Julija Hartig

Julija Hartig

Edisonwinnaar Julija Hartig

Edisons Jazz & Klassiek 2023

De Servisch-Nederlandse violist Julija Hartig maakt, begin vijftig, met haar album 'Dark Velvet' een opvallend laat, maar overtuigend debuut als solist. Tot nu toe bleef ze – althans op cd – vooral een van de stemmen in het Radio Filharmonisch Orkest, het ROCtet en Ludwig. Ze treedt nu uit de schaduw met een indrukwekkend album, waarvan de ondertitel luidt: ‘een autobiografie in muziek.’

Verder meldt het juryrapport: "Alle tien composities, waarvan acht plaatpremières, zijn in de loop der jaren voor Hartig zelf geschreven of gearrangeerd: van ‘Dijalozi’ (1990) door vader Tibor Hartig tot ‘Air & Riffs’ (2022) door Veljko Nenadic. De nieuwste stukken waren amper een maand jong toen Hartig ze opnam en toch heeft Hartig zich alle werken geheel eigen gemaakt. De wijze waarop Hartig de stukken uitvoert - zowel solo als samen met pianiste Reineke Broekhans en celliste Maja Bogdanović - is telkens met een geheel eigen en persoonlijk idioom: van intiem omfloerst tot rauw en driest. Het onderbouwt het goed doordachte verhaal dat de stukken tezamen vertellen.

Het album is een ontroerend en meeslepend resultaat van jarenlange commissies van een bevlogen musicus. Hartig, die zei in Dark Velvet de zoekende klank van een componist te willen vangen, heeft tegelijkertijd de zoektocht naar identiteit – zo actueel in een wereld op drift – betekenis en zeggingskracht gegeven."

Twee onafhankelijk vakjury’s wezen in vijftien categorieën winnaars aan, o.a. aan nieuwkomers Loek van den Berg (jazz) en Julija Hartig (klassiek). Daarnaast koos het publiek twee winnaars: bij jazz kreeg Eric Vloeimans (Wild Port of Europe) de meeste stemmen en bij klassiek won Lucie Horsch (Origins). De Edisons worden uitgereikt tijdens de AFAS Edisons Jazz en Klassiek op 9 oktober in het AFAS Theater in Leusden.

De jury’s beoordeelden producties, nationaal en internationaal, die verschenen in de periode 1 mei 2022 tot 1 mei 2023. Dat deden zij op basis van artistieke waarde en opnamekwaliteit. De jury van Edison Klassiek bestond uit Kenne Peters, Jet Berkhout, Joost Galema, Frederike Berntsen, Jeroen Smits en Marian van der Meer. In de jury van Edison Jazz namen Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velden, Mischa Andriessen, Frank Bolder en Marieke Meischke plaats.

De uitreiking is op 9 oktober in het AFAS Theater in Leusden