Frank van Velthoven

The Four Thouhts

The Four Thoughts is een strijkkwartet gecomponeerd door Frank van Velthoven, uitgevoerd als cellokwartet door Kwartet Cellowercken Zutphen onder leiding van Jeroen den Herder.

De thematiek van ‘The Four Thoughts’ vindt zijn oorsprong in een oude Tibetaans Boeddhistische tekst waarin aan de hand van vier gedachten wordt opgeroepen dit menselijke bestaan te benutten om een spirituele ontwikkeling door te maken.

De vier delen van het stuk zijn geïnspireerd op deze ‘gedachten’:


  1. De bijzondere gelegenheid die een geboorte als mens biedt
  2. De vergankelijkheid (van die bijzondere gelegenheid)
  3. De wetmatigheid van oorzaak en gevolg, en
  4. De nadelen (het lijden) van het wereldse bestaan.

In de opbouw van het stuk wordt een element uit de klassieke Indiase muziek gebruikt. In Indiase muziek speelt de tanpura gedurende het hele stuk een drone-toon waar de melodieën zich toe kunnen verhouden.

In dit kwartet is per deel één noot aangewezen die deze functie heeft, maar deze noot is niet aan een specifiek instrument toegewezen en hij kan in verschillende octaven voorkomen. Als laatste regel mag deze toon nooit de grondtoon zijn van de andere melodische bewegingen.

Samenvattend heeft ieder van de vier delen één noot die door het hele deel klinkt, maar zo verweven is in de vier stemmen dat hij niet als drone opvalt. Door deze constructie heeft het stuk een eigen karakter en blijft de spirituele inspiratie door de hele compositie voelbaar.

Dit is een live-registratie door Kwartet CelloWercken Zutphen, onder leiding van Jeroen den Herder. Cello’s: Jeroen den Herder, Camelia Ciobanu, Lluïsa Paredes en Sari Šaciri.