar ook een toepasselijk werk van favoriet Maurice Ravel, Gaspard de la Nuit. Eén van zijn lastigste pianopartituren überhaupt waarin Ravel op meesterlijke wijze speelt met grillige klankschilderingen en virtuoze, onstuimige vergezichten. 

Programma

Rob Zuidam - Nocturnes*
Maurice Ravel - Gaspard de la Nuit

*Compositieopdracht November Music en Muziekgebouw aan ‘t IJ

New Music NOW op zondag 21 april 2024

Schermafbeelding 2022 09 11 Om 1909 56
Kyai Fatahillah

Black Pencil & Kyai Fatahillah

Op November Music is ‘Topeng Masquerade’ van Black Pencil & Kyai Fatahillah uitgevoerd door Black Pencil en Kyai Fatahillah.

Black Pencil is een ensemble dat opvalt door de bijzondere bezetting van blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk. Samen met Kyai Fatahillah voeren ze de concertvoorstelling Topeng Masquerade uit waarbij alles draait om de zogenaamde topeng (‘masker’), een traditionele Indonesische dansvorm waarin mythen en legenden worden uitgebeeld.

Het ceremoniële karakter van de Indonesische cultuur en de topeng-maskers blijken een rijke inspiratiebron voor nieuwsgierige componisten die maar wat graag de grenzen opzoeken. Ze worden afgewisseld met Topeng traditionals, waarbij de musici met respect en fantasie nieuwe technieken inzetten.

Roderik de Man, geboren in Indonesië, is zeer vertrouwd met het klankidioom en schreef al eerder voor Black Pencil en componist /artistiek leider Iwan Gunawan zoekt steeds naar nieuwe speeltechnieken en compositiemethodes voor de gamelan, onder meer door gebruikmaking van elektronica.

Programma

Roderik de Man (1941): Buffoni (2013) | Black Pencil
Interlude I: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Iwan Gunawan (1974): Meeting in the Kitchen (2022) *| Kyai Fatahillah & Black Pencil
Interlude II: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Nursalim Yadi Anugerah (1991): Hogespanning (2022)* | Black Pencil
Iwan Gunawan (1974): Minutes (2022)* | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Interlude III: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah
Roderik de Man (1941): Topeng (2022)* | Kyai Fatahillah & Black Pencil
Bok Bang: Topeng Traditional | Kyai Fatahillah & Black Pencil

 Black Pencil

Jorge Isaac - blokfluit
Matthijs Koene - panfluit
Esra Pehlivanli - altviool
Marko Kassl - accordeon
Enric Montfort - percussie

New Music NOW op zondag 14 april 2024

Keep An Eye

Keep an Eye the reords

Liveregistratie van de drie winnaars van Keep an Eye the Records 2023 in TivoliVredenburg: Dutch Mountain Tribe. Ronny deCarlo en het Federico Calcagno Octet.

1. De Dutch Mountain Tribe is een zevenkoppig collectief, afkomstig uit Nederland, Italië, Turkije, Spanje en de VS, geleid door houtblazer en componist Koen Boeijnga. Met een breed instrumentarium, eigenzinnige melodieën, bedwelmende ritmes en vurige improvisaties neemt de groep je mee op een reis naar een andere state-of-mind. 

Koen Boeijinga (alt- en sopraansaxofoon, blaasinstrumenten),
Giuseppe Doronzo (baritonsaxofoon, basklarinet, blaasinstrumenten)
Lucas Kloosterboer (trombone, percussie, gitaar)
Mees Siderius (drums, percussie)
Esat Ekincioglu (contrabas)
Pau Sola Masafrets (cello)
Mary Oliver (altviool, hardangerviool) 

2. Ronny deCarlo is de band van de Colombiaans-Nederlandse gitarist Roenik Roa Espinosa. In zijn composities mengt hij funk, gospel, jazz en R&B met samples, electronica en loops. Zijn voorliefde voor filmmuziek, met name die van spaghettiwesterns, hoor je terug op dit nieuwe album.

Roenik Roa Espinosa – (gitaar)
Matthijs Geerts (toetsen & synths)
Misha Voeykov (basgitaar)
Noah Bouwman (drums & SPD)

3. De Italiaanse klarinettist en componist Federico Calcagno keert met zijn album Mundus Inversus de wereld om en maakt mogelijk wat onmogelijk lijkt. Zijn hedendaagse composities variëren van zacht tot krachtig en creëren harmonie tussen tegenstrijdige elementen. Zijn octet, gevormd door internationale jonge muziekpioniers, krijgt veel ruimte voor improvisatie. 

Federico Calcagno (klarinet, basklarinet, composities)
José Soares (altsaxofoon)
Nabou Claerhout (trombone)
Adrian Moncada (piano)
Aleksander Sever (vibrafoon)
Pau Sola Masafrets (cello)
Pedro Ivo Ferreira (contrabas)
Nick Thessalonikefs (drums)

New Music NOW op zondag 7 april 2024

Lilian Vieira En Millennium Jazz Orchestra Fotograaf Hardy Klink Kopie

Bleeding Amazonia

Dirigent, componist en arrangeur Joan Reinders heeft een achtdelige suite geschreven waarin verschillende aspecten van Brazilië belicht worden: poëzie, muziek en natuur. Een selectie gedichten van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello en een nieuw gedicht van zangeres Lílian Vieira worden op muziek gezet met het verlies van het Amazone-regenwoud als centraal thema. Een milieuramp van ongekende omvang, die de hele wereld treft. Voor deze suite is het Millennium Jazz Orchestra een samenwerking aangegaan met de Braziliaanse zangeres Lílian Vieira (1966). De afgelopen jaren heeft zij zich ontwikkeld tot de belangrijkste vertegenwoordiger van de Braziliaanse muziek in Nederland. Joan Reinders: “Ik hou van haar timbre. Ze kan spannend zingen, majestueus en uitbundig. Daarnaast heeft ze een charismatische podiumpersoonlijkheid. Braziliaanse muziek is haar roots.”

Joan Reinders - dirigent, componist
Lílian Vieira -  zang
Millennium Jazzorkest

Riet
Gerlo Hesselink (leiding) - alt- en sopraansaxofoon, fluit, altfluit
Rob Sijben - alt- en sopraansaxofoon, fluit
Joao Driessen - tenor- en sopraansaxofoon, fluit, klarinet
Lucas Santana - tenor- en sopraansaxofoon, fluit, klarinet
Job Helmers - baritonsaxofoon, basklarinet 

Trompetten en bugels
Bas Konings (leiding)
Suzan Veneman
Peter van Soest
Herman Nijkamp
Florian Sperzel 

Trombones
Gregor Sperzel (leiding)
Simon Pugsley
Jan Peter van der Hoeve
Lars de Bie - bas trombone 

Ritmesectie
Dirk Balthaus - piano
Bart Tarenskeen - bas
Felix Schlarmann - slagwek drumt
Vincent Spitters - percussie

New Music NOW op zondag 31 maart 2024

Mjo Water Facebook 851x315 Zonder

Water

Het Millennium Jazz Orchestra is een jazz orkest dat bestaat uit professionele Nederlandse, Duitse en Engelse musici. Het 18-koppige MJO werd opgericht in 1985 en staat vanaf het begin onder leiding van de energieke dirigent, componist en arrangeur Joan Reinders. Meer dan 35 jaar werkt het orkest, naast de vaste bezetting, met vooraanstaande gastsolisten. Het orkest bracht inmiddels maar liefst een tiental cd’s uit, die konden rekenen op bijzonder enthousiaste reacties en recensies.

Het thema van dit eerste deel is water en de stukken hebben titels als Waterkringloop Suite, Rivieren, Neerslag, Verdamping , Condensatie, Infiltratie.

Composities en muzikale leiding - Joan Reinders
Solisten - Pianoduo Martijn & Stefan Blaak
Orkest - The Millennium Jazz Orchestra

Gastsprekers (video)
Peter Kuipers Munneke (meteoroloog)
Li An Phoa (ecoloog)
Peter Glas (deltacommissaris)

New Music NOW op zondag 24 maart 2024

Jip

Kamerkoor JIP

Het Utrechtse Kamerkoor JIP bestaat uit jonge, getalenteerde zangers die in hun vrije tijd graag op hoog niveau muziek maken onder de artistieke leiding van de broers Jonathan en Imre Ploeg. Met bijzondere thematische en actuele programmering neemt Kamerkoor JIP een geheel eigen plek in het landschap van amateurkoren in. De projecten van JIP sluiten aan bij dat wat in de samenleving leeft en werpen hier een nieuw licht op. Als koor dat midden in de maatschappij staat, zoekt JIP de grenzen van de koordiscipline op door gedurfde samenwerkingen aan te gaan en bewust en gericht nieuwe publieksgroepen op te zoeken. Het repertoire van JIP bestaat meestal uit hedendaagse componisten en muziek uit de 20e eeuw. Klassieke- en traditionele koormuziek, met de nadruk op muziek die in de canon van de koormuziek weinig aandacht krijgt. Het koor promoot online- en offline in Nederland onbekende koormuziek, veelal uit Midden- en Oost-Europa en het Midden-Oosten. Daarbij zet JIP zich al tien jaar in voor nieuwe muziek in de Nederlandse korenwereld door met grote regelmaat compositieopdrachten aan jong- en oud talent te verstrekken.

Programma
Gewone plataan nr. 9406
- Imre Ploeg
Binsey Poplars
- Kate Honey
J'ai presque peur, en verite
- Imre Ploeg
In golvend verlangen
- Max Knigge
Ballad of the Londoner
- Diederik ten Böhmer
Drifting afloat
- Vera Woerdeman
Berceuse Nr. 2
- Lucas Wiegerink
Zo meen ik dat ook jij bent
- Joost Kleppe
Werk zonder titel
- Tony Overwater
Der Schwan
- Diederik van der Laag
Requiem de la Luz deel 4- El antifaz del antisol
- Diederik ten Böhmer
Requiem de la Luz deel 3- El sueno de Polifemo
- Bjarni Gudmundsson
Requiem de la Luz deel 2- La última luna del primer sol
- Imre Ploeg
Requiem de la Luz deel 1- El único verso - Universo
- Jonathan Ploeg

New Music NOW op zondag 17 maart 2024

Rima Khcheich

Cappella Amsterdam, Rima Khcheich en Amira Medunjanin

De hele wereld komt samen in de Middellandse zeegebied: van Arabische muziek tot balkanklanken, invloeden uit het Midden-Oosten en Europese jazz. De onverdroten zeeschuimers van Cappella Amsterdam richten hun muzikale kompas tijdens het concertprogramma al-Bahr Mare Nostrum op vocale klankkunsten uit de regio van de Middellandse Zee.

De Libanese zangeres Rima Khcheich weet als geen ander de klankwerelden van het Midden-Oosten en jazzmuziek te overbruggen. Ze staat bekend om haar intense interpretaties van klassieke Arabische muwashahat (een middeleeuwse Moors/Arabische liedvorm) en oude Byzantijnse liederen. Zangeres Amira Medunjanin laat horen hoe je de sevdalinka vertolkt, de oorspronkelijke, met emoties overladen volksmuziek uit Bosnië-Herzegovina.

Speciaal voor deze gelegenheid schreef de Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi nieuw werk. Van de Nederlandse componist Gerard Beljon klinkt een reprise van zijn Planctus Cygni. Deze twee werken worden ingebed in traditionele (koor)werken uit de hele regio van de Middellandse Zee. Voor dit speciale koorproject is er een keur aan instrumentalisten uitgenodigd die Cappella Amsterdam wegwijs maken door het exotische repertoire. Aan het roer staat dirigent Leonard Evers. 

Op het programma staan

Aftab Darvishi - HamZad (My Fellow)
Gerard Beljon - Planctus Cygni
Anoniem - selectie uit Cantigas de Santa Marina van Alfonso X el Sabio 

Uitvoerenden zijn:

Cappella Amsterdam o.l.v. Leonard Evers
Amira Medunjanin - zang
Rima Khcheich - zang
Ahmed El Maai - ud, kanun en zang
Sabra El Bahri-Khatri - zang
Laura Rodrigues Lopes - zang
Anass Habib - zang
Raphaela Danksagmüller - duduk, fujara
Beate Loonstra - harp
Misagh Joolaee - kamancheh
Modar Salama - percussie

New Music NOW op zondag 10 maart 2024

Kamerkoor Next

Kamerkoor NEXT

Kamerkoor NEXT werd in 2015 opgericht door oud-leden van de Utrechtse Studenten Cantorij. Samen met dirigent Fokko Oldenhuis startten zij een kamerkoor voor zangers die de studentenkoren ontgroeid zijn. ​Het koor bestaat uit circa 32 jonge, ambitieuze zangers tussen de 25 en 45 jaar. Wekelijks repeteren we aan uitdagende programma’s met uiteenlopende klassieke koormuziek. Ze werken graag samen met professionele musici en hedendaagse componisten, maar ook andere kunstbeoefenaars, zoals dansers en schrijvers. ​

Programma:
Gerard Beljon - Te Deum Min al acmaaq  
Ton de Leeuw - Silence (Cinq Hymnes)  
Lowell Dykstra - La Guitarra
Philip Glass - Three Songs for Chorus a cappella  
Jacob Obrecht - Salve Regina  
Diederik van der Laag - Midsummer Night
Rijndert van Woudenberg - You cannot travel within and stand still without

New Music NOW op zondag 3 maart 2024

Celia Swart

Vier werken van Celia Swart

In deze uitzending van New Music NOW vier werken van de Nederlandse componist Celia Swart: ‘Our patio’, ‘Oneness’, ‘Who’s there?’ en ‘Reflections’ uitgevoerd door Ensemble RESONANCES XXI, Concertgebouworkest, XTRO en violist Pieter van Loenen.

Our Patio is gewijd aan de patio van het Collège Néerlandais-gebouw in Parijs, ontworpen door de Nederlandse architect Willem Marinus Dudok. Het werk, geschreven voor fluitensemble Resonances XXI, vertelt het verhaal van twee mensen die verliefd worden. Ze zijn gemagnetiseerd naar de pulserende, geladen ruimte die ertussen bestaat. De patio vormt een metafoor voor dit kloppend hart. De geliefden draaien er omheen, tegenover elkaar vanaf weerszijden van de patio. Tijdens het stuk convergeren ze geleidelijk naar het centrum en uiteindelijk betreden ze het hart van het gebouw voor een diepe omhelzing. In de patio worden ze één.

De muziek bevat twee elementen die deze metafoor vertalen: het stuk heeft twee vrijwel gelijksoortige melodielijnen die symbolisch zijn voor de twee personen. Ze spelen altijd dezelfde toonhoogtes, maar verschillen qua textuur. De melodielijn lost in het stuk verder op in de vlakkere texturen van de fluiten, die vanaf het begin te horen zijn. De aanzwellende flatterzunge klusters geven uitdrukking aan het kloppend hart in de patio. Tijdens het stuk worden deze golven rijker, naarmate je iemand langer leert kennen, hoe rijker, gedetailleerder en dieper de relatie wordt. Het kloppende hart zal soms anders klinken: soms flatterzunge, soms zwaar vibrato in verschillende ritmes. Dit laat de rijkdom van het hart zien, door vanuit verschillende perspectieven naar de patio te kijken, kunnen we steeds meer gaan liefhebben." Celia Swart

Ook te zien en te beluisteren zijn

Reflections met het Concertgebouworkest en Remy van Kesteren (solo harp)

Oneness met violist Pieter van Loenen

Who's There? met XTRO

New Music NOW op zondag 25 februari 2024

Sara Zamboni Music Artist Profile (Yt).Png

Sara Zamboni

De uitzending van New Music NOW staat deze zondag volledig in het teken van componist Sara Zamboni en bestaat uit twee delen.

Deel 1
Een fragment uit het Académie Voix Nouvelles-concert, opgenomen door Radio France Musique op 10 september als onderdeel van het Royaumont Festival 2023, Asnières-sur-Oise, Frankrijk.

Cosmic Magnet
(2023) van Sara Zamboni voor sopraan, fluit/piccolo, klarinet, viool, cello en piano.

Cosmic Magnet is een soort ritueel waarbij een zangeres/heks drie nachtelijke spreuken probeert uit te spreken, maar elke keer wordt ze onderbroken door de roep van de Cosmic Magnet (instrumentaal), die kan worden geïnterpreteerd als ‘het lot’, ‘de krachten van de natuur”, “God”…

1. Eerste nachtspreuk: lijnen / schaduwen
2. Eerste oproep
3. Tweede nachtspreuk: voor degenen die mij te schande hebben gemaakt
4. Tweede oproep
5. Derde nachtspreuk: genereer enkele dromen (slaapliedje)
6. Derde oproep: Processie

Uitvoerenden:

Johanna Vargas (Colombia), sopraan, artist in residence in Royaumont (2021-2024)
Ensemble Court-circuit (Frankrijk)
Jean Deroyer, dirigent
Anne Cartel, fluit/piccolo
Youjin Jung, klarinet
Jean-Marie Cottet, piano
Alexandra Greffin-Klein, viool
Frédéric Baldassare, cello 

Deel 2

Trio for violin, cello and piano een driedelig stuk van Sara Zamboni met in elk deel de spotlights op een van de drie instrumenten.  

Uitvoerenden

Loes Dooren, viool
Berber Heerema, cello
Rutger Jansen, piano

Een co-productie van VPRO Vrije Geluiden en New Music NOW

New Music NOW op zondag 18 februari 2024

Philine Coops

Philline Coops speelt werken van Annette Kruisbrink

In deze uitzending van New Music NOW een pianoconcert van Philline Coops met werken van Annette Kruisbrink en Toon Hagen. Opgenomen in de Doopsgezinde Kerk Zwolle op 26-11-2022. 

1. Le Fou du Roi (1986) van Annette Kruisbrink is opgedragen aan haar tante Cecile van Pampus-Roolaart.
2. 60+ (1988/2022) van Annette Kruisbrink is opgedragen aan Philine Coops. Een minimalistische compositie, oorspronkelijk gecomponeerd voor sologitaar in 1988. Het arrangement voor piano ontstond in 2022. De compositie bestaat uit 60 motieven en een coda. Elk motief kan ad libitum worden herhaald en gaat zonder onderbreking door naar het volgende.
3. 11 Ostinatonic Studies (2014) van Annette Kruisbrink is opgedragen aan haar broer Arno Kruisbrink. De titel is een samentrekking van twee woorden: ostinato en atonic, de belangrijkste elementen van het stuk. Alle studies hebben vrije dynamiek en vrij pedaalgebruik. 
4. Rolandslied (1992) van Annette Kruisbrink is gecomponeerd op een Roland KR-55 digitaal toetsenbord en ging op 12 augustus 1993 in première door de Nederlandse componist Tera de Marez Oyens in de Fairbanks Concert Hall van de Universiteit van Alaska.
5. Going On III is gecomponeerd door Toon Hagen

Annette Kruisbrink
De Nederlandse gitarist en componist Annette Kruisbrink heeft ruim 400 werken gecomponeerd. Haar composities zijn wereldwijd gepubliceerd. Ze ontving talloze prijzen op prestigieuze compositiewedstrijden. Kruisbrink geeft gitaar- en compositieseminars over de hele wereld en is vaak jurylid bij internationale gitaar- en compositieconcoursen. Ze treedt op als solist en speelt in diverse ensembles.

Pianowerken
Van haar achtste tot twaalfde jaar nam Annette pianolessen en begon korte stukken voor piano te componeren. Naast composities voor piano solo en voor piano vierhandig schreef zij ook diverse kamermuziekwerken met een belangrijke rol voor piano.

Philine Coops
Philine Coops treedt regelmatig op tijdens kamermuziekrecitals en draagt ze bij aan de wereld van de hedendaagse klassieke muziek door werken van Nederlandse componisten als Simeon ten Holt, Toon Hagen en Annette Kruisbrink uit te voeren. Daarnaast is Philine een ervaren begeleider van koren, solisten en muziekstudenten.

New Music NOW op zondag 11 februari 2024

Jo Goes Hunting Orchestra

Jo Goes Hunting Orchestra

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz, in deze aflevering een opname die gemaakt is van het Jo Goes Hunting Orchestra tijdens RAUW 2021.  

Puristen zullen genieten van de overvloed aan muzikale ideeën die Hueting met elkaar weet te verweven. Om nog maar te zwijgen van die synths, de analoge opnametechnieken of de hoorbare invloeden van acts als Animal Collective, Balthazar en Thundercat. Met Hueting neem je niet de eerste afslag rechts, maar de eerste drie afslagen links. Met zakken vol bravoure en emotie komt hij tot een opmerkelijk eigenzinnig en uniek geluid. In samenwerking met Jazz International Rotterdam en speciaal voor RAUW transformeert Jo Goes Hunting tot een XL jazz ensemble met maar liefst elf musici. Klinkt veelbelovend. Spektakel en verrassing gegarandeerd, ook voor Hueting!

Jimmi Hueting - drums
Daniel Eskens - bas
Thierry Castel - synths
Jelle Roozenburg - gitaar
Sjoerd Krul - gitaar
Louk Boudesteijn - trombone
Romain Bly - trompet, hoorn
Nicolo Ricci - tenorsaxofoon
Jesse Schilderink - baritonsaxofoon
Carmen van Mulier - zang, percussie
Sophia de Geus - zang, percussie

New Music NOW op zondag 4 februari 2024

Teissemeyquintet

Vier inJazz-sessies uit 2021

Teis Semey Kwintet

Het Teis Semey Quintet herinterpreteert hedendaagse jazz als een geaarde, lijfelijke en levende ervaring. Teis omschrijft zijn muziek als 'het vertegenwoordigen van de New Nordic in synergie met gitaar gevoede hedendaagse indie-jazz'. 

Teis Semey – guitar
Alistair Payne – trumpet
José Soares – alto saxophone
Jort Terwijn – double bass
Sun-Mi Hong – drums

Doppler Trio
Op hun website omschrijft Doppler Trio hun muziek als 'atmosferische, verhalende improvisaties, gecombineerd met moderne ritmische songs'. Verwacht het onverwachte met Doppler Trio!

Daniël van der Duim – piano
Floris-Jan van den Berg – double bass
Hendrik Eichler – drums

 NAUSYQA
Deze band bestaat uit zes muzikanten uit Portugal, Spanje, Italië en Nederland die de wens delen om een muzikale ruimte te hebben waar ze op hun eigen manier kunnen verkennen en creëren.

Antonio Moreno – trumpet, synths
Antonio Todisco – electric guitar
Jelle Willems – piano
Miguel Valente – sax
Pedro Nobre – drums
Richard Nacinelli – electric bass

Prashant Samlal Kwartet
Het Prashant Samlal Quartet, door hun leider omschreven als een avant-garde jazz kwartet, weerspiegelt een mix van muzikale stijlen, die niet alleen de moderne jazz grootheden, maar ook rock en klassieke muziek omvat.

Prashant Samlal – guitar
Roel Hazendonk – piano
Freek Mulder – bass
Mees Siderius – drums

New Music NOW op zondag 28 januari 2024

Mehmet Polat Injazz 2021

Sanem Kalfa, George Dumitriu, Joachim Badenhorst, Mehmet Polat Quintet en Sjoerd van Eijck’s OAK

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz i.s.m. inJazz. In deze aflevering drie concerten uit 2021 zijn opgenomen in TivoliVredenburg. 

Sanem Kalfa, George Dumitriu, Joachim Badenhorst
De muziek van dit trio is een intense verkenning van traditionele liederen uit de geografische regio van de Zwarte Zee, met oude Ottomaanse melodieën in een originele hedendaagse taal, met frisse nuances van elektronica.

Mehmet Polat Kwintet
Mehmet Polat heeft zichzelf gevestigd als een meester van de oud, een snaarinstrument met korte hals uit het Midden-Oosten. Het lijkt op de luit, maar Mehmet heeft het bereik van het instrument uitgebreid met twee extra bassnaren.

Sjoerd van Eijck’s OAK
Met zijn ensemble OAK treedt Sjoerd op de voorgrond als componist en bandleider. Hun geluid bevat invloeden van vrije improvisatie, klassieke muziek (Bach tot Ravel), minimalisme en Scandinavische melodieuze jazz.

New Music NOW op zondag 21 januari 2024

Lucassantana5tet

inJazz sessie opgenomen in 2021

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz i.s.m. inJazz.

Tijn Wybenga & AM.OK
Componist en regisseur Tijn Wybenga is geen onbekende van inJazz. De muziek van AM.OK ontstaat door het samplen van vrije improvisaties door de AM.OK leden en de Nederlandse jazz grootheden Joris Roelofs, Reinier Baas en Ben van Gelder. Razende solo's van de blazers, een monsterlijke ritmesectie die geen genade kent en een strijkkwartet dat klinkt als vier banjo's, vier harpen of vier spechten. Tijn: "Door de pandemie had ik meer mogelijkheden om samen te werken met de AM.OK-leden, door ze nieuwe geluiden over hun eigen gesamplede beats te laten leggen."

Sam Newbould Kwintet
Een gemeenschappelijke interesse in cutting edge muziek bracht dit kwintet samen, en Sam zelf noemt invloeden als Radiohead, Charles Mingus, Wayne Shorter, Engelse folk, en 20e eeuwse klassieke muziek.

Lucas Santana 5tet
De muziek van Lucas Santana heeft die energieke hardbop vibe, maar zijn Braziliaanse roots schijnen op vele vlakken door. Zijn 5tet is meer dan klaar om de podia van zalen en festivals in Nederland en daarbuiten in vuur en vlam te zetten.

Aviv Noam Kwartet
Spreek met de winnaar van de Dutch Jazz Competition 2020, Aviv Noam Quartet over hun composities en de kans is groot dat ze termen als humor, intimiteit en georganiseerde chaos naar voren brengen.

New Music NOW op zondag 14 januari 2024

Kruidkoek Op Injazz 2021

Alexander, Juanfer Marrero Groep, Idema/Serierse Kwartet, Kruidkoek op inJazz

New Music NOW presenteert toptalenten uit de Nederlandse Jazz i.s.m. inJazz. In deze aflevering drie concerten die in 2021 zijn opgenomen in LantarenVenster in Rotterdam.

Alexander
Pianist, componist en producer Alexander van Popta debuteerde in 2020 onder zijn eigen naam. Op zijn album ‘Methods To Madness’ is duidelijk de invloed van jazz en het improvisatorische karakter te horen.

Juanfer Marrero Groep
Van Zuid-Spanje tot de straten van Rotterdam, Juanfer Marrero Group mengt postrock met impro en eigenlijk alles wat op hun pad komt.

Idema/Serierse Kwartet
In dit kwartet zoeken gitarist Gijs Idema en zangeres Anna Serierse naar nieuwe manieren om gitaar en stem samen te gebruiken. Vanuit een meer klankmatige invalshoek streven ze naar een unieke mix tussen de twee instrumenten.

Kruidkoek
Het klinkt als... Ploctones? Zappa? Tarantino? Een of andere duistere jaren 70 fusion band? Nirvana als ze naar de jazzschool waren geweest? Dat is wat je krijgt als je de vier jongens van Kruidkoek vraagt naar hun muziek.

New Music NOW op zondag 7 januari 2024

Bosch Requiem 2023 Liggend 1024x754

Afscheid van het leven en de laatste woorden die je nog wil fluisteren naar je geliefden en naasten. In april 2022 overleed componist, tekstdichter en zanger Jan Rot op 64-jarige leeftijd. Een zeer begenadigd allround kunstenaar met een groot hart voor muziek. Naast zijn talloze albums onder eigen naam, geniet Jan Rot ook grote bekendheid door zijn rake hertalingen. Zo wierp hij zijn licht onder meer op Schubert-en Mahler-liederen, Bachs Matthäus Passion en Ein deutsches Requiem van Brahms.

Zoals ieder jaar klinkt rond Allerheiligen een nieuw Bosch Requiem tijdens November Music gecomponeerd door een Nederlandse componist. Dit jaar schrijft Aart Strootman een intens requiem op tekst van Jan Rot. Vlak voor zijn dood richtte Rot zich nog eenmaal tot de wereld in een aangrijpend libretto. Zijn poëtische, hoopvolle tekst kreeg de titel Laatste Woorden mee. Toen Jan Rot het libretto aan Aart Strootman toezond, schreef hij over zijn tekst als ‘de stem van iemand als nagelaten boodschap’.

Strootman componeert een troostrijk requiem voor acht cello’s, vier slagwerkers, twee zangers en twee (bas)gitaren, waarbij hij zich laat inspireren door de ongrijpbare ritmiek van kerkklokken en de opzet van Brahms Ein deutsches Requiem. Gitarist/componist Aart Strootman (1987) waagt zich voortdurend op het kruispunt van vele muziekgenres. Van popmuziek en minimal, tot eigentijds gecomponeerd en avant-garde jazz. Strootman won eerder de Gaudeamus Muziekprijs en de Matthijs Vermeulenprijs en is al jaren vaste gast op November Music.