Luieren en luisteren
Wonderfeel
Op 15, 16 en 17 juli is het weer heerlijk muziek genieten op Wonderfeel. Op het 25 hectare natuurgebied in 's-Graveland liggen, op wandelafstand van elkaar, zeven podia met een eigen muzikaal karakter. Deze editie kersverse noten van o.a. Kate Moore, Morris Kliphuis, Mathilde Wantenaar, Roderik de Man, Hawar Tawfiq. Met de compositie drop after drop van Maxim Shalygin verenigen Europese festivals zich in solidariteit en compassie voor Oekraine .
Driedaags buitenfestival voor klassieke muziek
Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek van Nederland (en Europa) met meer dan 100 optredens door ruim 500 musici voor bijna 10.000 bezoekers in drie dagen. Op het 25 hectare natuurgebied in ‘s-Graveland liggen, op wandelafstand van elkaar, zeven podia met een eigen muzikaal karakter. Ze bieden voor elk wat wils: van barok tot minimal, van klassieke hits tot kersverse noten, van solo tot symfonisch, met lijnen naar jazz, pop en niet-westerse muziek. Dit alles uitgevoerd door (inter)nationale musici van wereldklasse, jonge honden en oude rotten.
Kunstdisciplines
Daarnaast presenteert Wonderfeel kunstdisciplines die aansluiten bij of in het verlengde liggen van (klassieke) muziek, zoals dans, muziektheater, poëzie, literatuur en muziekdocumentaires. Natuurwandelingen, yoga en diverse kinderactiviteiten complementeren het programma. Door de verkoop van dagtickets, een vol festivalschema met parallelle programmering, rollende keukens en een camping op loopafstand van het festivalterrein, heeft Wonderfeel het karakter van een popfestival. Hiermee neemt het festival een unieke positie in binnen het klassieke festivalaanbod en voegt daar een andere beleving van klassieke muziek aan toe.
Ontmoetingsplek
Wonderfeel is een ontmoetingsplek waar het publiek vrij kan ronddwalen en bij toeval of uit nieuwsgierigheid nieuwe ontdekkingen doet. Daarbij niet gehinderd door de prijs van losse kaartjes of het moeten reserveren van een zitplaats (in- en uitlopen kan elk moment). Musici kunnen vrijuit nieuwe concepten en programma’s uitproberen en onze programmeurs – Europa afgrazend en gebruik makend van hun wereldwijde netwerk – hebben alle vrijheid om een actueel aanbod te presenteren passend bij de diverse podia. Beiden, musicus en programmeur, worden daarbij niet belemmerd door de potentiële verkoopbaarheid van hun ideeën. Wonderfeel verwezenlijkt hiermee een actuele, onbegrensde zoektocht naar de dynamiek en vitaliteit van (klassieke) muziek.
Midden in de wereld
Wonderfeel is betrokken bij de wereld als geheel en de eigen regio in het bijzonder, en draagt dat uit. Dat doen we door het nemen van duurzame maatregelen – op ecologisch en bedrijfsmatig vlak – en het delen van kennis hierover. Ook organiseren we activiteiten op het gebied van sociale duurzaamheid en maken we het festival toegankelijk voor jongeren en kwetsbare doelgroepen. Hiernaast bevorderen we interculturele uitwisseling door het samenbrengen van internationale musici, het initiëren van (internationale) coproducties en het aangaan van samenwerkingen met Europese collega’s.