In memoriam Wim Henderickx (1962-2022)
Het was voor velen een schok. De componist Wim Henderickx is op zondag 18 december volkomen onverwachts overleden, op 60-jarige leeftijd. De week daarvoor was hij nog volop actief. Hij staat bekend als de meest vooraanstaande componist van België, maar had een hechte band met het Nederlandse muziekleven. Tientallen componisten zaten in zijn compositieklas op het Conservatorium van Amsterdam. Op Facebook verschenen vele berichten als in memoriam. Vrijwel iedereen memoreert zijn ruimhartige open geest, zijn enthousiasme en energie waarmee hij lesgaf.
In Nederland werd zijn werk te weinig uitgevoerd. Tijdens de Cello Biënnale Amsterdam van 2018 speelde Jean-Guihen Queyras de première van zijn celloconcert Sangita met het Antwerp Symphony Orchestra. In het Holland Festival van 2011 klonk het orkestwerk Tejas (2008). Met het Nieuw Ensemble en Atlas Ensemble werkte hij geregeld samen. Indrukwekkend in 2010 was de première van Mudra, onder leiding van Ed Spanjaard: het slotstuk van zijn spraakmakende zevendelige Tantric Cycle, het magnum opus waarin Wim Henderickx zijn fascinatie voor niet-westerse muziektradities en oosterse filosofie heeft verklankt.
In België was Henderickx huiscomponist bij Muziektheater Transparant en het Antwerp Symphony Orchestra. Hij studeerde slagwerk en compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, sonologie aan het IRCAM in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als paukenist speelde Henderickx bij het Nieuw Belgisch Kamerorkest.
Wim Henderickx stond bekend om het verkennen van “klankwerelden van de meer onthechte soort”, zoals de NRC in 2020 schreef. In mei van dit jaar ging Henderickx’ opera De bekeerlinge in première bij Opera Vlaanderen, de bestbezochte hedendaagse productie van het operahuis in twintig jaar. In april 2022 had hij succes met de première van zijn bassetklarinetconcert Sutra.