Aart Strootman

Bosch Requiem

Een intens requiem op tekst van Jan Rot, wiens poëtische, hoopvolle tekst de titel 'Laatste Woorden' meekreeg

Afscheid van het leven en de laatste woorden die je nog wil fluisteren naar je geliefden en naasten. In april 2022 overleed componist, tekstdichter en zanger Jan Rot op 64-jarige leeftijd. Een zeer begenadigd allround kunstenaar met een groot hart voor muziek. Naast zijn talloze albums onder eigen naam, geniet Jan Rot ook grote bekendheid door zijn rake hertalingen. Zo wierp hij zijn licht onder meer op Schubert-en Mahler-liederen, Bachs Matthäus Passion en Ein deutsches Requiem van Brahms.

Zoals ieder jaar klinkt rond Allerheiligen een nieuw Bosch Requiem tijdens November Music gecomponeerd door een Nederlandse componist. Dit jaar schrijft Aart Strootman een intens requiem op tekst van Jan Rot. Vlak voor zijn dood richtte Rot zich nog eenmaal tot de wereld in een aangrijpend libretto. Zijn poëtische, hoopvolle tekst kreeg de titel Laatste Woorden mee. Toen Jan Rot het libretto aan Aart Strootman toezond, schreef hij over zijn tekst als ‘de stem van iemand als nagelaten boodschap’.

Strootman componeert een troostrijk requiem voor acht cello’s, vier slagwerkers, twee zangers en twee (bas)gitaren, waarbij hij zich laat inspireren door de ongrijpbare ritmiek van kerkklokken en de opzet van Brahms Ein deutsches Requiem. Gitarist/componist Aart Strootman (1987) waagt zich voortdurend op het kruispunt van vele muziekgenres. Van popmuziek en minimal, tot eigentijds gecomponeerd en avant-garde jazz. Strootman won eerder de Gaudeamus Muziekprijs en de Matthijs Vermeulenprijs en is al jaren vaste gast op November Music.

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente 's-Hertogenbosch, Provincie Noord-Brabant, Fonds voor de Podiumkunsten en Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.