
Anne Veinberg, Wilma Pistorius
Secret Compartment
‘Secret Compartment’ is een intieme en speelse voorstelling met nieuw gecomponeerde muziek voor speelgoedpiano's en cello, gecombineerd met de bewegingen van een acrobaat. Het concert bevat interactieve elementen en is geïnspireerd op de esthetiek van de Zen-kunst en de astronomische objecten die Charles Messier catalogiseerde. Uitgevoerd door Nick Vos (acrobaat), Anne Veinberg (speelgoedpiano's) en Wilma Pistorius (cello). Muziek van John Cage en Wilma Pistorius.
12 juni | Torpedo Theater | 19:00 & 21:00 | €15,00
Tickets
Het programma is gebaseerd rond Wilma Pistorius’ Secret Compartment (2022) - een interactieve en semi-theatrale werk voor toypiano's en muziekdoosje. Met de gecomponeerde noten zijn improvisaties en elementen van toeval verweven. Het publiek helpt mee om het stuk te creëren. In een speelse ritueel (voorafgaand aan het stuk) bepalen ze twee aspecten van de uitvoering. Dit werkt als volgt:
Wanneer het publiek (ca. 20 personen) de ruimte betreedt, vinden ze 32 stoelen die als sterrenconstellatie zijn opgesteld. Elke stoel is verbonden aan een klank in een muzikale thema dat in het stuk terugkomt. De tonen die verbonden zijn aan lege stoelen worden dan uit het thema verwijderd en vervangen door rusten. Bovendien vindt het publiek een kaartje met drie zinnen op hun stoel. Deze zinnen vormen een Haiku-gedicht:
"Shining curiosity
In and out the magic box
Playing in the dark"
Het publiek wordt gevraagd om deze zinnen in een bepaalde volgorde te zetten. Één publiekslid wordt willekeurig door Pistorius geselecteerd, en de volgorde waarin dit persoon de zinnen heeft geplaatst, bepaald de structuur van het muziekstuk. Dit is per uitvoering anders.
Het muzikale materiaal van Pistorius' Secret Compartment is geïnspireerd door verschillende astronomische objecten die door Charles Messier zijn gecatalogiseerd. De connectie met de (sterren)hemel wordt voorgezet met ‘Orion’ van Takemitsu, en selecties uit John Cage's Etudes Boreales.
Daarnaast bevat het programma 'Fantasia & Improvisatio’ uit ‘A.D.A.' (Pistorius) en 'Untitled' (Veinberg) - beide live-gecomponeerde stukken geïnspireerd door het moment. Ter afsluiting zal het duo 'Sakura' van Pistorius uitvoeren, geïnspireerd door de Japanse esthetiek van wabi-sabi, de waardering van de schoonheid van vergankelijkheid en imperfectie.
Programma
Pistorius – Secret Compartment (toy piano & music box) (ca. 10')
Pistorius – 'Fantasia & Improvisatio' from 'A.D.A.' (cello solo) (ca. 4')
Takemitsu - Orion (cello & piano) (ca. 10’)
Veinberg – Untitled (toy piano solo) (ca. 5')
John Cage – Etudes Boreales (tussen 5’ - 15’)
Pistorius – Sakura (cello, toy piano, music box) (ca. 6')
Over de artiesten
Wilma Pistorius is geboren in Zuid-Afrika, begon op vierjarige leeftijd cello te spelen en wordt al haar hele leven begeleid door een levendige muzikale fantasie. Haar muzikale passie verhuisde in 2004 met haar mee naar Nederland, waar ze later Bachelor compositie studeerde bij Wim Henderickx en Jorrit Tamminga aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2013 afstudeerde. Tegelijkertijd studeerde ze bachelor cello bij Jeroen den Herder aan het Conservatorium van Rotterdam, waar ze in 2014 cum laude afstudeerde. Momenteel woont ze in Amsterdam, waar ze werkt, speelt en lesgeeft.
Pistorius beschrijft haar muziek als “serieus, maar met een knipoog”. Voor haar is het de meest directe manier om zich uit te drukken en zowel muzikanten als publiek subtiel uit te dagen. Haar werken zijn vaak geïnspireerd door haar persoonlijke (zintuiglijke) ervaring van de wereld, en ze geniet van het synesthetische spel om deze te vertalen in klankkleuren en texturen. Voor Pistorius is muziek iets speels en magisch. Het is een middel om zich te verhouden tot de wereld, haarzelf en anderen, en ze met elkaar te verbinden met behulp van trillingen in de lucht.
Anne Veinberg is concertpianist en gepassioneerd door muziek van- en voor vandaag. Ze werkt regelmatig samen met componisten en andere makers met verschillende achtergronden om nieuwe werken en muzikale ervaringen te ontwikkelen. Sinds kort is ze ook begonnen met improviseren/componeren voor performance projecten. Samen met Felipe Ignacio Noriega was Veinberg medeoprichter van de CodeKlavier: een project dat onderzoekt hoe je live kunt coderen met de piano als een artistieke gebeurtenis.
Veinberg treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Ze trad op vele belangrijke festivals voor hedendaagse muziek op, waaronder Gaudeamus Music, Rewire, La Escucha Errante en Sonorities. Anne brengt ook graag muziek buiten de concertzaal en voltooide een tournee met CodeKlaviers ARquatic met Felipe Ignacio Noriega in de Botanische Tuinen van Nederland. ARquatic werd in 2022 bekroond met de Joke ‘t Hart prijs.