do
4
nov

Bosch Requiem 2021

Hawar Tawfiq – Requiem des Fleurs et des Nuages

Bosch Requiem 2021

Sinds 2017 opent November Music ieder jaar het festival met het Bosch Requiem: een nieuwe dodenmis van een de interessantste Nederlandse componisten van nu. In 2021 wordt het requiem geschreven door de jonge Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Met zijn ‘Requiem des Fleurs et des Nuages’ voor bariton en symfonieorkest schildert Tawfiq een intieme lofzang aan het leven. Niet de angst voor de dood moet regeren, maar een wereld vol weelderige natuur en wolkenpartijen. Troost en verzoening in deze wispelturige en harde coronatijd.

In de Koerdische, Perzische en Nederlandse poëzie vond Tawfiq de troostende woorden voor zijn requiem: Dichtregels van Omar Khayyam, Bachtyar Ali, Hans Andreus en Anton van Wilderode met wijze, universele woorden over leven en dood. De spirituele diepte in die teksten sluit naadloos aan op Hawar Tawfiq’s mystieke muziek, waarin hij bruggen slaat tussen de Koerdische traditie en de westerse avant-garde.

Met philharmonie zuidnederland heeft Tawfiq in de loop der jaren een warme band opgebouwd. In 2019 voltooide hij het celloconcert Terramaan voor het orkest en cellist Mario Brunello. Twee jaar daarvoor ging zijn successtuk Unificazione bij het orkest in première. Ook nu is philharmonie zuidnederland weer van de partij en wordt alles in goede banen geleid door dirigent Ed Spanjaard.

Solist is de Nederlandse bariton Thomas Oliemans. Naast Tawfiqs nieuwe Bosch Requiem klinken geestverwante orkestwerken van Anthony Fiumara en festivalcomponist Kaija Saariaho.

Programma

Anthony Fiumara See the Sky About the Rain
Kaija Saariaho Terra Memoria
Hawar Tawfiq Requiem des Fleurs et des Nuages (wereldpremière)

Uitvoerenden
philharmonie zuidnederland 

Ed Spanjaard dirigent
Thomas Oliemans bariton

  • Muziekgebouw, Amsterdam
  • donderdag 4 november 2021 om 20:15
  • Jheronimus Bosch Art Center (November Music), Den Bosch
  • vrijdag 5 november 2021 om 20:30
  • Hawar Tawfiq
  • Muziekgebouw aan 't IJ
  • November Music