Jan-Peter de Graaff

Parallax

  • Ensembles

De dramatische liedcyclus: 'Parallax' wordt uitgevoerd door sopraan Katrien Baerts en Het Collectief Ensemble

De Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff (1992) is een ijltempo uitgegroeid tot een van de opvallendste toondichters in ons land. In zijn toegankelijke klanktaal hoor je een grote liefde voor de traditie terug. De Graaff laat zich inspireren door barok, impressionisme maar ook jazz en filmmuziek. Zijn composities lichten op door hun glasheldere opbouw, gloeiende klankkleuren en krachtige melodische vindingrijkheid.

Nu komt De Graaff naar November Music met een nieuwe, dramatische liedcyclus: Parallax. In zijn kielzog neemt hij de veelzijdige sopraan Katrien Baerts en Het Collectief Ensemble mee. Baerts werkte eerder samen met Oliver Knussen, Theo Loevendie, Reinbert de Leeuw en Robert Zuidam. Deze topcast dompelt zich onder in de wel heel actuele wereld van samenzweringstheorieën, pseudowetenschap, fake news en alle waanzin die daaruit voortvloeit. Een gouden tijdperk voor sekten en groeperingen die valse informatie de wereld in slingeren om houvast en zekerheid te bieden. De gevolgen kunnen soms zo groot zijn dat ze de volksgezondheid kunnen schaden.

In de liedcyclus Parallax volgen we een vrouw die in contact is met de zogenaamde Flat Earth Society. Een omstreden groepering die gelooft dat de aarde plat is. Dat geloof gaat zo ver dat de vrouw bereid is een raket te bouwen om met eigen ogen te zien en te bewijzen dat haar theorie klopt. De liedteksten zijn geschreven door Yuri Robbers. Met hun liederen trachten Robbers en De Graaff langzaam door te dringen tot de krankzinnige waanwereld van de raketvrouw. De regie is in handen van Kenza Koutchoukali.

Jan-Peter de Graaff werkte eerder al samen met het BBC Symphony Orchestra, Residentie Orkest, het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg. Begin dit jaar was de Volkskrant nog lovend over zijn celloconcert The Forest in April voor celliste Maya Fridman en omschreef zijn orkestratiekunst als ‘fraai verglijdende harmonieën’.

In samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en Opera Zuid.

Jan-Peter de Graaff -

Parallax*

*Compositieopdracht November Music

Het Collectief
Katrien Baerts - sopraan