Calliope Nieuwe Foto
vr
15
sep

Calliope Tsoupaki

Aurora

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor

Het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert trapt af met werken van Sibelius, Rachmaninov en Tsoupaki. Het thema van dit seizoen, ‘Wanderlust’ is voor Calliope Tsoupaki aanleiding voor de wereldpremière 'Aurora': ‘Het verlangen om te reizen, om te vertrekken naar een verre onbekende plek, is de basis van het verlangen om muziek te maken.’

Heldenepos

Met het Groot Omroepkoor, het Radio Filharmonisch Orkest en chef-dirigent Karina Canellakis op de bok opent het AVROTROS Vrijdagconcert het nieuwe seizoen als een klok. Letterlijk, want op het programma staat Rachmaninovs koorsymfonie De klokken. Als tekst nam Rachmaninov het beroemde gedicht The Bells van Edgar Alan Poe, dat hij op de voet volgt. Het is een prachtige lijn van twinkelende belletjes, naar huwelijksklokken en alarmbellen, om te eindigen met de klokken van de dood. Zoals in zoveel van zijn werken, en hier helemaal van toepassing, gebruikt Rachmaninov in de finale het bekende dies irae-motief uit de gregoriaanse dodenmis.

Ook voor de pauze heeft het concert veel te bieden. Met Sibelius verkennen we de Noord-Europese mythologie. In Luonnotar, met een zeer virtuoze sopraansolo gezongen door de Oekraïense sopraan Olga Kulchynska, gebruikt hij een tekst uit het traditionele Finse heldenepos Kalevala. In En Saga, een van zijn eerste grote orkestrale werken, verkent Sibelius de sfeer van de IJslandse Edda.

Programma

Tsoupaki Aurora (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
Sibelius En saga
Sibelius Luonnotar
Rachmaninov De klokken

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Karina Canellakis dirigent
Benjamin Goodson koordirigent
Olga Kulchynska sopraan
Sergey Skorokhodov tenor
Mikhail Petrenko bas

    • TivoliVredenburg, Grote Zaal, Utrecht
    • vrijdag 15 september 2023 om 20:15
    • Calliope Tsoupaki
    • TivoliVredenburg