Martin Fondse Foto Krijn Van Noordwijk
za
18
jun

Utrecht

Programma Dag van de Componist

Utrecht is het epicentrum van de Dag. Met een 12 uur lange live-gestreamde concertmarathon, de grootste grafische partituur, hedendaagse componisten in Hoog Catharijne en nog veel meer. NPO Radio 4 doet verslag.

Voorzetgebouw Utrecht.jpg

10.00 – 10.45 uur Start om 10.00 uur: Stadskantoor / Utrecht CS Jaarbeursplein

Om 10.00 uur opent de Dag van de Componist met een publiekshappening.

Martin Fondse, Componist des Vaderlands
componeert speciaal voor de Dag van de Componist de Grootste Grafische Partituur Aller Tijden. Dit meer dan 400 meter lange lint vol muziek slingert van het stadskantoor Utrecht, via de galerij achter Centraal Station naar een groots muziekmoment onder het ‘bolletjesdak’. Dan dwars door Hoog Catharijne richting TivoliVredenburg met de grande finale op de Vredenburgerkade. De muziek wordt gespeeld door een bonte stoet aan kinderen, musici en voorbijgangers. Langs de route klinken ook andere composities van diverse jonge, oude, beginnende en ervaren componisten, waaronder de muziekschoolleerlingen van De Utrechtse Muziek School. NPORadio4 en New Music NOW zijn erbij voor een live reportage.

Start 10.00 uur Stadskantoor Utrecht CS Jaarbeursplein. Route via galerij achter Utrecht CS, onder het “bolletjesdak”, door Hoog Catharijne. Einde 10.45 uur Vredenburgerkade voor TivoliVredenburg. Toegang is gratis. Meer info

16484830129 99f6a8498a

10.00 – 22.00 uur TivoliVredenburg.

Een twaalf uur lange Concert- en Talkshow-Marathon met live optredens en interviews in de tot televisiestudio omgebouwde Pleinzaal van TivoliVredenburg. Elk uur zijn er concerten en talkshowgasten. De line-up van topensembles bestaat onder andere uit het Cello Octet Amsterdam, Adam kwartet, Trio Napolov/Fridman/Sandee, Amstel Quartet, Nieuw Amsterdams Peil, T R O M P O, Insomnio, Trio Kaer, Postland. Met werken van onder anderen Louis Andriessen, Vanessa Lann, Christiaan Richter, Maxim Shalygin, Calliope Tsoupaki, Douwe Eisenga, Amarante Nat, Reza Namavar, Joey Roukens, Rembrandt Frerichs, Kate Moore, Martijn Padding, Oene van Geel, Gemma Luz Bosch en Theo Loevendie. Bekijk hier het hele programma. De marathon is gratis toegankelijk (aanmelden voor vrijkaarten) en wordt live gestreamd door New Music NOW.

Louis Andriessen

11.00 – 12.00 uur Carillon van de Dom en onthulling gevelbord Andriessen.

Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bespeelt het carillon van de Dom. Op het programma staan werken van Louis Andriessen, van zijn broer Jurriaan en van zijn vader Hendrik. Een hommage aan deze beroemde componistenfamilie, die lang in Utrecht heeft gewoond. Aansluitend is om 12 uur de onthulling van het gedenkbord bij het woonhuis van de componistenfamilie Andriessen Herenstraat 5 Utrecht. Vrij toegankelijk.

Hoog Catharijne Ingang

12.00 – 17.00 uur Hoog Catharijne.

Hoog Catharijne biedt de hele middag podium aan Nederlandse componisten met live optredens op diverse plekken in Hoog Catharijne. Met dank aan de Ondernemersfonds Hoog Catharijne. Ensemble Zoef brengt muziek van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis, ten gehore. De componist Riek Westerhof speelt eigen werk. Pianist Jacqueline voorheen Frederique betovert de oren van het winkelend publiek in Hoog Catharijne met haar project Bach. En nu?: korte pianocomposities van nu levende Nederlandse componisten in antwoord op de 48 preludes van J.S. Bach. Vrij toegankelijk.

Programma Hoog Catharijne 

11 uur Ensemble ZOEF (o.a. werken van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis) - Stadskamer, Hoog Catharijne   

12 uur Duo Mees van der Smagt (eigen werk)  Stijlkamer, Hoog Catharijne

12.30 uur Ensemble ZOEF (o.a. werken van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis) - Stadskamer, Hoog Catharijne

13 uur Duo Mees van der Smagt (eigen werk)  Stijlkamer, Hoog Catharijne

13.30 uur Ensemble ZOEF (o.a. werken van Oene van Geel, Theo Verbey en Spinvis) - Mediamarkt, Hoog Catharijne

14 uur Bach. En NU? (o.a. werken van Louis Andriessen, Caroline Ansink, Loek Dikker, Gijs van Dijk en Jacques Bank) - Stijlkamer, Hoog Catharijne

14.30 uur Duo Mees van der Smagt (eigen werk) - Stijlkamer, Hoog Catharijne          

15 uur Bach. En NU? (o.a. werken van Lorre Trytten, Pieter Smithuijsen, Christina Viola Oorebeek, Aart Strootman en Bob Zimmerman) - Stijlkamer, Hoog Catharijne

15.30 uur Vanessa Lann speelt The Candle – Stijlkamer, Hoog Catharijne

16 uur Riek Westerhof: Reistasjes - Stijlkamer, Hoog Catharijne

Meer info

Bed5a9e75425f1e3d589c9bbe7035f9c 1

15.30 -16.30 uur Domkerk.

Zaterdagmiddagmuziek Domkerk zet twee levende Nederlandse componisten in de schijnwerpers: Hans Kämper - Inventie alla Tango (première), en een compositie voor orgel van Jan Hage. Toegang is gratis en reserveren is niet nodig.

220512 105 Bob 2500px

20.00 – 23.00 uur TivoliVredenburg grote zaal.

Utrechtse stadsopera Trijn van Bob Zimmerman. Exact op de plek waar het gebeurde, want in 1577 bestormde de Utrechtse Trijn van Leemput met een grote groep vrouwen het kasteel op het Vredenburg, dat dienst deed als dwangburcht en gevangenis. De Spaanse bezetting van Utrecht was dan wel voorbij, maar het stadsbestuur weigerde het gehate kasteel af te breken. Trijn van Leemput kwam in verzet en met de pikhouweel in de hand bestormde ze met haar medestrijders de burcht. Met succes. De Utrechtse stadsopera ‘Trijn’, onder artistieke leiding van componist Bob Zimmerman is een grootse productie met ruim 200 zangers, acteurs, dansers en musici. Toegang kost 19 euro. Bestel je tickets hier.

Meer info

Radio4

Hele dag NPO Radio 4

NPO Radio4 besteedt de hele dag aandacht aan levende Nederlandse componisten, waarbij de NTR live uitzendt vanuit TivoliVredenburg, met vele live concerten, reportages en gasten: Martin Fondse, Bob Zimmerman, Calliope Tsoupaki, Amarante Nat, Christiaan Richter, Reza Namavar, Rembrandt Frerichs, en Theo Loevendie. De VPRO sluit de dag af met Vrije Geluiden, live vanuit TivoliVredenburg en speciaal gewijd aan de componisten van nu.

  • Martin Fondse
  • Vanessa Lann
  • Christiaan Richter
  • Maxim Shalygin
  • Calliope Tsoupaki
  • Douwe Eisenga
  • Amarante Nat
  • Reza Namavar
  • Rembrandt Frerichs
  • Kate Moore
  • Theo Loevendie
  • Riek Westerhof
  • Oene van Geel
  • Frieda Gustavs
  • Martijn Padding
  • Joey Roukens
  • Jacob Ter Veldhuis
  • Bart de Vrees
  • Bob Zimmerman
  • TivoliVredenburg
  • Radio4
  • Cello 8ctet
  • Amstel Quartet
  • nieuw amsterdams peil
  • Insomnio
  • Gaudeamus Muziekweek