
Dag van de Componist
Ochtendtraject New Music NOW Express
Het ochtendtraject van de felrode New Music NOW Express begint met een stationsconcert om 9 uur op Amsterdam Centraal Station, waarna de trein vertrekt om delen spoor van nieuwe muziek door het land te trekken. Bekijk hier het ochtend programma, met de zowel concerten op Amsterdam, Arnhem en Utrecht Centraal, als de optredens onderweg in alle drie de treincoupés.
Stationsconcert Amsterdam Centraal
Amsterdam Centraal Station IJ-Boulevard | 09:00 - 10:00 uur
Gratis toegankelijk
De Dag van de Componist 2025 opent met een Stationsconcert op de IJ-Boulevard. De opening is voor het Maat Saxophone Quartet, dat gedurende de gehele Dag van de Componist als festivalensemble meereist met de New Music NOW Express. Aansluitend speelt percussioniste Mei Yi Lee Coral Speak van stadscomponist Kate Moore, een betoverend stuk voor vibrafoon over de fragiele schoonheid van het Great Barrier Reef.
Daarna presenteren Martin Fondse en het Maat Saxophone Quartet This is your favourite music station, waarin de musici net spoken word-artiest Femi Dawkins het publiek betrekken. Dawkins is een interdisciplinair kunstenaar met Afro-Caribische roots. Hij maakt furore met zijn krachtige teksten over sociale rechtvaardigheid en identiteit.
Het VU Kamerkoor en dirigent Krista Audere vertolken van Stadscomponiste Kate Moore het speciaal voor De Dag van de Componist geschreven Amsterdam Lied. De teksten zijn gebaseerd op de poëtische dagboeken die van schrijfster Etty Hillesum bijhield tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Daarna treden Fuensanta en Ben van Gelder op. Fuensanta is een Mexicaanse zangeres en contrabassiste. De Nederlandse altsaxofonist en componist Ben van Gelder staat bekend om zijn innovatieve benadering van jazz en improvisatie.
Het kinderkoor Watermusic uit Purmerend sluit het programma af met Malala Speaks van de in Amsterdamse componiste Marion von Tilzer, een indrukwekkende toonzetting van teksten van de activiste Malala Yousafzai. Na het concert vertrekt de New Music NOW Express voor de tocht door de rest van het land.

Ochtendtraject
Tijdens het eerste traject van de New Music NOW Express ervaar je een spannende muzikale ontdekkingsreis verzorgd met een rijk gezelschap van musici en componisten. We rijden vanuit Amsterdam naar Arnhem, waar het tweede stationsconcert gecureerd is door stadscomponist Andries van Rossum. Vervolgens reist de trein naar Utrechtl.
Het dynamische Maat Saxophone Quartet, winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2021/2022, reist als 'festivalensemble' mee tijdens de gehele treinreis en treedt op bij de stationsconcerten in Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. De vier jonge musici zetten zich in voor nieuwe muziek en richten zich op actuele thema's. Zij presenteerden in 2024 hun klimaatproject No one is too small. Hun engagement, expressiviteit en een open speelstijl in dialoog met het publiek maakt van de vier musici een ensemble in residence bij uitstek.
Het Herz Ensemble, opgericht in 2017 door componiste Kate Moore, is een vooruitstrevend collectief. De groep bestaat uit musici met diverse achtergronden en instrumenten zoals harp, klarinet, vibrafoon en zang. Het ensemble heeft opgetreden op prominente festivals zoals November Music en locaties zoals het Muziekgebouw aan 't IJ, waar ze resideren. Tijdens de Dag van de Componist speelt het Herz Ensemble werken van Kate Moore, die in 2017 de Matthijs Vermeulenprijs won.
Martin Fondse is een internationaal gerenommeerde componist, pianist en orkestleider. Hij componeerde voor uiteenlopende musici als Pat Metheny, Terry Bozzio en het Metropole Orkest, waarmee hij in 2017 een Edison won. Als veelgevraagd componist schreef hij werken voor onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands Kamerkoor en Holland Festival. Zijn muziek kenmerkt zich door een originele fusie van jazz, klassiek en wereldmuziek. Speciaal voor de Dag van de Componist componeerde hij This is your favourite Music Station, dat hij samen met het Maat Saxophone Quartet uitvoert, in interactie met het publiek.
Femi Dawkins is een multidisciplinaire kunstenaar en spoken word-artiest met Afro-Caribische roots. Zijn artistieke praktijk wordt gevormd door zijn diaspora-ervaringen en door migratieverhalen. Dawkins won prestigieuze prijzen, waaronder de Gieskes-Strijbis Podiumprijs in 2022. Zijn werk omvat zowel visuele kunst als poëzie en muziek, vaak gericht op thema's van verlies, herinnering en identiteit.
Beate Loonstra is een getalenteerde harpiste die deel uitmaakt van het Herz Ensemble. Ze staat bekend om haar virtuoze techniek en haar vermogen om de harp als veelzijdig instrument voor hedendaagse muziek te presenteren. Naast haar werk met het Herz Ensemble geeft ze ook solo-optredens waarin ze de grenzen van traditionele harpcomposities verkent.
Vincent van Amsterdam is een virtuoos accordeonist en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. Hij wordt alom geprezen om zijn vernieuwende benadering van het accordeonrepertoire en heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het verbreden van het repertoire voor dit instrument. Met zijn expressieve speelstijl en technische beheersing weet hij het publiek moeiteloos mee te nemen in een wereld van klanken en emoties.
Fuensanta is een veelzijdige muzikant, geboren in 1995 in Mexico en nu gevestigd in Amsterdam. Als zangeres, contrabassist, componist en multidisciplinair kunstenaar creëert zij poëtische muziek die een surreële en oprechte kijk op de wereld biedt. Na haar studies aan JazzUV in Xalapa verhuisde ze in 2015 naar Nederland, waar ze in 2019 cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Als artist in residence bij het BIMHUIS (2021-2023) verbindt zij muziek met poëzie, fotografie en dans. Het live album van Fuensanta Ensamble Grande werd door het European Jazz Network genoemd als een van de beste albums van 2022. Haar werk wordt gekenmerkt door wat criticus Serge Mariani omschrijft als "een mysterieuze tellurische kracht" waarin poëzie, muziek en zang samenkomen.
Setareh Nafisi is een jonge componist, performer, pianist en improvisator die kunst inzet om maatschappelijke thema's te belichten. Als medeoprichter van The World We Live In, een artistiek collectief, werkt zij op het snijvlak van verschillende disciplines. Speciaal voor de New Music NOW Express creëert zij een performance waarbij het treinpubliek onderdeel wordt van de voorstelling. In deze compositie voor meerdere uitvoerenden vormt het landschap een levende partituur. Door pre-recorded stemmen en soundscapes te verweven met live-performance ontstaat een dialoog tussen de binnenwereld van de trein en de voorbijglijdende omgeving.
Ben van Gelder is een Nederlandse altsaxofonist en componist met een internationale carrière in moderne jazz. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de New School for Jazz in New York. Van Gelder staat bekend om zijn lyrische speelstijl en innovatieve composities die jazz combineren met klassieke invloeden. Zijn album *Manifold* (2023) verkent thema's zoals spiritualiteit en menselijke complexiteit. Hij heeft samengewerkt met prominente artiesten zoals Lee Konitz en het Metropole Orkest.
Stationsconcert Arnhem Centraal
Arnhem Centraal Station | 11:25 - 12:25 uur
Gratis toegankelijk
De imposante hal van station Arnhem Centraal vormt het decor voor het Stationsconcert onder curatorschap van stadscomponist Andries van Rossem. Met zijn rijke geschiedenis als Composer in residence bij ArtEZ (1992-93), Het Gelders Orkest (1993) en Musis (2016-17), brengt Van Rossem een veelzijdig programma met jong talent, amateurmusici en professionals.
Het concert opent met een speciale 'Andries Tune', uitgevoerd door een blaasduo, gevolgd door welkomstwoorden van New Music NOW directeur Esther Gottschalk. Daarna treedt het Maat Saxophone Quartet op, dat als festivalensemble meereist met de New Music NOW Express.
Een hoogtepunt vormt de première van het nieuwe Stadslied, gecomponeerd door Tobias Wenting en uitgevoerd door Muziektheaterkoor De Plaats onder leiding van Lucas Wiegerink. Wenting, die als docent verbonden is aan de vooropleiding van ArtEZ, heeft een hommage aan zijn stad geschreven dat tijdens dit concert voor het eerst zal klinken.
Het stationsprogramma presenteert daarnaast een optreden van slagwerkensemble Crescendo, dat werk uitvoert van componist Dolf de Kinkelder. Deze amateurgroep, die succesvol optrad tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, maakt furore met zijn hoge uitvoeringsniveau.
Ook klinken er werken van Vanessa Lann (première), Andries van Rossum, Aftab Darvishi en compositiestudenten van Artez, uitgevoerd door musici van Orkest de Ereprijs. Hierna worden de bezoekers terug begeleidt naar de New Music NOW Express voor vertrek naar de volgende stad.
Het stationsconcert is slechts het begin van een dag vol nieuwe muziek in Arnhem. Na afloop van het concert klinkt de Dag van de Componist door in heel Arnhem, met concerten in park Sonsbeek, de Eusebiuskerk en kunstcentrum Rozet. De stadsbeiaard wordt bespeeld met werk van Van Rossem, zijn studenten en Vanessa Lann, en ArtEZ organiseert een debat over de rol van nieuwe muziek in de stad.
Stationsconcert Utrecht Centraal
Utrecht Centraal Station | 13:00 - 14:00 uur
Gratis toegankelijk
Op Utrecht Centraal Station speelt het NS Orkest, dat speciaal voor de Dag van de Componist een programma presenteert met muziek van eigentijdse Nederlandse componisten. Dit 70-koppige amateurorkest verbindt musici van 18 tot 80 jaar die werkzaam zijn bij NS, ProRail, Movares en andere bedrijven uit de spoorsector.
Onder leiding van componist-dirigent Léon Vliex brengt het NS Orkest van Nederlandse componisten ten gehore, waaronder Johan de Meij, Jacob de Haan en een compositie van Jörgen IJsendoorn, voormalig NS-hoofdconducteur.