Bob Zimmerman
Maduro
Een opera over een verboden liefde, verzet en verraad, in tijden van oorlog én het ontstaan van Madurodam.
Amare en het Residentie Orkest presenteren in samenwerking met Kwekers in de kunst, DeDDDD en Rabarber de muziektheaterproductie: Maduro, een verhaal over oorlog, verboden liefde, verzet, verraad én het ontstaan van Madurodam. Het is het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro en van Bep Boon - van der Starp, de oprichtster van Madurodam.
George Maduro
George Maduro (1916- 1945) werd geboren op Curaçao in een zeer rijke familie van Sefardisch-Joodse afkomst. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op Hedda, een jeugdvriendin, die afkomstig is uit een protestantse familie. Hun liefde kan wegens de verschillende religieuze achtergronden, niet rekenen op de goedkeuring van hun beider families en staat zwaar onder druk. Maar ze zetten door. Dan begint de oorlog.
In die eerste oorlogsdagen, boekt de optimistische en gedreven George een belangrijke overwinning, waarvoor hij later postuum de militaire Willemsorde zal ontvangen. Na de capitulatie, sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in de beruchte Haagse gevangenis: het ‘Oranjehotel’. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar in deze allesvernietigende oorlog is een goede afloop absoluut geen gegeven.
Madurodam
Bep Boon van der Starp heeft na de oorlog het plan opgevat om een miniatuurstad te bouwen, waarin beroemde gebouwen en projecten uit Nederland te zien zullen zijn. Van de entree wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen, zodat ze tóch kunnen studeren. Ze overwint op geheel eigen wijze de vele problemen en moet in haar eentje vaak opboksen tegen sceptische mannen, die niet gewend zijn aan een ondernemende vrouw. Haar motto: ‘Waar een wil is, is een Bep’. Wanneer het plan door gebrek aan geld toch dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon. En zo komen beide verhalen bij elkaar.