Bryce Dessner, Jlin, Luwten e.a.
Festival Birds of Paradise
Van 16 t/m 19 maart 2023 vindt in TivoliVredenburg in Utrecht en in De Singel in Antwerpen de tweede editie plaats van het jaarlijkse festival Birds of Paradise. Vijf gerenommeerde multidisciplinaire artiesten programmeren elk een hele avond en krijgen daarbij carte blanche. Indiepop, elektronische en hedendaags klassieke muziek smelten samen. Componisten, singer-songwriters, klassieke musici en elektronische artiesten overschrijden grenzen en tonen vergezichten die niet eerder op de Nederlandse en Vlaamse bühnes te zien waren.
The Concerto's of Bryce Dessner
Bryce Dessner ken je misschien van zijn werk als gitarist en componist voor rockband The National, maar zijn carrière als ‘klassiek’ componist ontwikkelt zich in ramp tempo. Het klassieke pad bracht Dessner samen met iconen als Steve Reich, Philip Glass, Nico Muhly en Caroline Shaw, maar ook met pop-fenomenen als Bon Iver, Paul Simon en Sufjan Stevens. Deze Birds of Paradise-uitvoering markeert het allereerste programma dat drie van zijn concerten samenbrengt: zijn Tromboneconcert, St. Carolyn by the Sea en het Concert voor twee piano's. De avond wordt besloten met de wereldpremière van een suite uit de Complete Mountain Almanak: een liedcyclus van de Noorse singer-songwriter Rebekka Karijord waarvoor Jessica Dessner de teksten schreef en Bryce Dessner de arrangementen maakte.
Dessner speelt deze avond gitaar in St. Carolyn by the Sea, trombonist Jörgen van Reijen voor het Tromboneconcert en het wereldberoemde pianoduo Katia en Marielle Labeque voor Concert voor twee piano's. Rebekka Karijord en de Franse singer-songwriter Pauline de Lasssus nemen de vocalen voor hun rekening in de Complete Mountain Almanak. Het Belgische Casco Phil is hun solide orkestpartner.
Dessner Tromboneconcert
Dessner St. Carolyn by the Sea
Dessner Concert voor twee piano’s
Karijord/Dessner Complete Mountain Almanak (wereldpremière)
Uitvoerenden
Benjamin Haemhouts dirigent
Bryce Dessner gitaar
Jörgen van Rijen trombone
Katia & Marielle Labeque, piano
Rebekka Karijord zang
Pauline de Lassus zang
Jessica Dessner teksten
Meirhaeghe X Sigurdsson
De Belgische theaterregisseur Benjamin Abel Meirhaeghe gaat samen met de IJslandse producer/componist Valgeir Sigurdsson (Bedroom Community) op zoek naar een unieke combinatie tussen elektronische en eigentijdse klassieke muziek. In een wereld vol turbulentie en (white) noise proberen deze kunstenaars de kunst van het luisteren terug te winnen en te herwaarderen, ruimte te creëren voor contemplatie, stilte en wonderlijke nieuwe composities. Deze elementen komen allemaal terug in een 60 minuten durende song cyclus met soundscapes: door de artiesten gezamenlijk geschreven tijdens hun verblijf in Reykjavik en Antwerpen.
Joseph Kamaru aka KMRU, soundartist en producer uit Nairobi, opent met een ambient set. Over Epoch, zijn laatste album (2022) dat hij maakte tussen tournees met onder andere Fennesz en Big Thief, zegt hijzelf: “I hope the album brings some desire to slow things down.”
Luwten x Baroque Orchestration X
Tessa Douwstra alias Luwten vond haar weg naar de grotere podia in Nederland met onberispelijk gemaakte, ontroerende liedjes op het snijvlak van pop, indie, electronica en R&B. Haar laatste album Draft (2021) werd door pers en publiek bejubeld en won een 3voor12 Award voor het beste album van het jaar. Daarna werd het alleen maar groter voor Luwten, die nooit haar drive verliest om te experimenteren. Zoals ook in dit bijzondere concert waarin ze de samenwerking aan met het Belgische Baroque Orchestration X (B.O.X), dat eerder samenwerkte met acts als Efterklang, Eefje de Visser, Shara Nova (My Brightest Diamond), Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Spinvis. Verwacht kamerpop door een 11-persoons (barok)orkest met nieuwe muziek en classics van Luwten in delicate arrangementen.
Zoals elke hoofdartiest op Birds of Paradise stelt Luwten een hoogstpersoonlijk contextprogramma samen voor haar Artist Room (archief artist rooms 2022). Om te beginnen nodigt ze daarvoor uit la loye: het onvoorwaardelijk liefdevolle indiefolk project van Lieke Heusinkveld. Met haar fluisterzang en donkere gitaarspel in de lijn van Big Thief en The National weet ze zalen te betoveren. De avond wordt geopend door live soundscapes van fotografe en muzikante Laura Kampman. Laura transformeerde het vastleggen van momenten in foto’s, naar het vastleggen ervan in geluidsopnames. Op haar telefoon neemt ze omgevingen, alledaagse geluiden, gesprekken en liedjes op die ze met inbreng van Luwten, zal vervlechten tot een intrigerende geluidscollage.
Son Lux
De Amerikaanse band Son Lux combineert electropop, kamermuziek, postrock, hiphopbeats en een flinke dosis experimenteerdrift tot een uniek en gelaagd avantpopgeluid. Je zou Son Lux ook als geluidslaboratorium kunnen zien waarin muziek tot op de molecuul wordt gedeconstrueerd en daarna weer in elkaar gezet met verrassende ritmes, orkestrale arrangementen en eigenzinnige geluiden. Live leidt dit geheel tot een bezwerende ervaring. Alles onder leiding van Ryan Lott, die Son Lux in 2008 begon als soloproject en in 2014 het project uitbreidde tot een trio. Ook het concept ‘album’ wordt door Son Lux op eigen wijze geïnterpreteerd: in 2020 en 2021 verscheen de trilogie Tomorrows, in 2022 de 49 tracks tellende soundtrack van de film Everything Everywhere All At Once!
Ryan Lott droeg de afgelopen jaren ook regelmatig bij aan tracks en releases van de vanuit Brooklyn opererende Holland Andrews. Rules, featuring Nils Frahm is Andrews meest recente single, uit op Frahms eigen platenlabel LEITER. Andrews componeert, produceert, speelt klarinet en beschikt over een unieke stemtechniek: van grunt tot klassieke zang en alles ertussenin.
Jlin x Third Coast Percussion x Ragazze Quartet
Jlin veroorzaakte de afgelopen jaren een wervelwind aan vernieuwende klanken met haar combinatie van polyritmische elektronica en Chicago foottrap en gedeconstrueerde clubmuziek. Tegelijkertijd is Jerilynn Patton nooit ver verwijderd van organische, klassieke klanken. Daarom brengen het Nederlandse Ragazze Quartet en het Grammy-winnende, in Chicago gevestigde percussiekwartet Third Coast Percussion de tracks van Jlin naar de wereld van de kamermuziek. Eerst speelt het Ragazze Quartet Little Black Book, oorspronkelijk geschreven in opdracht van het Kronos Quartet, gevolgd door de wereldpremière van Jlin’s Summon voor strijkkwartet en slagwerk. Hierna speelt Third Coast Percussion een 7-delige suite uitvoeren getiteld Perspective, die vorige week een Grammy-nominatie ontving. Jlin zelf is te horen in de grande finale van de avond: een dj-set met delen uit Akoma (Het hart): een performatieve installatie die ze momenteel samen met beeldend kunstenaar Florence To maakt.