Robin de Raaff
Vioolsonate
De violiste Tosca Opdam verhuisde van Amsterdam naar de VS. Zij kreeg daar voet aan de grond en kon in 2018 spelen in Carnegie Hall. Voor haar debuut bestelde zij bij Robin de Raaff de nieuwe vioolsonate ‘North Atlantic Light’, die voldoende substantie had om te worden bewerkt tot vioolconcert. De oorspronkelijke versie is nu te horen in De Doelen.
De Raaff liet zich voor North Atlantic Light inspireren door het gelijknamige schilderij van Willem de Kooning. De Kooning schilderde het doek in 1977, 50 jaar na zijn aankomst in Amerika. In dik opgebrachte kleurvlakken zijn de contouren van een blauw zeilbootje te zien, weerspiegeld in het water. Volgens Opdam kun je de compositie van De Raaff zien als een muzikaal zeegezicht: “Het is vloeibare muziek, een deinend stuk, met grote golfbewegingen in tempo, toonhoogte en dynamiek. Soms is het bijna alsof je zelf op een boot zit.”
De Raaff beschrijft zijn vioolsonate zelf als een ‘muzikale weergave van de beelden, kleuren en sfeer van Willem de Koonings schilderij, maar ook een ingebeelde reis door de creatie ervan. Van het lege doek tot het aanbrengen van de verflagen, ik heb geprobeerd de schildertechnieken vast te leggen en te vertalen in compositorische en sonische structuren.’ Een groepje tonen dat steeds rond een centrale ‘c’ cirkelt, imiteert bijvoorbeeld de mengende beweging van een kwast op een palet.
Programma
Mendelssohn Vioolsonate in F
Elgar Vioolsonate in e
De Raaff Vioolsonate nr. 2, ‘North Atlantic Light’
Tosca Opdam viool
Victor Stanislavsky piano