Hoe zit het met bladmuziek en rechten?
Bladmuziek
De bladmuziek op deze site is in verband met corona tijdelijk gratis te downloaden dankzij onze anonieme mecenas en de medewerking van muziekuitgeverijen Donemus, Deuss Music en EditionsMatchingArts. Dat dit gratis wordt aangeboden, is uitzonderlijk. Normaal gesproken moet de bladmuziek worden aangeschaft bij de uitgever, of je het nu zelf print of in druk koopt. Waarom? Een muziekuitgever investeert in componisten, in goed geredigeerde partituren, in nationale en internationale promotie en zorgt ervoor dat composities vindbaar en beschikbaar zijn en ook blijven op de lange termijn als onderdeel van ons muzikale erfgoed van de toekomst.
Dit zijn de tien meest gestelde vragen en antwoorden over het downloaden en aanschaffen van bladmuziek: Vragen en antwoorden muziekgebruikers
Rechten
Een componiste verdient haar brood met componeren. Onze mecenas heeft iedere componiste dan ook een Fair Practice honorarium betaald voor het maken van de composities die op deze site staan. Daarnaast heeft een componiste nog de auteursrechten van het werk. Dat betekent, dat bij gebruik van de compositie de componiste recht heeft op een vergoeding. Die vergoeding wordt betaald door Buma/Stemra. Let op: Alleen als je bij Buma/Stemra opgeeft wat je precies uitvoert of opneemt, krijgt de componiste betaald. Ieder koor heeft bij het afsluiten van een licentie bij Buma/Stemra een persoonlijke inlogcode voor hun website gekregen. Via deze inlogcode kan jouw koor heel gemakkelijk de gebruikte muziek opgeven, zodat de componiste betaald krijgt.
Heb je geen Buma/Stemra licentie?
Elk koor dat uitvoeringen geeft en/of opnames maakt, is wettelijk verplicht een licentie te nemen bij Buma/Stemra. Per koorlid draag je dan jaarlijks een vast bedrag af voor het gebruik van muziek. Hoeveel muziek of welke muziek, dat maakt niet uit; het bedrag dat je afdraagt, blijft hetzelfde. Aan het opgeven bij Buma/Stemra van de gebruikte muziek zijn dan ook geen extra kosten verbonden: je zorgt er daarmee alleen voor dat de componiste van Buma/Stemra een eerlijke vergoeding krijgt voor het gebruik van haar muziek.
Zorg dus voor een Buma/Stemra-licentie! Klik hier voor het direct afsluiten van je licentie https://www.bumastemra.nl/muziekgebruikers/direct-registreren, kies vervolgens voor podia, evenementen en live muziek > meer licenties > amateurmuziekvereniging.
Koren die zijn aangesloten bij een van de bonden die vallen onder Koornetwerk Nederland hebben een speciaal tarief.