Dark Velvet

Albumtip

Dark Velvet

Julija Hartig

Je bent nooit te oud om je eerste solo-album uit te brengen. De Servisch-Nederlandse violist Julija Hartig maakte, begin vijftig, met het album ‘Dark Velvet’ haar solodebuut. En met succes! Ze won de Edison in de categorie nieuwkomers. Maar een onbeschreven blad is zij allerminst. Al jaren treedt zij als soliste op bij meerdere orkesten. Maar nu ligt dus eindelijk deze pracht-cd in de winkel met allemaal werken die speciaal voor haar geschreven zijn. Zij ziet de cd, die je ademloos van a tot z beluistert, als een “autobiografie in muziek”. Er staan twee Nederlandse stukken op: ‘The Music of Erich Zann’ van Florian Magnus Maier en ‘A Song for Isadora’, Calliope Tsoupaki’s indrukwekkende hommage aan de veel te vroeg gestorven componiste Isadora Zebeljan.

Hoewel Dark Velvet een persoonlijk album is, kan Julija Hartig ook worden beschouwd als een ambassadeur van de nieuwe muziek.

"Ik blijf als violist keer op keer verbaasd, de kans te krijgen om aan 'Nieuwe Muziek' te werken, dat elke uitdrukking die je voor de eerste keer hoort, klinkt als een taal die je niet begrijpt. Voor veel mensen is dit een drempel die ze niet willen oversteken. Maar als je besluit om dat te doen, en terwijl je verder zoekt en zelf met onzekere vingers en oren begint te luisteren, begin je woorden, zinnen en betekenis te vormen. Plotseling spreek je Ligeti, Bartok, Messiaen, Stockhausen, Zebeljan, Waller, Maier, Tsoupaki... Ja, je zult persoonlijke affiniteiten hebben en, net als bij gesproken talen, zul je een deel van je persoonlijkheid vinden dat één taal beter kan uitdrukken dan een andere, maar dat is de aard van communicatie," schreef Hartig op haar persoonlijke blog

In de video hieronder speelt Hartig The Music of Erich Zahn van Florian Magnus Maier, een compositieopdracht van New Music NOW Files. De meeste composities op het album zijn van haar vader Tibor Hartig, waarmee het allemaal begon.

Hartig, die verbonden is aan Splendor, speelde samen met Reineke Broekhans onlangs op het 10-jarige Splendor-feest Air & Riffs van de jonge Servische componist Veljko Nenadic, die ook op het album staat.

Florian Magnus Maier

The Music of Erich Zann

'The Music of Erich Zann' is gebaseerd op H.P. Lovecraft’s verhaal van dezelfde naam.

    • Florian Magnus Maier
    • Calliope Tsoupaki