
De Componisten van Fast Forward
Twaalf enthousiaste makers zijn geselecteerd voor het Fast Forward -programma en gaan de laatste fase in van hun traject. Met steun van Fonds Podiumkunsten werken deze makers aan het versterken van hun internationale positionering, ieder op hun eigen manier. We stellen je graag voor aan de componisten van het gezelschap.
Stanley Clementina
Singer/songwriter, producer, multi-instrumentalist en componist Stanley Clementina nam al op zijn tiende zijn eerste compositie op. Hij beweegt zich op vele gebieden in de muziek als uitvoerend muzikant en docent, maar wil in zijn praktijk de vaardigheden om ook een allround musical director en dirigent te zijn verder ontwikkelen.
Fast Forward biedt Stanley Clementina de kans om niet alleen te dromen, maar ook om deze dromen werkelijkheid te maken. Tijdens zijn voorbereidingen komt er zelfs een nieuwe ambitie naar voren: het bewaken en in stand houden van zijn Cultureel Erfgoed. Hij streeft er niet alleen naar zijn musical director-vaardigheden te verbeteren, maar ook om een van de eerste dirigenten te worden die zich specialiseert in muziek vanuit de diaspora, met alle mogelijke muzikale combinaties en kruisbestuivingen.
“Samen met Fast Forward voel ik dat ik mijn werkelijke pad kan gaan bewandelen en daarbij mijn dromen kan verwezenlijken; zelf het ultieme rolmodel worden dat enorm veel kan gaan geven aan de volgende generatie, die daarnaar hunkert.”
Jens Bouttery
Jens Bouttery ziet Fast Forward als een belangrijk moment in zijn carrière. Na jaren werk voor andere bands, theaterstukken en films kan hij zich storten op onderzoek en inhoudelijke verdieping van zijn eigen werk. Via studie en samenwerkingen in New York, Parijs, Brussel en LA wil hij nieuwe artistieke kaders en restricties verkennen.
Jens heeft zijn traject in vijf hoofdstukken gevat, die allen over compositie gaan met een specifieke focus in ieder hoofdstuk. De centrale onderwerpen zijn contrapunt, frequentie-analyse, tekst, dans en beeld.
"Dit traject voelt als een waanzinnig cadeau. Het geeft me de ruimte om nieuw werk te onderzoeken en vanuit mijn geesteskind en speeltuin Hi Hawaii terug te keren naar de basis, om uiteindelijk te groeien naar werk voor grotere bezettingen."
Genevieve Murphy
Genevieve Murphy werkt op het grensvlak van performance/beeldende kunst en hedendaagse muziek, met thema's als psychologie en disability. Ze werkte samen met Martin Creed, schreef het marathonwerk ‘Walk and Drip for 12 hours’, componeerde voor verschillende orkesten en ensembles, en onderzocht haar podiumaanwezigheid tijdens haar Nieuwe Makers-traject bij Nicole Beutler Projects.
Binnen Fast Forward onderzoekt ze het pop/rock-concertformaat en transformeert het naar een interdisciplinaire performance die het publiek fysiek, visueel en sonisch betrekt. Samen met John Parish zoomt ze in op materiaal en geluid, werkt ze aan nieuwe nummers en volgt ze workshops bij de Neuköllner Oper, waarmee ze haar werk verder verfijnt.
"Ik werk met experts om een meeslepende ervaring te ontwikkelen en mijn vaardigheden als componist en uitvoerend kunstenaar te verbeteren. De eclectische fusie van genres in mijn band geeft mijn composities nieuwe energie. Het presenteren van de eerste schetsen live aan het publiek geeft me de perfecte balans tussen onderzoek en de gelegenheid om meerdere stemmen in het proces te integreren.”
Animistic Beliefs
Animistic Beliefs is een underground multimedia project uit Rotterdam dat in 2015 werd opgericht door Lưu Thoại Linh en Marvin Lalihatu, respectievelijk van Vietnamees-Chinese en Moluks-Nederlandse afkomst. Het duo produceert elektronische muziek met kenmerken van EDM, techno en experimentele bubbling. Hun naam verwijst naar animisme, spirituele concepten waarbij zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen of dieren maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen als donder en bliksem.
Animistic Beliefs wil binnen Fast Forward dieper duiken in cross-culturele samenwerkingen en traditionele muziek. Door residenties in Indonesië en Vietnam krijgen zij de kans hun artistieke visie te verbreden, nieuwe technieken te verkennen en hun signatuur verder te ontwikkelen. Een van hun onderzoeksvragen is hoe ze traditionele instrumenten en klanken uit Zuid-Oost Azië op een respectvolle en vernieuwende manier kunnen integreren in elektronische muziekcomposities.
"Fast Forward geeft ons de ruimte om onze praktijk te verdiepen, zowel binnen de club als daarbuiten. We benaderen geluid, performance en technologie als rituelen - manieren om onszelf, onze omgeving en elkaar te bevragen, te vieren en te verbinden. Geworteld in queerness, dekolonisatie en onze persoonlijke en culturele ervaringen creëren we nieuwe radicale muziekvormen die niet alleen de dansvloer in beweging zetten, maar ook culturele en politieke verhalen laten resoneren."